Πού βγαίνουν οι χίπστερ στην Αθήνα;

Νόμιζες πως η καρδιά του χιπστερισμού χτυπά μόνο στο Chelsea; Κάνεις λάθος. Η Αθήνα σφύζει από στέκια που προτιμά ο χιπστερόκοσμος.
Πού βγαίνουν οι χίπστερ στην Αθήνα;

Τους προτογνωρίσαμε πριν από μια δεκαετία και μας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Χαλαρά indie τυπάκια, με ιδιαίτερες μουσικές και ενδυματολογικές προτιμήσεις, οι χίπστερ βρήκαν καταφύγιο σε αντίστοιχου στιλ στέκια της πόλης τα οποία τους αγκάλιασαν μαζί με το υπόλοιπο εναλλακτικό κοινό.

Σήμερα αν ψάξεις θα τους βρεις σε εξίσου ψαγμένα μέρη, από καφενεία με μωσαϊκό και νέον φώτα, μέχρι μπιστρό με τάρτες και κοκτέιλ και sui generis μαγαζάκια που σερβίρουν από καφέ μέχρι… φυτά εσωτερικού χώρου.

Ξεκινάμε από το Παγκράτι, εκεί όπου το Chelsea Hotel εξακολουθεί να κρατάει τα πρωτεία ως ο βετεράνος του είδους. Ένα κανονικότατο ξενοδοχείο για hipster και εναλλακτικό κόσμο, σερβίρει λίγα και καλά αλκοόλια, ενώ για να βρεις τραπέζι εδώ τα καλοκαίρια θα πρέπει να κάνεις αίτηση στο Υπουργείο Εσωχιπστερικών.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by George Levitikos (@beinspired.gr)


Φυσικά ο κόσμος δεν μασά, πιάνει θέση σε παρκαρισμένα οχήματα, σκαλάκια παρακείμενων πολυκατοικιών ή απλά  αράζει στα όρθια, ίσα ίσα να νιώσει την αύρα του χιπστερισμού που αναδύεται ειδυλλιακά από το εσωτερικό του.

Νεότερο, αλλά εξίσου ενδιαφέρον στην ίδια περιοχή, το Λούβρο είναι ένα hip νέο-καφενείο, το οποίο σερβίρει με την ίδια ευκολία βαρύ γλυκό από νωρίς το πρωί και συνεχίζει με ψαγμένα μεζεδάκια για τσιμπολόγημα μετά αλκοολοκατανάλωσης το βράδι. Η λίστα εδώ περιλαμβάνει (χωρίς να περιορίζεται σε) παραδοσιακά αποστάγματα αλλά και κοκτέιλ με βάση βερμούτ, τσίπουρα και ουζάκια. Έχει και μια ωραιότατη αυλή – ό,τι πρέπει για καλοκαιράκι.

Πήγες να δεις την νέα παράσταση του Παπαϊωάννου στη Στέγη; Ή κάποιο πειραματικό installation ενός sui generis δημιουργού; Σε έβγαλε ο δρόμος στο ΕΜΣΤ και θες να κουβεντιάσεις τι είδες; Το Naif στον Νέο Κόσμο βρίσκεται σε ένα ήσυχο δρομάκι, διαθέτει ένα όμορφο εσωτερικό σε κλίμα Bauhaus, βγάζει τραπέζια στο πλατύ πεζοδρόμιο και ανοίγει από το πρωί για καφεδάκι, συνεχίζει με νόστιμα σνακ και παραμένει ανοικτό μέχρι βράδυ για ποτάκια.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Νaif Athens (@naifathens)


Κατηφορίζοντας προς κέντρο, το χιπστερόμετρο χτυπάει κόκκινο προς Εξάρχεια, στο ύψος της Ασκληπιού. Οι λόγοι είναι… τρεις.

Πρώτο και καλύτερο το Lulu, το οποίο πιθανώς να επισκέφτηκες τις δύσκολες μέρες της καραντίνας και να έγινες μάρτυρας του χαμού που γινόταν εδώ με ποτά στο χέρι και κατάληψη του δρόμου. Παραμένει ένα ολοζώντανο μπαράκι, όπου όλο το παιχνίδι γίνεται έξω, με επίκεντρο τις ενδιαφέρουσες φάτσες που το προτιμούν, ενώ ο ιδιαίτερος εσωτερικός του χώρος με τα νέον φώτα και τα φυτά κάνει αρκετούς να το χαρακτηρίζουν ποιητικά ως «μπάνιο για χίπστερ».

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by LULU ATHENS (@lulu_athens)


Εξίσου ιδιαίτερο το Ναμπόκοφ, λίγο πιο πέρα, έχει οικεία ατμόσφαιρα και ρετρό λεπτομέρειες, ενώ ανοίγει νωρίς για καφέ, νοστιμότατες πίτες και χειροποίητες τάρτες. Το βράδι μεταμορφώνεται σε ένα καθαρόαιμο ποτάδικο, με ελάχιστο χώρο στο εσωτερικό του και κάποια τραπεζάκια έξω τα οποία καταλαμβάνουν ενδιαφέροντα τυπάκια- χίπστερ προσανατολισμού, αλλά και όχι μόνο.

Η τριάδα κλείνει με το Σανταρόζα, ένα ενδιαφέρον ποτάδικο που αγαπά τις ωραίες μουσικές και ξεχωρίζει με την επιβλητική του ξύλινη μπάρα, όπου από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ πιάνει θέση όσος κόσμος και κοσμάκης προλαβαίνει, για να απολαύσει επιλεγμένα spirits και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. Οι υπόλοιποι πιάνουν θέση σε τραπεζάκια και σκαμπό στημένα πάνω στο όμορφο μωσαϊκό.

Εξίσου δυνατή σε χίπστερ μέρη, η περιοχή του Ψυρρή, αποτελεί must προορισμό για τους λάτρεις του είδους. Πρώτη στάση το Handlebar ένα ποδηλατικό καφέ/μπαρ, στο οποίο μαζεύονται νυχθημερόν ποδηλάτες, σκεϊτάδες, αλλά και κοινοί indie θνητοί, για να απολαύσουν νόστιμο και οικονομικό μπραντς, καφεδάκια και μπύρες στα όρθια, χρησιμοποιώντας το δρομάκι ακριβώς μπροστά του ως υπαίθρια προέκταση.


«Cause we are the Fishes» γράφει με πορφυρά νέον φώτα στο εσωτερικό του το Barret, λίγα μέτρα πιο πέρα στην ολοζώντανη Πρωτογένους και ήδη παίρνεις μια ιδέα για την hip φάση που παίζει εδώ. Το μπαράκι που ξεκίνησε τον χαμό στον μέχρι τότε άγνωστο ετούτο δρόμο, ανοίγει νωρίς για καφεδάκι σε τραπεζάκια έξω και στην απέναντι αυλή, ενώ τα βράδια μαζεύει νέους και νέες, φασαίους και φασαίες παίζοντας indie feelgood μουσικάρες.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by barrett (@barrett_athens)


Πρόσφατη άφιξη, το Minu στη Σαρρή συνδυάζει τον ποιοτικό βιολογικό καφέ και το τσάι με την αγορά φυτών εσωτερικού χώρου (πιλέες, μπιγκόνιες, μονστέρες, αλοκάσιες, παχύφυτα και άλλα τέτοια ωραία) και όπως καταλαβαίνει κανείς μαζεύει πλήθος hip κόσμου που το προτιμά για τον υβριδικό του χαρακτήρα. Παράλληλα, λειτουργεί και ως χώρος εκθέσεων, ενώ σερβίρει και εξαιρετικά, χειροποίητα κέικ. 

Στην οδό Παλλάδος, η Marika Tarts είναι η πρώτη αθηναϊκή «ταρτερί» και ετοιμάζει καθημερινά λαχταριστές, χειροποίητες τάρτες με τη συνταγή της γιαγιάς Μαρίκας, δεινής μαστόρισσας του ζυμαριού. Η τάρτα σοκολάτα – φιστικοβούτυρο αποτελεί το highlight του καταλόγου και γίνεται ανάρπαστη. Και εδώ, φιλοξενούνται εκθέσεις καλλιτεχνών, αυθόρμητα πάρτι, ενώ τα βράδια μπορείς να δοκιμάσεις ωραιότατα κοκτέιλ.
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marika (@marika_athens)


Μοναχό του, αλλά χιπστερικός λέων σε μια off γωνιά του Μεταξουργείου, το Έλα να Σου Πω διεκδικεί το βραβείο του ποιο «γεια σου» τίτλου μπαρ στην Αθήνα, μαζεύει αρκετούς καλλιτέχνες και κάνει τη διαφορά με το απροσποίητο κλίμα του. Η ατμόσφαιρα εδώ δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα, είναι γοητευτικά παράξενη, ίσως και λίγο αλλόκοτη, αλλά πέρα για πέρα ελκυστική. Έκπληξη προκαλεί και η κάβα του, εξαιρετικά ενισχυμένη σε ιδιαίτερα ρούμια και ούσκι(α).

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ela Na Sou Po (@elanasoupoensp)


Η χιπστεροβόλτα μας καταλήγει στην Κυψέλη, όπου όπως θα δεις και εδώ έχει μετατραπεί σε παράδεισο των χίπστερ αλλά και των εναλλακτικών νυχτοπερπατητών.

Σταθερή χιπστερο-αξία το It's a Βίλατζ στην πλατεία, το οποίο κατέχει τα πρωτεία όντας το πρώτο που ξεκίνησε τη φάση στην περιοχή. Καφεδάκια από νωρίς το πρωί, όμορφος χώρος, ωραία πρόσωπα και φτηνά ποτά το βράδυ το καθιστούν ένα αγαπημένο all day στέκι.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by It's a Βιλατζ (@itsavilatz)


Στις χίπστερ προτιμήσεις ξεχωρίζει και το καφέ Σκληρές Ινδίες, με το μίνιμαλ εσωτερικό του με την bauhaus αισθητική, το οποίο ανοίγει από πολύ νωρίς για να σου προσφέρει την πρώτη δόση καφεΐνης για να πάει καλά η μέρα. Τα χαλαρά vibes στις Σκληρές Ινδίες κρατούν μέχρι το βράδυ, όταν σερβίρει ωραία ποτάκια σε χαλαρό κλίμα με ωραίες μουσικές.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v