Μεζεδοπωλεία πέριξ της Αθήνας

Έτσι γενικά κι αόριστα σας ήρθε μία ξαφνική λαχτάρα για τσιπουράκι και μεζέ. Είμαστε πάντα στο πλευρό σας.
Μεζεδοπωλεία πέριξ της Αθήνας
Αθήνα δεν είναι μόνο στου Ψυρρή και στην Πλάκα. Αθήνα είναι και τα Εξάρχεια και η Κυψέλη και τα Πετράλωνα∙ και μάλιστα γειτονιές εξίσου ιστορικές και γουστόζικες. Βολτάρουμε σε Κυψέλη, Πετράλωνα, Εξάρχεια και Μεταξουργείο και τρώμε νοστιμότατα μεζεδάκια

Πλάτανος (Αγίας Ζώνης 43, Κυψέλη, τηλ.: 21 0861 2749)

Τι αρκεί να ξέρεις για το μεζεδοπωλείο του Πλάτανου: α. ήταν στέκι του Ορέστη του Μακρή, ναι του «Μεθύστακα», β. ο πλάτανος που το σκεπάζει είναι 250 ετών και γ. στον Πλάτανο, πάλαι πότε «Σβίγγο», έχουν γυριστεί σκηνές από την ταινία «Η θεία από το Σικάγο».

Αν δε σου αρκεί αυτός ο νοσταλγικός πρόλογος για το μεζεδοπωλείο, στον κατάλογό του ξεχωρίζουν υπέροχα παστουρμαδοπιτάκια, τσιροσαλάτα, φάβα παντρεμένη με μανιάτικο σύγκλινο, χοιρινή τηγανιά, αλλά και αρκετές επιλογές θαλασσινών όπως καλαμαράκια, γαρίδες σαγανάκι, σαρδέλα φούρνου και άλλα τέτοια ωραία. Ο λογαριασμός στα 17-20€/ άτομο, με ουζάκι.

Άστερ (Τρώων 48, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 21 0341 6668)

Κάποιοι από εμάς έχουμε βαρεθεί λίγο τους αυστηρά παραδοσιακούς μεζέδες. Το Άστερ το έχει αντιληφθεί αυτό, γι’ αυτό και τους πειράζει λίγο. Εμπνέεται από την κουζίνα της Κρήτης –προειδοποίηση, μην προχωρήσεις αν είσαι από αυτούς που δεν αντικαθιστούν ούτε την ντομάτα με ντοματίνια στην χωριάτικη- και μας εκπλήξει με νοστιμιές όπως ο ντάκος με γιαούρτι και αβοκάντο, η παντζαροσαλάτα με γλυκόξινη βινεγκρέτ και ξύγαλο Σητείας, οι φακές με σολομό και σάλτσα λεμονιού και το αρνάκι φούρνου με δεντρολίβανο. Λογαριασμός με κρασί, στα 15€ περίπου το άτομο.

Άγγελος (Ζωοδόχου Πηγής 19 και Κωλέττη, Εξάρχεια, τηλ: 6978136064)

Στα Εξάρχεια είτε θα βρεις μαγαζιά με πανκ/ροκ/εναλλακτικό πρότζεκτ, είτε με σεβασμό στη μαγειρική και μουσική παράδοση. Στο πάρκο της Ναυαρίνου βρίσκεται ένα που τις σέβεται αμφότερες. Πλην Δευτέρας, το κατάστημα εξυπηρετεί τους φανατικούς του θαμώνες και τους σερβίρει σπιτικές γεύσεις όπως: πανσέτα, πατάτες τηγανητές μαμαδίστικες κομμένες σε ροδέλες, ζουμερό μπούτι γριάς προβατίνας, λουκάνικο, αλλά και θαλασσινά. Συνοδεία ρεμπέτικου χωρίς μικρόφωνο και κρασιού ή παλαιωμένου αποστάγματος, ο λογαριασμός στα 20 ευρώ/άτομο.

Χρύσα Χρύσα (Αιολέων 40, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 213 0356879)

Ένα ακόμη μοντέρνο μεζεδοπωλείο που θα εκτιμήσεις αν πιστεύεις όπως εμείς ότι τα αυθεντικά ταβερνάκια σπανίζουν. Σε μεζεδοπωλείο με ζεστή ατμόσφαιρα η κ. Χρύσα πειραματίζεται και παντρεύει γεύσεις του χθες με το σήμερα φέρνοντας στο τραπέζι μας νοστιμότατα πιάτα «πειραγμένης» μεσογειακής κουζίνας με μεγάλη επιτυχία. Σε έναν μίνιμαλ και συνάμα ρομαντικό χώρο, δοκιμάζουμε ομελέτα με σύγκλινο Μάνης και καρδιές αγκινάρας, ψαρονέφρι ογκρατέν με πατατούλες και μουστάρδα, πανδαισία λαχανικών με χλωρά φασολάκια, κατίκι και ψητές πιπεριές, χούμους με κύμινο, ταχίνι και κρουτόν και φέτα τηγανητή με φρέσκια αρμπαρόριζα και μέλι. Κλείνουμε με εξαιρετικό cheesecake μέλι, συνοδεύουμε με κρασάκι και πληρώνουμε 22-25€/ άτομο.

Τζερεμές (Εμμανουήλ Μπενάκη 67, Εξάρχεια)

Όπως θα έλεγε και μια ψυχή, ο σωστός όρος δεν είναι «τζερεμές», αλλά  «νωθρός» ή «μαλθακός». Η αλήθεια είναι ότι κάπως έτσι νιώθεις όταν κάθεσαι αναπαυτικά στην καρεκλίτσα σου και απολαμβάνεις το τσιπουράκι σου. Στο μεζεδοπωλείο με την παραδοσιακή 60s διακόσμηση, τα βίντατζ μπιμπελό, και τα μεταλλικά τραπεζάκια, η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και κατάλληλη για κατανάλωση άφθονου αλκοόλ. Από το πρωί ως το βράδυ, στα «Φαγιά» θα βρεις πολλές παραλλαγές χωριάτικου λουκάνικου, τούρτα χανιώτικη με μυζήθρα και αρνί, σύγκλινο, και ποικιλίες ιδανικές για συνοδεία ρακής. Και για να μην έχεις πολλές τύψεις, να ξέρεις ότι το φαγητό φτιάχνεται αποκλειστικά στον φούρνο. Αναλόγως και τι θα πάρεις, θα πληρώσεις περί τα 12 ευρώ το άτομο.

Korova (Κεραμεικού 93-95, Μεταξουργείο, τηλ: 21 3030 1210)

Κλείνουμε με μία πιο χιπστερική πρόταση, την Korova. Ένα all day καφενείο, κατάλληλο για όσους θέλουν κάτι που να ακροβατεί μεταξύ παραδοσιακού και μοντέρνου. Στην Korova δε θα βρεις μπραντς, αλλά οικείες πατροπαράδοτες γεύσεις. Το χιπστεροκαφενείο με τα σινεφίλ πόστερ -κάπου εδώ να σου πούμε ότι Korova ονομάζεται το μπαρ στο οποίο άραζε η παρέα από το Κουρδιστό Πορτοκάλι- σερβίρει μεζεδάκια, όπως βοδινό καβουρμά με πατάτες baby, κεφτεδάκια λουκάνικο με φάβα, αντί για μπραντς χορταστικό πεϊνιρλί με απάκι, και μοσχαράκι ραγού σε τορτίγια. Συνοδεία τσίπουρου με ή χωρίς από την Καρδίτσα υπολογίζεις γύρω στα 12€ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v