Ζουμερά ψητά για να λιγδώσει το αντεράκι

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά και λέμε να το γυρίσουμε από τα ψάρια στα κρεατικά.
Ζουμερά ψητά για να λιγδώσει το αντεράκι

Αγαπάμε τα μπέργκερ, εκτιμούμε και το σούσι. Οι μακαρονάδες είναι η αδυναμία μας, οι πίτσες το πάθος μας, το σουβλάκι η πρώτη μας αγάπη και παντοτινή. Τα ψητά όμως, τα κοντοσούβλια, οτιδήποτε στη σούβλα και στη σχάρα που αναδύει μυρωδιές που σε ταξιδεύουν σε μέρη με τσίκνα, χύμα κρασί να ρέει και την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο ορεινό χωριό, είναι έρωτας.

Οι Μερακλήδες

Αγίας Ζώνης 60, Κυψέλη, Τηλ.: 21 0862 8425



Οι μερακλήδες ξέρουν πώς να ικανοποιήσουν και τον πιο μερακλή πελάτη. Στον κατάλογό τους δεν υπάρχει τίποτα προκάτ, ενώ ψήνουν- με σημαία τους μια σούβλα- κοτόπουλο σούβλας, κοντοσούβλι, φρυγαδέλι, αρνί σούβλας, κεφαλάκι αρνιού και κοκορέτσι. Μαστ ορεκτικό με το οποίο θεωρούμε ότι θα έπρεπε να ξεκινήσετε είναι τα τραγανά τους τυροπιτάκια και μια περιποιημένη χωριάτικη και να κλείσετε με το πατροπαράδοτο κοντοσούβλι. Γι’ αυτά θα δώσετε 20 ευρώ κατ’ άτομο.

Ταβέρνα ο Σπανός

Αριστείδου Οικονόμου 12, Κάτω Πατήσια, Τηλ: 21 0832 7381



Με εμπειρία από το 1981, ο Σπανός των Κάτω Πατησίων ταΐζει τους μυημένους κρεατοφάγους θαμώνες του με εδέσματα φτιαγμένα από φρέσκα κρέατα άρτι αφιχθέντα από τη Βόνιτσα. Ο Σπανός ικανοποιεί και τις πιο ανώμαλες φαντασιώσεις σου, προβατίνα στα κάρβουνα, αγρινιώτικο κοκορέτσι, κοντοσούβλι τυλιγμένο με αρνίσια (!) μπόλια. Ωστόσο, και η κ. Γεωργία δεν είναι διακοσμητική· τα σαλιγκάρια βουτάνε σε μία κόκκινη σαλτσούλα και η λευκαδίτικη λαδόπιτα κλέβει την παράσταση. Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει η διακόσμηση, η χειμωνιάτικη σάλα είναι διακοσμημένη με αυθεντικά λαογραφικά αντικείμενα, κρασοβάρελα σε πατάρι κι ένα τζουκ μποξ με παλιά λαϊκά τραγούδια δημιουργούν παρεΐστικη ατμόσφαιρα με γλυκιά νοσταλγική διάθεση.

Πιπινιός

Πέππα 1, Σταμάτα 145, Τηλ.: 21 0621 6250



Φημισμένη η περιοχή της Σταμάτας για τα ψητά της εδέσματα, ωστόσο υπάρχει μία οικογενειακή ταβέρνα που ξεχωρίζει με τις μεθόδους της. Με το που μπαίνεις στην αυλή, μια εξωτερική ψησταριά σε υποδέχεται και δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της. Αν δεν ντρέπεσαι -στα χωριά λένε «όποιος ντρέπεται πεινάει- μπορείτε να ζητήσετε να μπεις στην ψησταριά και να διαλέξετε εσείς ποιο κομμάτι κρέατος να φάτε. Προτείνουμε ασυζητητί τις τυρόμπαλες, τα αγρινιώτικα παϊδάκια του και ένα συνδυασμό τηγανητών κολοκυθιών με το βαρβάτο τζατζίκι τους. Λουκούμι είναι και το αρνί που βάζουν σε ταψί στα κάρβουνα. Οι τιμές είναι αρκετά καλές, καθώς δε θα δώσετε περισσότερο από 14 ευρώ/άτομο για ένα αρκετά τίμιο γεύμα.

Ταβέρνα Τζίμης

Κωνσταντιλιέρη 2, Βύρωνας, τηλ: 21 0765 8965



Στην συμπαθέστατη πλατεία του Αγίου Λαζάρου κρύβεται ένα παραδοσιακό μαγαζάκι το οποίο έχει πάρει μάστερ στο να ψήνει αριστοτεχνικά παϊδάκι προβατίνας, εξαιρετικό κοντοσούβλι, τούμπανο κοκορέτσι, πανσέτες, προβατίνα σχάρας, εξαιρετικά χοιρινά μπριζολάκια και καλαμάκια χειροποίητα. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα τις πιπεριές τηγανητές (είναι πύραυλος!) και το κεφαλοτύρι σαγανάκι. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί, υπολογίστε περί τα 15€/ άτομο. Στα συν και η σβέλτη εξυπηρέτηση, ακόμα και αν το μαγαζί είναι τίγκα.

Χριστόφορος

Μιχάλη Καλαβρυτινού 11, Καλύβια Θορικού, Τηλ.: 2299 048266



Λίστα με κοψίδια χωρίς μία έστω ταβέρνα από τα Καλύβια, δεν είναι λίστα με κοψίδια. Ο Χριστόφορος είναι μαστ προορισμός όταν μιλάμε για παϊδάκια και ζουμερά ψητά κρέατα. Με 53 χρόνια στο κουρμπέτι, έχει την τεχνογνωσία να σερβίρει κοντοσούβλι με κύρος. Ο Χριστόφορος είναι από τις λίγες ταβέρνες που σερβίρουν το παλιό, το καλό το ορθόδοξο, το αμφισσιώτικο κοντοσούβλι από αρνί, αλλά και ζουμερή γουρουνοπούλα. Δοκιμάστε τις ελιοκροκέτες και τις τηγανητές μελιτζάνες, για να συνοδεύστε τα κρεατικά σας. Ο λογαριασμός θα σας έρθει περί τα 15 ευρώ/άτομο.

Το Ρεμούτσικο

Λεωφ. Αγίου Δημητρίου 120, Αγ. Δημήτριος, Τηλ:  21 0970 4515



Θα κλείσουμε με την περίφημη ταβέρνα Ρεμούτσικο, φημισμένη για παϊδάκια και λογιών κοψίδια. Τα λόγια περιττεύουν γι’ αυτό το μικρό ταβερνάκι. Οι φωτογραφίες του τα λένε όλα. Σπιτική ατμόσφαιρα με ταβάνι καλυμμένο με καλαμιά, τζάκι παραδοσιακό, λυχνία σε στυλ πετρελαίου, παλιακά αντικείμενα για ντεκόρ, λευκές κουρτίνες που θυμίζουν σπίτι γιαγιάς. Το «μπιμπελό» όμως που μαγνητίζει το βλέμμα είναι το ψυγείο με τα κρέατα που δεσπόζει στην είσοδο και δε σου αφήνει περιθώριο να διστάσεις για την ποιότητα που σου προσφέρουν. Παραγγείλετε οπωσδήποτε τα τυροπιτάκια με την κοπανιστή. Αναλόγως με το τι θα πάρετε, θα δώσετε από 13 έως 20 ευρώ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v