Κι όμως, η Αθήνα έχει νέα μπαρ και εστιατόρια!

Νέα μπαρ και εστιατόρια ξεφύτρωσαν στην πόλη σε καιρούς πανδημίας κι εμείς αδημονούμε να πιάσουμε θέση στα τραπέζια τους.
Κι όμως, η Αθήνα έχει νέα μπαρ και εστιατόρια!

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Θα περίμενε κανείς οι μήνες της καραντίνας και του εγκλεισμού να τσακίσουν ολοσχερώς την εστίαση. Όχι πως δεν τα κατάφεραν, αλλά με χαρά παρατηρούμε πως τόσους μήνες η πόλη κυοφορούσε νέα πρότζεκτ, τα οποία με το που απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις άνθισαν και μας περιμένουν να πιάσουμε θέση στα τραπέζια τους.

Μπαρ και εστιατόρια ολόφρεσκα και τσαχπίνικα, μας κίνησαν το ενδιαφέρον και ανυπομονούμε να τα (ξανά) επισκεφτούμε.

Τα ποτά μετά τον εγκλεισμό

Στην καραντίνα ο κόσμος τα έπινε στις πλατείες με ποτό στο χέρι, πλέον οι επιλογές πληθαίνουν με ολόφρεσκες αφίξεις που προσφέρουν αρκετές αφορμές για να τα ξαναπ(ι)ούμε σε τραπεζάκια έξω, πεζοδρόμους και ταράτσες.

Στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Utopia, με σχεδόν 360° θέα εκπληκτικού αστικού τοπίου σε Ακρόπολη, Λυκαβηττό, Αστεροσκοπείο και Βουλή ο σομελιέ του Monk Βασίλης Παπαδόπουλος έχει φτιάξει μια πληθωρική λίστα κρασιών με 100+ ετικέτες, στο νέο wine (roof) bar του κέντρου με το όνομα Manouka. Ευκαιρία λοιπόν για να δοκιμάσουμε ελληνικούς και ξένους αμπελώνες με υπέροχη θέα σε συνδυασμό με προσεγμένα πιάτα μεσογειακής κουζίνας, τα οποία αναδεικνύουν σωστά τους οίνους (30-35€/άτομο με φαγητό και ποτήρι κρασί).  



Λίγο πιο πέρα στου Ψυρρή, ένα θρυλικό τραγούδι το «Back Door Man» του Willie Dixon δίνει την έμπνευση για τον τίτλο αλλά και το στιλ ενός νέου μπαρ, που φιλοδοξεί να γίνει στέκι. Το Back Door θα τα καταφέρει, αφ’ ενός λόγω ιδιαίτερης ρετρό αισθητικής από τον μετρ του είδους Άλεξ Πετράκη (7 Jokers, Juan Rodriguez, Παλιάτσος), αφ’ ετέρου λόγω πληθωρικής κάβας με εκλεκτά spirits και πειραγμένα κλασικά κοκτέιλ σε όμορφες παραλλαγές – το απλό ποτό στα 7€, τα κοκτέιλ από 8€.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Back Door Athens (@backdoor_athens)


Συνεχίζοντας σε νότες και γεύσεις οινικές, ανακαλύπτουμε το Junior does Wine ένα προσιτό και κάζουαλ wine bar στα Ιλίσια, το οποίο αγαπά το καλό κρασί και θέλει να το επικοινωνήσει μέσα από value for money επιλογές. Η κάβα του, δια χειρός της σομελιέ Βασιλικής Γαλάνη περιλαμβάνει περί τις 60 ετικέτες σε φιάλη και 15 σε ποτήρι, από μικρούς εγχώριους παραγωγούς και διατίθενται και για take away. Το μενού περιλαμβάνει και τα απαραίτητα νόστιμα συνοδευτικά, όπως μπρουσκέτες και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών (από 4€ το ποτήρι κρασί, από 2€ τα συνοδευτικά).

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Junior (@juniordoeswine)


Η νέα πιάτσα στους δρόμους πίσω από τη Στέγη αποκτά δυναμικότητα τα τελευταία χρόνια, όμως της έλειπε ένα μπαρ με χαρακτήρα. Έτσι ήρθε το Λάλος, ένα all day στέκι ό,τι πρέπει για καλοκαιρινά αράγματα με ωραίο καφεδάκι, χειροποίητα γλυκά και αλμυρά σνακ (κέικ, σάντουιτς, μπάρες, cookies) και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ για τις βραδινές εξορμήσεις: Paloma με λευκή τεκίλα, λάιμ και Τhree Cents pink grapefruit soda, Negroni με τζιν, γλυκό βερμούτ και μπίτερ και άλλα τέτοια ωραία. Το απλό ποτό στα 6,5€, τα κοκτέιλ από 7€.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lalos (@lalosathens)


Ωραία όμως όλα αυτά, αλλά καμιά μπίρα θα πιούμε; Φυσικά! Δύο ολόφρεσκες αφίξεις στάζουν από τις βρύσες τους εγχώριο και ξένο ζύθο ποιότητας και μας καλούν σε καλοκαιρινές μπιροποσίες.

Πρώτο χρονικά, άνοιξε το Blame the sun taproom, της ομώνυμης μικροζυθοποιίας, το οποίο φέρνει στο Κουκάκι τις μπίρες του, αλλά και πληθώρα επιλογών από ελληνικές και ξένες επιλεγμένες ετικέτες. Εκτός από τις Blame the sun, εδώ θα δοκιμάσεις και μπίρες περιορισμένης παραγωγής και τη νέα τους ετικέτα που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το κορυφαίο κοκτεϊλάδικο Baba Au Rum – είναι δροσιστική, με αρώματα ανανά, ροδάκινου, μάνγκο και πικρή επίγευση. Οι μπίρες από 3€.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by blamethesunbrewing (@blamethesunbrewing)


Στο Γκάζι τώρα, το team της... αδικοχαμένης Lazy Bulldog Pub επιστρέφει δριμύτερο, με μια ολοκαίνουργια pub στην Τριπτολέμου, την Lucky Sparrow. Στην μεγάλη ξύλινη μπάρα της, 10 βρύσες ρέουν αγαπημένους ζύθους ελληνικούς και ξένους, ενώ από την κουζίνα του βγαίνουν κλασικές και αγαπημένες γεύσεις όπως πληθωρικά burgers, σαν το Lucky Sparrow με 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι, άισμπεργκ, ντομάτα, μπέικον, καραμελωμένα κρεμμύδια, σάλτσα μπάρμπεκιου και μπριοσάκι, λαχταριστά χοτ ντογκ, και Fish and Chips με τον παραδοσιακό τρόπο. Οι μπίρες από 4€, για ένα μπιρογεύμα υπολόγισε περί τα 20-25€/ άτομο.


Νόστιμες αφίξεις σε καιρούς πανδημίας

Στην Πραξιτέλους, δύο αφίξεις δίνουν νόστιμη χροιά στον ανέκαθεν hip δρόμο: Από τη μία η δημιουργική ομάδα της Cookoovaya που έστησε το Γκαστόνε, από την άλλη ο Χριστόφορος Πέσκιας με το Dopios.    

Στο πρώτο, το casual dining και η κρεατοφαγία βρίσκουν την απόλυτα μοντέρνα έκφρασή τους μέσα από πιάτα όπως γουρουνόπουλο στη σούβλα, μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος στη γάστρα, χοτ ντογκ μαύρου χοίρου, παϊδάκια, αλλά και πρωτότυπα κοκτέιλ (15-20€/ άτομο).

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Gastone (@gastoneathens)


Στο δεύτερο, ο Χριστόφορος Πέσκιας υπογράφει το μενού σε ένα συμπαθέστατο new age μεζεδοπωλείο δίπλα στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο σερβίρει κεμπάπ λαρισινό με προβατίνα, χοιρινά φιλετάκια με χοιρινό Ιμπέρικο, και «βρώμικο» με λουκάνικο, πατάτες αυγά ποσέ και σάλτσα ντομάτας, τα οποία συνοδεύονται αρμονικά με ελληνικά αποστάγματα (15-20€/ άτομο).

Λίγο πιο πάνω, στη Λέκκα, το Marketta είναι ένα κομψό παριζιάνικο μπιστρό  που εντυπωσιάζει με την όμορφη διακόσμησή του, και λανσάρει αυτό που οι Γάλλοι λένε «garde manger» ήτοι «κρύα κουζίνα», ετοιμάζοντας δροσερές σαλάτες, όπως αυτή με τη λαχανίδα, τις φακές, τις πράσινες ελιές και το πορτοκάλι και πληθωρικά σάντουιτς, όπως το Guilty Pleasure, με σνίτσελ κοτόπουλο, σαλάτα από ραντίτσιο και αντίβ και μαγιονέζα με κάπαρη, σε σπιτική φοκάτσια (10-12€/ άτομο). 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marketta Athens (@markettaathens)



Για πιο ιδιαίτερες περιστάσεις, στον πρώτο όροφο του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, στο αίθριο του Alexander’s Lounge, στήθηκε ένας «μυστικός κήπος» για κάθε στιγμή της ημέρας, όπου ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης δημιούργησε ένα ιδιαίτερο μενού εμπνευσμένο από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σκέψου επιλογές όπως τάκος με μπιφτέκι από όσπρια και λαχανικά, chicken tortilla wrap, βιολογικό σολομό καπνιστό με «νάτσος» από μπλε καλαμπόκι και σαλάτα με γαρίδες και «σάλσα» από αβοκάντο και κόλιανδρο (30-35€/  άτομο – δες το μενού εδώ). Εκλεκτά κοκτέιλ, αλλά και άριστα συντηρημένα πούρα συμπληρώνουν την όλη εμπειρία.



Οδεύοντας προς Νέο Κόσμο, η ταλαντούχα σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε το δικό της γευστικό σπίτι, το Annie Fine Cooking, εμπνευσμένο από την κουζίνα της ιδιαίτερης πατρίδας της Μάνης. Μια ανάσα από την πολύβουη Καλλιρρόης, ετοιμάζει καθημερινά ένα μενού που μεταβάλλεται ανάλογα με τις πρώτες ύλες που έχει στα χέρια της και εντυπωσιάζει με την απλότητα αλλά και τη νοστιμιά του (20-25€/ άτομο).

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by annie (@annie_finecooking)


Στα βόρεια, το all day εστιατόριο Nobilis στην Κηφισιά στο επίσης νέο ξενοδοχείο Say, παντρεύει δημιουργικά την ελληνική μαγειρική παράδοση με συστατικά και γεύσεις από όλο τον κόσμο, και με επικεφαλής την σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη βγάζει πιάτα όπως αυγό σε τραγανή κρούστα με αρσενικό Νάξου, πράσινη σαλάτα με Γκερεμέζι και φρούτα εποχής, ραβιόλι με τυρί κρέμα και γαρίδες και βιολογικό λαβράκι με σταμναγκάθι και ρομέσκο από πιπεριές Φλωρίνης – δες το μενού εδώ

Στο Χαλάνδρι, ο Jean-Charles Metayer στο Brio Bistro, ετοιμάζει ένα πληθωρικό brunch μενού α λα γαλλικά, με αυγά Benedict και Florentines, αυθεντικές γαλλικές κρέπες, δημιουργικά σάντουιτς σε brioche και εξαιρετικό καφέ με το δικό του αποκλειστικό cafe brand. Το βράδυ το μενού περιλαμβάνει τις «λιχουδιές» ενός κλασικού μπιστρό, με επιλογές όπως μοσχαρίσιο ταρτάρ, φουαγκρά με σύκα, μπουγιαμπέσα και entrecôte Café de Paris (35-40€/ άτομο).

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by BRIO (@brio_greece)


Περισσότερες γευστικές αφίξεις, στο ρεπορτάζ εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v