Στα Νότια ξέρουν από καλούς ψαρομεζέδες

Από την Καλλιθέα μέχρι τη Γλυφάδα τσουγκρίζουμε ουζάκια και δοκιμάζουμε εκλεκτούς ψαρομεζέδες.
Στα Νότια ξέρουν από καλούς ψαρομεζέδες
Το νόημα της ζωής βρίσκεται στο ούζο, το καλαμαράκι και την ψητή γαρίδα.

- Αγνώστου

Το πιάνουμε το νόημα σε ψαροταβέρνες των Νοτίων προαστίων με καλές τιμές, σωστές ποσότητες και εξαιρετικές γεύσεις θάλασσας.

Αντωνία
Ξενοφόντως και Ισμήνης 36, Καλλιθέα, τηλ: 21 0940 4508

Ξακουστή στις Τζιτζιφιές, η Αντωνία είναι μια οικογενειακή ψαροταβέρνα με τα όλα της, από την οποία βγαίνουν σε καθημερινή βάση μυρωδιές από ψαρικά που σπάνε μύτη. Ενδίδουμε σε αυτές και πιάνουμε τραπεζάκι στο λιτό εσωτερικό χώρο για να παραγγείλουμε γαριδάκι σε ικανοποιητική ποσότητα, γαύρο μαρινάτο, εξαιρετική ψητή σαρδέλα, χειροποίητη τυροκαυτερή, μαριδάκι τηγανιτό, σούπερ κουτσομουράκι ψητό, και ωραιότατες γαρίδες Ατλαντικού – σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Με κερασμένο γλυκάκι πανακότα στο τέλος και κρασί, δε θα δώσετε περισσότερα από 15-20€/άτομο.

Γιαγιά Ελισσάβετ
Αγησιλάου και Ξενοφόντως 179, Καλλιθέα, τηλ: 210 9428353 - 6947 902549

Ένα ήσυχο, κλασσικό ψαροταβερνάκι μεταξύ Ιπποδρόμου και Καλλιθέας σερβίρει νοστιμότατους μεζέδες θάλασσας δια χειρός… γιαγιάς Ελισσάβετ, η οποία με μαεστρία τηγανίζει και ψήνει ένα σωρό ψαράκια και μαλάκια: γευστικότατα καλαμαράκια, σαρδέλα, τηγανιτός γαύρος, γεμιστό θράψαλο, χταποδάκι στη σχάρα – πρώτα βρασμένο, μετά ψημένο για να μαλακώσει συνοδεύονται με χειροποίητη τυροκαυτερή και ωραίες σαλάτες για ένα λουκούλειο ψαρο-γεύμα στην αυλή. Ο λογαριασμός με κερασμένο γλυκό στο τέλος δεν ξεπερνά τα 12-15€/ άτομο με κρασί.

Ψαρομεζέδες
Μακρυγιάννη 36 & Κανάρη, Μοσχάτο, τηλ: 2155513316

Όνομα και… πιάτα σε αυτήν την τίμια ψαρογωνιά στον κεντρικό δρόμο του Μοσχάτου, η οποία σερβίρει απλές και σπιτικές γεύσεις θάλασσας που συνοδεύουν ωραιότατα το ουζάκι ή το τσίπουρο στο τραπέζι. Αρχή με παστουρμά θαλάσσης – ήτοι λακέρδα ή σκουμπρί καπνιστό – και συνέχεια με ωραιότατη καβουροσαλάτα, καλαμαράκι τηγανιτό, φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές, χταποδάκι στη σχάρα και συνέχεια με ζουμερές γαρίδες σαγανάκι και σαγανάκι του ψαρά, δηλαδή το κλασικό σαγανάκι γαρίδας ενισχυμένο με μύδια, καλαμάρια και μυρωδικά. Must του μενού και η ψαρόσουπα. Συνοδεία ούζου, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€.

Ψιψίνα
Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9822339

Στρώνει τα χάρτινα τραπεζομάντηλά της σε μια πανέμορφη, σκεπασμένη αυλή ακριβώς δίπλα στο ξακουστό κεμπαπτζίδικο του Κυρ-Αρίστου και μας καλωσορίζει με κερασμένη ψαρόσουπα και ζυμωτό ψωμάκι με προζύμι καψαλισμένο με ελαιόλαδο. Στα των μεζέδων, παραγγέλνουμε μπαρμπουνάκια στο τηγάνι, ταραμοσαλάτα χειροποίητη, ντολμαδάκια με θαλασσινά, χέλι καπνιστό, καβουροδαγκάνες στη σχάρα με λαδολέμονο και ωραιότατο καρπάτσιο τόνου. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 25€ κατ' άτομο, με κρασί.

Σαρδελάκι
Πανδώρας 16, Γλυφάδα, τηλ: 211 4021195

Ανοιχτό από το μεσημέρι για τσιπουροκατάσταση, μέχρι το βράδυ για ωραίους και οικονομικούς, για την περιοχή μεζέδες, το Σαρδελάκι απλώνει λευκά τραπεζάκια στον λιτό χώρο του και το φαρδύ πεζοδρόμιο και ξεκινά την… παρέλαση θαλασσινών: Καπνιστό σκουμπρί, γαύρο μαρινάτο, κυδώνια, γυαλιστερές, αχινό, παστουρμά μπακαλιάρου, σαρδέλα αλίπαστη, ρέγγα καπνιστή, θραψαλάκι στο τηγάνι και μύδια σαγανάκι. Μαζί με τσιπουράκι ή κρασί, υπολογίστε περί τα 18-20€ το άτομο. Για έξτρα θέα στον Σαρωνικό, πιάστε τραπέζι στο αδερφάκι του στην Βουλιαγμένη - Λεωφ. Ποσειδώνος 18, τηλ: 210 9670913.

Ψαρούλης
Ξενοφώντος 22, Γλυφάδα, τηλ: 211 0134100

Σε μια «οφ» περιοχή της Γλυφάδας (βλ. άνετο πάρκινγκ) δίπλα στο golf, ο Ψαρούλης ψήνει τα ψάρια που ο ίδιος φέρνει με τη βάρκα του στο χώρο – μεσοτοιχία με το ιχθυοπωλείο και βγάζει ωραιότατα μεζεδάκια με άρωμα θάλασσας. Μαριδάκι, γαρίδα τηγανιτή ή ψητή, καραβίδες, αθερίνα, ζουμερός γαύρος, ωραιότατα μύδια σαγανάκι, φρέσκιες πατάτες τηγανιτές, σαρδέλες ψητές και καλαμαράκι τηγανιτό σε χορταστικές μερίδες, φτιάχνουν το ιδανικό μεζεδο-μενού για τη μέση. Συνοδεία χύμα ούζου/τσίπουρου ωραιότατου και κερασμένης πορτοκαλόπιτας στο τέλος, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα τιμιότατα 20-25€/ άτομο.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v