Η Αθήνα τρώει φρέσκο street food!

Επτά πεντανόστιμες διευθύνσεις στο κέντρο της Αθήνας για λαχταριστό street food με γεύσεις από όλο τον κόσμο.
Η Αθήνα τρώει φρέσκο street food!
του Γιώργου Κόκουβα

Ανάμεσα στα café και τα brunchάδικα που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε ολόκληρη την πόλη, υπάρχει κι άλλη μία… αυτοκρατορία που εξαπλώνεται: Αυτή του street food, που μας χαρίζει όλο και περισσότερες επιλογές για τσιμπολόγημα στο χέρι, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, όπου πλέον μπορούμε σε κάθε βήμα να ταξιδέψουμε γευστικά σε όλο τον κόσμο. Από τα νησιά και την επαρχία της Ελλάδας, μέσα από τα φρέσκα υλικά τους, μέχρι την Μέση Ανατολή με λαχταριστά φαλάφελ, το Μεξικό με τις καυτερές του γεύσεις, την Ιταλία με τις φρεσκοψημένες τσιαπάτες ή την Αμερική με τα βαρβάτα burgers και τα hot dog της. Ιδού λοιπόν επτά φρέσκα spots στο αθηναϊκό κέντρο που μας προσκαλούν σε τέτοια street food «ταξίδια».

Oven Sesame
Αιόλου 17Α, τηλ: 21 0323 0038

Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε το πατροπαράδοτο κουλούρι… αλλιώς: Το Oven Sesame, στην γειτονιά της Αγίας Ειρήνης, μας συστήνει το κλασικό ελληνικό κουλούρι σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές, σε σχήμα… καλαθιού ή σε φρεσκοψημένες γεμιστές εκδοχές - σκεφτείτε ελληνικά τυριά, πικάντικες μεσογειακές σάλτσες, μαριναρισμένα κρεμμύδια, λουκάνικα, ελιές, μέχρι και κοτόπουλο ή χοιρινά strips για… πλήρες γεύμα. Τα χορταστικά γεμιστά κουλούρια ονομάζονται ΣουΚου (εκ του «σουσαμένιου κουλουριού»), αλλά θα βρείτε και τα «sousaminia» που είναι σουσαμένιες μπουκίτσες από φρέσκια ζύμη με γέμιση απαλής γλυκιάς κρέμας τυριού, μερέντα ή φράουλα. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1,70 και 3,20€.

Chef and the dog
Λουκιανού 21Β, Κολωνάκι, τηλ: 2107248889

Μόλις άνοιξε στο Κολωνάκι, και επιχειρεί να μας χορτάσει με μία πιο γκουρμέ εκδοχή του hot dog: Κορεατικό, μεξικάνικο, με τσίλι, με αστακό ή με κοτομπουκιές αντί για λουκάνικο; Ξινολάχανο αλά γερμανικά ή jalapenos για πιο τολμηρούς ουρανίσκους; Ασιατικό kimchi ή μαγιονέζα τρούφας; Οι τιμές για τα «dogs» ξεκινούν από τα 4€ για το κλασικό ψητό/βραστό λουκάνικο και φτάνουν τα 10€ για το ρολ αστακού.

Metropolis Sandwich
Βουλής 9-11, τηλ: 2103222122

Φρέσκες πρώτες ύλες από μικρούς έλληνες παραγωγούς και λαχταριστό ζυμωτό ψωμί είναι τα μυστικά των υπέροχων σάντουιτς του Metropolis που εμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες στην οδό Βουλής. Χορταστικά και γεμάτα γεύση, τα σάντουιτς γεμίζονται με παστράμι γαλοπούλας και κασέρι Βόλου, παστουρμαδέλα, φέτα και αγγουράκι τουρσί, ψητό χοιρινό με γραβιέρα Τήνου, καρπάτσιο Entrecote με άρωμα λευκής τρούφας και μπιφτέκια κοτόπουλου, μοσχαριού ή καπνιστή πανσέτα με σάλτσα Savora και θεσσαλικό τυρί. Μας αρέσει ιδιαίτερα η ποικιλία σε ψωμάκια – διαλέγουμε μεταξύ μπαγκέτας μπριός, λευκής ή πολύσπορης ciabbata, λευκού ή πολύσπορου ζυμωτού ψωμιού, μπαγκέτας παριζιέν ή πολύσπορης και γερμανικού πολύσπορου. Τα Metropolis σάντουιτς κυμαίνονται μεταξύ 3,40 και 6,50€, αλλά θα βρείτε και μικρότερες εκδοχές, τα mini sandwich σε μπριός ή μίνι ψωμάκι από 1,80€.

Big Mouth
Πραξιτέλους 20, τηλ: 2103250449

Ένα νέο σαντουιτσάδικο αναλαμβάνει να ικανοποιήσει την πείνα μας στην Πραξιτέλους, ετοιμάζοντας λευκό χωριάτικο ή ολικής άλεσης ψωμί με προζύμι, κομμένο σε φέτες και ψημένο στο grill, το οποίο γεμίζει με multi-ethnic υλικά: Το Italiano με κεφτεδάκια σάλτσα, τυρί melt, πίκλες, κρεμμύδι και dijonese, το Pastourmaly με παστουρμά, τηγανητό αυγό και κασέρι melt, το street gourmet με παστράμι, τυρί melt, πίκλες, κρεμμύδια σωτέ και garlinese ή τα κλασικά BLT είναι μερικά από τα αγαπημένα μας του καταλόγου. Για τους φίλους της ψαροφαγίας, φτιάχνει και κρύα σάντουιτς με καπνιστό σολομό ή τόνο με τυρί κρέμα, αβοκάντο, ρόκα, αρωματικά, πίκλες και μαγιονέζα ή βινεγκρέτ. Θα βρείτε επίσης και γλυκά σάντουιτς, ήτοι μία φέτα ψημένου στο grill ψωμιού με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα ή με σοκολάτα υγείας και χαλβά βανίλια. Τα αλμυρά σάντουις ξεκινούν από τα 2,80€ και φτάνουν τα 5-6€.

Καυτή Πατάτα  
Κολοκοτρώνη 37, τηλ: 2114083576

Τον τελευταίο χρόνο μας ταΐζει... καυτές πατάτες μετά τα ξενύχτια μας στην Κολοκοτρώνη, και το κάνει εξαιρετικά νόστιμα: Σε jacket potato βάση (πατάτα-τυρί-βούτυρο), μας επιτρέπει να κάνουμε τους δικούς μας γευστικούς συνδυασμούς ή να διαλέξουμε από έτοιμες ιδέες, όπως Anatolian (με coleslaw, λουκάνικο, πικάντικη σάλτσα εσμέ, πιπεριά, κόκκινα φασόλια, ρώσικη σαλάτα και κισίρ) ή healthy (με μαρούλι, καλαμπόκι, πίκλες, πιπεριά, σως φρέσκου γιαουρτιού, ελιές και κόκκινα φασόλια). Για μια «καυτή πατάτα» με ένα ως τέσσερα υλικά θα πληρώσετε 3,50€, για 5-7 υλικά 4,50€ και για 8-12 υλικά 5,50€. Σημειώστε ότι υπάρχουν και νηστίσιμες επιλογές χωρίς βούτυρο και τυρί.

Baba ganoush 
Εμπεδοκλέους 25, Παγκράτι, τηλ: 2121050351

Άνοιξε πρόσφατα στην πιο ωραία γωνιά του Παγκρατίου, στην άκρη της Εμπεδοκλέους, με θέα την ανανεωμένη πλατεία Βαρνάβα, και έφερε κι εδώ, στη νέα καυτή πιάτσα στα πέριξ του κέντρου την τάση του φαλάφελ. Στο χέρι – ή και στα λίγα τραπεζάκια ή τους πάγκους με θέα την πλατεία, διαλέγουμε μία από τις δύο γεύσεις φαλάφελ σε αφράτη πίτα: Η πρώτη περιλαμβάνει μπάμπα γκανούς, ταχίνι, χαρίσα και σαλάτα και η δεύτερη σος γιαουρτιού, χαρίσα, ρόκα και καρότο. Αναλόγως μεγέθους, οι τιμές κυμαίνονται στα 2,70-4,30€, ενώ αν καθίσετε ή πάρετε πακέτο για το σπίτι, τολμήστε τις χορταστικές μερίδες φαλάφελ και τις υπέροχες, λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες.

The Pitta Co
Αθηναΐδος 3 και Καλαμιώτου, τηλ: 2103255468

Άλλη μια άφιξη κοντά στην πιάτσα της Αγίας Ειρήνης, το Pitta Co εστιάζει στην μεσογειακή και μεσανατολίτικη κουζίνα, τα μυστικά των οποίων τα μεταμορφώνει σε… πίτες: Χαλουμόπιτα, λαχματζούν, κασερόπιτα, ελιόπιτα, πίτα παστουρμά με τυρί και ντομάτα, κοτόπιτα, αλλά και πεϊνιρλί, καλτσόνε ή κυπριακές πίτες με αυγά, χαλούμι ή σουτζούκι είναι μερικές από τις street food ιδέες που δεν στοιχίζουν πάνω από 1-2,50€. Θα βρείτε επίσης και μεγαλύτερα «κυρίως» πιάτα, όπως πίτσα, φαλάφελ, μεγάλα σουβλάκια και γύρο ή burgers (2-4€). Αν περάσετε σε ώρα… υπογλυκαιμίας, δοκιμάστε την πίτα Σάτζιης (κρέπα με μέλι) ή τα «δάχτυλα κυριών».


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v