Τα καλύτερα μαγειρεία στο κέντρο της Αθήνας

Έξι αυθεντικά μαγειρεία της παλιάς Αθήνας μας σερβίρουν μερακλίδικο φαγάκι και νοσταλγία στο κέντρο της πόλης.
Τα καλύτερα μαγειρεία στο κέντρο της Αθήνας
Σε υπόγεια κουτούκια με κρασοβάρελα που μυρίζουν νοσταλγία. Σε παλιές αριστοκρατικές σάλες που επιμένουν στην ελληνική παράδοση. Σε μαγέρικα της κρεαταγοράς και ταβερνάκια-θρύλους απ’ τα Εξάρχεια ως το Κουκάκι, που ετοιμάζουν καθημερινά σπέσιαλ μαγειρευτό φαγάκι. Πιάνουμε τραπέζι σε έξι από τα αγαπημένα μας μαγειρεία της πόλης και θυμόμαστε τι πάει να πει απλό, καλό φαΐ.

Οινομαγειρείο το Τριφύλλι
Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, τηλ: 210 6446585
Αθεράπευτα… "βάζελοι" ή όχι, δύσκολα θα αντισταθείτε στα λαχταριστά, τραγανά κεφτεδάκια που σερβίρει εδώ και δεκαετίες το Τριφύλλι στη γειτονιά του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Πίσω από μια θύρα του «Απόστολος Νικολαΐδης», αυτό το λιτό πλην τίμιο οινομαγειρείο σερβίρει στα λίγα τραπεζάκια του εκτός από τα προαναφερθέντα και ανάρπαστα κεφτεδάκια, ωραιότατα συκωτάκια-τηγανιά, μπακαλιάρο σκορδαλιά, ντολμάδες και κλασικά ορεκτικά – ήτοι χορταστική χωριάτικη και πατάτες τηγανητές. Με κρασί ή μπύρα υπολογίστε περί τα 10-12€ το άτομο.



Οινομαγειρείο Ήπειρος
Φιλοποίμενος 4, στοά Μανέτα, Κεντρική Κρεαταγορά, τηλ. 210 3240773)
Διάσημη για τους ξενύχτηδες που ορκίζονται αιώνια πίστη στον πατσά της, αλλά και για τα μαγειρευτά της που σερβίρει από τα ξημερώματα ως το απόγευμα, η Ήπειρος έχει γίνει ένας μικρός «θρύλος» στην γειτονιά της Βαρβακείου. Εδώ, στο «καλτ» σκηνικό της αγοράς, θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε κάποια από τις οκτώ διάσημες σούπες του μαγαζιού: Πατσάς, μαγειρίτσα, μοσχαρίσιο πόδι, γίδα βραστή, μοχαρόσουπα, κοτόσουπα, γίδα κοκκινιστή με κριθαράκι και ψαρόσουπα. Δε θα χάσετε ούτε αν «ψηφίσετε» κάποιο από τα φουρνιστά πιάτα που φιγουράρουν στη βιτρίνα. Θα χορτάσετε εγγυημένα με λιγότερα από 10€.



Φιλίππου
Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7216390
Ένα από τα τελευταία αριστοκρατικά, αλλά τόσο οικεία μαγειρεία του Κολωνακίου, το εστιατόριο Φιλίππου συνεχίζει την Ιστορία του στην περιοχή, σερβίροντας στα στιλάτα τραπέζια του αγνές παραδοσιακές συνταγές χωρίς φανφάρες. Εδώ βρίσκουμε ελληνικές πίτες, λαδερά, ψητά φούρνου και μαγειρευτά κατσαρόλας, όλα τους προσεγμένα και νόστιμα. Μη χάσετε τα γιουβαρλάκια, το λεμονάτο χοιρινό ή τον κόκορα με τα μακαρόνια. Μαζί με κρασί, υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο.



Δίπορτο
Σωκράτους 9, Πλατεία Θεάτρου, τηλ.: 210 3211463
Ένα υπόγειο κουτούκι απ’ τα παλιά κρύβεται μετά τα σκαλάκια της πλατείας Θεάτρου. Εδώ, ανάμεσα σε κρασοβάρελα και σε τραπέζια στρωμένα με λαδόκολλα, δοκιμάζουμε πέντε-έξι διαφορετικά μαγειρευτά που εναλλάσσονται καθημερινά. Το κρασί είναι χύμα αλλά ωραιότατο και ο λογαριασμός, μαζί με τα απαραίτητα συνοδευτικά, κυμαίνεται στα 15-20€ το άτομο.



Καμπάνα
Πετμεζά 5, Κουκάκι, τηλ.: 210 9219818
Μια ανάσα από το Μουσείο της Ακρόπολης και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, σε μια ήσυχη γειτονιά μεταξύ Μακρυγιάννη και Κουκακίου, ο κύριος Σπύρος μαγειρεύει καθημερινά ως τις 20.00 φαγάκι με ό,τι πιο αγνό βρει στην αγορά εκείνη την ημέρα. Τηλεφωνήστε για να μάθετε το μενού κάθε ημέρας – και έχετε υπ’ όψιν σας ότι οι επιλογές μειώνονται μετά το μεσημέρι.

Μπαρμπαγιάννης
Εμμ. Μπενάκη 94, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3824138
Μία σάλα που θυμίζει παλιά Αθήνα, λίγα τραπεζάκια έξω, ανάμεσα στις φυλλωσιές για να κρυφτούμε από την κίνηση της Μπενάκη, και ένα μενού που θα ικανοποιήσει όσους έχουν καιρό να δοκιμάσουν μαμαδίστικες γεύσεις. Το κοτόπουλο με τις πατάτες φούρνου, το λεμονάτο χοιρινό, τα γεμιστά, τα λαδερά, το παστίτσιο είναι μερικές από τις τοπ επιλογές – συνοδεύστε με σαλάτα και χύμα κρασί και υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v