5 ταβερνάκια στην Αθήνα… απ’ τα παλιά

Πέντε νοσταλγικά ταβερνάκια σερβίρουν μερακλίδικες ελληνικές γεύσεις στις αυλές τους και μας θυμίζουν μια Αθήνα απ’ τα παλιά.
5 ταβερνάκια στην Αθήνα… απ’ τα παλιά
Τραπεζάκια με καρό τραπεζομάντιλα κάτω από κληματαριές. Κρασοπότηρα που τσουγκρίζουν κάτω από λεύκες και μερακλίδικα κρεατικά ή μαγειρευτα που σερβίρονται στη δροσιά. Πέντε από τις πιο παλιές, παραδοσιακές και νοσταλγικές ταβέρνες της πόλης μας θυμίζουν μια Αθήνα απ’ τα παλιά.

Καραβίτης
Αρκτίνου και Παυσανίου 4, Παγκράτι, τηλ: 2107215155

Η ιστορική υπόγεια ταβέρνα του Καραβίτη στο Παγκράτι μετρά εννιά δεκαετίες λειτουργίας και «μυρίζει» νοσταλγία και μαμαδίσιους μεζέδες από μακριά. Στον εσωτερικό χώρο, τα τραπεζάκια, τα κρασοβάρελα, τα αρχαιοελληνικά αγάλματα και οι παλιές φωτογραφίες δημιουργούν σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας. Τα καλοκαίρια, τα τραπεζάκια απλώνονται και κάτω από τα ψηλά δέντρα της απέναντι αυλίτσας, σε μια ήσυχη παγκρατιώτικη γωνιά όπου δοκιμάζουμε αρωματικά κεφτεδάκια, καλοψημένες μπριζόλες, χωριάτικο λουκάνικο, σπιτικές τηγανητές πατάτες, μαμαδίσια τυρόπιτα και δροσιστική χωριάτικη. Μαζί με χύμα κρασί, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

Λυχνίον
Λουίζης Ριανκούρ 17, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106990119

Μια φιλόξενη μονοκατοικία με δύο ξέχωρα δωματιάκια που είναι γεμάτα νοσταλγικά διακοσμητικά μας περιμένει σε μια ήσυχη γωνιά στα πέριξ της Πανόρμου. Αλλά το πιο νοσταλγικό σημείο είναι η αυλή αυτής της κρυμμένης ταβέρνας των Αμπελοκήπων, και δεν χρειάζεται κανένα διακοσμητικό ή άλλο φτιασίδι: Εδώ, στο πλακόστρωτο που αγκαλιάζει περιμετρικά το σπίτι, απλώνονται τραπεζάκια με χάρτινα τραπεζομάντιλα κάτω από τα δέντρα, σα να βρίσκεστε στη βεράντα της γιαγιάς σας, ενώ ο κύριος Κωστής αναλαμβάνει να τα γεμίσει με τα ξακουστά του μπιφτέκια, συνοδευμένα με σπιτικές τηγανητές πατάτες. Θα βρείτε και μερακλίδικα παϊδάκια κοτόπουλου, κρεατικά της ώρας αλλά και ένα μαγειρευτό ημέρας, θα συνδυάσετε με κρασί και θα πληρώσετε περί τα 12-15€ το άτομο.

Λεύκα
Μαυρομιχάλη 121 και Βουλγαροκτόνου, Εξάρχεια, τηλ: 210 3614038
Μία από τις πιο παλιές ταβέρνες της πόλης ξεκίνησε έναν αιώνα πριν, σαν ένα μανάβικο που γειτόνευε με καρβουνιάρικο και μπακάλικο, που σέρβιραν μεταξύ τους κανένα κρασάκι πού και πού. Σταδιακά, τραπέζια απλώθηκαν κάτω από την μεγάλη λεύκα, η οποία έδωσε αργότερα και το όνομα στο μαγαζί, που ακόμη και σήμερα σερβίρει σε ένα old school περιβάλλον, κάτω από κληματαριές και κρασοβάρελα. Εδώ θα δοκιμάσετε σούπερ μπριζόλες, κρεατικά της ώρας, αλλά και ελληνικά μαγειρευτά, από ριγανάτο αρνάκι μέχρι λεμονάτο χοιρινό στην κατσαρόλα ή παραδοσιακούς ντολμάδες και φοβερό ιμάμ. Οι τιμές με κρασί δεν ξεπερνούν τα 15€ το άτομο.

Το Ρεμούτσικο
Αγίου Δημητρίου 120, Αγ. Δημήτριος, τηλ: 2109704515

Ο χώρος του Ρεμούτσικο στη γειτονιά του Ασύρματου, θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της παλιάς κλασικής ταβέρνας: Μια περιποιημένη αυλή με δέντρα και τραπεζάκια με καρό τραπεζομάντιλα συνθέτουν το σκηνικό, που συμπληρώνεται με λαϊκή μουσική και μερακλίδικα κρεατικά. Εδώ τρώμε εξαιρετικό κοντοσούβλι, φοβερά παϊδάκια, πανσέτες και μπιφτεκάκια, και όλα τα πατροπαράδοτα ορεκτικά μαζί με χύμα κρασί. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-18€ το άτομο.

Κίτσουλας
Φιλικής Εταιρίας 25, Χαλάνδρι, τηλ: 2106814798

Από το 1946 σερβίρει τα λαχταριστά του μαγειρευτά και τους ελληνικούς του μεζέδες ο Κίτσουλας, μια ταβέρνα-μαγέρικο με σκεπαστή αυλίτσα στο Χαλάνδρι, στο όνομα της οποίας πίνουν (γλυκόπιοτο) κρασί όλοι οι κάτοικοι των Βορείων Προαστίων. Δοκιμάστε τους κεφτέδες με πατάτες, τα σπιτικά λαδερά (μπριάμ, ιμάμ, μυδοπίλαφο, γίγαντες, φασολάκια, γεμιστά και σουπιές με σπανάκι ή ρύζι), τα μαμαδίσια μαγειρευτά (μη χάσετε το κοκκινιστο μοσχαράκι), τα ψητά της ώρας και τα όσπρια. Συνδυάστε με τζατζίκι και σαγανάκι – και το γλυκόπιοτο κρασί που λέγαμε – και υπολογίστε περί τα 12€ το άτομο.

Σημείωση: Τον Αύγουστο, πριν επισκεφθείτε κάποια από τις παραπάνω ταβέρνες, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα που αναφέρουμε για να μάθετε ποιες ημέρες λειτουργούν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v