6 spicy γωνιές στην Αθήνα

Γνωρίστε την πικάντικη πλευρά της Αθήνας σε έξι ethnic εστιατόρια που σερβίρουν spicy γεύσεις, καυτερά πιάτα και συνταγές γεμάτες εξωτικά μπαχάρια.
6 spicy γωνιές στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Ινδικό τίκα μάσαλα, ανατολίτικα κεμπάπ, λαχματζούν από την Αντιόχεια και καυτερά μπουρίτος μαθαίνουν στην Αθήνα τα πικάντικα μυστικά των πιο πιπεράτων ethnic κουζινών. Κι εμείς συγκεντρώνουμε έξι από τις αγαπημένες μας διευθύνσεις για ταχύρρυθμα… spicy σεμινάρια γεύσης ανά την πόλη.

Maharaja Kitchen
Νοταρά 122, Πειραιάς, τηλ: 210 4294117

Μία από τις πιο αυθεντικές ινδικές γωνιές της πόλης κρύβεται στα καλντερίμια της Τρούμπας. Και μπορεί ο χώρος να μην υπόσχεται πολλά, αλλά τα πιάτα καταφέρνουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Εδώ θα δοκιμάσετε φοβερό tikka masala, αρνίσιο κεμπάπ στο μαντέμι, ρύζι με γαρίδες, πίτα naan με κιμά, λαχανικά «πακόρα» με σάλτσα μάνγκο και άλλα ωραία, που δεν θα στοιχίσουν παραπάνω από 12€ κατ’ άτομο. Στο τέλος, έρχεται κερασμένο γλυκάκι.

Λέιλιμ Λέι  
Βαλτινών 2, Γκύζη, τηλ: 2117009383

Οι τούρκικες και ανατολίτικες γεύσεις έχουν βρει το δικό τους πολυσυλλεκτικό και πολυπολιτισμικό στέκι σε μια ήσυχη γωνιά του Γκύζη, απέναντι από το αλσάκι της σχολής Ευελπίδων. Εδώ, δοκιμάζουμε ωραίο ταμπουλέ και χούμους, δυνατή μελιτζανοσαλάτα, μπορανά με μελιτζάνα, πιπεριές, μαϊντανό και γιαούρτι στον φούρνο, πιπεράτο Μενεμέν (αυγά με ντομάτα, κρεμμύδι και πιπεριές), σμυρναίικα σουτζουκάκια και σκορδάτο τσιλιμπίρ (γιαούρτι με σκόρδο, αυγά και ροδέλες κεφτέδες σε βούτυρο). Θα τα συνδυάσετε με δυνατό ρακί και για όλα αυτά θα πληρώσετε λιγότερα από 10-12€ κατ’ άτομο. Σημειώστε ότι στον χώρο του Λέιλιμ Λέι παραδίδονται και δωρεάν μαθήματα τούρκικων κάθε Δευτέρα και Πέμπτη απόγευμα.

Mirch
Ερμού 109, Μοναστηράκι, τηλ: 2103239759

Ανάμεσα στα ελληνικά μεζεδοπωλεία και τα ρεμπετάδικα της περιοχής, ένας φούρνος tandoori κάνει τη διαφορά: Στον φιλόξενο χώρο του Mirch με τα μεγάλα τραπέζια του πάνω ορόφου που «βλέπουν» την περαντζάδα της Ερμού, η ινδική κουζίνα έχει την τιμητική της. Και μπορεί να γνωρίσαμε το μαγαζί χάρη στην υπέρτατη street food νοστιμιά, το “Indian souvlaki” (πίτα ναν με γέμιση καυτερού κοτόπουλου tikka και λαχανικών), αλλά και το υπόλοιπο μενού δεν πάει πίσω: Τα πικάντικα πιτάκια σαμόσα, τα σκορδάτα ναν, το τηγανητό ρύζι με κομμάτια κοτόπουλου, το κοτόπουλο κάρι και το πιο καυτερό πιάτο όλων, το chicken tandoori με τα δύο μαριναρισμένα μπούτια κοτόπουλο με τα σπέσιαλ μπαχαρικά και τη σως μέντας θα σας συστήσουν για τα καλά στην «αψάδα» της ινδικής κουζίνας. Για ένα χορταστικό ethnic γεύμα, μαζί με κάποια από τις άνω των τριάντα ετικετών μπύρας, δεν θα πληρώσετε πάνω από 10-12€ κατ’ άτομο.

Ancho
Γυφτοπούλου Γρηγορίου 9 και Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι, τηλ: 2106801097

To Mexican grill έχει τον δικό του όμορφο, μοντέρνο χώρο στο Χαλάνδρι, που παντρεύει το γρήγορο street food και την self service λογική με το διόλου πρόχειρο ethnic φαγητό. Στα άνετα τραπέζια του Ancho θα δοκιμάσετε burritos, tacos, quesadillas, nachos και μεξικάνικες σαλάτες, επιλέγοντας από τις διαφορετικές γεμίσεις για το καθένα (πολύ νόστιμο είναι το barbacoa, ήτοι μοσχάρι μαγειρεμένο για ώρες στη γάστρα, αλλά και το κλασικότατο τσίλι κον κάρνε), και από τις έξι διαφορετικές σάλτσες, από την απαλή σος κολοκυθόσπορου ως την flaming Habanero για πολύ τολμηρούς ουρανίσκους. Οι fajitas, τα καυτερά jalapenos, το γουακαμόλε και τα σφηνάκια τεκίλας δεν λείπουν από το μενού. Υπολογίστε περί τα 10-15€ για ένα χορταστικό γρήγορο γεύμα.

Pak Tikka  
Σαπφούς 5, Γεράνι

Η –εν πολλοίς ανεξερεύνητη από τους ελληνικούς ουρανίσκους - πακιστανική κουζίνα έχει το δικό της σπίτι στην καρδιά της Αθήνας. Το Pak Tikka με την πληθωρική διακόσμηση (οι τεράστιες αφίσες, τα πορτοκαλί χρώματα, οι αραβικές επιγραφές, οι καθρέφτες και οι οθόνες που παίζουν Μπόλιγουντ θα σας βάλουν στο κλίμα) μας καλεί να δοκιμάσουμε ωραίες και οικονομικότατες γεύσεις. Στα αγαπημένα μας, το chicken achari, ήτοι κοτόπουλο μαγειρεμένο με τζίντζερ, πίκλες, σκόρδο, τσίλι, γιαούρτι και φρέσκα λαχανικά, το chana dal, ήτοι φάβα με ποικιλία μπαχαρικών, ντομάτα, τζίντζερ και σκόρδο, και οι μεγάλες σούβλες με το κοτόπουλο. Θα χορτάσετε πρωτόγνωρες γεύσεις και αυθεντικό έθνικ περιβάλλον με λιγότερα από 10€ κατ’ άτομο.

Feyrouz
Καρόρη 23 και Αιόλου, τηλ: 2130318060

Το καλύτερο λαχματζούν της πόλης παίρνει όρκο ότι σερβίρει το μεσανατολίτικο (για την ακρίβεια, με καταβολές από Αντιόχεια, Λίβανο, Πόλη και Κύπρο) street food εστιατόριο του κέντρου, μια ανάσα από την πιάτσα της Αγίας Ειρήνης. Και όχι μόνο, συμπληρώνουμε εμείς: Εδώ ξεκινάμε με σούπα μαχλούτα με κόκκινη φακή, μαραθόριζα, κολοκύθα, καρότο, ζωμό από κοτόπουλο και κύμινο, συνεχίζουμε με λαχματζούν ολικής άλεσης με μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμυδάκι και μυρωδικά (υπάρχει και σε χορτοφαγική εκδοχή), πεϊνιρλί με κοτόπουλο κατσαρόλας, σουτζούκι ή παστουρμά, πιπεράτη χορτόπιτα «Φτόιρ», ακόμη πιο πιπεράτο «Ναζίκ Μπαϊλντί» (μείγμα από μελιτζάνα, φακές και ρεβύθια με κύμινο και ξερό κόλιανδρο) και συνοδεύουμε με μαύρο τσάι με κανέλα και γαρύφαλλο. Οι τιμές κάθε πιάτου/πίτας κυμαίνονται στα 2,50-3,50€. Απολαύστε τα στον φαρδύ πάγκο του Feyrouz μπροστά στην τζαμαρία και υπολογίστε λιγότερα από 10€ κατ’ άτομο για ένα χορταστικό lunch break.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v