Φαγητό δίπλα στο κύμα στην Ανατολική Αττική

Φρέσκο ψάρι, θαλασσινά αλλά και σούπερ κρεατοφαγία σε επτά διευθύνσεις που «βλέπουν» τα ανατολικά παράλια της Αττικής.
Φαγητό δίπλα στο κύμα στην Ανατολική Αττική
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Ραφήνα, Αρτέμιδα, Νέα Μάκρη, Πόρτο Ράφτη. Οι ανατολικές παραλίες προσφέρουν μπόλικες επιλογές για βουτιές σε όμορφα νερά, αλλά και εξίσου μπόλικες νόστιμες εναλλακτικές για ψαράκι και κρέας με όμορφη θέα και άρωμα καλοκαιρινό.

Στην επόμενη εξόρμησή σας λοιπόν προς εκείνα τα μέρη, μην γυρίσετε πίσω στη βάση σας αν δεν δοκιμάσετε πρώτα κάποιες από τις διευθύνσεις που προτείνουμε παρακάτω. 

Ξυπόλητος
25ης Μαρτίου (Άγιος Νικόλαος), Αρτέμιδα

Σαν σε νησί, ο Ξυπόλυτος απλώνει τραπεζάκια μερικά μέτρα δίπλα από το κύμα και σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι και ψαρομεζέδες σε λογικές τιμές δεδομένης της εξαιρετικής του τοποθεσίας. Χέλι ψητό, σαγανάκι και μελιτζανοσαλάτα ξεχωρίζουν από τα ορεκτικά, ενώ οι μαριδούλες και τα καλαμαράκια αποδεικνύουν ότι ο Ξυπόλητος όσα χρόνια και αν περάσουν «το’χει» ακόμα στο τηγάνι. Το φρέσκο του ψάρι είναι επίσης εξαιρετικό και ξεκινά από 55€ το κιλό. Για ένα θαλλασο-γεύμα στον Ξυπόλητο – χωρίς φρέσκο ψάρι- θα πληρώσετε περί τα 20€ ανά άτομο με ουζάκι και κερασμένο γιαούρτι με μέλι ή καρπούζι. Bonus: Το χάζεμα στους kite surfers που του δίνουν να καταλάβει όταν ο καιρός ευνοεί το πέταγμα… χαρταετού. 

Μπαλκόνι
Λεωφ. Δημοκρατίας 100 (Κόκκινο Λιμανάκι)

Μπαλκόνι με θέα το απέραντο γαλάζιο, φαγητό προσεγμένο, σέρβις πάντα ευδιάθετο και γρήγορο. Το εστιατόριο στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας ποντάρει στην φοβερή του τοποθεσία, πάνω στη θάλασσα, αλλά και στην πολύ καλή του μεσογειακή κουζίνα: πιάστε τραπέζι στην πρώτη σειρά και δοκιμάστε μεταξύ άλλων γαρίδες σε φύλλο καταΐφι και sauce sweet chili, προσούτο-πεπόνι πάνω σε ρόκα και λάδι βασιλικού και γαριδομακαρονάδα με ούζο και φινόκιο. Ωραία και τα επιδόρπια με την τάρτα φουντουκιού με μασκαρπόνε να ξεχωρίζει. Για ένα πλήρες γεύμα, υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο, χωρίς κρασί. 

Σειρήνες
Ακτή Ανδρέα Παπανδρέου, Ραφήνα

Μαγαζί που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της σειράς στην Ραφήνα, όχι τόσο για τον χώρο του (είναι αρκετά μικρός), όσο για τις εξαιρετικές και ιδιαίτερες γεύσεις του. Στις Σειρήνες θα δοκιμάσετε πέρα από τις κλασσικές, φρεσκοκομμένες πατάτες, σαλάτα με σολομό καπνιστό, βαλσάμικο, γαρίδες και χταποδάκι με ανάμεικτα λαχανικά, χταπόδι πλοκάμι ψητό λιαστό, χειροποίητη ταραμοσαλάτα, ποικιλία θαλασσινών κεφτέδων, «Θαλασσοταραχή» με μύδια και γαρίδες, καλαμαράκια κοκκινιστά με κρεμμυδάκι και το πιάτο – σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, μακαρονάδα με θαλασσινά στη λαδόκολλα. Ικανοποιητικά σε ποσότητα και άριστα σε γεύση. Συνοδέψτε με τσιπουράκι και φύγετε ευχαριστημένοι πληρώνοντας κάτι λιγότερο από 25€ ανά άτομο.

Χειμώνα Καλοκαίρι
Λεωφ. Ποσειδώνος 93, Νέα Μάκρη

Η οικογένεια Παρλιάρου βρίσκεται πίσω από το πανέμορφο και ιδιαίτερο αυτό εστιατόριο, μια γαστρο-ταβέρνα θα λέγαμε η οποία σερβίρει πιάτα ελληνικής κουζίνας, με αρκετούς πειραματισμούς, δίνοντας πάντα σημασία στην λεπτομέρεια. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Πεντανόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί και παστό γαύρο με ξύσμα λεμονιού, μπουκιές μοσχαρίσιου κοκκινιστού, τυροφλογέρες, τυροπιτάκια με φέτα και κατίκι, εξαιρετική τηγανιά φιλέτο και φυσικά σούπερ γλυκά όπως το μιλφέιγ σοκολάτας, το τσιζκέικ με φράουλες και η μπίτερ σοκολάτα με ουίσκι. Για ένα πλήρες γεύμα με γλυκό και κρασί θα πληρώσετε περί τα 35€ ανά άτομο. 

Ισιδώρα
Πεζόδρομος Περικλέους, Παραλία Μαραθώνα

Θα την βρείτε σε άκρως προνομιακή θέση στο τέλος του πεζοδρόμου που ενώνει τη Νέα Μάκρη με το Μαραθώνα, ακριβώς πάνω στην παραλία, χωρίς βαβούρα, χωρίς αυτοκίνητα. Η Ισιδώρα σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, όπως γαύρο μαρινάτο, χταπόδι «καλογερίστικο» κοκκινιστό, καλαμαράκια τραγανά και ζουμερά συνάμα και εξαιρετική καβουροσαλάτα. Πολύ καλή και η ταραμοσαλάτα της, όπως επίσης και η ομώνυμη σαλάτα του μαγαζιού. Το φρέσκο ψάρι ξεκινά από 50€ το κιλό, ενώ για ένα πλήρες γεύμα με ουζάκι – χωρίς φρέσκο ψάρι – θα πληρώσετε περί τα 15 με 20€ ανά άτομο. 

Στη Σέσουλα 
Λ. Ποσειδώνος και Μωσαίου, Νέα Μάκρη

Και ώρα για λίγο διάλλειμα από την ψαροφαγία, σε αυτήν την συμπαθέστατη ταβέρνα με τίμιο φαγητό και ατμόσφαιρα, στην οποία θα δοκιμάσουμε εκλεκτά εδέσματα. Κολοκυθοκεφτέδες με σος γιαουρτιού, σαγανάκι, εκπληκτική παστουρμαδόπιτα, παϊδάκια κοτόπουλο, λαχταριστή, τηγανιά, θεσπέσια μπιφτεκάκια και ζουμερή σταυλίσια είναι μερικά από τα highlights του μενού, τα οποία φυσικά σερβίρονται με τη σέσουλα και- ανάλογα το πιάτο – συνοδεύονται με φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες. Για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα μαζί με κρασάκι, δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 25€ ανά άτομο. 

Φύκι Φύκι
Λεωφ. Γρέγου 45, Πόρτο Ράφτη

Με ευφάνταστο όνομα και λίγο καιρό παρουσίας στην παραλία στο Πόρτο Ράφτη, το Φύκι συνδυάζει άψογα στο μενού του επιλογές για κρέας και για ψάρι και έχει πανέμορφη θέα από την ταράτσα του, αλλά και από τα τραπεζάκια που βγάζει στο πεζοδρόμιο. Στα του κρέατος, ξεχωρίζουν ο καβουρμάς με φέτα στον φούρνο, το γεμιστό κοτόπουλο και τα ζουμερότατα χοιρινά μπριζολάκια, όλα σε ικανοποιητικές ποσότητες και με φρέσκες πρώτες ύλες. Από… θάλασσα μεριά στο Φύκι θα δοκιμάσετε σούπερ ψητές γαρίδες, κριθαρότο θαλασσινών, λινγκουίνι με μύδια, ολόφρεσκη μαρίδα και καλαμαράκι που λιώνει στο στόμα. Αν επιλέξετε κρεατικά, ο λογαριασμός ανέρχεται στα 15€ ανά άτομο, ενώ για θαλασσινά το κόστος ανεβαίνει στα 20€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v