Ζωγράφου: Πέντε κορυφαίες διευθύνσεις για φαγητό

Μεξικάνικη κουζίνα, ελληνικοί μεζέδες, χορταστικές και οικονομικές ποικιλίες συνοδεία ζωντανής μουσικής. Πέντε αγαπημένα στέκια για φαγητό στον… φοιτητικό Ζωγράφο.
Ζωγράφου: Πέντε κορυφαίες διευθύνσεις για φαγητό
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το ότι η περιοχή του Ζωγράφου είναι συνώνυμο της φοιτητούπολης και στον τομέα της διασκέδασης γευστικής ή μη είναι γνωστό. Αυτό μπορεί να ενοχλήσει κάποιους που αναζητούν κάτι πιο «κυριλέ» στον τομέα της γαστρονομίας, όμως για όλους τους υπόλοιπους είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να απολαύσουν καλό φαγητό, φθηνό φαγητό σε περιβάλλον που θα τους φέρει στο νου εποχές φοιτητικής ξεγνοιασιάς. Άντε ίσως και κάτι από παραδοσιακό… Μεξικό.

Ιδού λοιπόν πέντε τέτοιες νόστιμες διευθύνσεις.

Μπαλκονάτο Καφενείο
Γ. Παπανδρέου 58, τηλ.: 210 7489321

Παραγγέλνετε το ούζο, το κρασί ή το τσίπουρο, και στο τραπέζι προσγειώνεται διαφορετικός κάθε φορά μεζές –από απάκι, ντάκο και μακαρονοσαλάτα μέχρι κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα. Όπως παλιά. Όσο για το ντεκόρ; Καρέκλες καφενείου και μαρμάρινα τραπεζάκια «παντρεύονται» με έργα τέχνης στους τοίχους, δημιουργώντας ωραίο περιβάλλον που σιγοντάρεται και από το παρεΐστικο κλίμα. Στα ηχεία παίζουν ωραία ρεμπέτικα και ελαφρά λαϊκά –αν και συνήθως η βαβούρα που επικρατεί από την κοσμοσυρροή καλύπτει τη μουσική. Οι τιμές κυμαίνονται κάτω από τα επίπεδα των 10€ το άτομο με κρασί και είναι ίσως οι καλύτερες που θα βρείτε στην περιοχή.

Σχολαρχείο
Γρ. Κουσίδη, τηλ: 21 0779 8304

Συστήνεται ως μουσικό μεζεδοπωλείο-ρακάδικο και αποδεικνύεται τίμιο τόσο ως μεζεδοπωλείο όσο και σαν κέντρο διασκέδασης. Στο Σχολαρχείο ο χαρακτηρισμός «μουσικό» δε φαίνεται να επιβαρύνει την ποιότητα των γεύσεων και οι γεύσεις αντίστοιχα δεν επιβαρύνουν την ποιότητα της μουσικής διασκέδασης. Εν ολίγοις, και καλά θα φάτε εδώ και ωραία ζωντανή μουσική θα ακούσετε τα βράδια. Το… πεινολόγιο στο Σχολαρχείο – έτσι ονομάζουν το μενού – περιλαμβάνει νοστιμότατα κεφτεδάκια με σάλτσα, κολοκυθάκια με φέτα και μέλι, ωραίο ντάκο και ζουμερά μοσχαρίσια μπιφτέκια. Οι τιμές των πιάτων κυμαίνονται στα 4€ με 6,5€ ενώ το μισόκιλο χύμα κρασί κοστίζει 4€.

Ο Μεξικάνος
Ευδήλου 15, τηλ: 2107716900 

Στο cosy και φιλόξενο αυτό μεξικάνικο… ταβερνείο, η ατμόσφαιρα μας ταξιδεύει αμέσως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με πολύχρωμες σαύρες στους κιτρινωπούς τοίχους, πράσινα τραπεζάκια διάχυτα στον χώρο και διακοσμητικά καπέλα των Μάγιας και των Αζτέκων. Το κοτόπουλο με σάλτσα τεκίλας και οι quesadillas είναι αναμφίβολα τα highlight του μαγαζιού, ενώ εξίσου λαχταριστές (αν και καυτερές) είναι οι enchiladas με πιπεριές chipotle. Στα must εδώ η εκπληκτική του μαργαρίτα σε διάφορες γεύσεις (φράουλα, λεμόνι, μάνγκο), όπως επίσης και οι σάλτσες guacamole και sour cream. Υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένων των cocktails.

Μικρασιάτικο Μεζεδοπωλείο
Γαλήνης 10, τηλ.: 210 7777463

Καρό τραπεζομάντηλα, καρέκλες καφενείου, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη Σμύρνη στους τοίχους και μια γενικότερη αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε φωτογραφία sepia, σε κάνουν να συμπαθήσεις τον νοσταλγικό του χαρακτήρα με την πρώτη ματιά. Το μενού είναι… αυτό που λέει το όνομά του, πολύ ωραία εκτελεσμένο. Ξεχωρίζουν η πίττα Καισαρείας, το χουνκιάρ μπεγεντί (κοκκινιστό μοσχαράκι επάνω σε πουρέ μελιτζάνας δηλαδή) και το λαχταριστό κεμπάπ γιαουρτλού. Το καζάν ντιπί είναι συνήθως κερασμένο στο τέλος, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα.

Πεινάκιο
Ηφαιστίωνος 10, τηλ: 213 0259797

Φοιτητικό στέκι, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως καφέ – μεζεδοπωλείο και σερβίρει σε έναν απλό χώρο εκλεκτούς μεζέδες, καλοφτιαγμένους και ποιοτικούς σε αρκετά οικονομικές τιμές. Εδώ θα παραγγείλετε ρακόμελο ή σκέτη ρακή αν την… σηκώνετε και θα τσιμπήσετε εξαιρετικά πιτάκια με μελωμένο χοιρινό, ωραιότατα τηγανιτά μύδια με «τούμπανο» σκορδαλιά, φιλέτο κοτόπουλο με ντομάτα ψητή και τηγανητό κρεμμυδάκι, κρασάτα μανιτάρια, τραγανούς κεφτέδες και ποικιλίες κρεατικών. Για ένα χορταστικό γεύμα θα πληρώσετε περί τα 12€ με χύμα κρασί ή ρακί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v