10 παραδοσιακά ταβερνάκια στα Πατήσια

Νόστιμο μαγειρευτό φαγάκι, ατμόσφαιρα παλιάς καλής ελληνικής ταβέρνας, καλές τιμές και… καλή καρδιά σε δέκα ταβερνάκια που μας χορταίνουν στα Πατήσια.
10 παραδοσιακά ταβερνάκια στα Πατήσια
Κουτούκια από τα παλιά, ανεπιτήδευτο μαγειρευτό φαγάκι, ζωντανή μουσική και όμορφα νεοκλασικά σπίτια με νοσταλγική διακόσμηση. Αυτό είναι το σκηνικό στα περισσότερα εστιατόρια που χορταίνουν τα Πατήσια, και παρακάτω συγκεντρώνουμε δέκα από τα αγαπημένα μας που επιμένουν παραδοσιακά, απλά και νόστιμα. 

Τζίτζικας και Μέρμηγκας στα Κάρβουνα
Πλατεία Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια, τηλ.: 210 2232376 

Τον γνωρίσαμε στο κέντρο και στα βόρεια προάστια, όπου δοκιμάσαμε την δημιουργική ελληνική κουζίνα του. Στα Πατήσια, όμως, ο «Τζίτζικας και Μέρμηγκας» κάνει τη διαφορά και εστιάζει στα κάρβουνα. Εδώ τα κρεατικά σχάρας έχουν την τιμητική τους – από χοιρινά μπριζολάκια, ζουμερά καλαμάκια, ωραιότατες μπριζόλες και ψαρονέφρι σερβίρονται στον όμορφο, νοσταλγικό χώρο του που παραπέμπει σε παλιό μπακάλικο. Συνοδεύστε με κλασικά ορεκτικά όπως κολοκυθοκεφτέδες, πίτα Καισαρείας και γραβιέρα με σουσάμι και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο με χύμα κρασί. 

Πιθάρι 
Πλατεία Παπαδιαμάντη 1, Άνω Πατήσια, τηλ.: 210 2029237

Οι κάτοικοι της γειτονιάς πίνουν νερό στο όνομά του και στα «τίμια» φαγητά του. Μπορεί να μην… το βάζει το μάτι σας, αλλά το μεζεδοπωλείο Πιθάρι σερβίρει στον ρουστίκ χώρο του με το τζάκι υπέροχο μπακαλιάρο σκορδαλιά, μεζέ "του κερατά", εξοχικό Ρούμελης, σπιτικά κεφτεδάκια «της πεθεράς», ποικιλίες σχάρας και χύμα κεφαλλονίτικο κρασί. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Στα Πέριξ 
Αγίας Λαύρας 18, Άνω Πατήσια, τηλ: 210 2283739

Ψάχνετε μια κλασική ελληνική ταβέρνα με ζωντανή μουσική; Στα Πέριξ θα βρείτε έναν ανεπιτήδευτο, απλό χώρο όπου θα γευθείτε… παλιά καλή σχάρα χωρίς εκπλήξεις, καθώς και μεζέδες όπως σαγανάκι, κολοκυθοκεφτέδες, καλαμάρι γεμιστό ή γιαουρτλού κεμπάπ. Συνοδεύστε με χύμα κρασί και – κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ – πενιές από τη λαϊκή ορχήστρα, υπολογίζοντας περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Μουριές
Κονδυλάκη 21 & Βρούτου, Άνω Πατήσια, τηλ.: 210 2916374
Ο χώρος δεν θα σας ενθουσιάσει, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το φαγητό του μεζεδοπωλείου, που κινείται κυρίως σε θαλασσινά μονοπάτια. Γενναιόδωρες μερίδες τηγανιτού καλαμαριού, ψητού χταποδιού, μυδοπίλαφου και ελληνικών ορεκτικών θα συνοδεύσουν ιδανικά το τσίπουρο ή το κρασί σας – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Ενθύμιον 
Αγ. Λαύρας 56, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102022256

Στον μικρό, ζεστό χώρο του μουσικού εστιατορίου «Ενθύμιον» που στεγάζεται σε ένα όμορφο παλιό νεοκλασικό, θα απολαύσετε το φαγητό σας με την συντροφιά του πιάνου, της κιθάρας και του σαξόφωνου. Δοκιμάστε ορεκτικά όπως ζεστά ανθοτυροπιτάκια και ντομάτα γεμιστή με ζυμαρικά και γαρίδες, ζουμερά μπιφτέκια με δυόσμο και γιαούρτι, κοτόπουλο με πορτοκάλι και κάσιους και φυσικά την σπεσιαλιτέ του Ενθύμιου, τις «Κρέπες Φαγητού» σε γκουρμέ συνδυασμούς. Σημειώστε ότι υπάρχουν set menu των 2 ατόμων με 24, 28 ή 32€ αντίστοιχα. Θα το βρείτε ανοιχτό από Τετάρτη ως Κυριακή βράδυ. 

Σπύρος και Αντώνης
Γαβριηλίδου 24, τηλ: 21 0202 2358 

Αγαπημένο κουτούκι των κατοίκων της περιοχής, το ταβερνάκι του Σπύρου και του Αντώνη με τα τραπεζάκια με τα καρό τραπεζομάντιλα, το παλιό γραμμόφωνο και τις νοσταλγικές φωτογραφίες στους τοίχους σερβίρει σπιτικό και οικονομικό φαγάκι. Επιλέξτε από την κλασική βιτρίνα κάποιο από τα μαγειρευτά, όπως το κοκκινιστό μοσχαράκι, το παστίτσιο ή το λεμονάτο χοιρινό, ενώ αν προτιμάτε τα ψητά, η ποικιλία κρεατικών είναι εγγυημένη και χορταστικότατη επιλογή. Για πιο… προχωρημένους, τολμήστε τα καλομαγειρεμένα σαλιγκάρια ή τα συκωτάκια με μπέικον. Υπολογίστε περί τα 12€ κατ’ άτομο. 

Δια Χειρός και στη λαδόκολλα
Λασκαράτου 20Α και Πολυλά, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102280402 

Άλλο ένα κλασικό ελληνικό μεζεδοπωλείο σε ένα γοητευτικό νεοκλασικό που ποντάρει στο σπιτικό περιβάλλον της σάλας της και τους ελληνικούς μεζέδες – και δε βγαίνει χαμένο, αφού εδώ απολαμβάνουμε καλοψημένα κρεατικά, ψαράκι και καλό χύμα κρασί, αλλά και ζωντανή λαϊκή, ρεμπέτικη και έντεχνη μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Σημειώστε επίσης πως κάθε Πέμπτη βράδυ διοργανώνονται βραδιές από την ομάδα «Μουσικές εμbeerίες» με άφθονους μεζέδες, αλλά και παγωμένες μπύρες, σπιτική ρακή και ζωντανή μουσική. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο. 

Το Μανταλάκι 
Μπάμπη Άννινου 15, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102011546

Μετράει μόλις έναν χρόνο στην περιοχή, κι όμως, έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό, που αγκάλιασε την ιδέα του συνεργατικού καφενείου με την παρεΐστικη ατμόσφαιρα, τους φθηνούς μεζέδες και τον ιδιαίτερα προσεγμένο φωτεινό χώρο του με την σκεπαστή βεράντα. Οι μπύρες ξεκινούν από τα 2,50€, το κρασί από τα 2€ και οι νόστιμοι μεζέδες από ελληνικούς συνεταιρισμούς της επαρχίας που περιλαμβάνουν τουρσί, φέτα φούρνου, γεμιστό μελιτζανάκι με ξηρούς καρπούς και καυτερή πιπεριά, πατάτα οφτή, φαλάφελ, κοκκινιστά κεφτεδάκια, μοσχαράκι, λουκάνικο με πράσο ή πορτοκάλι, κυμαίνονται στα 2-5€ έκαστο. Δοκιμάστε οπσωδήποτε για κλείσιμο το γλυκό του κουταλιού σταφύλι. 

Επί τω… λαϊκώτερον 
Λ.Γαλατσιου & Αγ. Λαύρας 13, Άνω Πατήσια, τηλ: 210 2111887

Ιδανικό για τα τσιμπούσια της παρέας με πολλά μεζεδάκια «στη μέση», το μεζεδοπωλείο «επί τω… λαϊκώτερον» σερβίρει υπέροχη φάβα, ωραίους κολοκυθοκεφτέδες, τυλιχτή φέτα, συκώτι τηγανιά, μελωμένο κοτόπουλο και θαλασσινά πιάτα όπως γαρίδες ούζου, καλαμάρι γεμιστό και μπακαλιάρο σκορδαλιά. Συνοδεύστε με ασύρτικο ή ροδίτη οίνο, απολαύστε και την ζωντανή μουσική με μπουζούκι και κιθάρα που «παίρνουν φωτιά» κάθε Παρασκευή και Σάββατο και υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. Τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί και μεσημέρι. 

Χαρά 
Πατησίων 339, τηλ: 2102287266

Για το τέλος, αφήσαμε τον γλυκό «θρύλο» των Πατησίων, την Χαρά με το ξακουστό παγωτό εκμέκ και το εξαιρετικό «Σικάγο» που σερβίρεται σε μεγάλη… κυπελλάρα και καταναλώνεται μόνο στα τραπεζάκια του καταστήματος. Δοκιμάστε επίσης τα ζεστά σουφλέ σοκολάτας, καραμελόπιτα με παγωτό, αγνό γαλακτομπούρεκο και σαράι-κανταΐφι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v