Αγία Ειρήνη: 8 γευστικές στάσεις στην hot πλατεία

Απολαμβάνουμε multi culti πιάτα, κορυφαία κεφτεδάκια, φαλάφελ, λουκουμάδες και burgers πλησίον και πέριξ της πιο… νόστιμης πλατείας. 
Αγία Ειρήνη: 8 γευστικές στάσεις στην hot πλατεία
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Έκανε το μεγάλο «μπαμ» γεμίζοντας με κάθε λογής μπαρ και μαγαζιά, ενώ το hype της συνεχίζει και φέτος να προσελκύει κόσμο και κοσμάκη στην περιοχή. Η πλατεία Αγίας Ειρήνης όμως, πέρα από τα μπαράκια φιλοξενεί και αρκετές προτάσεις για τσιμπολόγημα και φαγητό κάθε είδους, «σπάζοντας» κατά κάποιον τρόπο την κυριαρχία του… αλκοόλ.
Οκτώ τέτοιες προτάσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λαχταριστά φαλάφελ, multi culti γεύσεις, κεφτεδάκια και λουκουμάδες συμπεριλάβαμε παρακάτω. 

Rock and Balls
Βασιλικής 2 και Πλ. Αγ. Ειρήνης, τηλ: 210 3211112

Λαμπερό και βιομηχανικό ταυτόχρονα, στεγασμένο στο περίφημο –και τεράστιο– Γκρι Κτίριο της Πλατείας, το Rock & Balls… ροκάρει στις μουσικές του και παράλληλα σερβίρει κορυφαία κεφτεδάκια στα μεγάλα στρογγυλά τραπέζια του. Στο ανανεωμένο meatball menu την τιμητική τους έχουν οι φουρνιστοί κεφτέδες πέντε ειδών: Κλασικοί, chicken chili, smoked paprika beef, pork chorizo και vegetarian. Τους συνδυάζετε με την σάλτσα που θέλετε (ντομάτα, creamy blue cheese, καπνιστή παρμεζάνα, barbecue, mushroom gravy ή tartar) και προσθέτετε γαρνιτούρα : Πατάτες bravas, λαχανικά στον ατμό, σουφλέ μανιταριών, κους κους, καραμελωμένο λάχανο-μπέικον, ριγγατόνι ή λιγκουίνι. Συνοδεύστε με μπύρα ή κοκτέιλ και υπολογίστε περί τα 18€ κατ’ άτομο.

Μελίλωτος
Καλαμιώτου 19, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3222458

Στο μεζεδοπωλείο της Καλαμιώτου οι παραδοσιακές συνταγές παντρεύονται με την έμπνευση και τη δημιουργικότητα των σεφ, και το αποτέλεσμα περιλαμβάνει νοστιμιές όπως μελιτζανοσαλάτα με ντομάτα, κόλιαντρο και τζίντζερ, κριθαράκι με καπνιστό λουκάνικο Χανίων, κολοκύθα και σταμναγκάθι, ή κοτόπουλο γεμιστό με σπαράγγια σε σάλτσα φασκόμηλο που συνοδεύεται από χειροποίητο πουρέ πατάτας με πιπερόριζα. Σημειώστε ότι λειτουργεί με ωράριο καταστημάτων, ήτοι: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη έως τις 18.00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο έως τις 20.30. Την Κυριακή η κουζίνα ξεκουράζεται. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15€ ανά άτομο με κρασί.

Μάνας Κουζίνα
Αιόλου 27, τηλ: 21 0325 2335

Το concept του συμπαθέστατου αυτού μαγειρείου είναι παραδοσιακές μαγειρευτές γεύσεις (όπως δηλώνει και το όνομά του) και πράγματι, το αποτέλεσμα ικανοποιεί πλήρως. Δοκιμάσαμε λαχταριστό γιουβέτσι μελιτζάνας με κουκουναρόσπορο, μυρωδάτο κοκκινιστό μοσχαράκι και νοστιμότατες σαλάτες φακής και κους-κους. Στο μαγαζί, υπάρχει ένας self-service μπουφές χωρισμένος σε κυρίως πιάτα και σαλάτες και μπορείτε να διαλέξετε μεσαίο πιάτο (στο οποίο θα βάλετε ένα κυρίως και μία σαλάτα) ή μεγάλο πιάτο (για δύο κυρίως και μία σαλάτα) και θα πληρώσετε 6,5€ και 7,80€ αντίστοιχα. Τα πιάτα χωρίς κρέας κοστίζουν 5€, ενώ οι σαλάτες 3€.

Mama Roux
Αιόλου 48, τηλ.: 213 0048382

Το πολυσυλλεκτικό στέκι της Αιόλου συνεχίζει να συγκεντρώνει πλήθος θαμώνων που πιάνουν – δύσκολα- κάποιο από τα ρουστίκ τραπέζια του κοντά στις τεράστιες τζαμαρίες ή αράζουν στα σκαμπό της μπάρας για τσιμπολόγημα συνοδεία αλκοόλ. Στο μενού τώρα, οι έθνικ γεύσεις κυριαρχούν με αδιαμφισβήτητα highlight το εξαιρετικό σουβλάκι κοτόπουλο tandoori, τα chop suey noodles και τα λαχταριστά φαλάφελ. Από τις υπόλοιπες επιλογές του πλούσιου μενού ξεχωρίσαμε τα αρνίσια κεμπάπ, την quesadilla με κοτόπουλο και τα ιδιαίτερα ζουμερά burger. Οι μερίδες είναι χορταστικές. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να δοκιμάσετε και τα πολύ νόστιμα επιδόρπιά του, με αποκορύφωμα την Lemon Cream με μπισκότο από golden cookies, σπιτικό brown butter και μαρέγκα. Αν σκέφτεστε να το επισκεφθείτε Παρασκευή ή Σάββατο, θα ήταν σοφό να κάνετε κράτηση. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, ενώ τις Κυριακές το Mama Roux είναι ανοιχτό μόνο για brunch.

School
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, τηλ: 210 3236711

Νόστιμη επιστροφή στα θρανία υπόσχεται το School Pizza Bar και απλώνει τα ξύλινα τραπεζάκια του σε διαφορετικά επίπεδα στο εσωτερικό του, βγάζει στο πεζοδρόμιο ξύλινα καρεκλάκια από εκείνα που κοσμούσαν τις σχολικές μας αίθουσες και σερβίρει νοστιμότατες πίτσες με λεπτή τραγανή ζύμη (πολύ νόστιμη εκείνη με το προσούτο) και λαχταριστές μακαρονάδες. Όλα αυτά τα συνοδεύει με καθαρά ποτά και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, ενώ από νωρίς το πρωί θα το βρείτε να σερβίρει καφεδάκι και ωραιότατα γλυκά. Για έναν συνδυασμό πίτσας/ σαλάτας ή μακαρονάδας θα υπολογίσετε περί τα 12-15€ το άτομο.

Food Str.
Καλαμιώτου 14, τηλ: 2103211003

Ένα burger-άδικο με τα… όλα του, το Food Str. σερβίρει στο χέρι, στον πεζόδρομο ή στο μικρό του πατάρι ζουμερά burgers με αγνά υλικά και σε οικονομικότατες τιμές, περί τα 3€. Δοκιμάστε το γευστικό chicken burger ή το πιο χορταστικό double beef burger με μανιτάρια, μπέικον, λαχανικά και τσένταρ που λιώνει πάνω στο μπιφτέκι. Οι πατάτες σερβίρονται ξεχωριστά, σε χάρτινο χωνάκι. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κι άλλες γεύσεις, ποντάρετε στα fish’n’chips (3,80€) αλλά και σε κάποιο από τα νόστιμα hot dogs (από 2,80€) για να… στρώσει το στομάχι από το ξενύχτι. Το Food Str παραμένει ανοιχτό μέχρι τα ξημερώματα.

Falafellas
Αιόλου 5, τηλ: 21 0323 9809

Συνεχίζουμε στη φιλοσοφία του street food και κάνουμε μια στάση για χορταστικά φαλάφελ σε αυτό το μικρό μαγαζάκι, το οποίο θα το αναγνωρίσετε από τις ουρές που σχηματίζονται γύρω του από τους πεινασμένους της πλατείας. Εδώ θα δοκιμάσετε το δημοφιλές ανατολίτικο έδεσμα σε «τσεπούλες», συνοδεία όλων των απαραίτητων, όπως ταχίνι, μελιτζάνα, σος και λαχανικών. Για μερίδα γίγας, θα πληρώσετε 3,5€.

Lukuμάδες
Αιόλου 21, τηλ: 2103210880

Κλείνοντας τη λίστα με τις αγαπημένες γευστικές στάσεις στην πλατεία, δε θα μπορούσαμε να μην επιλέξουμε και κάτι γλυκό. Σε μια μοντέρνα εκδοχή του παραδοσιακού λουκουματζίδικου το Lukuμάδες έχει να προτείνει ευφάνταστους συνδυασμούς όπως λουκουμάδες με παγωτό κρέμα μπισκότο, λιωμένη πραλίνα και φιστίκια Αιγίνης, γεμιστούς με πραλίνα/ λεμόνι/ μαστίχα, ή με παγωτό καζάν-ντιπί. Κάθε μερίδα κοστίζει περί τα 4-5€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v