Οι σχάρες της Αθήνας: Στον παράδεισο του κρεατοφάγου

Ζουμερά παϊδάκια, καλοψημένα μπριζολάκια και αφράτα μπιφτέκια στο κέντρο της Αθήνας, για τους κρεατοφάγους που δεν έχουν χρόνο να πεταχτούν στην Πεντέλη.
Οι σχάρες της Αθήνας: Στον παράδεισο του κρεατοφάγου
της Ηρώς Κουνάδη

Τι σκέφτεστε όταν μιλάμε για κρεατοφαγία στην Αθήνα; Τις ψησταριές της Πεντέλης, το Base Grill στο Περιστέρι, τον Βλάχο των Μελισσίων, ή κάποιο άλλο στέκι σε κάποιο προάστιο; Κι εμείς. Πράγμα που μας έκανε να αναρωτηθούμε: Πάσχει το κέντρο της πόλης από αξιόλογες κρεατοφαγικές προτάσεις; Η απάντηση είναι… και ναι και όχι. Ναι μεν υπάρχουν καλές λύσεις για τους κρεατοφάγους της παρέας που δεν θέλουν να απομακρυνθούν προς τα προάστια, δεν είναι, όμως, όσο πολλές θα θέλαμε για να ανακηρύξουμε το κέντρο της Αθήνας σε παράδεισο των απανταχού κρεατοφάγων. Σε αυτό το πόρισμα κατέληξε η ενδελεχής αναζήτηση των καλύτερων κρεατοφαγικών στεκιών γύρω από το κέντρο. 

Το Στέκι του Ηλία
Επταχάλκου 5, τηλ.: 210 3458052 και Θεσσαλονίκης 7, Θησείο

Για το Στέκι του Ηλία, που δεν είναι ένα αλλά δύο, σας έχουμε ξαναμιλήσει: Κρυμμένα στα πιο ήσυχα δρομάκια πίσω από την πολύβουη πιάτσα του Θησείου, σερβίρουν τα καλύτερα ίσως παϊδάκια του κέντρου στα τραπεζάκια που απλώνουν έξω με θέα στα τραίνα που περνούν. Για τις μέρες που κάνει κρύο, όμορφος είναι και ο εσωτερικός χώρος, με τα γιγάντια κρασοβάρελα και την ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας. Αξίζει να δοκιμάσετε, εκτός από τα παϊδάκια, και τα ζουμερά μπιφτέκια τους. Συνοδεύετε με τα κλασικά ορεκτικά (τζατζίκι, σπιτικές πατάτες τηγανιτές και κολοκυθάκια) και πληρώνετε το πολύ 15-17€ το άτομο, με μπύρες ή χύμα κρασί. 

Butcher Shop
Περσεφόνης 19, Γκάζι, τηλ.: 210 3413440

Σταθερή αξία εδώ και χρόνια στην πιάτσα του Γκαζιού, που έχει περάσει τα πάνω της και τα κάτω της, αλλά εξακολουθεί να μας σερβίρει πολύ καλό κλέφτικο στη λαδόκολλα και ολόσωστα ψημένα μπριζολάκια. Μας αρέσουν, επίσης, οι τηγανιτές πατάτες που τα συνοδεύουν όλα αυτά –κομμένες σε χοντρά κομμάτια και τηγανισμένες με τη φλούδα τους. Οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ένα κλικ χαμηλότερες (κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο με χύμα κρασί) αλλά αν παραγγείλετε με φειδώ τα ορεκτικά, καθότι οι μερίδες είναι τεράστιες, ο λογαριασμός θα κρατηθεί σε λογικά επίπεδα. 

To Kreas
Δημοφώντος 96, Πετράλωνα, τηλ.: 210 3247028

Νέα άφιξη στην γαστρονομική γειτονιά των Πετραλώνων, που της έλειπε –η αλήθεια είναι– ένα κρεατοφαγικό στέκι, το Kreas σερβίρει στην κουκλίστικη ταράτσα του αλλά και στον ντιζαϊνάτο εσωτερικό του χώρο νόστιμα κρεατικά και λαχταριστά ορεκτικά. Στα hit του μενού του περιλαμβάνονται τα παϊδάκια με σάλτσα από μπαλσάμικο, τα μπιφτέκια και το σουβλάκι (εστιατορίου, όχι τυλιχτό) που είναι κλασικό και καλοψημένο. Από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν τα κολοκυθάκια που σερβίρονται σε sticks με ντιπ γιαουρτιού και οι φρέσκες τηγανιτές πατάτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, μαζί με ωραίο χύμα κρασί ή μπύρες (θα βρείτε πολλές ελληνικές ετικέτες, όπως η εξαιρετική σαντορινιά Volcan). 

Τζίτζικας και Μέρμηγκας στα Κάρβουνα
Πλ. Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια, τηλ.: 210 2232376

«Αδερφάκι» της γνωστής αλυσίδας μεζεδοπωλείων, αλλά με ειδίκευση στη σχάρα, ο Τζιτζικομέρμηγκας των Άνω Πατησίων μας σερβίρει χοιρινά μπριζολάκια, ζουμερά καλαμάκια, τρυφερό ψαρονέφρι και γιγάντιες σταβλίσιες μπριζόλες στα τραπεζάκια που απλώνει έξω στην πλατεία, αλλά και στο χαριτωμένο α λα παλιό μπακάλικο εσωτερικό του. Πριν φτάσετε στο… ψητό, θα δοκιμάσετε κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και μυρωδικά, πίτα Καισάρειας, γραβιέρα τηγανητή με σουσάμι και μαρμελάδα ντομάτας και άλλα χειροποίητα μεζεδάκια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.

Μυκηνών Γωνία
Μεγάλου Αλεξάνδρου 97 και Μυκηνών, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3422377

Νόστιμα μπριζολάκια, και σπιτικά μπιφτέκια που έγιναν θρύλος στο πέρασμα του χρόνου, σερβίρονται σε έναν όμορφο πεζόδρομο με θέα στα ενδιαφέροντα γκράφιτι της γειτονιάς, στη γωνία που βρίσκαμε παλιά τον Αιγύπτιο και τα φαλάφελ του (που μετακόμισαν λίγο παραπάνω, μην ανησυχείτε). Σημειώστε, επίσης, στα «οπωσδήποτε» την χοιρινή τηγανιά και τους ζουμερούς ντοματοκεφτέδες. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο, μαζί με ωραίο κρασάκι ή παγωμένες μπύρες.

Meatropoleos
Μητροπόλεως 3, τηλ.: 210 3241805

Στα όρια ανάμεσα στο μοντέρνο σουβλατζίδικο και το meat restaurant, σερβίρει με την ίδια μαεστρία καλοψημένα καλαμάκια, ζουμερά μπιφτέκια και μπριζολάκια που έρχονται ψημένα ακριβώς όπως θα τα ζητήσετε. Τα ορεκτικά περιορίζονται στα κλασικά –πλην καλοφτιαγμένα– τζατζίκι, τυροκαυτερή, φρέσκες τηγανιτές πατάτες και φέτα με ελαιόλαδο και ρίγανη. Για να συνοδεύσετε όλη αυτήν την πρωτεΐνη με λίγες βιταμίνες θα διαλέξετε μία από τις πολλές και πλούσιες σαλάτες, όπως αυτή με παντζάρι, ρόκα και ξινομυζήθρα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15€ το άτομο, αναλόγως αν θα επιλέξετε να κινηθείτε προς τα καλαμάκια ή τα κυρίως πιάτα του μενού.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v