Νέες γεύσεις: Έξι νόστιμες αφίξεις στην Αθήνα

Τρατορίες, έθνικ γεύσεις και αρώματα, tapas συνοδεία cocktails και πικάντικα μαγέρικα. Έξι «φρέσκες» γευστικές αφίξεις στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης.
Νέες γεύσεις: Έξι νόστιμες αφίξεις στην Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο γευστικός χάρτης της πόλης συνεχίζει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του αθηναϊκού κοινού. Κάθε – σχεδόν – μήνα παρατηρούμε και ακόμα μια νόστιμη άφιξη σε κάποια περιοχή του κέντρου και των προαστίων η οποία μας εκπλήσσει ευχάριστα και μας προσκαλεί να δοκιμάσουμε νόστιμα πιάτα εγχώριας και διεθνούς κουζίνας.

Θέλετε τραγανή ιταλική πίτσα; Μήπως ένα λαχταριστό rib eye; Ή καλύτερα ένα ταϊλανδέζο μαριναρισμένο κοτόπουλο; Σε κάθε περίπτωση, σας έχουμε έξι νόστιμες και «φρέσκιες» διευθύνσεις για να διαλέξετε αυτήν που θα ταιριάξει καλύτερα στους γευστικούς σας κάλυκες.

Pata Negra
Μιχαλακοπούλου 78 και Παπαδιαμαντοπούλου, Ιλίσια, τηλ. 210 7708 380

O «μαύρος χοίρος» ελληνιστί, βγάζει τα τραπεζάκια του κάτω από μια πορφυρή τέντα σε έναν πεζόδρομο στα Ιλίσια και προσφέρει εξαιρετική κρεατοφαγία με υλικά από επιλεγμένες φάρμες της ορεινής και της πεδινής Ελλάδας. Ο μοντέρνος εσωτερικός χώρος διανθίζεται με άνετα καναπεδάκια, μεταλλικά φωτιστικά και ξύλινο touch στο πάτωμα, ενώ στα πιάτα του Pata Negra «παίζουν» από ζουμερά χωριάτικα λουκάνικα, φρυγαδέλια και κάθε λογής μπριζολάκια μέχρι φιλέτα, rib eye και γιγαντιαία T-Bone. Αδιαμφισβήτητο highlight του μενού τα μπριζολάκια από μαύρο χοίρο (μια αρχαία ελληνική ράτσα χοίρου) και η χοιρινή πορκέτα με πέστο μαντζουράνας. Προτείνουμε να ζητήσετε τον… χοίρο σας ελαφρώς ζουμερό, έτσι θα απολαύσετε καλύτερα την εκπληκτική του γεύση. Εξαιρετική επίσης για να ανοίξει η όρεξη η Σαλάτα του Καίσαρα με λαχταριστό bacon και τραγανό κοτόπουλο. Για ένα πλήρες γεύμα χωρίς κρασί θα πληρώσετε περί τα 20€ ανά άτομο.

Καραμανλίδικα του Φάνη
Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα, τηλ. 210 3254184
 
Στη γειτονιά του ιστορικού κέντρου της πόλης εδώ και μερικές ημέρες αρώματα από παστουρμά και σουτζούκι «σπάνε» μύτες περαστικών. Υπεύθυνα για την όλη αυτή κατάσταση είναι τα «Καραμανλίδικα» ένα ντελί-μπακάλικο-μαγειρείο στο οποίο εκτός από το να ψωνίσετε κάθε λογής λαχταριστά αλλαντικά και τυριά από ανεξάρτητους παραγωγούς και «μικρούς» προμηθευτές έχετε την ευκαιρία να τα φάτε και στο… πιάτο σε ιδιαίτερους συνδυασμούς. Ξεκινήστε με φοβερά παστουρμαδοπιτάκια καραμανλίδικα και τηγανιτές μελιτζάνες και κολοκυθάκια σε σάλτσα Καππαδοκίας, συνεχίστε με μια δροσερή ανάμεικτη σαλάτα με νιότικο ξινοτύρι, σαλάμι Δράμας και τοματίνια, δώστε μια πικάντικη νότα με τη ρώσικη σαλάτα του Μήτσου και μπείτε στο κυρίως με καραμανλίδικο παστιρμά (έτσι τον λένε εδώ) με πλιγούρι ή βοδινό λουκάνικο γιαουρτλού σε πίτα. Για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα στο «μεζετζίδικο» του Φάνη θα πληρώσετε περί τα 20€ ανά άτομο. Σύντομα, θα ανοίξουν και την πίσω αυλή για τσιμπολόγημα… εν αιθρία.

La Gabinoteca Athens
Δηληγιάννη 56, Κηφισιά, τηλ: 210 8083988

Ένα εκ των κορυφαίων μαδριλένικων εστιατορίων ανοίγει τις πόρτες του στο αθηναϊκό κοινό προσφέροντας μοναδικά, αυθεντικά tapas madrileña, αλλά και ιδιαίτερες γευστικές δημιουργίες από τους σεφ του διάσημου γαστρονομικού προορισμού της ισπανικής πρωτεύουσας. Ο χώρος πιστός στο βιομηχανικό design με το δημοφιλές πλέον γυμνό μπετόν να κοσμείται από σωλήνες εξαερισμού και μεταλλικά πλαίσια και να δημιουργεί ένα μοντέρνο και χαλαρό σύνολο, αντίστοιχο με το concept του εστιατορίου. Τι τρώμε εδώ; Μα φυσικά λαχταριστά tapas με gourmet χαρακτήρα και έμφαση στη μοριακή γαστρονομία. Ξεκινήστε με μια «μη αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα» η οποία θα έρθει στο τραπέζι σας ως… γλαστράκι με φρέσκιες πρασινάδες και ένα ψαλίδι, παρέα με μπουκίτσες κοτόπουλο, στικς μελιτζάνας και σος παρμεζάνας. Κόβετε και απολαμβάνετε. Συνέχεια με την κλασική τορτίγια η οποία σερβίρεται σε… ποτήρι και με εξαιρετικές κροκέτες jamon και η αποκορύφωση: σούπερ burger με ταρτάρ μοσχάρι, έμενταλ και σάλτσα κάρυ. Μαζί με κάποιο από τα ιδιαίτερα signature cocktails του Gabinoteca (πολύ καλό το Medianoche με παλαιωμένο ρούμι, φασκόμηλο, βανίλια και έλαια πορτοκαλιού) ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 25-30€ ανά άτομο.

Ψαρομαγεία
Λ. Πεντέλης 108, Βριλήσσια, τηλ: 210 6096604

Όνομα και πράγμα σε αυτό το νέο seafood restaurant των βορείων προαστίων, το οποίο άνοιξε στον χώρο όπου βρισκόταν παλαιότερα το Oro T’oro. H μοντέρνα αισθητική στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα λευκά φαναράκια στο ταβάνι και η «πρασινάδα» περιμετρικά του εστιατορίου διαμορφώνουν από πριν το κατάλληλο κλίμα για την απαραίτητη ψαροφαγεία. Επιλέξτε οπωσδήποτε την αυλίτσα στο πίσω μέρος. Είναι ήσυχη και μακριά από την βαβούρα της Πεντέλης. Ξεκινήστε το γεύμα σας με ψιλό γαριδάκι τηγανιτό το οποίο αναμφίβολα ξεχωρίζει από τα ορεκτικά. Εξίσου καλές και οι σπιτικές τηγανιτές πατάτες, χωρίς περιττή λαδίλα, όπως επίσης και ο τραγανός μπακαλιάρος σκορδαλιά σε ικανοποιητική μερίδα. Από τα κυρίως, πλην του φρέσκου ψαριού (δοκιμάσαμε πολύ καλό φαγκρί), προτείνουμε να τιμήσετε δεόντως το κριθαρότο γαρίδας και το ταρτάρ σολωμού. Για ένα πλήρες γεύμα, χωρίς φρέσκο ψάρι, θα πληρώσετε περί τα 25€ ανά άτομο.

Cantinetta
Πανδώρας 14, Γλυφάδα,τηλ: 2108941735

Μία… Ιταλίδα έκανε την εμφάνισή της προ ολίγων μηνών στη Γλυφάδα σερβίροντας αυθεντική ιταλική κουζίνα σε έναν όμορφο «ακατέργαστο» χώρο με το άγρυπνο βλέμμα του κ. Ντε Νίρο να μας παρακολουθεί ενώ απολαμβάνουμε πίτσα και pasta. Στα σκούρα ξύλινα τραπέζια της όμορφης αυτής τρατορίας των Νοτίων Προαστίων, θα δοκιμάσετε λαχταριστές δημιουργίες από τον ξυλόφουρνο (η πιο λεπτή δε γίνεται τραγανή πίτσα είναι εκπληκτική – δοκιμάστε εκείνη με τα μπροκολάκια και το λουκάνικο) και εκλεκτά ζυμαρικά, όπως η εξαιρετική καρμπονάρα, τα πεντανόστιμα Agnolotti γεμιστά με γκορκοντζόλα και ραντίκιο και οι λαχταριστές παπαρδέλες με ραγού από κουνέλι και σαλάμι φινοκιόνα. Για ένα χορταστικό γεύμα στην συμπαθέστατη αυτή τρατορία της Γλυφάδας θα πληρώσετε περί τα 25€.

Andaman
Πειραιώς 187 & Αλόπης 65, Κάτω Πετράλωνα

Έθνικ και «πολύχρωμη» άφιξη στην αγαπημένη γειτονιά των Πετραλώνων, η οποία κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει στέκι για τους λάτρεις τις ταϋλανδέζικης κουζίνας. Η εξωτερική όψη του μεγάλο κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το εστιατόριο είναι άκρως ελκυστική με έντονα χρώματα, ενώ το εσωτερικό του είναι cosy, με ατμοσφαιρικό φωτισμό και αρκετά άνετο. Στα του φαγητού τώρα, στο μενού του Andaman θα βρείτε εκλεκτά πιάτα, όπως για παράδειγμα το εξαιρετικό τηγανιτό ρύζι με ανανά, γαρίδες, κοτόπουλο και τζίντζερ, την δροσερή σαλάτα μάνγκο με φρέσκο κρεμμυδάκι και κόλιανδρο και το δημοφιλές πλέον ταϊλανδικό πιάτο chicken satay sauce, με μαριναρισμένο κοτόπουλο σε σάλτσα φυστικιού. Εξίσου νόστιμες και οι γαρίδες με σάλτσα στρειδιού για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο «θαλασσινό». Για ένα πλήρες γεύμα στο Andaman, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 25€ ανά άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v