Τσιπουράδικα: Αθηναϊκές διευθύνσεις χωρίς γλυκάνισο

Νόστιμα μεζεδάκια, θαλασσινά ή στεριανά, καλό τσίπουρο, τραπεζάκια έξω και… η ζωή στην Αθήνα είναι ωραία.
Τσιπουράδικα: Αθηναϊκές διευθύνσεις χωρίς γλυκάνισο
της Ηρώς Κουνάδη

Η αλήθεια είναι ότι, σε αντίθεση με το «ουζερί», ο όρος «τσιπουράδικο» δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αθήνα. Όχι επειδή θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα καλό θεσσαλικό τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο για να συνοδεύσετε τους –στεριανούς ή θαλασσινούς– μεζέδες σας, αλλά γιατί στα περισσότερα από τα μαγαζιά του είδους θα δυσκολευτείτε να εντοπίσετε ανάμεσα στους λοιπούς θαμώνες του μαγαζιού την παρέα που θα το προτιμά έναντι, ας πούμε, του ούζου. Πιθανότατα αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο όρος «τσιπουράδικο» σπανίζει στα μέρη μας. Αυτό, βέβαια, δεν αλλάζει τίποτα σε όρους γεύσης και απόλαυσης, σε κανένα από τα καταπληκτικά αθηναϊκά τσιπουράδικα που ακολουθούν.

Η Ρίζα
Ηρακλειδών 7, Θησείο, τηλ.: 213 0237101
Η Ρίζα δε μοιάζει σε τίποτα με τα «κλασικά» τσιπουράδικα, εκτός ίσως από το γεγονός ότι σερβίρει τσίπουρο –Τυρνάβου, χωρίς γλυκάνισο, το προφανές hit του καταλόγου. Κατά τα λοιπά, έχει multi culti χειροποίητη διακόσμηση (από ξύλινα φωτιστικά μέχρι… γραβάτες), έθνικ και world μουσικές και νοστιμότατα μεζεδάκια από κάθε γωνιά της Ελλάδας: Ξινομυζήθρα από την Κρήτη, λαδοτύρι Μυτιλήνης, γκόγκες από τη Λακωνία και πάει λέγοντας. Οι μεζέδες κοστίζουν 3,50€, πράγμα που σημαίνει ότι (αναλόγως πόσο πεινάτε και πόσα τσίπουρα θα πιείτε) ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 10-15€ το άτομο.

Ανδρέας
Θεμιστοκλέους 18, τηλ: 210 3821522
Εδώ τα τσίπουρά μας τα συνδυάζουμε με αλμυρές (στη γεύση, αλλά όχι στην τιμή) λιχουδιές που περιλαμβάνουν γαρίδες σαγανάκι με φρέσκια ντομάτα, καραβίδες, χταποδάκι στα κάρβουνα, μύδια αχνιστά και μπαρμπουνάκι στα κάρβουνα. Για όσους προτιμούν να απολαμβάνουν το τσίπουρό τους στο πλακόστρωτο, ο «Ανδρέας» απλώνει τα ξύλινα τραπέζια του στο στενό της «γειτονιάς της Νομικής». Στα συν του, ο περιποιημένος χώρος και το εξυπηρετικότατο σέρβις. Υπολογίστε περί τα 17€ ανά άτομο.

Η Αυλή
Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή
Πιο… χύμα δεν γίνεται. Σπρώχνεις την βαριά μεταλλική πόρτα και τηλεμεταφέρεσαι στην Αθήνα των 60s, σε μια παλιά αυλή που κάποτε μοιράζονταν τέσσερα-πέντε σπίτια και πλέον συγκεντρώνεται κόσμος και λαός για να δοκιμάσει τα θρυλικά κεφτεδάκια που ετοιμάζονται σε ένα υπαίθριο κουζινάκι, ακριβώς δίπλα στα τραπέζια. Ωραιότατα είναι και τα λουκάνικα, ενώ υπάρχουν και ελάχιστα ορεκτικά και σαλάτες για να συνοδεύσετε το τσίπουρό σας –μαζί με το οποίο ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 10€.

Παρνασσός 1965
Μεναίχμου 2, Νέος Κόσμος
Σε μια ήσυχη πλατεΐτσα του Νέου Κόσμου, πολύ κοντά –αλλά και... πολύ μακριά– στην κίνηση της Καλλιρόης, με ωραία ατμόσφαιρα παρεΐστικου στεκιού και ρετρό πινελιές. Στα highlights του καταλόγου, η φανταστική χειροποίητη τυροκαυτερή, με ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά, το εξαιρετικό λουκάνικο με σταμναγκάθι, και το πολύ καλό κεμπάπ με πιτούλες και σάλτσα κύμινο. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα12€ το άτομο για 3-4 χορταστικότατα μεζεδάκια και 1-2 καραφάκια τσίπουρο.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v