Ταβερνάκια και εστιατόρια: Φαγητό στο Χαλάνδρι

Ταβερνάκια που μετρούν τα χρόνια τους σε δεκαετίες δίπλα σε μοντέρνα μεζεδοπωλεία και funky μεξικάνικα. Φάγαμε το Χαλάνδρι με τα κουτάλια και αναμεταδίδουμε.
Ταβερνάκια και εστιατόρια: Φαγητό στο Χαλάνδρι
της Ηρώς Κουνάδη

Το Χαλάνδρι δεν είναι από τις πιάτσες-κομήτες που κάνουν την εμφάνισή τους για μερικές σαιζόν και εν συνεχεία αργοπεθαίνουν. Έχει τη φήμη της απόλυτης γαστρονομικής μέκκας της Αθήνας εδώ και δεκαετίες, και όχι άδικα. Στο στέρεο, λοιπόν, αυτό έδαφος έρχονται συχνά-πυκνά να προστεθούν νέες ενδιαφέρουσες προτάσεις, κάποιες εκ των οποίων αντέχουν στον χρόνο, ενώ κάποιες άλλες όχι. Το αποτέλεσμα, όπως και να ‘χει, είναι μια περιοχή γεμάτη νόστιμες διευθύνσεις –παλιές και νέες, παραδοσιακές και γκουρμέ, για κάθε γούστο και βαλάντιο. Τις εξερευνούμε με… όρεξη για μια ακόμα φορά, και καταλήγουμε σε μια λίστα με τις πιο νόστιμες χαλανδριώτικες γωνιές. 


Αναχίτα (Χρυσοστόμου Σμύρνης 3, τηλ.: 210 6891222): Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το μακρινό 1990, και έφερε μαζί του τα εξωτικά αρώματα της Περσίας, τότε που η ανατολίτικη κουζίνα στην Αθήνα είχε για μοναδικό της εκπρόσωπο την Πόλη. Τι θα δοκιμάσετε εδώ; Αυθεντική ιρανική κουζίνα: Την πρώτη φορά θα τιμήσετε οπωσδήποτε το εξαιρετικό ζερέσκ πολό (ψητό κοτόπουλο σερβιρισμένο κάτω από ένα βουναλάκι από ρύζι και φραγκοστάφυλο, φιστίκι και αμύγδαλο) και τους ελαφρώς πικάντικους κουφτέ μπερεντζί (από κιμά με ρύζι, αρωματικά χορταρικά και σάλτσα ντομάτας). Εννοείται, βέβαια, ότι δυνατά παίζουν και τα κεμπάπ. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15-20€ το άτομο, μαζί με καλό χύμα κρασί. 


Μπεμπέκα (Διονύσου 16, τηλ.: 210 6854880): Μία χαριτωμένη μονοκατοικία, σε μια ήσυχη γειτονιά του Χαλανδρίου, μεταμορφώθηκε πέρυσι σε μεζεδοπωλείο-εστιατόριο, και έκανε θραύση το καλοκαίρι με την ατμοσφαιρική αυλή της. Μας αρέσουν οι παιδικές ζωγραφιές και οι παλιές ραπτομηχανές στο ντεκόρ του εσωτερικού χώρου. Στο μενού, συναντάμε δυνατή σχάρα (τα ψημένα στα κάρβουνα μπριζολάκια κοντεύουν να γίνουν θρύλος), νόστιμους μεζέδες (οπωσδήποτε τα κολοκυθάκια σε sticks με σως γιαουρτιού) και τουλάχιστον ένα μαγειρευτό πιάτο ημέρας –ο κοκκινιστός κόκορας με χοντρό μακαρόνι και μυζήθρα μας άφησε θετικότατες εντυπώσεις. Οι τιμές κυμαίνονται στα 17-20€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.


Κίτσουλας (Φιλικής Εταιρείας 25, τηλ.: 210 6814798): Έχει μεγαλώσει τουλάχιστον δύο γενιές Χαλανδραίων, συν άλλες τόσες εργαζομένων σε γραφεία σαν τα δικά μας. Ο χώρος είναι το πλέον αδιάφορο σημείο του (πώς ήταν παλιά τα μαγειρεία; έτσι) και η ατμόσφαιρα κινείται στα όρια του cult, οι γεύσεις όμως αξίζουν και με το παραπάνω μια ή και περισσότερες επισκέψεις: Εξαιρετικό κοκκινιστό μοσχαράκι με «μαμαδίσιες» τηγανιτές πατάτες, ασυναγώνιστα όσπρια (φακές, ρεβιθάδες, φάβα), ωραιότατες πίττες, τραγανά κεφτεδάκια, ωραίο αρνάκι φρικασέ. Το χύμα κρασί είναι απλώς συμπαθητικό. Σερβίρει, όπως τα παλιά μαγειρεία, αυστηρά και μόνο μεσημέρια. Σημειώστε ότι Σάββατα και Κυριακές επικρατεί το αδιαχώρητο. Οι τιμές δεν ξεπερνούν με τίποτα τα 12-15€ το άτομο. 

Πολίτικα και Απλά (Βαλαωρίτου 2, τηλ.: 210 6856466): Φουντωτές νεραντζιές στο πεζοδρόμιο, λιτό κι απέριττο ξύλινο μπαλκονάκι πλάι στην βοή του δρόμου, και πιο ήσυχο εσωτερικό, κι ένα μενού που σε ταξιδεύει απευθείας στην κουζίνα της Πολίτισσας γιαγιάς. Υπέροχο χουνκιάρ μπεϊντί, νοστιμότατα ρολάκια από πλιγούρι με γέμιση κιμά και πιπεριές (ιτσλί κιοφτέ για τους γνωρίζοντες), πολύ καλό εκμέκ παστουρμά στο πήλινο με τυριά, και κατά τι βαρύ ντονέρ. Δυνατά είναι και τα επιδόρπια, με κορυφαία κατά την δική μας άποψη το καϊμάκι βύσσινο και το καζάν ντιπί. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο, με ποτήρι κρασί. 

Pink Elephant (Σωκράτους 4Α, τηλ.: 210 6814600): Μικρούλι αλλά θαυματουργό, σερβίρει άριστη ινδική κουζίνα στον ατμοσφαιρικό του χώρο και στα τραπεζάκια που απλώνει στο πεζοδρόμιο όταν ο καιρός το επιτρέπει. Περισσότερες από σαράντα μαρινάδες και σάλτσες, ολόφρεσκα υλικά, δικής τους παρασκευής γιαούρτι και τυρί, και ο ινδικός παραδοσιακός φούρνος tandoor είναι τα μυστικά της επιτυχημένης συνταγής του. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το κοτόπουλο Tikka Masala, τα τραγανά πιτάκια samosas και το Botti Tikka, μοσχαράκι μαριναρισμένο σε κύμινο και εξωτικό χυμό φρούτων. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο. 


Μεζεδοκούτι (Αριστοτέλους 52, τηλ.: 210 6857626): Άλλη μία χαλανδριώτικη μονοκατοικία που ακολούθησε το μονοπάτι της γαστρονομίας, αρχικά ως «Σπίτι της Μακαρονάδας» και πλέον ως «Μεζεδοκούτι». Διακόσμηση εμπνευσμένη από παλιό μπακάλικο και ένας γιγάντιος μαυροπίνακας γεμάτος στιχάκια και αφιερώσεις δίνουν τον τόνο στο εσωτερικό. Το μενού συναποτελούν μεζεδάκια όπως η λαχταριστή πατατοσαλάτα με σύγκλινο, τα μπουρεκάκια με τυρί και απάκι, και ποικιλίες κρεατικών, από τις οποίες ξεχωρίζουν τα ζουμερά μίνι κεμπάπ και τα καλοψημένα μπριζολάκια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, με καλό χύμα κρασί.


Μπακαλοταβέρνα (Θουκυδίδου 6): Μία από τις πιο ιδιαίτερες διευθύνσεις της περιοχής, σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, με ιδιαίτερη αδυναμία στην Κρήτη και τη Μάνη, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Δεν διαθέτει τηλέφωνο, δεν κάνει κρατήσεις, προτιμά τα μεζεδάκια από τα κυρίως πιάτα, και σερβίρει –καιρού επιτρέποντος– στην κουκλίστικη ταράτσα του. Τα πιάτα αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα, αλλά αν τα πετύχετε στις χειρόγραφες σελίδες του τετραδίου-μενού, αξίζει να δοκιμάσετε τα εξής: την πικάντικη μελιτζάνα γιαουρτλού στο πήλινο, τα λουκάνικα, τη μεσσηνιακή σφαέλλα (αλμυρό τυρί) και το κοντοσούβλι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15€ το άτομο, με τσιπουράκι που ταιριάζει με την ατμόσφαιρα και τους μεζέδες ή χύμα κρασί.

Μινόρε (Γυθείου 24, τηλ.: 210 6778790): Μπορεί να είναι η πιο απομακρυσμένη από την «πιάτσα» του Χαλανδρίου διεύθυνση (βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο μετρό του Χολαργού) είναι όμως και μια από τις καλύτερες επιλογές για «μαμαδίσιο» φαγητό. Στο τίμιο ταβερνάκι του κυρίου Σωτήρη θα δοκιμάσετε υπέροχο σοφρίτο (μοσχαράκι στην κατσαρόλα με λευκή σάλτσα και σκόρδο), νοστιμότατο ζακυνθινό (μοσχάρι κοκκινιστό με ζυμαρικά), λαχανοντολμάδες με κιμά και ρύζι και πολύ καλή σχάρα –η μοσχαρίσια μπριζόλα και το ψαρονέφρι συγκαταλέγονται στα καλύτερά της. Θα τα συνοδεύσετε όλα με χύμα γλυκόπιοτο κρασί, και δεν θα πληρώσετε με τίποτα περισσότερα από 15€ το άτομο.

Μιχάλης (Βαλαωρίτου 20 και Αιγαίου, τηλ.: 210 6815166): Σταθερή αξία εδώ και δεκαετίες, είναι ένα από τα παλιά ταβερνάκια του Χαλανδρίου, που κρατά ψηλά τον πήχη της ποιότητας και σερβίρει απλές αλλά νοστιμότατες γεύσεις σε γενναίες μερίδες και πολύ καλές τιμές. Τα μπιφτέκια του είναι ξακουστά, διατίθενται δε σε δύο βερσιόν: Μία σπέσιαλ, όπου το μεγάλο μπιφτέκι έρχεται σκεπασμένο από ένα λοφάκι ψιλοκομμένης ντομάτας και μία κανονική, με τρία σπιτικά μπιφτέκια. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τα τραγανά κολοκυθάκια, τη φάβα, το σαγανάκι, τα τυροπιτάκια και τη μοσχαρίσια μπριζόλα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί και κερασμένο γλυκάκι στο τέλος. 


Ancho (Γυφτοπούλου 9 και Κολοκοτρώνη, τηλ.: 210 6801097): Η πιο πρόσφατη άφιξη στην εστιατορική σκηνή του Χαλανδρίου είναι ένα μεξικάνικο εστιατόριο αλλιώτικο από τα άλλα. Τι διαφορετικό έχει; Στηρίζεται στη λογική του “burrito bar”, όπου διαλέγεις μόνος σου τα υλικά από τον μπουφέ, για να φτιάξεις το μπουρίτο, τα tacos ή την quesadilla σου. Η ποικιλία των υλικών είναι τεράστια (διάφορα είδη κρεάτων και ρυζιών, καυτερές και λιγότερο καυτερές σως, μανιτάρια, λαχανικά και πάει λέγοντας) ενώ το μενού συμπληρώνουν οι… συνήθεις ύποπτοι όπως nachos με (εξαιρετικό) chili con carne, guacamole και ολόφρεσκες σαλάτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10€ το άτομο –υπολογίστε κάτι παραπάνω, για να δοκιμάσετε και τις ωραιότατες μαργαρίτες του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v