Μεζεδοπωλεία με μουσική: Νοστιμιές στο πεντάγραμμο

Επτά μεζεδοπωλεία σερβίρουν νόστιμους μεζέδες και ακόμη πιο νόστιμες live μελωδίες και μας προκαλούν να χορτάσουμε και να… ακούσουμε κι ένα τραγούδι.
Μεζεδοπωλεία με μουσική: Νοστιμιές στο πεντάγραμμο
του Γιώργου Κόκουβα

Η γνωστή παροιμία υποστηρίζει πως «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει». Αλλά στα επτά αθηναϊκά μεζεδοπωλεία που ακολουθούν, το «αρκούδι» έχει την ευκαιρία και να χορτάσει την πείνα του με εξαιρετικούς ελληνικούς μεζέδες, και να ακούσει ζωντανή μουσική για κάθε γούστο, και να ρίξει και τις γυροβολιές του με ικαριώτικα γλέντια, ρεμπέτικους ήχους ή σύγχρονο ρεπορτόριο. 

Μυλόλιθος 
Πανόρμου 20, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106465731

Πετρόχτιστο και εντυπωσιακά φωτισμένο, το κτίριο του Μυλόλιθου μας υποδέχεται στις δύο σάλες του, όπου οι χρωματιστές καρέκλες και η πολύχρωμη διακόσμηση παντρεύουν την παράδοση με την ποπ αισθητική. Στα τραπέζια καταφθάνουν ωραίοι μεζέδες κρεατικών ή θαλασσινών και στην άκρη της σάλας, υπάρχει πάντα κάποιος που φροντίζει για την live διασκέδασή μας. Στα του φαγητού, ο κατάλογος δεν διαθέτει κυρίως πιάτα, παρά μόνο ορεκτικά, σαλάτες και μεζέδες, οι οποίοι αφενός καταφθάνουν εντυπωσιακά γρήγορα μετά την παραγγελία και αφετέρου είναι μια ευχάριστη έκπληξη, χάρη στα «twists» κλασικών συνταγών: Δοκιμάστε κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι, τον εξαιρετικό ρουμελιώτικο μεζέ (χοιρινό με ντομάτα και πιτούλες σε σέσουλα), φρέσκες τηγανητές πατάτες που έρχονται σε μίνι… φριτέζα ή ψαρομεζέδες για τους φίλους των θαλασσινών ή όσους νηστεύουν. Όσο για την μουσική, θα βρείτε κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ αλλά και την Κυριακή από το μεσημέρι την μικρή «κομπανία» του Μυλόλιθου, που φροντίζει να διατηρεί το κέφι χωρίς το κλασικό μπουζούκι – το πρόγραμμα κινείται από σύγχρονα ελαφρολαϊκά μέχρι έντεχνα αλλά και… ξένα ποπ, που παίζονται σε αρμόνιο με μια ανδρική και μια γυναικεία φωνή. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο – το γλυκό έρχεται κερασμένο στο τέλος. 

Μπιέλα 
Κορυτσάς 14, Βοτανικός, τηλ: 2103456110

Σε αυτή τη μικρή γωνιά του Βοτανικού, όλη η Μπιέλα γίνεται μια παρέα, είτε επιλέξετε να καθίσετε στον κυρίως χώρο, είτε στο μίνι-πατάρι που… κρέμεται πάνω από την κουζίνα. Εκεί, θα καταφθάσει στο τραπέζι σας τσίπουρο από τον Τύρναβο, ρακί από το Ρέθυμνο και φρεσκομαγειρεμένοι μεζέδες από τον Αντρέα, τον μάγειρα που ετοιμάζει το φαγητό σχεδόν μπροστά μας, στην ανοιχτή κουζίνα, που ωστόσο δεν γεμίζει τον χώρο με μυρωδιές ή κάπνα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την πληγουροσαλάτα και το χαλούμι. Όσο για τη μουσική, τα live events προγραμματίζονται εβδομαδιαία – κάθε Τετάρτη για παράδειγμα η Έλενα Δεληχρήστου με μια κιθάρα κι ένα μικρόφωνο φροντίζει για την έντεχνη υπόκρουση, ενώ δεν λείπουν και οι βραδιές λαϊκού-ρεμπέτικου ή οι κρητικές βραδιές με λύρες. Ακόμη και τις υπόλοιπες ημέρες, όμως, δεν αποκλείεται κάποιος από τους φίλους της Μπιέλας να κουρδίσει την κιθάρα ή το μπουζούκι του και να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για… ακόμα ένα ποτηράκι. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο. 

Greeks 
Λεωφόρος Ποσειδώνος 22 (στη συμβολή με τη λεωφ. Αμφιθέας), Άλιμος, τηλ.: 210 9810174

Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα παντρεύεται στο Greeks με το μοντέρνο στοιχείο, όχι μόνο στην καλαίσθητη σάλα με τα άνετα τραπέζια και τους καναπέδες, αλλά και στα πιάτα μας, που περιέχουν κλασικές συνταγές σε δημιουργικές παραλλαγές, όπως καταϊφάκια φέτας με μέλι και ούζο, κριθαρωτό θαλασσινών με σαφράν και λαχταριστά φιλετάκια «του χασάπη». Και επειδή τα τηγανητά ουδείς εμίσησε, μη χάσετε τις λαχταριστές τηγανητές πατάτες και τα τραγανά sticks κολοκυθιού. Στο μουσικό κομμάτι, παρουσιάζονται από διαφορετικές ορχήστρες και σχήματα θεματικές βραδιές κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή – από νησιώτικα αφιερώματα μέχρι jazz funk και από live με κιθάρα και δύο φωνές μέχρι ρεμπέτικο ξεφάντωμα. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Ο Ακροβάτης στο Μεταξουργείο 
Μαιζώνος και Ψαρρών 26, Μεταξουργείο, τηλ: 2105230750

Στον χώρο που κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως κινηματογραφικό στούντιο και στέγασε το μπακάλικο του Ζήκου-Κώστα Χατζηχρήστου, σήμερα βρίσκουμε ένα μουσικό μεζεδοπωλείο γεμάτο αναμνήσεις – διακοσμητικές, γευστικές και μουσικές. Οι ψηλοτάβανες αίθουσες του νεοκλασικού, οι μεγάλες πόρτες, οι φωτογραφίες του Μπακαλόγατου στους πέτρινους τοίχους και τα άνετα τραπεζάκια φιλοξενούν τα φαγοπότια μας, τα οποία περιλαμβάνουν χορταστικές ποικιλίες με μεζεδάκια όπως φέτα με μέλι και σουσάμι, μαρμελάδα ντομάτας, καναπεδάκια με ψητά λαχανικά και ταλαγάνι, θεσσαλικό λουκάνικο, ντολμαδάκια με κους κους και σύγκλινο Μάνης με μαρμελάδα πορτοκάλι. Συνοδεύστε το με ουζάκι ή κρασί και απολαύστε το live πρόγραμμα με κιθάρα, αρμόνιο, κρουστά και ακορντεόν που επιμελείται η Κρινιώ Νικολάου και ντύνει με τη φωνή του ο Αντρέας κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ (από τις 22.30). Υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο. 

Αδιαχώρητο 
Δ. Πλακεντίας 120, Πανόρμου, τηλ: 2106990920

Πληθωρικό και κεφάτο, το «Αδιαχώρητο» της Πανόρμου έχει φιλοξενήσει τα γλέντια πολλών φουρνιών φοιτητών, οι οποίοι προκαλούν όντως το αδιαχώρητο καθημερινά σε έναν χώρο γεμάτο αναμνήσεις: Τα διακοσμητικά ξεχειλίζουν και ξεφυτρώνουν από παντού: Ένα πηγάδι δίπλα στο τραπέζι, ένα καλάθι κρέμεται από ψηλά, μια κουδούνα, μερικές κρασοκανάτες, φαναράκια, μπουκάλια κα τενεκέδες, πέταλα και κάδρα, γκραβούρες και τοιχογραφίες της παλιάς Αθήνας, δημιουργούν γραφικό αλλά σίγουρα… αξέχαστο σκηνικό. Εγγύηση αποτελεί η ποικιλία κρεατικών που περιλαμβάνει… απ’ όλα τα καλά – σημειώστε ότι κάθε Σάββατο έχει καθιερωθεί μενού των 15€ κατ’ άτομο, για τετραμελείς παρέες. Στην τιμή περιλαμβάνεται και απεριόριστη κατανάλωση κρασιού και αναψυκτικών, ποικιλία κρεατικών, σαλάτα, πατάτες και τζατζίκι. Ζωντανή μουσική που κινείται στα κλασικά λαϊκά μονοπάτια θα βρείτε κάθε βράδυ, ενώ υπάρχει και ο πατροπαράδοτος… λουλουδοπόλεμος για έξτρα αίσθηση πίστας. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο. 

Ζεύκιν 
Λ. Ελευθερίας 45, Άλιμος, τηλ: 2109855795

Ζεύκια στην Ικαρία λέγονται τα ολονύκτια γλέντια με μεζέδες, κρασοπότι, μουσική και ξέφρενο χορό. Αυτή ακριβώς η ατμόσφαιρα τηλεμεταφέρεται στην Αθήνα, στον φιλόξενο χώρο του Ζεύκιν, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την παραλιακή του Αλίμου – για να μην ξεχνάμε και την σύνδεση με τη θάλασσα. Η παλιά μονοκατοικία με τον όμορφο κήπο ξεφουρνίζει νόστιμους ελληνικούς μεζέδες, φροντίζει να βάλει τις απαραίτητες ικαριώτικες πινελιές σε κάποια από τα πιάτα και στήνει ικαριώτικα πανηγύρια με το βιολί του Νίκου Φάκαρου κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ από τις 20.30 και κάθε Κυριακή από τις 12.00 το μεσημέρι. Από τα ικαριώτικα πιάτα ξεχωρίζουν η καριώτικη παστιτσάδα, τα πιταράκια και το σουφικό (ανάμικτα λαχανικά με σάλτσα ντομάτας) – σημειώστε πως κάθε Παρασκευή ισχύει μενού-προσφορά στα 15€ με απεριόριστη κατανάλωση κρασιού. Ελάχιστη κατανάλωση, 15€. 

Αλκυόνες 
Ζησιμοπούλου 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109428489

Οικογενειακή ατμόσφαιρα, ένας χώρος που θυμίζει σαλόνι παλιού χωριάτικου σπιτιού, μια ωραιότατη βεράντα όταν «ανοίξει» ο καιρός και ανατολίτικες πινελιές στα πιάτα, από τα οποία ξεχωρίζουμε το πικάντικο μπεκρή μεζέ, τον παστουρμά και σουτζούκι μπουγιουρντί και την ποικιλία ορεκτικών με γιαλαντζί ντολμαδάκια, πολίτικο λαχανοντολμά, κιμαδοπιτάκι και άλλα καλούδια – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. Όσο για το μουσικό πρόγραμμα, οι live νότες ξεχειλίζουν κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και κάθε Κυριακή μεσημέρι. Η κομπανία αποτελείται από τέσσερις έμπειρες φωνές που παράλληλα παίζουν βιολί, πιάνο και μπουζούκι και ερμηνεύουν σκοπούς εκτενούς ρεπερτορίου, από Χατζιδάκι και Θεοδωράκη μέχρι Μπέλλου, Μπιθικώτση, Τσέρτο και Θαλασσινό. Live πρόγραμμα όμως υπάρχει και μεσοβδόμαδα: Τις Τετάρτες οι Αλκυόνες πλημμυρίζουν με «Τραγούδια της Παρέας» από τετραμελή ορχήστρα, ενώ τις Πέμπτες έχουν καθιερωθεί βραδιές «Χωρίς Μικρόφωνα», με ιδιαίτερα παρεΐστικη διάθεση και στον ρόλο των τραγουδιστών… ολόκληρο το μαγαζί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v