Τσικνοπέμπτη: 8 διευθύνσεις αυστηρής κρεατοφαγίας

Συγκεντρώνουμε τις αγαπημένες μας κρεατοφαγικές ταβέρνες αλλά και τις εκδηλώσεις που ετοιμάζει ο δήμος Αθηναίων για το καθιερωμένο τσίκνισμα της χρονιάς.
Τσικνοπέμπτη: 8 διευθύνσεις αυστηρής κρεατοφαγίας
Μόλις που είχαμε προλάβει να ξεφουσκώσουμε κάπως από τα φαγοπότια και τα κιλά των Χριστουγέννων, κι έφτασε ήδη, νωρίς-νωρίς φέτος, η Τσικνοπέμπτη. Άλλη μια αφορμή δηλαδή να το ρίξουμε απενοχοποιημένα στην πρωτεΐνη και τα κοψίδια και να βγούμε για φαγητό σε μία από τις λιγοστές πια μεσοβδόμαδες εξόδους για να απολαύσουμε καλό κρέας και αποκριάτικη διάθεση στους δρόμους της πόλης.

Συγκεντρώνουμε λοιπόν τις αγαπημένες μας διευθύνσεις για κρεατοφαγία στην Αθήνα αλλά και σε περιοχές λίγο πιο έξω από το κέντρο, που φημίζονται για την σχάρα τους και γίνονται καλή αφορμή για μίνι «εκδρομή». Λόγω της ημέρας, πάντως, αναμένεται κοσμοσυρροή – προτού ξεκινήσετε, καλό θα ήταν να κάνετε ένα τηλεφώνημα για κράτηση στην ταβέρνα που σας ενδιαφέρει. Πριν απ’ όλα όμως, σημειώνουμε τι ετοίμασε για την Τσικνοπέμπτη ο δήμος της Αθήνας.

*Τσικνίζοντας με τον δήμο Αθηναίων
Την Τσικνοπέμπτη, ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας δίνουν το καθιερωμένο ραντεβού τους στην Πλατεία Βαρβακείου για μουσικές, κερασμένους μεζέδες και αποκριάτικες φιέστες.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων θα κηρύξει στις 11.00 την έναρξη των εκδηλώσεων με αποκριάτικους ρυθμούς ξεκινώντας από την Πλατεία Κοτζιά, ενώ στις 12.00 θα δώσει τη σκυτάλη στο Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Βαρβακείου, με τους Γιάννη Καραλή, Άννα –Μαρία Κάλφα και Μανώλη Σκουλά. Όσοι βρεθούν στη Βαρβάκειο τους περιμένει παραδοσιακό τσίκνισμα κρεάτων προσφορά των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς.

Στις 18.00 η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων με latin ρυθμούς θα βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου, ενώ στις 19.00 στο Μετρό Μοναστηρακίου, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα θυμίσει τραγούδια της παλιάς Αθήνας. Από τις 20.00 τα στενά της Πλάκας θα γεμίσουν καρναβαλιστές από τις Μορφές Έκφρασης με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια, που θα παρελάσουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η διαδρομή τους θα είναι η εξής: Μετρό Ακροπόλεως – Σέλλεϋ - Βύρωνος - Πλ. Αγ. Αικατερίνης - Πλ. Φιλομούσου - Κυδαθηναίων – Αδριανού – Τριπόδων - Φλέσσα - Λυσίου - Μάρκου Αυρηλίου - Αδριανού- Πλ. Μοναστηρακίου.

*Οι διευθύνσεις του τσικνίσματος 

Βλάχος

Καραμανλή 1 & 17 Νοέμβρη 11, τηλ.: 210 6130672

Κρεατοφαγία και «Βλάχος» είναι έννοιες σχεδόν ταυτόσημες, καθώς η μικρή ταβέρνα στα Μελίσσια σερβίρει δύο κυρίως πράγματα που την έκαναν «ξακουστή»: Μπριζολάκια και πίτες. Οι επιλογές σας όσον αφορά το κρέας είναι είτε μερίδες με τρία μπριζολάκια πάνω σε μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα πατάτες είτε μερίδες με τέσσερα «ορφανά» μπριζολάκια. Παραγγείλτε και κάποιες από τις παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες που ξεφουρνίζει ο Βλάχος (σπανακόπιτα, τυρόπιτα, χορτόπιτα κλπ). Αν συνοδεύσετε με κάποια από τα «κλασικά» ορεκτικά (τζατζίκι, χωριάτικη, λουκάνικα) και χύμα κρασί, υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Μυρτιά
Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109370708

Οι γιγάντιες μερίδες, η σκεπαστή αυλή με την απροσποίητη λαϊκή ατμόσφαιρα και οι λαχταριστοί κερασμένοι λουκουμάδες στο τέλος είναι οι λόγοι που επιστρέφουμε ξανά και ξανά στην Μυρτιά της Νέας Σμύρνης. Στα τραπέζια της καταφθάνουν κρεατικά σε γενναιόδωρες ποσότητες – δικές μας επιλογές τα παϊδάκια που έρχονται… σε «βουνό» πάνω στο πιάτο, οι ζουμερές μπριζόλες ή τα λουκάνικα, αλλά εγγύηση αποτελούν και οι ποικιλίες κρεατικών που περιέχουν λίγο (έως πολύ) απ’ όλα και εγγυώνται πως ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15€ κατ’ άτομο. Αν είστε «φίλοι» του σκόρδου, μην ξεχάσετε να παραγγείλετε και το τζατζίκι, που είναι «μπόμπα».

Base Grill
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 210 5757455

Έβαλε το Μπουρνάζι στον γαστρονομικό χάρτη της πρωτεύουσας και όχι άδικα: Το Base Grill έφερε στον όμορφο χώρο του τους λάτρεις της εκλεπτυσμένης κρεατοφαγίας από τα προάστια… κάθε άκρης της πυξίδας, σερβίροντας προσεγμένα πιάτα άριστα εκτελεσμένων συνταγών, όπως πικάνια, μοσχαράκι αλά βραζιλιάνικα (με ζουμερό πυρήνα και πασπαλισμένο με διάφορα είδη αλατιού και κιτρολέμονο), καρπάτσιο μοσχαριού ή λαχταριστή σπαλομπριζόλα. Στα «must» του καταλόγου είναι επίσης και το δημοφιλέστερο ορεκτικό, αυτό της φωλιάς τηγανητής πατάτας με τα αυγά. Το μόνο «αρνητικό» είναι οι τιμές – υπολογίστε περί τα 30€ κατ’ άτομο.

Κόκκαλης
25ης Μαρτίου 3, Σταμάτα, τηλ.: 210 6218015

Από τις πλέον παραδοσιακές ψησταριές της Σταμάτας, η «εξοχική» ταβέρνα του Κόκκαλη μπορεί να μας πέφτει λίγο μακριά, αλλά αξίζει τα χιλιόμετρα που θα διανύσουμε, αφού θα απολαύσουμε κρεατοφαγία με… 82 χρόνια Ιστορίας (στα τραπεζάκια του χορταίνει η Αττική από το 1932). Επιλέγουμε τα νόστιμα παϊδάκια του ως το highlight του καταλόγου και τα συνοδεύουμε με τις ολόφρεσκες σαλάτες και τα λαχταριστά τηγανητά ορεκτικά – hit τα κολοκυθάκια. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο για ένα λουκούλλειο γεύμα.

Το Τζάκι
Πλατεία Ειρήνης, Πολυδένδρι, τηλ: 2295052319

Παραμένουμε σε mood εκδρομής, και ανηφορίζουμε μέχρι την πλατεία του Πολυδενδρίου, σημείο που επισκέπτονται πολλοί Αθηναίοι μόνο και μόνο για το Τζάκι. Ο χώρος θυμίζει «χωριό», διαθέτει μια υπερυψωμένη αυλή με τραπεζάκια κάτω από το δέντρο και χαρακτηρίζεται από την φοβερή, (καλώς νοούμενη) εμμονή που έχουν οι ιδιοκτήτες στην καθαριότητα. Στα του φαγητού, οι μερίδες είναι εξωπραγματικά τεράστιες αλλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Ξεκινάμε από το φρεσκοψημένο σπιτικό ψωμάκι και την μυρωδάτη χωριάτικη, ενώ από τα κρεατικά ξεχωρίζει η μοσχαρίσια μπριζόλα, το χωριάτικο λουκάνικο και τα παϊδάκια αρνιού ή προβατίνας. Αν είστε τυχεροί, θα προλάβετε και μερακλίδικο κοντοσούβλι ή κοκορέτσι. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ κατ’ άτομο – παραγγείλτε με φειδώ γιατί ούτως ή άλλως μία και μόνο μερίδα θα σας χορτάσει και με το παραπάνω.

Αρλεκίνος 
Καραΐσκου 104, τηλ.: 210 4132555

Το δημοφιλές ψητοπωλείο με τις καλλιτεχνικές διακοσμητικές πινελιές και τη μυρωδιά νοσταλγίας (και τσίκνας) στον Πειραιά μας έχει κερδίσει χάρη στα καλοψημένα κρεατικά του: Δοκιμάστε τα καλαμάκια χαλούμι, τις φέτες γουρουνοπούλας με μυρωδικά και χοντρό αλάτι, αλλά και τα εξαιρετικό κεμπάπ γιαουρτλού. Συνοδεύστε με το ωραιότατο ορεκτικό με την ονομασία «βρόμικο της πλατείας», ήτοι αυγά μάτια με τηγανητές πατάτες και απάκι και με ωραιότατο χύμα κρασί – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Argentina 
Μπιττάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνος, τηλ.: 22940 66476

Ένας είναι ο κανόνας στο αργεντίνικο steakhouse του Μαραθώνα: Μην παρασυρθείτε και παραγγείλετε πολλά ορεκτικά, γιατί θα είναι κρίμα να μην εστιάσετε και να μην απολαύσετε όπως πρέπει τα υπέροχα κρεατικά. Θα δοκιμάσετε τις καλύτερες ίσως μπριζόλες του λεκανοπεδίου, οι οποίες αργοψήνονται στα κάρβουνα για ώρες. Και εδώ κρύβεται το «μυστικό» του εστιατορίου: Καλό θα είναι να τηλεφωνήσετε μία ώρα πριν πάτε για να «κλείσετε» το μοσχάρι σας – ήτοι να παραγγείλετε την ποσότητα του κρέατος που θέλετε για κυρίως, για να αρχίσει να ψήνεται. Ο ψήστης στο Argentina θέλει… το πάσο του, για να καταφθάσει το κρέας όπως πρέπει στο τραπέζι σας. Υπομονή λοιπόν και καλή όρεξη – υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο. Το τηλέφωνο για κρατήσεις είναι 22940 66476. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v