Brunch στην Αθήνα: Νόστιμες ιδέες για... σχεδόν γεύμα

Μπουφέδες φορτωμένοι με λιχουδιές, αυγά Benedict, Bloody Mary’s και τηγανίτες με maple syrup. Εννιά μπαρ και εστιατόρια στρώνουν κυριακάτικο τραπέζι.
Brunch στην Αθήνα: Νόστιμες ιδέες για... σχεδόν γεύμα
της Ηρώς Κουνάδη

«Ναι, είχες και στο χωριό σου αυγά Benedict και pancakes με maple syrup» λέει ο πάντα χαριτωμένος αντίλογος στα κυριακάτικα brunches της πόλης που τείνουν να γίνουν θεσμός, κι ας μην είχαμε στο χωριό μας ούτε αυγά Benedict ούτε maple syrup. Ή, τώρα που το σκεφτόμαστε, ίσως ακριβώς επειδή δεν είχαμε στο χωριό μας αυγά Benedict και maple syrup. Η κυριακάτικη παράδοση του brunch (breakfast και lunch, αμερικανιστί) είναι ωραία ακριβώς επειδή δεν είναι παράδοση: Είναι η καινούρια μας συνήθεια, ο ιδανικός τρόπος για να ξορκίσουμε την κυριακάτικη μελαγχολία, ή απλώς μια οικονομική λύση για καλό, χορταστικό και ασυνήθιστο μεσημεριανό. 

New York Sandwiches
Σινώπης 3, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 7778475

Ένα από τα καλύτερα brunches της πόλης, δεν θα μπορούσε παρά να σερβίρεται σε ένα μαγαζί με τις λέξεις “New York” στο όνομά του. Το New York Sandwiches, λοιπόν, πίσω από τον Πύργο των Αθηνών, μας φτιάχνει τα μεσημέρια –εντάξει, και τα απογεύματα, για τους ξενύχτηδες– της Κυριακής με τις λιχουδιές του. Τι τρώμε εδώ; Pancakes με maple syrup και κόκκινα φρούτα (4,95€), αφράτα bagels, ζουμερά burgers, αχνιστές σούπες, αβγά σε κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό –scrambled σε φρυγανισμένο ψωμί με ψητά ντοματίνια και μανιτάρια (στα 6€), κλασικά Benedict επάνω σε σπιτικό Muffin με καπνιστό ζαμπόν και σάλτσα Dijon Hollandaise (6,95€) ή Benedict με αβοκάντο και προσούτο (8,95€). Δείτε αναλυτικά το μενού εδώ http://nys.gr/menu.php?menu_id=25. Στα συν και ο όμορφος, «ταξιδιάρικος» χώρος με τα μεγάλα τραπέζια που φέρνουν τις παρέες κοντά. 

Το Τσάι 
Λυκαβηττού & Αλεξάνδρου Σούτσου 19, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3388941

Δηλώνουμε ενθουσιασμένοι με τον μπουφέ του ήδη από πέρυσι, σας το έχουμε ξαναπεί. Τα κυριακάτικα brunches επέστρεψαν πριν από λίγες μέρες στην κολωνακιώτικη τσαγερί, στην πάντα ασυναγώνιστη τιμή των 8,50€ το άτομο, όσο και αν (αντέξετε να) φάτε. Ο μπουφές φορτώνεται κάθε Κυριακή, από τις 12.00 ως τις 17.00, με λιχουδιές όπως scrambled eggs με bacon και λουκάνικα, σούπες, κινέζικα noodles με λαχανικά, ταμπουλέ, διάφορες quiches, τυριά και αλλαντικά, φρουτοσαλάτες, γιαούρτι με μέλι, σπιτικές μαρμελάδες και μερέντες, διάφορα κέικ, pancakes με σος από κόκκινα βατόμουρα και φουντουκόπιτα με επικάλυψη σοκολάτας. Ο ατμοσφαιρικός χώρος με τον χαμηλό φωτισμό και τα αρώματα του τσαγιού να πλανώνται στον αέρα είναι, βέβαια, ένα μεγάλο συν. 

Aegli Café 
Κήπος Ζαππείου, (είσοδος από Βασ. Όλγας), τηλ.: 210 3369300, 210 3369302

“Buffet την Κυριακή” είναι το σινεφίλ όνομα του brunch που διοργανώνει η Αίγλη του Ζαππείου κάθε Κυριακή από τις 12.00 έως τις 17.00. Ο πλούσιος μπουφές περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από σαλάτες, ζυμαρικά και πεντανόστιμα μαγειρευτά πιάτα, βασισμένα σε ελληνικές και μεσογειακές συνταγές και φτιαγμένα με τα πιο αγνά και καλοδιαλεγμένα υλικά από την ομάδα των σεφ της Αίγλης Ζαππείου. Το κόστος είναι 18€ το άτομο, με όσα refill του πιάτου σας θέλετε. Τα ηλιόλουστα κυριακάτικα μεσημέρια, μάλιστα, θα απολαμβάνουμε το brunch μας στον καταπράσινο κήπο της Αίγλης. Σημειώστε, επίσης, πως το parking είναι δωρεάν –σημαντικότατη λεπτομέρεια για την περιοχή του Ζαππείου. 

St. George Lycabettus
Κλεομένους 2, Λυκαβηττός, τηλ.: 210 7416191

Την έκπληξη κάνει φέτος το εστιατόριο του υπέροχου St. George Lycabettus, προτείνοντας έναν απολαυστικό μπουφέ κάθε Κυριακή από τις 12.00 έως τις 16.00, στην τιμή των 18€ το άτομο. Στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου, με πανοραμική θέα σε όλη την Αθήνα, και με το soundtrack που θα επιλέγει στα decks η Έφη Μαλτέζου του Galaxy FM, απολαμβάνουμε pancakes με Maple syrup, αυγά benedict με σολομό ή μπέικον, French toast με μπανάνα και chocolate chips, ζουμερό burger “La Suite” και άλλα πολλά. Κρατήσεις στο τηλέφωνο 210 7416191.

Mama Roux 
Αιόλου 48, πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 213 0048382
Θα μπορούσε να έχει γίνει θρύλος για το κυριακάτικο brunch του, αν δεν είχε και άλλους άσους στο μανίκι του –όπως το υπόλοιπο μενού του, τους τρεις σεφ του που παντρεύουν τρεις υπέροχα ετερόκλητα κουζίνες μεταξύ τους, και άλλα πολλά που δεν είναι του παρόντος. Όπως και να ‘χει, στα τραπεζάκια που απλώνει στον πεζόδρομο, αλλά και μέσα αν είμαστε τυχεροί (ή έχουμε κάνει κράτηση) απολαμβάνουμε κάθε Κυριακή από τις 12.00 το μεσημέρι ασυναγώνιστα crocques monsieur και crocque madame, ζουμερότατα burgers, αυγά Benedict (στα 8€), feuilletes (είδος σφολιάτας) με καπνιστό σολομό ή ζαμπόν και μανιτάρια και pancakes με βούτυρο, maple syrup και μαρμελάδα (5,50€). 

Nice ‘n’ Easy
Ομήρου 60 και Σκουφά, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3617201

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αγαπάμε το Nice’n’Easy εμείς οι… λάτρεις του κυριακάτικου χουζουρέματος είναι ότι δε μας αγχώνει με συγκεκριμένα ωράρια και απειλητικά «ως τις [συμπληρώστε εδώ συγκεκριμένη ώρα]». Το λαχταριστό brunch μενού του σερβίρεται… όποτε θέλετε –και όχι μόνο τις Κυριακές– και περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ όπως pancakes με αλεύρι ολικής άλεσης, φρούτα του δάσους και maple syrup (στα 5,90€), μεξικάνικα huevos rancheros, ήτοι αυγά επάνω σε τορτίγια ψημένα σε πικάντικη σάλτσα με αβοκάντο και κόκκινα φασόλια (στα 7,90€) και ένα continental breakfast υπερπαραγωγή, με αυγά όπως τα προτιμάτε, μπέικον, λουκάνικο Φρανκφούρτης, κόκκινα φασόλια, ψητές ντομάτες, χυμό πορτοκάλι και καφέ, στα 11,90€. Δείτε αναλυτικά το μενού και… λιγουρέψτε μαζί μας, εδώ

Shamone 
Κωνσταντινουπόλεως 46, Γκάζι, τηλ.: 210 3450144

Στα χρωματιστά καναπεδάκια του, ή στην κουκλίστικη αυλή όταν ο ήλιος λάμπει, το πάντα δραστήριο μπαράκι-στέκι του Φώτη Σεργουλόπουλου σερβίρει κάθε Κυριακή από τις 13.00 μέχρι τις 18.00 ένα λαχταριστό a la carte brunch. Τι θα παραγγείλετε; Όρεξη –και αποφασιστικότητα– να ‘χετε να διαλέγετε: λαχταριστά Croque Monsieur (στα 4€), πατάτα ψητή με μανιτάρια και τηγανητά αυγά (4,50€), ζουμερό burger (10€), french toast με φράουλες (4€), κρέπες γλυκές και αλμυρές (στα 5-6€), banana split (7€) και γιαούρτι με φρέσκα φρούτα (5€) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το μενού. 

Apsendi 
Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6717890

Δεν φτιάχνει μόνο καταπληκτικά κοκτέιλ, και δεν παίζει μόνο σούπερ μουσικές, σχεδόν όλα τα βράδια της εβδομάδας. Σερβίρει κι ένα λαχταριστό brunch, κάθε Κυριακή από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 18.00 το απόγευμα. Εδώ πρωταγωνιστές είναι οι γεύσεις του, χωρίς βέβαια να λείπουν τα πάντα επιτυχημένα κοκτέιλ του (σε ειδικές βερσιόν καταπολέμησης του hangover: gin με καρότο, ρούμι με παντζάρι και άπειρα Bloody Marys) και οι jazz-o-soul μουσικές του, επιλεγμένες τα μεσημέρια της Κυριακής από τον bartender του Osterman, Γιάννη Κοροβέση. Το λαχταριστό μενού επιμελείται ο σεφ Παναγιώτης Παπανικολάου, προτείνοντας τα κλασικά κι αγαπημένα αυγά Benedict, ζουμερά burger και σνίτσελ για τους πιο πεινασμένους, ιδιαίτερες μαρμελάδες για τα toast breads μας και ολόφρεσκες σαλάτες. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 7-9€, ενώ για το σύνολο μετά φαγητού θα υπολογίσετε περί τα 15€ το άτομο –αναλόγως, βέβαια, και πόσο πεινασμένοι θα έρθετε. 

Safka 
Μεγάλου Αλεξάνδρου 80-82, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5243340

Το πάντα δραστήριο σκανδιναβικό εστιατόριο της πόλης επιμένει στο θεσμό του λαχταριστού brunch που πρότεινε για πρώτη φορά πέρυσι, ανανεώνοντας τώρα το μενού του. Κάθε Κυριακή από τις 12.00 έως τις 19.00, λοιπόν, απολαμβάνουμε ομελέτα με τάρανδο (9,5€), σκανδιναβικές τηγανίτες με σπιτική μαρμελάδα και σαντιγί (5€), αλλά και πιο… διεθνείς γεύσεις, όπως αυγά Benedict (5,50€) και ζουμερά burger με πατάτες (8,50€). Συνοδεύουμε με Bloody Mary για να ξορκίσουμε το hangover, ή με σφηνάκια φινλανδέζικης παραδοσιακής βότκας Koskenkorva, για να το… επιτείνουμε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v