Ούζο στην Αθήνα: Οι διευθύνσεις του κεφιού

Με θαλασσινή αύρα ή με θέα στα φώτα της πόλης, παραδοσιακά ή μοντέρνα, αυτά είναι τα δέκα αγαπημένα μας ουζερί στην Αθήνα.
Ούζο στην Αθήνα: Οι διευθύνσεις του κεφιού
των Νικόλα Γεωργιακώδη, Ηρώς Κουνάδη

Πάγος στο ποτήρι, ψαράκι στο τραπέζι, και άρωμα καλοκαιρινών διακοπών. Μερικές φορές, η ζωή γίνεται ωραία πολύ εύκολα: για την ακρίβεια, σε μερικές γουλιές. Λίγα πράγματα «μυρίζουν» καλοκαίρι όσο τα ουζερί –άσχετα αν βρίσκονται σε κάποια ακροθαλασσιά ή σε μια στοά στο κέντρο της πόλης. Πιάνουμε, λοιπόν, τραπεζάκι σε κάποιο από τα δέκα αγαπημένα μας αθηναϊκά ουζο-στέκια, και καταστρώνουμε σχέδια διακοπών καραφάκι το καραφάκι.

Καρσί
Ακτή Θεμιστοκλέους 40, Πειραιάς, τηλ.: 2104510400

Τα τραπέζια στο πατάρι του ατενίζουν αφ’ υψηλού την θάλασσα και το λιμανάκι της Ζέας από τις μεγάλες τζαμαρίες, ενώ στο διακοσμημένο α λα παλιό μπακάλικο του ισογείου η παρεΐστικη ατμόσφαιρα ενισχύεται από τα καραφάκια του ούζου που πηγαινοέρχονται διαρκώς. Διαλέγετε και παίρνετε. Το μενού χωρίζεται σε θάλασσα και σχάρα, αλλά το ουζάκι επιβάλλει… αλμύρα, οπότε παραγγέλνουμε ωραιότατο γαύρο μαρινάτο, νόστιμα καλαμαράκια, χταποδάκι στα κάρβουνα και τα απαραίτητα συνοδευτικά –που όμως εδώ έχουν μια δημιουργική νότα– όπως τζατζίκι με ούζο, χωριάτικη με τραγανά παξιμάδια και ολόφρεσκες τηγανιτές πατάτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, αναλόγως πόσα καραφάκια θα… καταφέρετε. Το καλωσόρισμα στην αρχή περιλαμβάνει ένα καραφάκι ρακή, γι’ αυτό παραγγείλτε το αλκοόλ σας με φειδώ. 

Εξωστρεφής
Λόφος Στρέφη, τηλ.: 694 270 6605

Πολύχρωμα τραπεζάκια και καρέκλες καφενείου ενωμένα σε πολλά σημεία μεταξύ τους, ώστε να ενθαρρύνεται το socializing ανάμεσα στις παρέες που φτάνουν λαχανιασμένες μετά την ανάβαση στο λόφο, για να αποζημιωθούν από την υπέροχη δροσιά –που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι λόγος αρκετός για να ανηφορίσεις μέχρι εδώ– και τις μεθυστικές ουζο-ποικιλίες του πιο εναλλακτικού των εναλλακτικών στεκιών των Εξαρχείων. Το καραφάκι του ούζου κυμαίνεται στα 6€, ενώ μαζί με τα μεζεδάκια που θα τσιμπολογήσετε ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο. Σύντομα θα ξαναρχίσουν και τα live με ρεμπέτικα και άλλα ενδιαφέροντα ακούσματα.

Γεια Μας
Ακτή Θεμιστοκλέους 66, Πειραιάς, τηλ: 210 4511260

Η Πειραϊκή έχει συνδέσει το όνομά της με την παράδοση του ούζου, κι αυτό το μοντέρνο ουζερί τιμά την παράδοση, με μερικές νεωτεριστικές πινελιές: Ξύλινος εξωτερικός χώρος που παραπέμπει σε κατάστρωμα πλοίου, πανοραμική θέα στη θάλασσα, κι ένα μενού που αποτελείται από μεζεδάκια θαλασσινά και… στεριανά: προτείνουμε πικάντικη φέτα ψητή, ντολμαδάκια με γιαούρτι, μπεκρή μεζέ και κοτομπουκιές με ελαφριά σως μουστάρδας. Το ούζο ρέει άφθονο από τέσσερις ετικέτες (Πλωμάρι, Μίνι, Βαρβαγιάννη και Ματαρέλι) και οι τιμές κυμαίνονται στα αναμενόμενα 20-25€ το άτομο.

Σαρδελάκι
Φοίβης 15, Γλυφάδα, τηλ.: 211 4021195

Ολόλευκα τραπέζια με μίνι γλαστράκια, κοσμοσυρροή σχεδόν καθημερινά μέσα αλλά και (κυρίως) έξω στα τραπεζάκια που απλώνονται στο πεζοδρόμιο, και νοστιμότατοι μεζέδες για να συνοδεύσετε το ούζο σας. Δοκιμάστε καπνιστό σκουμπρί, ωραιότατες σαρδέλες, φρέσκα κυδώνια και τηγανισμένο μπακαλιάρο με απαλή σκορδαλιά και παντζάρι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.


Λαγουδέρα
Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα, τηλ.: 210 4414154

Το θαλασσί της θάλασσας κι όλο το μπλε του χάρτη κοσμεί τον εσωτερικό χώρο της Λαγουδέρας, μαζί με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί σωσίβια, ξύλινα καραβάκια και άλλες κλισέ και χαριτωμένες θαλασσινές λεπτομέρειες. Το μενού ξεφεύγει από τους τυπικούς ουζο-μεζέδες (όχι βέβαια ότι δεν τους τιμά δεόντως και αυτούς) για να συμπεριλάβει ολόφρεσκα όστρακα, κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια, πετροσωλήνες, και «ψαγμένους» μεζέδες όπως ο λεγόμενος παστουρμάς της θάλασσας, ήτοι μπακαλιάρος αλατισμένος και μαριναρισμένος σε μείγμα μπαχαρικών και σκόρδου, και οι λαχανοντολμάδες γεμισμένοι με μπακαλιάρο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-30€ το άτομο, αναλόγως πόσο θα παρασυρθείτε με τις άπειρες επιλογές του μενού.

Μήτσος
Πλατεία Αγίου Νικολάου, Χαλάνδρι

Σταθερή αξία για ουζάκι και τσιμπολόγημα στην πλατεία του Χαλανδρίου, ο Μήτσος μπορεί να μην φημίζεται για την τεράστια ποικιλία των μεζέδων του, όμως αυτοί οι λίγοι που σερβίρει είναι μια χαρά. Σκουμπρί, γαύρος μαρινάτος, γαριδάκι τηγανιτό και αθερίνα συνοδεύουν αξιοπρεπώς το ούζο σας. Προτιμήστε να κάτσετε στα τραπεζάκια που βγάζει έξω αν δεν θέλετε τα ρούχα σας να «ποτίσουν» από την μυρωδιά του τηγανιού μιας και η κουζίνα του δεν διαχωρίζεται από την μικρή σάλα με τραπεζάκια στο εσωτερικό του. Επίσης, θα θέλαμε ο «Μήτσος» να χαλιναγωγήσει και λίγο τις τιμές του, οι οποίες κυμαίνονται περί τα 25€ ανά άτομο.

Λέσβος
Εμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ: 210 3814525

Πόσο απέχει η Μυτιλήνη από τα Εξάρχεια; Μόνο λίγη ώρα, όση δηλαδή χρειάζεται για να φτάσει στο τραπεζάκι το πρώτο καραφάκι με το ούζο από το νησί. Όταν δε, καταφτάσουν οι νησιώτικοι μεζέδες, η φημισμένη χωριάτικη με το λάδι Μυτιλήνης, τα φρέσκα θαλασσινά από τη «βιτρίνα» (γαύρος, μαριδάκι, κουτσομούρα, γαριδάκι) και τα πιατάκια με το άρωμα του Αιγαίου, η Αθήνα αποτελεί πλέον μακρινή ανάμνηση. Τις Παρασκευές, η «Λέσβος» φιλοξενεί και ζωντανή μουσική για τους θαμώνες της. Υπολογίστε περί τα 15€ ανά άτομο.

Η Ωραία Νάξος
Πλατεία Χριστοκοπίδου 1, Ψυρρή, τηλ: 210 3218222

Πιο γραφικά στο κέντρο της Αθήνας δεν γίνεται: Η Νάξος έχει φέρει εδώ και πολλά χρόνια νησιώτικη διάθεση γύρω από την μικρή εκκλησία στου Ψυρρή, και συνοδεύει το ουζάκι με φρέσκο ψάρι, χταπόδι, τσίρο και τηγανιτά εδέσματα. Εξίσου καλά είναι και τα σαγανάκια της, όπως επίσης και το χοιρινό με πατατούλες φούρνου. Αν η «τουριστική» διάθεση της περιοχής δεν σας προβληματίζει και μπορείτε να αποφύγετε τις «κακοτοπιές» που φουσκώνουν τον λογαριασμό, θα τσιμπολογήσετε οικονομικά – και φυσικά θα κλείσετε στα γειτονικά Σερμπέτια για εξαίσια γλυκά σε γιγαντιαίες μερίδες. Υπολογίστε περί τα 10 με 15€ ανά άτομο.

Ουζερί του Λάκη
Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ: 210 8213776

Απολύτως cult ψαρομάγαζο σε πεζόδρομο της πλατείας Βικτωρίας, ο «Λάκης» σερβίρει τίμιους και ολόφρεσκους ψαρομεζέδες σε μια μάλλον υποτιμημένη περιοχή. Δεν μασήσαμε και δοκιμάσαμε σούπερ πατατοσαλάτα με γαύρο, σαλάχι αχνιστό, μακαρόνια με σουπιές στο μελάνι τους και φρέσκες κουτσομούρες από την βιτρίνα του. Χωρίς να εντυπωσιαστούμε από τα πιάτα, ευχαριστηθήκαμε μεζέδες και ούζο πληρώνοντας λιγότερο από 25€ ανά άτομο. Συνιστούμε να δοκιμάσετε και το πολύ καλό χύμα κρασί του (Ροδίτης).

Αθηναϊκόν
Θεμιστοκλέους 2, τηλ: 210 3838485

Το παραδοσιακό ουζομεζεδοπωλείο της Θεμιστοκλέους δεν παύει να αποτελεί μια από τις πρώτες μας επιλογές κάθε φορά που έχουμε κατά νου να κατηφορίσουμε προς το κέντρο της πόλης. Ωραίοι μεζέδες, ατμόσφαιρα και διακόσμηση που θυμίζει παλιά Αθήνα και τραπεζάκια στον πεζόδρομο ακριβώς απ' έξω για τις ημέρες που ο ήλιος καίει. Μας αρέσει για το φρέσκο καραβιδάκι του, τα μύδια σαγανάκι και τους ελαφρούς γαριδοκεφτέδες. Ακούσαμε ότι το τηγανητό λουκάνικο είναι εξίσου καλό, όπως επίσης και ο τηγανιτός του μπακαλιάρος. Επιφυλασσόμεθα για την επόμενη φορά. Για ένα ολοκληρωμένο τσιμπολόγημα με ουζάκι, υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v