Ημέρες Γαστρονομίας: Το Μπενάκη πλημμυρίζει γεύσεις

Μια τριήμερη γιορτή της γαστρονομίας μας περιμένει σε λίγες μέρες στο Μουσείο Μπενάκη, για να μας μυήσει στα νόστιμα μυστικά των σεφ.
Ημέρες Γαστρονομίας: Το Μπενάκη πλημμυρίζει γεύσεις
του Λουκά Τσουκνίδα 

Όσο κι αν μοιάζει απολύτως φυσιολογικό ν' ασχολείται κανείς πολύ με το φαγητό του, διανύουμε ήδη μια δεκαετία σχεδόν, κατά την οποία η γαστρονομία έχει κατακλύσει τη δημοφιλή κουλτούρα και οι άνθρωποι που είναι στην αιχμή της, οι σεφ, έχουν μετασχηματιστεί από απόμακρες φιγούρες πίσω απ' τον μπερντέ ενός απόμακρου λάιφ-στάιλ σε κανονικά λαϊκά είδωλα.

Συγχρόνως δε, με όλη αυτή την προβολή, επέδειξαν και μια αξιέπαινη προσαρμοστικότητα στις ανάγκες του νέου τους αυτού ρόλου και της εποχής στην οποία κλήθηκαν να τον παίξουν —καθόλου ανεξήγητη βέβαια, αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι εξ αυτών κατάγονται απ' τη μεσαία τάξη κι έχουν, έλληνες και ξένοι, εξαιρετικά οικείες σε εμάς αναμνήσεις απ' τις κουζίνες των παιδικών τους χρόνων. Γνωρίζοντας λοιπόν πολύ καλά τι προστάζει η εποχή και τι είναι αυτό που λαχταρά το στομάχι, αλλά και η καρδιά του καθημερινού ανθρώπου, έδωσαν το έναυσμα για μια προσέγγιση της υψηλής γαστρονομίας με τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες και τις παραδοσιακές μαγειρικές τεχνικές.

Έτσι, με τη δική τους συμβολή μέσω της τηλεόρασης και του περιοδικού τύπου, διαμορφώνεται πλέον μια αναβαπτισμένη —ανανεωμένη περισσότερο, παρά καινούργια— κουλτούρα της διατροφής, η οποία συμπαρασύρει μαζί της και τους κλάδους που μοιραία είναι δεμένοι στο άρμα της. Μιλώ για εκείνους της παραγωγής και της επεξεργασίας των τροφών και των πρώτων υλών, οι οποίοι αντλούν όλο και περισσότερο απ' την παράδοση και τον ντόπιο αγροκτηνοτροφικό πλούτο, δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να διαλέξει το πόσο καλά και ποιοτικά θα τρέφεται, περισσότερο από ποτέ.

Σε λίγες ημέρες (24, 25 & 26 Μαΐου), στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, θα λάβει χώρα ένα τριήμερο γαστρονομικό φεστιβάλ που φιλοδοξεί να συμπεριλάβει όλα τα παραπάνω, καθώς και άλλα, κάπως πιο περιφερειακά πεδία αυτού που λέγεται σύγχρονος γαστρονομικός πολιτισμός, σε μια εορταστικού και ενημερωτικού τύπου συνάντηση έντονου ελληνικού χρώματος, κατάλληλη τόσο για επαγγελματίες όσο και για το απλό κοινό.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές τους, “οι «Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» είναι μια συλλογική προσπάθεια που έχει ως βασικό στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και παραγωγής και μια δυνατότητα συνάντησης όλων όσων ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας (παραγωγών, δημιουργών, chefs, φορέων, κοινοτήτων, ελλήνων και ξένων επισκεπτών, γευσιγνωστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, σχεδιαστών πολιτικής κλπ.). Στο πλαίσιο αυτό και χάρη στο διαθεματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων τους παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες ανάδειξης νέων δημιουργών, πρωτοβουλιών, προϊόντων, ιδεών και καλών πρακτικών.”

Προφανώς, η κουλτούρα της γαστρονομίας περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από ένα απλό γεύμα κι αυτή η σταθερά βρίσκεται στο επίκεντρο του concept της διοργάνωσης, μαζί με την ελπίδα το ευρύ κοινό να αγκαλιάσει κάτι που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε εξαιρετικά ελιτίστικο και φαντασμένο, αλλά σήμερα μπορεί ν' αναδειχθεί σε σημείο συνάντησης όλων των εκδοχών της ελληνικής γαστρονομικής πολιτισμικής ταυτότητας, με όσα μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο —από αναπτυξιακή κι επιχειρηματική σκοπιά κυρίως. Ας δούμε λοιπόν, τι μπορούν να κάνουν στην πρώτη τους απόπειρα, αλλά και σε βάθος χρόνου, αν το τριήμερο αυτό καθιερωθεί ως άτυπος θεσμός και “σημείο αναφοράς”.

Το πρόγραμμα του τριημέρου πάντως, που περιλαμβάνει εκδηλώσεις διαφόρων ειδών όπως live cooking & bartending events, εκθέσεις προϊόντων, εκπαιδευτικά εργαστήρια, συζητήσεις και ομιλίες γύρω από θέματα ειδικού και γενικότερου ενδιαφέροντος, φαίνεται αρκετά πλούσιο, όσο και ψυχαγωγικό, κι αυξάνει τις προσδοκίες για όσους επιλέξουν να το επισκεφθούν.

Καλή μας όρεξη λοιπόν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v