Κυριακάτικοι (και μη) μπουφέδες: Το brunch το επιούσιο

Μπουφέδες που στήνονται σε μερικά από τα καλύτερα cafe της πόλης, πιατάκια που γεμίζουν όσες φορές θέλετε με 8€ μόνο, ειδικές τιμές για τα πιτσιρίκια, δωρεάν λιχουδιές που συνοδεύουν το κρασί μας. Η οικονομική κρίση γεμίζει την εστιατορική σκηνή της Αθήνας με καλές ιδέες.
Κυριακάτικοι (και μη) μπουφέδες: Το brunch το επιούσιο
της Ηρώς Κουνάδη

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, τότε που οι Έλληνες δεν είχαν ανακαλύψει ακόμα πως η αναλογία «όσο περισσότερο ξοδεύω τόσο καλύτερα περνάω» δεν ισχύει πάντα, μπουφέ είχαν μόνο οι γάμοι –και όχι όλοι– τα παιδικά πάρτι και τα φιλανθρωπικά gala. Εν συνεχεία, άρχισε δειλά δειλά να κάνει την εμφάνιση της μια μόδα από τη Νέα Υόρκη: το brunch. Το κυριακάτικο brunch ταίριαζε πολύ στην κυριακάτικη κουλτούρα μας. Ήταν το γεύμα εκείνο, κάτι ανάμεσα σε πρωινό και μεσημεριανό, που τρως όταν ξυπνάς μεσημέρι Κυριακής μετά από ξενύχτι. Απλώς δεν το είχαμε ονομάσει κάπως ακόμα. Και το μόνο πρόβλημά του ήταν ότι σερβιριζόταν σε μπουφέ.

Κάπως έτσι, ο μπουφές άρχισε να απενοχοποιείται. Στήθηκε σε μεγάλα εστιατόρια ξενοδοχείων αρχικά, συνοδευόμενος από απαλές jazz νότες που ταίριαζαν με το μεσημέρι της Κυριακής, επεκτάθηκε σε οικονομικότερα εστιατόρια-στέκια, κι έφτασε να κατακτήσει ακόμη και τα πιο υπεράνω «βαριά πυροβολικά» της αθηναϊκής εστίασης –η Αίγλη του Ζαππείου είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα που έχουμε. Μετά ήρθε και ένα άλλο trend, εκείνο του ιταλικού aperitivo, να στήσει μερικούς ακόμα μπουφέδες στην πόλη και να διαλύσει και τις τελευταίες αμφιβολίες ότι η εικόνα του να γεμίζει κανείς το πιάτο του μόνος δεν είναι σικ ή ότι τα φαγητά που βγαίνουν στους μπουφέδες είναι δεύτερης ποιότητας.

Ιδού μερικοί από τους καλύτερους κυριακάτικους και μη μπουφέδες της πόλης, για να το διαπιστώσετε κι εσείς –αν δεν το έχετε κάνει ακόμα.

Το Τσάι
Λυκαβηττού & Αλεξάνδρου Σούτσου 19, τηλ.: 210 3388941

Για την γλυκύτατη τσαγερί της Λυκαβηττού με τον λονδρέζικο αέρα τα έχουμε ξαναπεί: χαμηλός φωτισμός, ατμοσφαιρική διακόσμηση που ποντάρει στο ανοιχτόχρωμο ξύλο, ζεν πράσινες πινελιές και πολλές –αμέτρητες– ποικιλίες τσαγιού. Πλέον έχουμε έναν ακόμη λόγο να την επισκεφθούμε: το brunch που διοργανώνει κάθε Κυριακή από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 17.00 το απόγευμα. Με μόλις 8,5€ το άτομο, γεμίζετε και ξαναγεμίζετε το πιατάκι σας από έναν μπουφέ που λυγίζει υπό το βάρος τόσης νοστιμιάς: σούπες, τάρτες γλυκές και αλμυρές, noodles, σουφλέ scrambled eggs, σπιτικές μαρμελάδες, κέικ, γλυκά, κρέπες, pancakes, quiche και ένα σωρό ακόμα μας προκαλούν να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας. 

Aegli Café
Κήπος Ζαππείου, (είσοδος από Βασ. Όλγας), τηλ.: 210 3369300, 210 3369302

“Buffet την Κυριακή” είναι το σινεφίλ όνομα του brunch που διοργανώνει η Αίγλη του Ζαππείου κάθε Κυριακή από τις 12.00 έως τις 17.00. Ο πλούσιος μπουφές περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από σαλάτες, ζυμαρικά και πεντανόστιμα μαγειρευτά πιάτα, βασισμένα σε ελληνικές και μεσογειακές συνταγές και φτιαγμένα με τα πιο αγνά και καλοδιαλεγμένα υλικά από την ομάδα των σεφ της Αίγλης Ζαππείου. Το κόστος είναι 18€ το άτομο, με όσα refill του πιάτου σας θέλετε. Τα ηλιόλουστα κυριακάτικα μεσημέρια, μάλιστα, θα απολαμβάνουμε το brunch μας στον καταπράσινο κήπο της Αίγλης. Σημειώστε, επίσης, πως το parking είναι δωρεάν –σημαντικότατη λεπτομέρεια για την περιοχή του Ζαππείου.

Jaipur Palace
Αγίου Κωνσταντίνου & Θέμιδος 73, Μαρούσι, τηλ.: 210 8052762-3

Οι λάτρεις του ινδικού φαγητού –και της υπέροχα κιτς ατμόσφαιρας του Jaipur– θα χαρούν ιδιαίτερα με τα νέα του μπουφέ, που στήνεται εδώ κάθε Κυριακή μεσημέρι, και περιλαμβάνει όλες τις αγαπημένες λιχουδιές: λαχταριστό ταντούρι, ψωμάκια nan, Murgh Malai Tikka (μαριναρισμένοι κύβοι από στήθος κοτόπουλου σε κρεμώδη σάλτσα με τυρί και κάσιους ) και Lamb Roganjosh (κρέας αρνιού μαγειρεμένο με σάλτσα του Κασμίρ), ρύζι Basmati με σαφράν και μπαχαρικά είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις. Η τιμή δεν ξεπερνά τα 25€ για τους ενήλικες και 15€ για τα παιδιά –όπερ μεθερμηνευόμενο σε εξαιρετικό value for money, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις κατά τα άλλα τσιμπημένες τιμές του Jaipur, που παρεμπιπτόντως μόλις απέκτησε αδερφάκι στη Γλυφάδα.  

Far East
Λαζαράκη 61, Γλυφάδα, τηλ. 210 8940500
Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα –κι επίσης ένα από τα πιο τσιμπημένα– ασιατικά εστιατόρια της πόλης. Γι’ αυτό χαρήκαμε ιδιαίτερα όταν ακούσαμε τα νέα για τον κυριακάτικο μπουφέ του, ο οποίος στήνεται κάθε Κυριακή μεσημέρι από τις 13.00 μέχρι τις 17.00 και πλημμυρίζει τον χώρο με μυρωδιές από κάθε απω-ασιατική νοστιμιά που μπορείτε να σκεφτείτε. Η τιμή είναι 24,90€ για εσάς και 10€ για τα πιτσιρίκια σας, ενώ (εννοείται πως) γεμίζετε το πιάτο σας όσες φορές θέλετε. Κρατήστε μόνο χώρο για τα λαχταριστά, σοκολατένια και μη, επιδόρπια. 

Whispers of Wine
Αγ. Κωνσταντίνου 48, Μαρούσι, τηλ. 210 6179051

Το Whispers of Wine είναι ένα από τα αγαπημένα μας wine restaurants. Μας αρέσει ιδιαίτερα η μεσογειακή κουζίνα του σεφ Νίκου Κουτρουμανίδη και η λίστα κρασιών που επιμελείται η οινολόγος Μαρίνα Τσαμπά και η οποία μετρά αισίως 400 ετικέτες. Περισσότερο, όμως, απ’ όλα μας αρέσει ο aperitivo μπουφές που στήνεται εδώ καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 17.30 έως τις 20.30, επιτρέποντάς μας να τσιμπολογάμε ελεύθερα, πληρώνοντας μόνο ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ. Ό,τι πρέπει για after office εξόδους. Διαβάστε περισσότερα για την ιταλική μόδα του aperitivo μπουφέ, που κατακτά αργά αλλά σταθερά την Αθήνα, εδώ.

Fabrica de Vino
Εμ. Μπενάκη 3, τηλ. 210 3214148
Αυξάνονται και πληθύνονται τα οινοκεντρικά εστιατόρια της πόλης, που έχουν εκτός από εκτενέστατες λίστες κρασιών και γευστικότατα μενού, και εξαιρετικές πρωτότυπες ιδέες. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το Fabrica de Vino, όπου κάθε Κυριακή απόγευμα, στήνεται από τις 16:00 ένας μπουφές με ελληνικά φαγητά, ένα πιάτο ημέρας, ένα ζυμαρικό, μία σαλάτα και αρκετά tapas και pintxos (η βάσκικη εκδοχή των tapas). Όλα αυτά τα απολαμβάνουμε εντελώς δωρεάν, και μάλιστα με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από την Χαρά Πετροπούλου, πληρώνοντας μόνο το μπουκάλι κρασί που θα διαλέξουμε από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λίστα.

Iskandar
Λεωφ. Ελευθερίας (Αμφιθέας) 6 και Λεωφ. Ποσειδώνος, Άλιμος, τηλ.: 210 9886474

Ένα ακόμη ινδικό που μετρά χρόνια ιστορίας στην Αθήνα στήνει κάθε Κυριακή, από τις 13.00 έως τις 17.00 τον μπουφέ του, τον οποίο γεμίζει με με αυθεντικά ινδικά πιάτα που αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Στις σπεσιαλιτέ του περιλαμβάνονται το butter chicken και το ρύζι basmati με μανιτάρια, ενώ υπάρχουν πάντα και αρκετές επιλογές για χορτοφάγους. Η τιμή του μπουφέ είναι 18€ το άτομο, πράγμα που τον καθιστά εξαιρετικό value for money, καθότι και το Iskandar (προφανώς ακολουθώντας την τάση των υπόλοιπων ινδικών εστιατορίων της Αθήνας) είναι, υπό κανονικές συνθήκες, μάλλον τσιμπημένο από άποψη τιμών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v