Μεξικάνικα εστιατόρια: Εκεί που καίγεστε πολύ…

Πού θα βρείτε τα καλύτερα φαχίτας; Ποιο είναι το μοναδικό εστιατόριο της Αθήνας που σερβίρει μόλε με σάλτσα σοκολάτας; Ποιος φτιάχνει την καλύτερη μαργαρίτα; Γυρνάμε τα μεξικάνικα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ανακαλύπτουμε τις πιο “hot” διευθύνσεις.
Μεξικάνικα εστιατόρια: Εκεί που καίγεστε πολύ…
από τη συντακτική ομάδα του in2life 

Δεν είναι εύκολη κουζίνα η μεξικάνικη. Το γεγονός, μάλιστα, πως μοιάζει εύκολη της προσθέτει έναν εξτρά βαθμό δυσκολίας. Η απλοϊκή ιδέα μερικών ψιλοκομμένων κομματιών κρέατος που πασπαλίζονται με ό,τι μπαχάρι υπάρχει, περιχύνονται με κίτρινο τυρί και τυλίγονται σε πίτα από καλαμποκάλευρο μπορεί να πάει στραβά με αμέτρητους διαφορετικούς τρόπους. Υλικά που πνίγονται στο τυρί, ελληνικότατο μπούκοβο που αντικαθιστά τα εξωτικά μπαχαρικά και καταστρέφει κάθε γεύση γύρω του και πίτες που βγήκαν από την κατάψυξη και ζεστάθηκαν στα μικροκύματα πριν από πέντε λεπτά είναι μερικά μόνο από τα θανάσιμα αμαρτήματα που έχουμε συναντήσει σε μεξικάνικα –ή tex-mex– εστιατόρια της Ελλάδας.

Όταν, όμως, είναι καλή, η μεξικάνικη κουζίνα είναι μία από τις καλύτερες του κόσμου. Κι αυτήν την διάκριση, μπορεί να μην την κερδίζει για τον υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, τα gourmet συστατικά ή την πολυπλοκότητα που θα της χάριζε αστέρια Michelin, την κατακτά όμως με την γεύση της, η οποία της χαρίζει και την άφταστη δημοτικότητά της. Σκεφτείτε το: πόσο κόσμο ξέρετε που να μην του αρέσει, για παράδειγμα, η γαλλική κουζίνα με τα αστέρια της, και πόσο που να μην του αρέσει η ταπεινή μεξικάνικη;

Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να γυρίσουμε τα μεξικάνικα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, για να καταλήξουμε στη λίστα με τα οκτώ καλύτερά μας. Το δύσκολο ήταν να επιστρέψουμε σε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής, μετά από τόνους θερμίδων, κιλά μπαχαρικών και λίτρων από σως σοκολάτας. Απολαύστε υπεύθυνα.

Rincon Mexicano
Δημητρακοπούλου 5, Μακρυγιάννη, τηλ.: 211 4054659, 6933354265
Τιμές: 15-18€ το άτομο (με κοκτέιλ)
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 12.00 έως τις 23.00. Κλειστά τη Δευτέρα.
Στην Αθήνα, υπάρχουν μεξικάνικα εστιατόρια, και υπάρχει και το Rincon Mexicano: Ένα μικροσκοπικό ταβερνάκι στο Κουκάκι, όπου η κυρία Ines μαγειρεύει τις νοστιμιές της πατρίδας της στην κουζίνα που θα μπορούσε να είναι εκείνη του σπιτιού της και τις σερβίρει στα πέντε τραπεζάκια μπροστά από αυτήν, σε μια σάλα που θα μπορούσε να είναι το σαλόνι της.

Εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετικό mole poblano –κοτόπουλο με σως σοκολάτας– το εθνικό πιάτο του Μεξικού, που παραδόξως δεν έχουμε συναντήσει σε κανένα άλλο μεξικάνικο της πόλης. Το συγκεκριμένο πιάτο, που στο Μεξικό θεωρείται εορταστικό, φτιάχνεται και σερβίρεται μόνο τα Σαββατοκύριακα. Κατά τα άλλα, «δυνατά» είναι τα burrito, το chile relleno, πιπεριά γεμιστή με τυρί και κρέας, τα tacos, το κοκτέιλ γαρίδας με κομμάτια αβοκάντο και οι σαλάτες με sour cream και nachos. Οι απαραίτητες συνοδευτικές μαργαρίτες είναι επίσης πολύ καλές.

Meson El Mirador
Αγησιλάου 88 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3420007
Τιμές: περί τα 35€ το άτομο (από Κυριακή έως Πέμπτη 19.30-21.00 ισχύει έκπτωση 20%)
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές έως τη 1.00 (μόνο βράδυ), Σαββατοκύριακα και το μεσημέρι
Ένα από τα καλύτερα μεξικάνικα στην Αθήνα, το Meson El Mirador, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό στον Κεραμεικό, παραμένει σταθερή αξία τα τελευταία επτά χρόνια. Μεξικάνα μαγείρισσα, σπιτικές γεύσεις από εκείνες που σπάνια συναντάς σε έθνικ κουζίνα, υπέροχη θέα στην φωτισμένη Ακρόπολη από μία από τις καλύτερες ταράτσες στην Αθήνα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα fajitas με χοιρινό, guacamole και sour cream, τις enchiladas με κοτόπουλο και σπιτική σάλτσα και τα τραγανά flautas με μοσχάρι, κόκκινη σάλτσα και τυρί. Οι χορτοφάγοι θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους, καθώς στο μενού προβλέπεται ένα ολόκληρο vegetarian section, με μανιτάρια ή σόγια να αντικαθιστούν το κρέας σε πολλές από τις κλασικές μεξικάνικες επιλογές –burritos, fajitas, chimichangas και πάει λέγοντας. Εξαιρετικά είναι επίσης τα επιδόρπια και τα κοκτέιλ –hit, όπως εύκολα θα μαντεύατε, αποτελεί η μαργαρίτα με χυμό φρέσκου λεμονιού.

Μεξικάνος
Ευδήλου 15, Γουδή, τηλ.: 210 7716900
Τιμές: περί τα 25€ το άτομο (αν δεν παρασυρθείτε με τα κοκτέιλ)
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, έως τις 23.30. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή σερβίρει και το μεσημέρι.
Το αγαπημένο μεξικάνικο των φοιτητών που το κατακλύζουν τα βράδια. Ο Μεξικάνος είναι μικρός και πολύχρωμος, με φολκλόρ διακόσμηση και κεφάτη ατμόσφαιρα. Ο ιδιοκτήτης είναι κι εδώ Μεξικάνος, πράγμα που εξασφαλίζει τα απαραίτητα εχέγγυα ποιότητας, ενώ το μενού κάνει φιλότιμες προσπάθειες –κι εν μέρει καταφέρνει– να μην… εξελληνίζει την μεξικάνικη κουζίνα. Μέγιστη απόδειξη αποτελεί το γεγονός πως προτείνει για ορεκτικό… chapulines, ελληνιστί ακρίδες, που έρχονται συσκευασμένες και προτηγανισμένες από το Μεξικό, και σερβίρονται με μέλι και λεμόνι. Αν σκεφτήκατε ότι κανένας Έλληνας δεν τις παραγγέλνει, είστε πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

Σε αυτά που μπορείτε να παραγγείλετε, τώρα, ξεχωρίζουν οι fajitas με κοτόπουλο και τεκίλα, τα τραγανιστά tacos και οι quesadillas –τις οποίες θυμηθείτε να ζητήσετε να μην κολυμπούν στο τυρί. Ό,τι αναφέρεται στο μενού ως «καυτερό» είναι πολύ καυτερό –με την έμφαση στο πολύ. Οι μερίδες είναι τεράστιες, η σανγκρία εξαιρετική, όπως και τα κοκτέιλ –τα οποία είναι οικονομικότατα, στα 6 ευρώ η μαργαρίτα– τα αναψυκτικά έρχονται κατ’ ευθείαν από το Μεξικό (δοκιμάστε το ροδόνερο, θα μας θυμηθείτε) και τα τραπεζάκια που βγάζει στον πεζόδρομο είναι ιδανικά για τις ανοιξιάτικες βραδιές μας. 

Vamos Amigos
Κύπρου 65Α, Γλυφάδα, τηλ. 210 8983167 και Μ. Αλεξάνδρου 70, Ν.Σμύρνη, τηλ.: 210 9332220
Τιμές: 35-40€ το άτομο (με κοκτέιλ)
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από το μεσημέρι έως τη 1.30 το βράδυ
Επισκεφθήκαμε το Vamos Amigos της Νέας Σμύρνης ένα ανοιξιάτικο σαββατόβραδο και η εντύπωση που μας δημιούργησε είχε θετικά αλλά και ορισμένα αρνητικά στοιχεία. Ξεκινώντας από τα δεύτερα, πρέπει να σημειωθεί ότι στις δύο δημοφιλείς μεξικάνικες «κάζες» δεν κλείνεις τραπέζι. Φτάνεις εκεί και αν είσαι τυχερός κάθεσαι σύντομα σε κάποιον από τους άνετους χώρους, εσωτερικά ή στον ανοιχτό αλλά σκεπαστό περίβολο. Σε ώρες αιχμής, ωστόσο, η αναμονή στο μπαρ είναι δεδομένη, όχι όμως ανυπόφορη αφού όλο και κάποιο κοκτέιλ θα σου προτείνει ο μπάρμαν, όλο και κάποιο τραγούδι θα σε παρακινήσει να λικνιστείς. Στην δική μας περίπτωση η αναμονή της μίας περίπου ώρας ανταμείφτηκε με κερασμένη σαγκρία και γλυκά.

Το φαγητό είναι ικανοποιητικό, χωρίς να συγκλονίζει, αφού σε πολλά πιάτα παραδίνει την εντύπωση του τυποποιημένου. Εκεί θα φάτε αξιοπρεπές burrito –προτιμήστε αυτό με το κοτόπουλο, καθώς η εναλλακτική του κιμά είναι λίγο στεγνή, καθώς και γιγαντιαίες μερίδες fajitas είτε με κρέας, είτε με γαρίδες είτε με λαχανικά. Τα πιάτα με ζυμαρικά αν και μας ξένισαν δε μας απογοήτευσαν –ιδιαίτερα το tomato shrimp με τις μεγάλες γαρίδες, ενώ μας άρεσε το γεγονός ότι υπήρχαν και παιδικά μενού σε μειωμένες τιμές. Ως προς τα ποτά, παραμείνετε στα κοκτέιλ του μπαρ –προτείνουμε την πολύ δροσιστική μαργαρίτα με μέντα– και αποφύγετε την σαγκρία, καθώς, στην δική μας τουλάχιστον περίπτωση, ήταν ιδιαίτερα νερωμένη.

El Taco Bueno
El taco bueno, Εθνικής Αντιστάσεως και Ψαρρών 1 (τηλ: 210 6840460, El taco bueno autentico, Αριστοτέλους 84, Χαλάνδρι (τηλ.: 210-6813787), El taco bueno delivery, Λ.Πεντέλης 12-14, Χαλάνδρι (τηλ.: 210 - 6800662-3)
Τιμές: περί τα 35€ το άτομο
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές μόνο βράδυ, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι-βράδυ
Η μεξικάνικη τριάδα του Χαλανδρίου ακούει στο όνομα El taco bueno και υποδέχεται τους λάτρεις των πικάντικων γεύσεων σε τρία σημεία της περιοχής. Κάθε χώρος χαρακτηρίζεται από τα έντονα ποπ χρώματα (πράσινο και κόκκινο με τις απαραίτητες ethnic πινελιές) που έχουμε συνηθίσει με την μεξικάνικη γαστριμαργική κουλτούρα. Προσωπική μας αγαπημένη γωνία, ο μικρός χαριτωμένος κήπος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, η δροσιά του οποίου επιτρέπει και τους καλοκαιρινούς μήνες τις καυτερές προτιμήσεις.

Παρ’ ότι κανείς δεν επιλέγει ένα μεξικάνικο εστιατόριο για να φάει σαλάτα, στο El Taco Bueno η παράλειψή της στην παραγγελία σας αποτελεί έγκλημα, καθώς πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη σαλάτα που έχετε δει ποτέ στο τραπέζι σας. Προτείνουμε την House Special με κοτόπουλο ή χοιρινό. Μπαίνοντας στο… ψητό, οι quesadillas του μενού είναι εξαιρετικές (δοκιμάστε τις απαραιτήτως με χοιρινό σχάρας), ενώ και τα burittos του σεφ είναι εξαιρετικά και σε γενναιόδωρες μερίδες –hit αποτελεί το Machaca burrito. Αν προτιμάτε τις καυτερές γεύσεις, απλώς το ζητάτε κατά την παραγγελία σας για οποιοδήποτε πιάτο. Απογοήτευση του μενού είναι το chili con carne που μας φάνηκε αρκετά «βαρύ», όπως επίσης και ο… λογαριασμός, που ομολογουμένως είναι αρκετά τσιμπημένος, αλλά τον δικαιολογούν οι μεγάλες μερίδες.

Buffalo Bill’s
Κύπρου 13, Γλυφάδα, τηλ. 210 8943128
Τιμές: 30-35€ το άτομο (με σανγκρία)
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά έως τις 12.30 το βράδυ, Παρασκευή και Σάββατο έως τη 1.00. Κυριακές σερβίρει και το μεσημέρι.
Αν εξαιρέσεις το προσωπικό, το οποίο σίγουρα δεν είναι το φιλικότερο που έχεις ποτέ συναντήσει, το Buffalo Bill’s θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του καλύτερου tex-mex εστιατορίου στην Αττική. Σε αυτό συμβάλλει όχι μόνο το χαρακτηριστικό πολύχρωμο ντεκόρ εντός και εκτός του κτιρίου -ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες η φιλόξενη αυλή με τον κάκτο στο κέντρο πραγματικά σε ταξιδεύει στην λατινική Αμερική- αλλά και το φαγητό, το οποίο είναι πραγματικά πεντανόστιμο, δίνοντας την εικόνα του σπιτικού.

Δοκιμάστε τα χορταστικά νάτσος με το εκπληκτικό τσίλι, προτιμήστε την Taco Salad Beef και για κυρίως επιλέξτε ανάμεσα είτε στο Burritto με κοτόπουλο είτε στην Carne Asada (μοσχαρίσια μπριζόλα στα κάρβουνα με ψητά λαχανικά και λιωμένο τυρί).

Συνοδεύστε με δροσερή σαγκρία και… πληρώστε για όλα αυτά περί τα 30 με 35 ευρώ το άτομο. Αξίζει, εδώ, να αναφέρουμε την προσφορά που –τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο καιρό που το επισκεφτήκαμε- ισχύει στο κατάστημα, η οποία περιλαμβάνει ένα ορεκτικό, μία σαλάτα και ένα κυρίως πιάτο (από συγκεκριμένες επιλογές) με 14,95 ευρώ. Με την προσφορά αυτή και προσθέτοντας ένα ακόμα κυρίως πιάτο, στην τιμή του καταλόγου, δύο άτομα απολαμβάνουν ένα άκρως χορταστικό γεύμα, το οποίο δύσκολα θα ξεπεράσει τα 30 με 35 ευρώ.

(Και) η Θεσσαλονίκη… καίει!

El Burrito
Χρ. Σμύρνης 5, τηλ: 2310 220622
Τιμές: 25-30€ το άτομο (με κοκτέιλ)
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά έως τις 00.30
«Πολύχρωμες» γεύσεις και πολύχρωμα εξωτικά cocktails μαζί. Δύο αγαπημένες μας συνήθειες, το καλό φαγητό και τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ συνδυάζονται περίφημα στην «cantina Mexicana & cocktaileria», όπως αυτοχαρακτηρίζεται το μικρό «El Buritto», κρυμμένο κοντά στην παραλία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Μικρός αλλά θαυματουργός, ο χώρος του El Burrito χαρακτηρίζεται από τα έντονα χρώματα και τους… μικρούς διακοσμητικούς γαϊδαράκους (όπως μεταφράζεται το burrito στα ελληνικά).

Στο τραπέζι σας αξίζει να... προσγειώσετε το Chipotle burrito αν σας αρέσουν οι spicy γεύσεις, ενώ το «Arroz con polio» και οι φαχίτας με κοτόπουλο θα σας αποκαλύψουν όλα τα γευστικά (αλλά όχι καυτερά) μυστικά του Μεξικανού σεφ. Η κουζίνα λειτουργεί μέχρι τις 00.30, αλλά ο «Γαϊδαράκος» συνεχίζει να υποδέχεται περίπου μέχρι τις 3.00 όσους έχουν διάθεση για μουσικές α λα… μαριάτσι και υπέροχα cocktails για να κλείσουν το βράδυ με τον πιο χαλαρό τρόπο. Αξίζει να δοκιμάσετε το Herba Buena με κίτρινη τεκίλα, δυόσμο, σόδα και μαύρη ζάχαρη.

Mexican
Εθν. Αμύνης 3 και Μητροπόλεως 110, τηλ: 2310 233368
Τιμές: 20-25€ το άτομο
Ώρες λειτουργίας: από τις 13.00 μέχρι τα Μεσάνυχτα
Με έναν επιβλητικό χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το γνωστό μεξικάνικο εστιατόριο που ξεκίνησε από την Χαλκιδική, επεκτάθηκε στην Καλαμαριά και έφτασε ως την καρδιά της συμπρωτεύουσας εντυπωσιάζει αρχικά με την «βαριά» και προσεγμένη διακόσμηση, τους αναπαυτικούς καναπέδες και τους γήινους τόνους.

Οι μεξικανικές προτάσεις του σεφ περιλαμβάνουν γευστικά «tacos ternero» (δύο φύλλα τορτίγιας με τσίλι κον κάρνε και σάλτσα τυριών), μεξικάνικο χοιρινό φιλέτο με πικάντικη σως, αλλά και συνταγές ιταλικής κουζίνας για τους αμετανόητους μεσογειακούς τύπους (η Ιταλία καταλαμβάνει ένα μικρό ποσοστό του μενού).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v