Τσικνοπέμπτη 2011: Οι 16 διευθύνσεις του γλεντιού
Θέλετε παραδοσιακή τσίκνα και ζωντανή μουσική; Θέλετε low budget κρεατοφαγία; Βαριέστε το σκέτο κρέας και προτιμάτε μια εναλλακτική έξοδο για φαγητό; Μήπως νοσταλγείτε ένα ικαριώτικο γλέντι; Η φετινή Τσικνοπέμπτη τα έχει όλα.

Argentina: Σερβίρει απλώς τις καλύτερες μπριζόλες που δοκιμάσατε ποτέ. Τα κλασικά ορεκτικά –πατάτες, κολοκυθάκια, τζατζίκι κλπ– είναι επίσης νοστιμότατα, αλλά μην παρασυρθείτε, διότι θα είναι μέγιστο κρίμα να χορτάσετε με αυτά και να μην τιμήσετε δεόντως το κρέας σας, που μπορεί να αργήσει να έρθει στο τραπέζι, αλλά θα αξίζει κάθε δευτερόλεπτο αναμονής. Κρατήσεις δεν γίνονται, υπό την αυστηρή έννοια του «κλείνω τραπέζι για μια συγκεκριμένη ώρα», καλό θα είναι όμως να τηλεφωνήσετε ξεκινώντας από την Αθήνα, καθότι το ψήσιμο απαιτεί περί την μία ώρα.
Σπιτάκια: Η ζωντανή μουσική έχει την τιμητική της –Παρασκευές και Σάββατα κατά κανόνα, αλλά κι αυτήν την Πέμπτη, που δε θα είναι μια οποιαδήποτε Πέμπτη– οι μεζέδες είναι νοστιμότατοι και καταφτάνουν με εντυπωσιακή ταχύτητα στο τραπέζι σας, τα κρέατα είναι καλοψημένα. Για όσους βαριούνται την σκέτη σχάρα, ακόμη και τέτοιες μέρες, υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές όπως το μενταγιόν με ολόσωστη σως μαδέρα. Το περιβάλλον είναι ζεστό και φιλικό, παρά τον μεγάλο χώρο που απλώνεται σε διαφορετικά επίπεδα και δωματιάκια, και το γλέντι μετά… λουλουδοπόλεμου, όταν αρχίζουν τα όργανα, κρατά μέχρι το πρωί.
Αυλή του Κούβελου: Λευκά τραπεζάκια με κόκκινα τραπεζομάντηλα, παλιά λαϊκά και λίγο από ρεμπέτικο να ακούγεται από τα ηχεία. Συγκλονιστικά μπριζολάκια χωρίς κόκκαλο, και ξακουστά μπιφτέκια με τριών ειδών κιμά για να τιμήσετε το έθιμο, σαλάτα με σταμναγκάθι, ρόκα, ανθότυρο, ρόδι και ρεβίθια μαγειρεμένα με δεντρολίβανο για να ξεφύγετε από το πάρτι της χοληστερίνης –τουλάχιστον στα ορεκτικά.
Τα Κατσαρολάκια: Τσικνοπέμπτη με θέα θάλασσα; Γιατί όχι; Τα Κατσαρολάκια του Πειραιά κερδίζουν το δύσκολο στοίχημα του mix’n’match και προτείνουν, συγκεκριμένα για την Τσικνοπέμπτη, λαχταριστές ποικιλίες κρεατικών, που περιλαμβάνουν εξαίσια ψημένα κοτόπουλο, πανσέτα και παϊδάκια, αφράτες αλάδωτες πιτούλες και «χειροποίητες» τηγανιτές πατάτες. Από τα ορεκτικά, δοκιμάστε οπωσδήποτε τον ντάκο και τη φέτα α λα Σφακιά, τυλιγμένη σε κρούστα και περιχυμένη με σωστή ποσότητα μελιού και σουσάμι. Θα μας θυμηθείτε.
Αρισμαρί: Με δύναμη και έμπνευση από την Κρήτη, το εντυπωσιακά minimal εστιατόριο που άνοιξε πέρυσι στο Χαλάνδρι, έχει να υπερηφανεύεται για την εξαιρετική του σχάρα, αλλά και για τα μεζεδάκια με ονομασία προέλευσης. Οι σταβλίσιες μπριζόλες έχουν την τιμητική τους, κι έρχονται ψημένες ακριβώς όπως θα τις ζητήσετε, ενώ για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα θα παραγγείλετε την χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι και δεντρολίβανο ή με λεμόνι και κρασί. 

