Τσικνοπέμπτη 2011: Οι 16 διευθύνσεις του γλεντιού

Θέλετε παραδοσιακή τσίκνα και ζωντανή μουσική; Θέλετε low budget κρεατοφαγία; Βαριέστε το σκέτο κρέας και προτιμάτε μια εναλλακτική έξοδο για φαγητό; Μήπως νοσταλγείτε ένα ικαριώτικο γλέντι; Η φετινή Τσικνοπέμπτη τα έχει όλα.
Τσικνοπέμπτη 2011: Οι 16 διευθύνσεις του γλεντιού
της Ηρώς Κουνάδη

Ζουμερά κρέατα που αργοψήνονται στη σχάρα. Λαχταριστά μεζεδάκια, δροσερές σαλάτες, ακόμα και εναλλακτικές συνταγές που επιστρατεύονται για να ικανοποιήσουν τους ορκισμένους εχθρούς του «σκέτου» κρέατος. Μουσική που ακροβατεί επάνω στην λεπτή γραμμή η οποία χωρίζει το cult γλέντι από το βαρύ λαϊκό άσμα. Όσες φορές κι αν έχεις ορκιστεί πως δεν θα ξαναβγείς καμία μέρα μαζικού παροξυσμού –κι η Τσικνοπέμπτη είναι αντιπροσωπευτικότατο δείγμα τέτοιων ημερών– για να μην ξαναβρεθείς σε γεμάτο μαγαζί να φωνάζεις προσπαθώντας να κάνεις μια ανθρώπινη συζήτηση με τον διπλανό σου ενώ περιμένεις (ώρες) να σε σερβίρουν, οι πιθανότητες να μην αθετήσεις τον όρκο τέτοιες μέρες δεν είναι με το μέρος σου.

Διότι, όπως και να το κάνουμε, η παράδοση θα μας παρέχει στον αιώνα τον άπαντα αυτό ακριβώς για τον οποίο την δημιουργήσαμε, μια καλή αφορμή για να βγούμε και να διασκεδάσουμε. Και αν αφήσεις στην άκρη τις ήσσονος σημασίας γκρίνιες για την πολυκοσμία ή την «ταλαιπωρία» της ανεύρεσης θέσης παρκαρίσματος, τις περισσότερες φορές πετυχαίνει τον απώτερο σκοπό της: αυτόν της διασκέδασης. Οι μείζονος σημασίας γκρίνιες –όπως, για παράδειγμα, η αναμονή σε τσικνισμένες από την κάπνα ουρές ή η κακή ποιότητα του φαγητού– αποφεύγονται με λίγο προγραμματισμό (λέγε με κράτηση τραπεζιού) και μερικές εγγυημένες προτάσεις, όπως αυτές που ακολουθούν.

Argentina: Σερβίρει απλώς τις καλύτερες μπριζόλες που δοκιμάσατε ποτέ. Τα κλασικά ορεκτικά –πατάτες, κολοκυθάκια, τζατζίκι κλπ– είναι επίσης νοστιμότατα, αλλά μην παρασυρθείτε, διότι θα είναι μέγιστο κρίμα να χορτάσετε με αυτά και να μην τιμήσετε δεόντως το κρέας σας, που μπορεί να αργήσει να έρθει στο τραπέζι, αλλά θα αξίζει κάθε δευτερόλεπτο αναμονής. Κρατήσεις δεν γίνονται, υπό την αυστηρή έννοια του «κλείνω τραπέζι για μια συγκεκριμένη ώρα», καλό θα είναι όμως να τηλεφωνήσετε ξεκινώντας από την Αθήνα, καθότι το ψήσιμο απαιτεί περί την μία ώρα.
Μπιττάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνος, τηλ.: 22940 66476
Τιμή κατ’ άτομο: 20-25€


Κόκκαλης: Ίσως η καλύτερη από τις θρυλικές ταβέρνες της Σταμάτας, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τουλάχιστον δύο γενεών και όχι άδικα. Εξαιρετικά, καλοψημένα κρέατα, πεντανόστιμα παϊδάκια, τηγανιτά κολοκυθάκια που συγκαταλέγονται ασυζητητί στο top-5 μας, και δροσερές, ολόφρεσκες σαλάτες. Το περιβάλλον παραπέμπει σε αυτό που οι παλιοί θα περιέγραφαν ως «εξοχική ταβέρνα», ενώ το σέρβις είναι γρήγορο και φιλικό ακόμη και όταν το μαγαζί είναι γεμάτο –πράγμα σπάνιο στις «εξοχικές ταβέρνες».
25ης Μαρτίου 3, Σταμάτα, τηλ.: 210 6218015
Τιμή κατ’ άτομο: 20€

Σπιτάκια: Η ζωντανή μουσική έχει την τιμητική της –Παρασκευές και Σάββατα κατά κανόνα, αλλά κι αυτήν την Πέμπτη, που δε θα είναι μια οποιαδήποτε Πέμπτη– οι μεζέδες είναι νοστιμότατοι και καταφτάνουν με εντυπωσιακή ταχύτητα στο τραπέζι σας, τα κρέατα είναι καλοψημένα. Για όσους βαριούνται την σκέτη σχάρα, ακόμη και τέτοιες μέρες, υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές όπως το μενταγιόν με ολόσωστη σως μαδέρα. Το περιβάλλον είναι ζεστό και φιλικό, παρά τον μεγάλο χώρο που απλώνεται σε διαφορετικά επίπεδα και δωματιάκια, και το γλέντι μετά… λουλουδοπόλεμου, όταν αρχίζουν τα όργανα, κρατά μέχρι το πρωί.
Δεκελέων 24, Γκάζι, τηλ.: 210 3412323
Τιμή κατ’άτομο: 25€

Τέλης: Τα μπριζολάκια του Τέλη δεν είναι πρόταση, είναι θρύλος. Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν φιγουράρουν πρώτα στη λίστα μας, είναι πως όλη η Αθήνα θα είναι εκεί την Πέμπτη το βράδυ, κι αν δεν «αισθάνεστε τυχεροί», όπως θα έλεγε και η Google, ίσως είναι σοφότερο να το αφήσετε για μία άλλη μέρα. Τα βασικά για τους μη επαΐοντες: λεπτά, ζουμερά, μαριναρισμένα σε μυστικό μείγμα μπριζολάκια, σερβίρονται με τηγανιτές πατάτες –άντε και σαλάτα– σε έναν χώρο που δεν λέει πολλά. Αλλά ποιος χρειάζεται οτιδήποτε άλλο, όταν έχει τέτοια γεύση;
Ευριπίδου 86, Πλ. Κουμουνδούρου, τηλ.: 210 3242775
Τιμή κατ’άτομο: 15€

Αυλή του Κούβελου: Λευκά τραπεζάκια με κόκκινα τραπεζομάντηλα, παλιά λαϊκά και λίγο από ρεμπέτικο να ακούγεται από τα ηχεία. Συγκλονιστικά μπριζολάκια χωρίς κόκκαλο, και ξακουστά μπιφτέκια με τριών ειδών κιμά για να τιμήσετε το έθιμο, σαλάτα με σταμναγκάθι, ρόκα, ανθότυρο, ρόδι και ρεβίθια μαγειρεμένα με δεντρολίβανο για να ξεφύγετε από το πάρτι της χοληστερίνης –τουλάχιστον στα ορεκτικά.
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ.: 210 9221183
Τιμή κατ’ άτομο: 25€

Μυρτιά: Μας δυσκολεύει κάθε φορά στην επιλογή: λατρεμένες μοσχαρίσιες μπριζόλες ή χοιρινά παϊδάκια; Ζουμερό φιλέτο κοτόπουλο ή μυρωδάτα μπιφτέκια; Οτιδήποτε και αν παραγγείλετε θα μείνετε απολύτως ικανοποιημένοι από την ποιότητα και την ποσότητα των κρεάτων –το φιλέτο κοτόπουλο θα μπορούσε άνετα να αποτελεί μερίδα για δύο. Τα ορεκτικά είναι επίσης προσεγμένα, χωρίς όμως κάποιο να αξίζει ειδικής μνείας. Κρατήστε οπωσδήποτε χώρο στο τέλος και για τους φοβερούς λουκουμάδες με μερέντα.
Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9370708
Τιμή κατ’ άτομο: 15€

Τα Κατσαρολάκια: Τσικνοπέμπτη με θέα θάλασσα; Γιατί όχι; Τα Κατσαρολάκια του Πειραιά κερδίζουν το δύσκολο στοίχημα του mix’n’match και προτείνουν, συγκεκριμένα για την Τσικνοπέμπτη, λαχταριστές ποικιλίες κρεατικών, που περιλαμβάνουν εξαίσια ψημένα κοτόπουλο, πανσέτα και παϊδάκια, αφράτες αλάδωτες πιτούλες και «χειροποίητες» τηγανιτές πατάτες. Από τα ορεκτικά, δοκιμάστε οπωσδήποτε τον ντάκο και τη φέτα α λα Σφακιά, τυλιγμένη σε κρούστα και περιχυμένη με σωστή ποσότητα μελιού και σουσάμι. Θα μας θυμηθείτε.
Ακτή Μουτσοπούλου 21, Πειραιάς, τηλ.: 210 4100609
Τιμή κατ’ άτομο: 20€

Αδάμ: Μυστικό των κατοίκων της περιοχής που διέρρευσε τα τελευταία χρόνια, ο Αδάμ των Αγίων Αναργύρων είναι ένα ταβερνάκι –στα όρια της απλής ψησταριάς, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον– που ψήνει εξαιρετικά κρέατα, σε εξίσου εξαιρετικές τιμές. Στα hits του μενού περιλαμβάνονται το συκώτι, τα μπιφτέκια, τα παϊδάκια, το ζυγούρι και το κοντοσούβλι. Οι πατάτες είναι, σαφώς, κομμένες στο χέρι και τραγανές, οι σαλάτες ολόφρεσκες και το κρασί αποκλειστικά και μόνο χύμα.
Νικολάου Πλαστήρα (πολύ κοντά στην Αγίων Αναργύρων), Άγιοι Ανάργυροι
Τιμή κατ’ άτομο: 10-15€

Αρισμαρί: Με δύναμη και έμπνευση από την Κρήτη, το εντυπωσιακά minimal εστιατόριο που άνοιξε πέρυσι στο Χαλάνδρι, έχει να υπερηφανεύεται για την εξαιρετική του σχάρα, αλλά και για τα μεζεδάκια με ονομασία προέλευσης. Οι σταβλίσιες μπριζόλες έχουν την τιμητική τους, κι έρχονται ψημένες ακριβώς όπως θα τις ζητήσετε, ενώ για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα θα παραγγείλετε την χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι και δεντρολίβανο ή με λεμόνι και κρασί.
Αριστοτέλους 43, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6800808
Τιμή κατ’ άτομο: 25€

Κιτσαρώνας: Ταβερνάκι - ψητοπωλείο βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία, με κορνιζαρισμένες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους και ραφάκια φορτωμένα με κανάτια του κρασιού, μουσικά όργανα και ραδιόφωνα - αντίκες. Στο μενού, κατ’ αποκλειστικότητα λαχταριστά κρέατα. Ξεχωρίζουν τα μπιφτέκια, η τεράστια μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα και το ζυγούρι.
Παπαδημητρίου 6, Αγ. Βλάσσης, Μενίδι, τηλ.: 210 2465141
Τιμή κατ’ άτομο: 15€

Bobo Souvlaki House: Ένα special μενού ειδικά για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης ετοίμασε το γλυφαδιώτικο Bobo, το οποίο περιλαμβάνει jumbo grill mix για όλη την παρέα, με μπιφτέκι μοσχάρι, μπιφτέκι γαλοπούλα, δύο χοιρινά μπριζολάκια, δύο καλαμάκια κεμπάπ, καλαμάκι χοιρινό, καλαμάκι κοτόπουλο, γύρο χοιρινό και γύρο κοτόπουλο, 4 πίτες snack, 4 BOBO σάλτσες, αλλά και ποικιλία γύρων από χοιρινό και κοτόπουλο και λαχταριστά αρνίσια παϊδάκια που θα προστεθούν στο μενού ειδικά για εκείνη την ημέρα.
Λαζαράκη 15, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8983233
Τιμή κατ’ άτομο: 15€

Και για μετά…
Τα bars της πόλης ετοιμάζουν ξέφρενα πάρτι για να κάψετε τις θερμίδες της ακατάσχετης κρεατοφαγίας. Το Circus (Ναυαρίνου 11, τηλ.: 210 3615255) ντύνεται γιορτινά, ανάβει τα κάρβουνα από τις 21.00, βάζει στην playlist ελληνικές επιτυχίες και διοργανώνει την απόλυτη Τσιρκο-Πέμπτη. Η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη, και το ποτό κοστίζει σταθερά 7 ευρώ.

Στο στενάκι της Τριπτολέμου, πάλι, στο Γκάζι, αναμένεται να επικρατήσει το αδιαχώρητο, γι’ αυτό φροντίστε να πάτε από νωρίς. Το Cocktail's Code βγάζει τις ψησταριές στο δρόμο και ανάβει τη θράκα για ένα… Tsiknoburn in Party. Τα Cocktail θα ρέουν άφθονα, το πρώτο ποτό είναι κερασμένο σε όλες τις κυρίες (α λα ladies night) και τα σουβλάκια είναι προσφορά του καταστήματος, για όλους. Έχει και dress code: φουστανέλες, τσαρούχια και μια γκλίτσα.

Ικαριώτικο γλέντι με τα… όλα του, συμπεριλαμβανομένου του Μίμη, του θρυλικού βιολιστή από το Καραβόσταμο, ετοιμάζουν οι Palyrria για την Τσικνοπέμπτη, στο Τώρα Κ44 (Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι). Αν φτάσετε νωρίς, θα έχει και κοψίδια –έτσι μας είπαν. Οι πόρτες ανοίγουν στις 22.00, κι η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη.

Έχουμε κι άλλα δύο live: ο Βαλάντης στο Opus (Ιωάννου Μεταξά 48, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8980050) στήνει ένα μοναδικό γλέντι με δικές του επιτυχίες αλλά και αγαπημένα τραγούδια από το ελληνικό ρεπερτόριο. Η Ζωζώ Σαπουντζάκη στο Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, τηλ.: 210 5242211 & 210 5242213) διηγείται τη «ζωή (της) σαν παραμύθι» σε μια έκτακτη παράσταση ειδικά για την Τσικνοπέμπτη. Η είσοδος κοστίζει 20€ και περιλαμβάνει ένα μπουκάλι κρασί, με κρύο πιάτο, ανά τέσσερα άτομα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v