Αρισμαρί: Η ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της

Αντλώντας έμπνευση από την κουζίνα της Κρήτης, ένα ολοκαίνουριο εστιατόριο στο Χαλάνδρι πειραματίζεται με γεύσεις και υλικά, ανακατεύει δεντρολίβανο και μέλι στα πιάτα του και μας σερβίρει ένα γευστικότατο, αλλά καθόλου επιτηδευμένο αποτέλεσμα.
Αρισμαρί: Η ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της
Η τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια θέλει τα αθηναϊκά εστιατόρια να αντλούν τις επιρροές τους όχι πλέον από εξωτικές συνταγές ή ευρωπαϊκά γευστικά trends αλλά από τοπικές κουζίνες που μέχρι πρότινος παρέμεναν σχετικά άγνωστες σε όσους δεν είχε τύχει να επισκεφτούν τον τόπο καταγωγής τους. Η Κρήτη και η Μάνη κερδίζουν μέχρι στιγμής τη μερίδα του λέοντος στο μοίρασμα της έμπνευσης, και όχι άδικα: οι κουζίνες τους προσφέρουν ανεξάντλητες ιδέες συνδυασμών και πρωτότυπες γεύσεις, αφήνοντας ταυτόχρονα περιθώρια για πειραματισμούς.

Τέτοια είναι η περίπτωση του Αρισμαρί, του ολοκαίνουριο εστιατορίου ελληνικής κουζίνας στο Χαλάνδρι, που αντλεί την έμπνευση του από την κρητική κουζίνα, πειραματίζεται με γεύσεις και υλικά και προσγειώνει, τελικά, στα τραπέζια του ένα αποτέλεσμα που είναι ευφάνταστο μεν, δεν ξενίζει στο ελάχιστο δε.

Ο χώρος είναι μικρός και ζεστός, ό,τι πρέπει για χαλαρό βράδυ καθημερινής, που θέλεις απλά να φας κάτι νόστιμο και να κουβεντιάσεις, χωρίς επιτηδευμένες φιοριτούρες. Με το minimal λευκό να κυριαρχεί παντού, από τα τουβλάκια στον τοίχο μέχρι το ξύλινο ταβάνι, «σπασμένο» εδώ κι εκεί από χρωματιστές πινελιές, ο ενιαίος χώρος με την μπάρα στο βάθος ξεφεύγει από το πολυεπίεδο στυλ που έχουμε συνηθίσει στα νεο-ταβερνάκια, δημιουργώντας την ζεστή αίσθηση του μαγειρείου της γειτονιάς.

«Αρισμαρί» είναι το δεντρολίβανο, στο οποίο η κουζίνα έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Το χρησιμοποιεί ως κύριο συστατικό σε αρκετές από σαλάτες, στα θαλασσινά, αλλά και σε ευφάνταστες συνταγές, όπως η χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι και δεντρολίβανο που δοκιμάσαμε –εναλλακτικά, μπορείτε να την παραγγείλετε με λεμόνι και κρασί.

Τα ορεκτικά κλέβουν την παράσταση, και υπερτερούν στον κατάλογο, βάζοντάς μας σε πειρασμό να πλημμυρίσουμε ένα τραπέζι με μεζεδάκια. Δοκιμάσαμε εξαιρετική πατατοσαλάτα με λουκάνικα, που –σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική των αθηναϊκών εστιατορίων– δεν πνιγόταν στη μαγιονέζα, αφράτους κολοκυθοκεφτέδες και φέτα σε κρούστα με μέλι και σουσάμι, η οποία χρειαζόταν περισσότερο μέλι και λιγότερο σουσάμι.

Το μέλι είναι ένα ακόμα συστατικό που αγαπά η κουζίνα, και το οποίο συναντάμε σε όλες τις σαλάτες, πλην της χωριάτικης –στην οποία σαν έξτρα μπόνους προστίθενται κρίθινα παξιμάδια. Εμείς δοκιμάσαμε την κλασική ρόκα – σπανάκι, στην οποία αν και τα ντοματίνια έμοιαζαν κάπως παράφωνα, η πικράδα της ρόκας έκανε ωραία αντίθεση με το μέλι.

Από εκεί και πέρα, για τα κυρίως, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ δύο κατευθύνσεων: θάλασσα και σχάρα. Εμείς προτιμήσαμε τη σχάρα, και δοκιμάσαμε μία πολύ καλή σταβλίσια μπριζόλα, η οποία ήρθε μέτρια ψημένη, όπως τη ζητήσαμε, και ένα ζουμερό μπιφτέκι –και τα δύο συνοδεύονταν από τραγανές, στρογγυλές πατάτες.

Πλούσια είναι και η λίστα των επιδορπίων, από την οποία μας κέρδισε το καλοψημένο σουφλέ σοκολάτας με παγωτό. Το κρασί είναι χύμα, λευκό, κόκκινο και το «ιδιαίτερο, το κρητικό», όπως μας το… σύστησαν τα παιδιά στο σέρβις, και το οποίο αξίζει να δοκιμάσετε. Μην παραλείψετε και το εξαιρετικό ρακόμελο, για το τέλος. Ειδική μνεία αξίζει το σέρβις, το οποίο είναι ταχύτατο, φιλικό κι εξυπηρετικότατο.

Οι τιμές κυμαίνονται σε λογικότατα επίπεδα, της τάξεως των 20-25 ευρώ το άτομο, μαζί με το κρασί.

Ηρώ Κουνάδη



Info:
Αρισμαρί, Αριστοτέλους 43, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6800808

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v