Ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα: Piata... magnifica!

Αμετανόητοι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας γαρ, επισκεφτήκαμε επτά σύγχρονα ιταλικά εστιατόρια και τρατορίες της Αθήνας, δοκιμάσαμε pasta e pizza και σας μεταφέρουμε τις - γευστικές μας - εντυπώσεις.
Ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα: Piata... magnifica!
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ποιός θα μπορούσε να αντισταθεί σε ένα μυρωδάτο πιάτο ravioli με ricotta και σάλτσα pesto, μια ελαφριά καρμπονάρα με τραγανό bacon, ένα κομμάτι ζουμερής πίτσας με ολόφρεσκια τομάτα ή μια δροσερή σαλάτα caprese με μοτσαρέλλα; Μπορεί αρκετές φορές το ιταλικό φαγητό στην Αθήνα να συνδυάζεται – λανθασμένα – με την εικόνα της έτοιμης παραβρασμένης μακαρονάδας του delivery και να κατακρίνεται για την αδυναμία του να μοιάσει στο παραδοσιακό Ιταλικό που θα τρώγαμε σε κάποια πλατεία της Ρώμης, αλλά όπως και να έχει, δεν παύουμε να το αγαπάμε. Πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε ιταλικά - ή ιταλικού χαρακτήρα – εστιατόρια που σέβονται πρωτίστως την ιταλική παράδοση, αλλά και τον πελάτη.

Willy’s
Δημοσθένους 54 & Αγ. Πάντων, Καλλιθέα, 210-95 87 891, 210-95 96 388. Δευτέρα κλειστά.
 
Το Καλλιθιώτικο στέκι μετράει ήδη πάνω από είκοσι χρόνια «ζωής» και αν και δεν πρόκειται για ένα αμιγώς ιταλικό εστιατόριο, σερβίρει μια μεγάλη ποικιλία από πίτσες και μακαρονάδες με αρκετές gourmet… προεκτάσεις. Δεκαπέντε πιάτα ζυμαρικών, δεκαεπτά gourmet πίτσες, δεκαπέντε κλασσικές και λαχταριστά ορεκτικά, σαλάτες και γλυκά, συνθέτουν τον γευστικό χαρακτήρα του εστιατορίου.

Η διακόσμηση θυμίζει παραδόξως αμερικάνικο στέκι, με κουρτινάκια στα παράθυρα, ξύλινο μπαρ και τραπέζια. Έντονη η παρουσία του ξύλου και στον δεύτερο όροφο που συνήθως προτιμάται από τα ζευγαράκια, μιας και είναι πιο cosy και prive. Hit της κουζίνας είναι αδιαμφισβήτητα η τραγανή του πίτσα με ζύμη ολικής αλέσεως. Δοκιμάσαμε την απλή σε ατομικό μέγεθος με φρέσκια τομάτα, σκόρδο και μαϊντανό και εντυπωσιαστήκαμε από την ιδιαίτερη γεύση της. Επίσης εύγευστος είναι ο συνδυασμός της συγκεκριμένης ζύμης με γαρίδες, τόνο ελιές και φρέσκια τομάτα. Όντας τολμηροί και λάτρεις του σολωμού, δοκιμάσαμε από τις gourmet πίτσες την Narvik με καπνιστό σολωμό, κρεμμύδι και σάλτσα γιαουρτιού. Ήταν πραγματικά πρωτότυπη και την συνιστούμε σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι το διαφορετικό. Οι «μακαρονάδες» θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως τα ζυμαρικά του Willy. Tα ριγκατόνι Dominic με λαχανικά και απαλή κρέμα γάλακτος ήταν όσο εύγευστα και ελαφριά τα περιμέναμε, ενώ εξίσου γευστικά ήταν τα σπαγγέτι Tennessee με τσιγαρισμένο bacon και ουίσκι.

Τα ορεκτικά του ήταν επίσης αξιοπρεπή, με το φρυγανισμένο ψωμί με προσούτο και μοτσαρέλλα να ξεχωρίζει. Από σαλάτες δοκιμάσαμε την Λιακάδα με μαρούλι, ρόκα, παρμεζάνα και σάλτσα μελιού και μείναμε ικανοποιημένοι. Στο τέλος, αφήστε λίγο χώρο στο στομάχι σας για την λαχταριστή πίτσα σοκολάτας με σοκολάτα γάλακτος, σαντιγύ, σπιτική μαρμελάδα φράουλα και μπανάνα. Για ένα πλήρες γεύμα χωρίς κρασί, υπολογίστε περίπου 25-30€ το άτομο. Το εστιατόριο κάνει και delivery από τις 20:00 μέχρι τις 12:00 καθημερινά.

Sotto Voce
Βασ. Γεωργίου 6, Χαλάνδρι, 210-68 01 416. Ανοιχτό μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και το μεσημέρι.

Η αλήθεια είναι ότι στεναχωρηθήκαμε όταν μάθαμε ότι το «χαμηλόφωνο» ιταλικό στέκι της Κηφισιάς έκλεισε. Αργότερα πληροφορηθήκαμε ότι μετακόμισε, το ίδιο ήσυχα, σε ένα από τα κεντρικότερα –γευστικά – μέρη του Χαλανδρίου, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου. Η κουζίνα του παρέμεινε ίδια, η ατμόσφαιρα και η διακόσμηση του άλλαξαν, ευτυχώς προς το καλύτερο. Πάλι σε minimal τόνους, αλλά αυτήν την φορά με περισσότερες διακοσμητικές λεπτομέρειες (η βιβλιοθήκη με το ξύλινο τραπέζι, τα λευκά φωτιστικά, η ασημοπράσινη ελιά στο βάθος του κήπου), το νέο Sotto Voce αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για καλό ιταλικό φαγητό σε αρκετά προσιτές τιμές.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις φρέσκες και γευστικές του σαλάτες. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα την Al Rucola όπου η ρόκα και κουκουνάρι να συνδυάζονται εξαίσια και το Balsamico  δίνει τον απαραίτητο πικάντικο τόνο. Επίσης, γευστική η ομώνυμη σαλάτα του εστιατορίου με ανάμεικτα σαλατικά, τοματίνια και λαχταριστή τριμμένη παρμεζάνα, καθώς και η Ceasar’s από την οποία απουσιάζει μεν το κοτόπουλο, αλλά δεν χάνει σε καμία περίπτωση τον πικάντικο και τραγανό της χαρακτήρα. Από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν με σχετική άνεση οι ζουμερές μπρουσκέτες με τομάτα και τα all time classic ψητά μανιτάρια πλευρώτους μουσκεμένα σε balsamico. Προχωρώντας στα κυρίως , το Sotto Voce σερβίρει μια μεγάλη ποικιλία από ριζότο, ζυμαρικά και κρέατα, με την απαραίτητη ιταλική... επεξεργασία. Ξεχωρίζουν οι ταλιατέλες με σολωμό και ελαφριά κρέμα γάλακτος, και το ψαρονέφρι pesto με τοματίνια. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε και τα υπέροχα γλυκά του και να απογειωθείτε στον μαγικό κόσμο της σοκολάτας με ένα σουφλέ με παγωτό βανίλια Μαγαδασκάρης. Για ένα πλήρες γεύμα θα πληρώσετε περίπου 30 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί.

La Piazza
Αγ.Παρασκευής 100, Πλ.Κέννεντυ Χαλάνδρι, Τηλ. 210-6857100 και Σαλαμίνος 9, Μαρούσι, Τηλ. 2106857100. Ανοιχτά από 12:00 το μεσημέρι μέχρι 12:00 το βράδυ.

Ξεκίνησε το 1985 στις Ράχες Φθιώτιδας για να ανοίξει το 1998 στο Μαρούσι, δημιουργώντας την δική του «πιάτσα» γεύσης. Πρόσφατα, άνοιξε και το αδερφάκι του στην πλατεία Κένεντυ στο Χαλάνδρι. Η διαρκώς ανανεωμένη κουζίνα του εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες γεύσεις που κινούνται γύρω από το δίπτυχο σπαγγέτι- πίτσα, χωρίς βεβαίως να αμελεί τα λαχταριστά ορεκτικά και τα κρεατικά της ώρας. Είναι άλλωστε, μια Pizzeria Spaghetteria με όλη την σημασία του όρου και αρκετά οικονομικές τιμές. Σερβίρει πίτσες με φρέσκια χειροποίητη ζύμη και μεγάλη ποικιλία από ζυμαρικά σε έναν όμορφο και «ζεστό» χώρο με έντονο το στοιχείο του ξύλου και της πέτρας.

Ξεκινάμε με μια ζουμερή και δροσερή καπρέζε - αρκετά ικανοποιητική παρά την απλότητά της - και συνεχίζουμε με την πικάντικη και γλυκιά νοστιμιά του προσούτο Πάρμας με πεπόνι. Το σκορδόψωμο είναι ικανοποιητικό, με την τομάτα να παντρεύεται αρμονικά την φέτα και το βουτυρωμένο ψωμί. Μπαίνουμε στο «ψητό» ή καλύτερα, στο... βραστό και παραγγέλνουμε Ριγγατόνι Μαφιόζο, τα οποία μας έρχονται βρασμένα όσο πρέπει με αυθεντική μοτσαρέλλα, μπουκίτσες από χοιρινό φιλέτο και ροζέ σάλτσα. Τα τορτελίνια φούρνου με σάλτσα τομάτας, ζαμπόν, bacon και τυρί γκούντα είναι εξίσου γευστικά, αν και λίγο πιο βαριά απ ‘ όσο θα τα θέλαμε. Η χειροποίητη πίτσα του πάντως είναι εξαιρετική. Δοκιμάστε την "Παρμεζάνα" με φρέσκια τομάτα και βασιλικό, καθώς και την κλασική "Προσούτο", με μοτσαρέλα και φρέσκια κομματάκια τομάτας. Λόγω.... υπερφαγίας δεν καταφέραμε να δοκιμάσουμε την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού που όπως πληροφορηθήκαμε είναι τα σκαλοπίνια Μαέστρο. Επιφυλασσόμαστε λοιπόν, μέχρι την επόμενη επίσκεψή μας. Τιμή κατά άτομο: 15-20€ χωρίς κρασί. Το εστιατόριο κάνει και delivery στο Μαρούσι.

Maltagliati
Τερψιθέας 16 και Σολωμού, Π. Φάληρο, 210 9816445 και Βαρνακιώτη 6, Αμπελόκηποι, 210 6916676.

Στο μικρό ιταλικό ταβερνάκι, γιατί περί ταβέρνας πρόκειται, του Παλαιού Φαλήρου βρεθήκαμε λίγες μέρες αφού αυτό άνοιξε. Δεν το είχε πάρει το μάτι, έτσι χωμένο που είναι στην γειτονιά της Κοψαχείλας, και μόνο μετά από τα εξαιρετικά λόγια που ακούσαμε από εδώ και από εκεί -κυρίως για το «μεγάλο» αδερφάκι του στους Αμπελοκήπους- αποφασίσαμε να του δώσουμε μία ευκαιρία.

Ατμόσφαιρα ζεστή αλλά τελείως λιτή, με κάποιους μικρούς πίνακες στους τοίχους που σε καμία περίπτωση δεν αποσπούν το ενδιαφέρον από το ζητούμενο: το φαγητό. Τα τραπέζια, όπως σε μία παραδοσιακή ταβέρνα, ξύλινα, οι καρέκλες με ψάθα και το καρό τραπεζομάντηλο το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο του art de la table. Μωσαϊκό στο πάτωμα, κουρτίνα από χάντρες ως πόρτα για το χωλ προς την τουαλέτα και open-view κουζίνα που επιτρέπει στις μυρωδιές να εισβάλλουν στον μικρό χώρο.

Κι όμως… δεν μας «χάλασε» καθόλου. Ήταν πιθανώς η πρώτη φορά, αν και λάτρεις της μακαρονάδας, που φάγαμε γνήσια ιταλικά πιάτα στην Αθήνα και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι όλα τα ζυμαρικά είναι φτιαγμένα από φρέσκια πάστα. Από ορεκτικά προτιμήστε μοτσαρέλα di Bufala με ντομάτα και βασιλικό, φρέσκο ιταλικό λουκάνικο με γλυκάνισο και μπρόκολο και μπουκίτσες μοτσαρέλα και προσούτο. Από κυρίως δεν γίνεται να μην δοκιμάσετε καζαρέτσε με μελιτζάνα και ricotta και λιγκουίνι με ντομάτα και γαρίδες. Όλα τα παραπάνω προτείνουμε να τα συνοδεύσετε με γνήσια ιταλική grappa –εναλλακτικά η ποικιλία ιταλικών κρασιών είναι αρκούντως μεγάλη. Μοναδικό μειονέκτημα, για εμάς τους «Ελληνάρες», είναι οι σχετικά μικρές μερίδες. Αλλά είπαμε, πρόκειται για γνήσιο ιταλικό ταβερνάκι. Τιμές: 25 με 30 ευρώ κατ’άτομο.

Tony Bonano
Παπαναστασίου 63 (πρώην Βασ. Παύλου), Καστέλλα, Τηλ. 210-41 11 901. Καθημερινά από τις 20.30, Σάββατο - Κυριακή και μεσημέρι.

Στην περιοχή της Καστέλλας, ακριβώς πάνω από το Μικρολίμανο, βρίσκουμε το εν λόγω Ιταλικό εστιατόριο, το οποίο αποτελεί must προορισμό για τους κατοίκους του Πειραιά – και όχι μόνο. Σερβίρει παραδοσιακή Ιταλική κουζίνα, με πιάτα που έχουν τις ρίζες τους στην Σικελία, το Παλέρμο, την Νάπολη. "Μαφιόζικη" κουζίνα, λοιπόν, αλλά μην πάει το μυαλό σας στο κακό, ούτε να αγριευτείτε από το γκανγκστερικό του όνομα, που θυμίζει αρκετά τον... Tony Montana. Τα πιάτα του ξεκινούν από την παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, για να καλύψουν όλη την «μεσογειακή διατροφή», ακόμα και θαλασσινές προτάσεις. Η διακόσμηση του, δια χειρός Τζίμη Αποστόλου, θυμίζει κινηματογραφική ταινία με ρομαντική ατμόσφαιρα.

Δοκιμάστε χοιρινά φιλετάκια, τα οποία είναι καλοψημένα και ζουμερά, αλλά και το εξαιρετικό φιλέτο τόνου. Ιδιαίτερη γεύση έχουν τα αχνιστά μύδια Casa Bonano με σος από ξύδι και sambuca και αναμφίβολα θα σας εντυπωσιάσουν με τον ορεκτικό και... αφροδισιακό τους χαρακτήρα. Συνεχίστε με σπαγγέτι με καραβίδες και παπαρδέλλες με μανιτάρια, που «στέκονται» αξιοπρεπέστατα με τον παραδοσιακό ιταλικό τους χαρακτήρα. Μην αμελήσετε, να δοκιμάσετε κάποιο από τα πιάτα ημέρας του μαγαζιού, καθώς και το ικανοποιητικό του ριζότο. Η λίστα κρασιών του Bonano είναι αρκετά μεγάλη και περιλαμβάνει ιταλικές ετικέτες μεσαίου κυρίως κόστους. Οι τιμές του είναι αρκετά καλές, δεδομένης της ποιότητας του φαγητού, και δεν ξεπερνούν τα 25 με 30 ευρώ το άτομο, χωρίς το κρασί.

Dal Professore
Διονύσου 47 & Χατζηαντωνίου, Μαρούσι. Τηλ. 210-61 49 000. Σαββατοκύριακα και μεσημέρι. Κυριακή βράδυ κλειστά.

Όταν ο Νίκος Δημητροκάλης επέστρεψε από την Καλαβρία, ως καθηγητής πλέον, τότε δημιουργήθηκε το Dal Professore στο Μαρούσι. Ένα... βέρο Ιταλικό εστιατόριο, με προσεγμένα πιάτα και οικειότητα που παραπέμπει σε αυθεντική ιταλική τρατορία. Είναι στεγασμένο σε μια νεοκλασική μονοκατοικία με όμορφη αυλή και πρωτότυπα σχεδιασμένο εσωτερικό χώρο (η μικρή σκάλα στην είσοδο είναι πανέμορφη). Στο μενού θα βρείτε ορεκτικά, Pasta, Ριζότο, ζυμαρικά, κυρίως πιάτα, και μεγάλη ποικιλία σε πίτσες, ενώ δεν λείπει φυσικά και το μενού της ημέρας.

Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τα γοητευτικά ravioli με σπανάκι και ρικότα σε ροζέ σάλτσα, το αρκούντως ζουμερό και καλομαγειρεμένο risotto ai gamberetti με φρέσκιες γαρίδες και τις παπαρδέλες με rutiche με μπουκίτσες κρέατος και παντσέτα σε σάλτσα ραγού. Επίσης γευστικό και αρωματικό το cocktail di gamberetti με κόκκινη σάλτσα από τα ορεκτικά, καθώς και τα λαχανικά σχάρας με καπνιστή σκαμόρτσα. Προχωρώντας στις χειροποίητες πίτσες του, προτείνουμε ανεπιφύλακτα την ομώνυμη με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, κρέμα γάλακτος, ρόκα και προσούτο και την Al Pollo με σάλτσα τομάτας, μοτσαρέλα, κοτόπουλο, μανιτάρια και μαϊντανό. Την λίστα κρασιού έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Professore σε συνεργασία με επαγγελματίες οινοχόους, γνώστες του ιταλικού αμπελώνα και περιλαμβάνει αρκετές ετικέτες σε μεγάλο εύρος τιμών. Τιμή κατά άτομο: Από 30 ευρώ χωρίς κρασί.

Da Bruno
Αγ. Αλεξάνδρου 46, 175 61 Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210. 98 18 959. Ανοιχτό έως 1 π.μ. και μεσημέρι.

Το πρώτο εστιατόριο «Da Bruno» ιδρύθηκε στην Ιταλία από την οικογένεια Bruno Ortolano. Αργότερα, επεκτάθηκε στη Γερμανία, ενώ το 1980 εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κηφισιά. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το εν λόγω κατάστημα μεταφέρεται νότια, στο Παλαιό Φάληρο, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η κουζίνα του είναι κλασσική ιταλική με παραδοσιακές συνταγές από διάφορες περιοχές της Ιταλίας και διαρκή ανανέωση των πιάτων αναλόγως την εποχή και τα υλικά που είναι φρέσκα στην ιταλική αγορά. Ο χώρος του εστιατορίου είναι cosy και ατμοσφαιρικός, αποπνέοντας μια αίσθηση τρατορίας που ταιριάζει απόλυτα με την παραδοσιακή του ιταλική κουζίνα. Μίνιμαλ αισθητική και όμορφα διακοσμημένοι τοίχοι με πίνακες, συνθέτουν την ατμόσφαιρα του Da Bruno.



Hit της κουζίνας του είναι αδιαμφισβήτητα το φιλέτο Alta Mira, το οποίο το ψήνουμε εμείς οι ίδιοι στο τραπέζι πάνω σε θερμαινόμενη πλάκα. Από τα πιάτα ημέρας διαλέξαμε το παναρισμένο τυρί φοντίνα, που ήταν τραγανό και γευστικότατο χωρίς περιττή "λαδίλα", καθώς και το μοσχαρίσιο φιλέτο Di Manzo Pepei, με σάλτσα κόκκινου κρασιού Νεμέα Λαφαζάνη του 2006. Εκπληκτικό. Φυσικά, δεν αφήσαμε... ήσυχες ούτε τις φρεσκότατες πάστες του. Δοκιμάσαμε σπιτικά νιόκι με φρέσκια τομάτα, ελιές και σκόρδο και εντυπωσιαστήκαμε από την μυρωδάτη γεύση τους, καθώς και Fagottini με φρέσκια τομάτα και καραβίδες σε κρούστα παρμεζάνα. Γέυση ιδαίτερη, που σίγουρα θα αναζητήσουμε ξανά στην επόμενη επίσκεψή μας.

Για ορεκτικό δοκιμάστε το Bresaola, ένα ιταλικό αλλαντικό με λαδολέμονο και φυσικά τις φέτες τομάτας με βουβαλίσια μοτσαρέλλα και βασιλικό. Αξίζει να αναφερθούμε και στην βράβευση του εστιατορίου με το τρίτο βραβείο από τα Οινικά Βραβεία Αμπελοτόπι για την πλούσια λίστα και ποιότητα των κρασιών του. Τέλος, κερασάκι στην τούρτα, το επαγγελματικό και φιλικό σέρβις. Τιμές: Από 30€ το άτομο χωρίς κρασί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v