Αbreuvoir: Διαχρονική γαλλική κουζίνα

Επί σαράντα ολόκληρα χρόνια, το Abreuvoir υποδέχεται τους Αθηναίους οπαδούς της γαλλικής κουζίνας με εκλεπτυσμένο μενού που ανανεώνεται συχνά, άψογη εξυπηρέτηση και μία λίστα κρασιών, που περιλαμβάνει ορισμένες από τις καλύτερες γαλλικές ετικέτες. Αν όλα αυτά δεν αποτελούν εγγύηση, να αναφέρουμε το γεγονός ότι το Abreuvoir έχει υπάρξει το αγαπημένο εστιατόριο πολλών επιφανών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
Αbreuvoir: Διαχρονική γαλλική κουζίνα

Τα τελευταία πενήντα μέτρα της οδού Ξενοκράτους, αποτελούν ένα από τα πλέον απολαυστικά θερινά hot spots της Αθήνας, με τα πολλά δέντρα που επιβιώνουν εκεί να δημιουργούν ένα περιβάλλον που δύσκολα θυμίζει... Κολωνάκι. Εκεί ακριβώς υποδέχεται τους φίλους της καλής Γαλλικής κουζίνας το εστιατόριο Abreuvoir, από το 1965!

Η ιδέα ανήκε στον Αλέξη Κώτση ο οποίος αφού είχε διδαχτεί τα μυστικά της μαγειρικής στη Γαλλία, επέστρεψε στην Ελλάδα με στόχο να ικανοποιήσει τις γαστρονομικές ανάγκες της ”αστικής τάξης”, δημιουργώντας κάτι πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη.

Η επιτυχία ήρθε τάχιστα. Ο σεφ είδε το εστιατόριό του σύντομα να θεωρείται ο αγαπημένος τόπος συνάντησης των καλοφαγάδων της πρωτεύουσας και των φίλων του καλού κρασιού. Οι επιφανείς κοσμικοί έδειξαν αμέσως την προτίμησή τους στο Abreuvoir, με τρανταχτό παράδειγμα τον Αριστοτέλη Ωνάση που το επισκεπτόταν συχνά και τα μεσημέρια.

Σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε, εκτός ίσως από κάποια σημεία του μενού που ανανεώνονται συχνά με νέες σπεσιαλιτέ. Το κλασσικό του στυλ διατηρείται αναλλοίωτο, η εξυπηρέτηση άψογη, η κουζίνα εξαιρετική.

Top πιάτο παραμένει το φιλέτο με σως café de Paris συνοδευόμενο από τις διάσημες ψιλοκομμένες τηγανιτές πατάτες. Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και το Σατωμπριάν με σως Μπεαρνέζ, ενισχύοντας τη φήμη του Abreuvoir σχετικά με την ειδικότητά στα κρέατα σχάρας. Φυσικά οι επιδόσεις είναι αντίστοιχες στα τηγανιτά φιλέτα αλλά και στα... ωμά! (Εξαιρετικό το steak tartar). Ιδιαίτερη εντύπωση μας έχει κάνει και η πάπια με ξύδι από κεράσι.

Προηγουμένως, αξίζει να έχετε δοκιμάσει τα μπουτάκια βατράχων α λα προβενσάλ, το φουά γκρά με τρούφες σε σάλτσα από κεράσι ή –για τους λιγότερο τολμηρούς- την κις λοραίν με σπανάκι. Εκπληκτική είναι και η κρεμμυδόσουπα με τυρί την οποία, όμως, είναι προτιμότερο να δοκιμάσετε το χειμώνα.

Τα επιδόρπια δίνουν κάθε φορά μάχη ”στήθος με στήθος” για το ποιο θα κερδίσει την προτίμησή μας. Συνήθως καταλήγουμε στο σουφλέ σοκολάτας ή στη σφολιάτα σοκολάτας με βανίλια μπουρμπόν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα υστερούν.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τη μακρά λίστα κρασιών, η οποία περιλαμβάνει ορισμένα από τα καλύτερα γαλλικά καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος τιμών που φτάνει μέχρι τα 3.000 ευρώ (Chateaux Petrus).

Σημειώνεται δε ότι τα ονόματα των Γαλλικών κρασιών είναι γραμμένα και με ελληνικούς χαρακτήρες, γεγονός που καταδεικνύει την ευαισθησία των ανθρώπων του Abreuvoir απέναντι σε όσους δεν μπορούν να αναγνώσουν την γαλλική.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπημένο μου φίλο Δημήτρη Γεωργόπουλο που από φοιτητής ακόμα (και εκ Φθιώτιδος ορμώμενος) είχε εντρυφήσει στα μυστικά του Abreuvoir, φροντίζοντας με ιδιαίτερη σπουδή να τα μεταβιβάσει και σε μένα.

Τιμή κατ’ άτομο: περίπου 80 ευρώ με κρασί

Πάτροκλος Κουδούνης

Abreuvoir, Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, 2107229106

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v