Τρωγοπίνοντας στο Θησείο και τα Κάτω Πετράλωνα

Μεζεδάκια και brunch, σπιτικά μαγειρευτά και ουζάκια για να τα συνοδεύσουμε όλα. Οι πιο νόστιμες διευθύνσεις στο Θησείο και τα Κάτω Πετράλωνα.
Τρωγοπίνοντας στο Θησείο και τα Κάτω Πετράλωνα
της Ηρώς Κουνάδη

Δύο από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας φιλοξενούν παλιά κι αγαπημένα, αλλά και ολόφρεσκα στέκια για φαγητό, καφεδάκι και ποτό, και συνδέονται μεταξύ τους με μια ωραιότατη 5λεπτη βόλτα στον ανοιξιάτικο ήλιο. Κι αν συνήθως στις λίστες μας με τα καλύτερα μεζεδοπωλεία και μπαρ στα Πετράλωνα κυριαρχεί η… απάνω γειτονιά τους, εδώ θα αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία, και θα επικεντρωθούμε στα εξίσου ενδιαφέροντα Κάτω Πετράλωνα.


Ξεκινάμε από τα νέα, που είναι ωραία: Το Line Athens (Αγαθοδαίμονος 37, τηλ.:
21 0342 1311) μετρά τέσσερις μήνες σε ένα ήσυχο στενάκι των Κάτω Πετραλώνων, στο εντυπωσιακό κτίριο που στέγαζε παλιά την Γκαλερί Ζουμπουλάκη, κι έχει γίνει ήδη αντικείμενο συζήτησης για το βιομηχανικό του design, την πανέμορφη αυλίτσα, και την ιδιαίτερη φιλοσοφία του μενού του, που βασίζεται στην βιωσιμότητα και την ανακύκλωση. Φτιάχνει, μεταξύ άλλων, φανταστικά hot dog (4€) πολύ δυνατό brunch και ευφάνταστα κοκτέιλ (από 6,50€ ως 10€). Δες το αναλυτικό μενού εδώ


Επίσης στα Κάτω Πετράλωνα, η Βόλτα (Κειριάδων και Ιπποθοντιδών 10, τηλ.: 21 0345 9172) είναι ένα γλυκύτατο μεζεδοπωλείο που φημίζεται για τη δημιουργικότητα στο μενού της και τις πρώτες ύλες απ’ όλη την Ελλάδα. Σκέψου χοιρινή τηγανιά με συνταγή από την Κέα −σάλτσα ντομάτας και νιφάδες πιπεριάς, χοιρινό με μέλι και πουρέ πατάτας, φλογέρες κοτόπουλου με καραμελωμένο κρεμμύδι, μπέικον και γραβιέρα, και σμυρνέικα δαχτυλάκια, κεμπάπ δηλαδή με ανατολίτικα μπαχάρια. Λογαριασμός με κρασί, στα 17€ περίπου το άτομο.


Μεταξύ στεριάς και θάλασσας ακροβατούν οι μεζέδες και τα κυρίως πιάτα στο Πετραλώνι (Αθηνοδώρου 18 & Ηούς, Κάτω Πετράλωνα, τηλ: 21 0347 8547) που απλώνει τα τραπεζάκια του σε ένα γλυκύτατο πλακόστρωτο και μας σερβίρει νοστιμιές σαν τις μπουκίτσες κοτόπουλου με σάλτσα ντομάτας και φέτα, το κριθαρότο με γαρίδες, την καβουρογαριδοσαλάτα, και τις φουρνιστές πατάτες με τυριά, μπέικον και μανιτάρι. Λογαριασμός με ουζάκι ή ρακή στο τέλος, στα 15€ περίπου το άτομο.


Οι λάτρεις της ζωντανής μουσικής αγαπούν πολύ το Λαμπόρι (Αλκμήνης 23, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 21 3030 2493) στο οποίο τα γλέντια πολύ συχνά ξεκινούν αυθόρμητα, από το διπλανό τραπέζι, εκεί που τρωγοπίνεις τσίπουρα με μεζεδάκια σαν τον πικάντικο καβουρμά, το ταμπουλέ, το ψητό μανούρι, τον μαρινάτο γαύρο και τα μανιτάρια σωτέ στο τηγάνι. Έχει και μια ωραία σκεπαστή αυλίτσα, προφυλαγμένη από τις ξαφνικές ανοιξιάτικες μπόρες. Με ουζάκια ή ρακές, ο λογαριασμός δύσκολα ξεπερνά τα 12-15€ το άτομο.


Ακριβώς έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού των Πετραλώνων, το Γιαβρί (Υλλέων 3, τηλ: 21 5500 4343) βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο και τα φορτώνει με σπιτικές νοστιμιές που περιλαμβάνουν ίσως το καλύτερο χουνκιάρ μπεγιεντί που έχεις φάει στην Αθήνα, αρνάκι μελωμένο στον φούρνο με πατάτες, καβουρμά από την Ξάνθη, αυγά με σουτζούκι, φάβα σπιτική και (τις Κυριακές) παραδοσιακή γουρουνοπούλα λες και βρίσκεσαι στη Μάνη. Ο λογαριασμός με τσίπουρο ή κρασί στο τέλος, σταθερά κάτω από 15€ το άτομο.

Θησείο μου τάξατε, και Θησείο δεν βλέπω…


Τώρα θα δεις. Ξεκινάμε από το ιστορικό Καφενείο του Ρίζου (Ακάμαντος 2, τηλ.: 21 0345 7825) που μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες –σύντομα θα τα εκατοστήσει, στην κυριολεξία, αφού βρίσκεται στις επάλξεις από την δεκαετία του ’30. Συνεχίζει σήμερα ως νέο-καφενείο να μας διδάσκει την τέχνη του ελληνικού καφέ στη χόβολη, και να μας μεθά με ουζάκια και μεζέδες τα μεσημέρια. Δοκίμασε οπωσδήποτε το ταμπουλέ με πεπόνι, το κοτόπουλο με πράσινη πιπεριά και σάλτσα στιφάδο, και το χταποδάκι με φάβα και μαρμελάδα ντομάτα. Λογαριασμός με ουζάκι, στα 17-20€ το άτομο.


Το Συνεργατικό Καφενείο Συντρίμμι (Αμφικτύωνος 33, τηλ.: 21 3044 6962) στεγάζεται σε ένα φανταστικό κτίριο με εσωτερική αυλίτσα στρωμένη με δάπεδο-σκακιέρα, και σερβίρει πεντανόστιμους μεζέδες φτιαγμένους με προϊόντα μικροπαραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα. Μην χάσεις τον καβουρμά στο πήλινο με ντομάτα και φέτα, το ταλαγάνι τηγανιτό με μέλι και σουσάμι, το ριγανάτο λουκάνικο Τρικάλων, και την παντζαροσαλάτα με ξύγαλο από τη Σητεία, καρύδια και λάδι σκόρδου. Με ούζο ή ρακή, ο λογαριασμός θα βγει γύρω στα 12€ το άτομο.


Το ταβερνάκι με το ασυνήθιστο όνομα Γεύομαι και Μαγεύομαι (Νηλέως 11, τηλ.: 21 0345 2802) μπορεί να μη σε μαγέψει με τον λιτό κι απέριττο χώρο του, σίγουρα όμως θα το κάνει με τα πεντανόστιμα μαγειρευτά του (σουτζουκάκια σμυρνέικα, ρεβύθια φούρνου, μοσχαράκι κοκκινιστό ή λεμονάτο, μελιτζάνα στον φούρνο με ανθότυρο και πάει λέγοντας). Ο λογαριασμός με κρασί δεν θα σου βγει πάνω από 15€ το άτομο. Συχνά πυκνά έχει και ζωντανή μουσική, ενώ για τους γείτονες κάνει και delivery


Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο αγαπημένο, το Στέκι του Ηλία παίζει σε διπλό ταμπλό (Επταχάλκου 5, τηλ.: 21 0345 8052 και Θεσσαλονίκης 7, τηλ.: 21 0342 2407) και απλώνει τραπεζάκια σε δύο διαφορετικά πλακόστρωτα, κάτω από φυλλωσιές. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως μας κακομαθαίνει με ζουμερά μπιφτέκια, παϊδάκια που έχουν δικαίως κατακτήσει την φήμη πως είναι από τα καλύτερα της Αθήνας, τζατζίκι-θάνατο και φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες. Λογαριασμός με κρασί, τα 17-20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v