Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στην Αίγινα

Και τα πιο δημοφιλή, και αυτά που ξέρουν μόνο οι ντόπιοι. Και τα ψαράκια, και οι γουρουνοπούλες. Καλύτερο οδηγό για φαγητό στην Αίγινα δεν θα βρεις.
Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στην Αίγινα
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι άδικα μια από τις δημοφιλέστερες ανοιξιάτικες εκδρομές: Μόλις μια ωρίτσα μακριά, και με εισιτήρια κάτι λιγότερο από 20€ πήγαινε-έλα, η Αίγινα μπορεί να μην έχει κυκλαδίτικου επιπέδου παραλίες, αναπληρώνει όμως και με το παραπάνω με νησιώτικες βόλτες, ενδιαφέροντα αξιοθέατα, πεζοπορίες σε λουλουδιασμένα μονοπάτια και καταπληκτικό φαγητό.

Σε αυτό το τελευταίο θα επικεντρωθούμε σήμερα, για τα προηγούμενα δες εδώ - Μικρά μυστικά για Σαββατοκύριακα στην Αίγινα 
Κι εδώ - Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο στην Αίγινα 

Κάππος Έτσι
Στην πόλη της Αίγινας, χάρτης εδώ



Σε ένα από τα δημοφιλέστερα σοκάκια του λιμανιού, το Κάππος Έτσι έχει πιθανότατα την ομορφότερη αυλή ολόκληρου του νησιού. Οι χάρες του όμως δεν σταματούν εκεί: Στα τραπεζάκια του καταφτάνουν νοστιμιές δημιουργικές, εμπνευσμένες από την τοπική κουζίνα, όπως το best seller σπαγγέτι με πέστο φιστικιού, το ψαρονέφρι με σάλτσα μουστάρδας, μέλι και θυμάρι, το ταλαγάνι με τσάτνεϊ φράουλας και παστέλι, και το σαγανάκι μελιτζάνας με παστουρμά, καπνιστό τυρί και γιαούρτι. Αναλυτικό μενού εδώ. Λογαριασμός με κρασί, στα 17€ περίπου το άτομο.

Το Δρομάκι 
Ακτή Τότη Χατζή 4, Αίγινα (χάρτης εδώ



Άλλοτε χωμένο σε ένα… δρομάκι που δεν το έπιανε το μάτι σου, από το οποίο πήρε το όνομά του, μεταφέρθηκε πριν λίγα χρόνια στην παραλία της Αίγινας, όπου απλώνει τραπεζάκια πάνω στην άμμο και συνεχίζει να μας σερβίρει τα καταπληκτικά μαγειρευτά για τα οποία το αγαπήσαμε. Μην χάσεις σε καμία περίπτωση τον μουσακά και το κοκκινιστό μοσχαράκι του. Έχει βέβαια και φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά, αν είσαι από αυτούς που δεν τρώνε τίποτα άλλο πλάι στην θάλασσα, για τα μαγειρευτά του είναι όμως που φημίζεται (θα επιμείνουμε). Με ουζάκι ή κρασί, ο λογαριασμός στο τέλος στα 15€ το άτομο (στα 20€ αν κινηθείς σε θαλασσινά μονοπάτια).

Ο Σκοτάδης
Λεωφ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα (στον χάρτη εδώ



Με ιστορία που κρατά από το 1945, το αγαπημένο των Αθηναίων weekenders εστιατόριο της Αίγινας αυτοσυστήνεται ως ουζερί, είναι όμως πολλά παραπάνω από ένα κλασικό νησιώτικο ουζερί. Οι γεύσεις του είναι δημιουργικές, σκέψου ταρτάρ σκορπίνας με αχινό, χταπόδι μαριναρισμένο με κρεμμύδι και πιπεριά Φλωρίνης, και κριθαρότο με καραβιδόψυχα. Θα βρεις βέβαια και κλασικές επιλογές (χταποδάκι ψητό, καλαμάρι στο τηγάνι, γαριδομακαρονάδα και πάει λέγοντας) και φρέσκο ψάρι στα 50-55€ το κιλό. Με ουζάκι και παρελκόμενα, λογαριασμός στα 30€ το άτομο.

Τσακ Μαμ
Στο Λιβάδι, χάρτης εδώ 



Προσπέρνα το λογοπαίγνιο του ονόματός του, γιατί εδώ έχουμε την καλύτερη γουρουνοπούλα που θα βρεις στο νησί. Η δε κρυφή, χαλικόστρωτη αυλίτσα στην οποία θα την απολαύσεις είναι ένα νοσταλγικό χάρμα οφθαλμών. Το μενού συμπληρώνουν κοντοσούβλια, παϊδάκια, μπριζολάκια και λοιπά κρεατοφαγικά και ζουμερά, μαζί με τα συνήθη συνοδευτικά τους –φρεσκοκομμένες πατάτες, μυρωδάτη χωριάτικη, τζατζίκι και πάει λέγοντας. Λογαριασμός με τις απαραίτητες μπύρες, στα 12-15€ το άτομο.

Ουζερί Γελαδάκης
Π. Ηριώτη, πίσω από την ψαραγορά, χάρτης εδώ 

Επισήμως λέγεται «Ψαροταβέρνα Η Αγορά», αλλά κανείς δεν θα σου το συστήσει έτσι, και δεν θέλουμε να σε μπερδεύουμε. Ακριβώς πίσω από την ψαραγορά της Αίγινας, που λες, θα βρεις τραπεζάκια απλωμένα στο πλακόστρωτο, φορτωμένα με τις νοστιμιές ενός παραδοσιακού ουζερί: Καταπληκτικό γαύρο μαρινάτο, χταποδάκι στα κάρβουνα, ψιλό γαριδάκι φρέσκο στο τηγάνι, σαλάχι βραστό ή τηγανητό και τα τοπικά ψαράκια που λέγονται κατσούλες και δύσκολα βρίσκεις αλλού. Συνοδεύεις απαραιτήτως με ουζάκι(α) και πληρώνεις γύρω στα 15-17€ το άτομο.

Ο Βατζούλιας
Στον Ασώματο, χάρτης εδώ 

Θρυλικό ταβερνάκι-μαγειρείο με ιστορία που μετρά 70 και βάλε χρόνια, απλώνει τα γαλάζια τραπεζάκια του σε μια λιτή κι απέριττη αυλή, και τα φορτώνει με μαγειρευτά να γλείφεις τα δάχτυλά σου –το κοκκινιστό μοσχαράκι με χοντρό μακαρόνι είναι το σήμα κατατεθέν του, αλλά δυνατά παίζουν και ο κρασάτος κόκορας, και ο μουσακάς του. Έχει και κάποιες επιλογές της ώρας, για τους αντιφρονούντες. Ανοίγει μόνο για βράδυ, Τετάρτες και Π-Σ-Κ, τις υπόλοιπες μέρες είναι κλειστά. Λογαριασμός με κρασάκι στα 15€ το άτομο.

Το Στέκι του Κυνηγού
Στο Ανιτσαίο, χάρτης εδώ 

Σε ένα ορεινό χωριό από αυτά που δεν υποψιάζεσαι ότι θα βρεις στην Αίγινα, το Στέκι του Κυνηγού απλώνει τραπεζάκια στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα σε ένα σκηνικό βγαλμένο από παλιά ασπρόμαυρη ταινία. Σερβίρει δε μια ονειρεμένη T-bone μπριζόλα, παϊδάκια να γλείφεις τα δάχτυλά σου και λοιπές κρεατοφαγικές λιχουδιές. Ενίοτε θα βρεις και σπιτικά μαγειρευτά, σαν τον κοκκινιστό κόκορα με χοντρό μακαρόνι. Τιμές με κρασί, στα 20€ περίπου το άτομο.

Ρεμέτζο
Στην Πέρδικα, χάρτης εδώ 



Η Πέρδικα είναι, όπως σου έχουμε πει και ξαναπεί, το πιο νησιώτικο χωριό του νησιού. Στο υπερυψωμένο της πλακόστρωτο, που απολαμβάνει και τέλεια θέα στην θάλασσα, τα τραπεζάκια του Ρεμέτζο είναι μονίμως γεμάτα κόσμο και φορτωμένα με πεντανόστιμα ψάρια και θαλασσινά από την ψαριά της ημέρας. Στα οπωσδήποτε σημείωσε τα τηγανιτά καλαμαράκια, το χταποδάκι στη σχάρα, το μεθυσμένο σαγανάκι του ψαρά και τα μακαρόνια με μύδια και γαρίδες. Το φρέσκο ψάρι ξεκινά από 44€ το κιλό. Αν κινηθείς σε θαλασσινά, θα υπολογίσεις περί τα 20€ το άτομο, του απαραίτητου ούζου περιλαμβανομένου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v