Πού να πάμε για μπάνιο στην Αίγινα;

Αμμουδερές και οργανωμένες στην πλειοψηφία τους, κοντά ή μακριά από το λιμάνι, αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες της Αίγινας σε έναν μίνι οδηγό για πρωτάρηδες.
Πού να πάμε για μπάνιο στην Αίγινα;

της Ηρώς Κουνάδη

Θα αρχίσουμε με την δυσάρεστη αλήθεια: Η Αίγινα βρίσκεται στον Σαρωνικό, και τα νερά του Σαρωνικού δεν είναι νερά Αιγαίου. Πράγμα που σημαίνει ότι όχι, φαντασμαγορικές παραλίες η Αίγινα δεν έχει. Τώρα που τα βγάλαμε από τη μέση τα δύσκολα, να πούμε επίσης ότι άσχημες οι παραλίες του νησιού δεν είναι, το ΠΑΚΟΕ τις βρήκε κατάλληλες για κολύμβηση σχεδόν στο σύνολό τους, και ότι μια ώρα και 8€ μακριά από το λιμάνι του Πειραιά δεν περίμενες και θαύματα, έτσι δεν είναι;

Αν πας χωρίς αυτοκίνητο…

Οι δύο σούπερ κοντινές στο λιμάνι παραλίες είναι η Αύρα, που έχει συμπαθητική αμμουδιά και πολύ ρηχά νερά ό,τι πρέπει για πιτσιρίκια, και η Κολώνα, στα 5-7 λεπτά περπάτημα από εκεί που σε αφήνει το καράβι, κάτω από τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο (ναός του Απόλλωνα ήταν, ρίξε μια ματιά αν τον πετύχεις ανοιχτό). Η Κολώνα είναι επίσης αμμουδερή, οργανωμένη και με αρκετή σκιά από τα δέντρα στην απότομη πλαγιά που καταλήγει στην παραλία.



Αν έχεις ποδήλατο και το φέρεις μαζί (η μεταφορά του είναι δωρεάν σε όλα τα ferry boat) έχεις περισσότερες επιλογές: Η 5 χιλιομέτρων διαδρομή από το λιμάνι προς τον Μαραθώνα είναι απολαυστική, καθώς κινείται συνεχώς πλάι στη θάλασσα και δεν έχει καθόλου ανηφορο-κατηφόρες. Εδώ ωραίες για βουτιά είναι οι δύο παραλίες του Μαραθώνα, Α και Β, και οι δύο αμμουδερές, η πρώτη πιο οικογενειακή και με ρηχά νερά, η δεύτερη μικρότερη, με πιο νεανική ατμόσφαιρα. Λίγο μετά τον Μαραθώνα, ωραία επιλογή είναι και η Αιγινήτισσα, επίσης αμμουδερή και με καθαρά νερά. Οργανωμένες με beach bar και ξαπλώστρες είναι όλες σχεδόν οι παραλίες του νησιού.

Αν φέρεις (ή νοικιάσεις) αυτοκίνητο…

Τα πράγματα γίνονται καλύτερα. Κατ’ αρχάς, έχεις την επιλογή των παραλιών γύρω από την Πέρδικα, Κλήμα, Κλειδί και Σαρπά (φωτό κάτω), που κατά γενική ομολογία είναι οι καλύτερες του νησιού. Αμμουδερές και οργανωμένες και οι τρεις, με ωραία νερά και θέα στο ηλιοβασίλεμα. Απέναντι από την Πέρδικα, αν θες περνάς με καραβάκι στο μικρό νησί που λέγεται Μονή και έχει μακράν τα ωραιότερα νερά του Σαρωνικού, πράσινο που φτάνει ως το κύμα, και μόνιμους κατοίκους ελαφάκια, κρι-κρι και παγώνια.



Στην άλλη πλευρά του νησιού, την ανατολική, η Αγία Μαρίνα είναι το πάλαι ποτέ θέρετρο, που συγκεντρώνει μέχρι σήμερα τη μερίδα του λέοντος σε οικονομικά ξενοδοχεία. Την μεγάλη αμμουδερή παραλία της υπάρχει κόσμος που τη λατρεύει και άλλος που τη μισεί, θα σε αφήσουμε να ρίξεις μια ματιά και να αποφασίσεις μόνος σου. Τα νερά πάντως είναι καθαρά και ρηχά, αν έρχεσαι με πιτσιρίκια δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.

Μετά, υπάρχει και ο βορράς: Ολόκληρη η ακτογραμμή από την Κολώνα ως τη Βαγία είναι γεμάτη μικρούς κολπίσκους και πιο «απλωτές» παραλίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν το κολπάκι κάτω από το άγαλμα της Μάνας, απέναντι από το μουσείο του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, οι Καμάρες και το τοσοδούλι Λιμανάκι του Παππού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v