Δε νομίζουμε να ξέχασες αυτά τα υπέροχα φαγάδικα;

Μερακλίδικες ταβέρνες, νοσταλγικές αυλές, μοντέρνα καφενεία και νόστιμες διευθύνσεις που οφείλεις να θυμηθείς.
Δε νομίζουμε να ξέχασες αυτά τα υπέροχα φαγάδικα;

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Καφενεία κάτω από μουριές, ταβερνάκια καλά κρυμμένα, αυλές ό,τι πρέπει για ανοιξιάτικα τσιμπούσια.

Θυμόμαστε μερικά από τα αγαπημένα μας φαγάδικα σε Αθήνα και προάστια και σε καλούμε να τα τιμήσεις ξανά.

Η Αυλή

Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή, τηλ.: 210 3217642



Αυτή η εσωτερική αυλή σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα έγινε από καλά κρυμμένο μυστικό μια από τις πλέον δημοφιλείς της πόλης. Τα κεφτεδάκια της είναι θρυλικά, αλλά μια δοκιμή αξίζουν και η πατατοσαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι και κάπαρη, οι τηγανιές με συκώτι και χοιρινό, το κλασικό σαγανάκι και η λιτή κι απέριττη ποικιλία για όποιον δεν πεινάει, αλλά δε θέλει να πιει και το τσίπουρο του ξεροσφύρι. Λογαριασμός στα 12-15€/ άτομο, με χύμα κρασί.

Κάππαρη

Δωριέων 36, Πετράλωνα, τηλ: 21 0345 0288



Σταθερή αξία στα Άνω Πετράλωνα, αυτή η μοντέρνα ταβέρνα κρατά ψηλά τον πήχη της κουζίνας πειράζοντας την παράδοση με δημιουργικές πινελιές. Το μεζεδάκια της θα σε ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα, με επιλογές όπως τυρόπιτα στριφτή Σκοπελίτικη, μπουρεκάκια Καισαρείας, απάκι Κρήτης με χρωματιστές πιπεριές, ρεβυθοκεφτέδες, ψαρονέφρι καπνιστό, μπιφτέκι με λιαστή ντομάτα και γραβιέρα, γαρίδες με σαφράν και ούζο, πανσετάκια, κρεατόπιτα με γραβιέρα και κότσι με σάλτσα μελιού. Ο λογαριασμός στα 15-20€ κατ’ άτομο, με χύμα κρασί.

Αυθαίρετο

Πευκών 10, Κτήμα Βορρέ, Μαρούσι, τηλ: 210 8029309



Γνωστό τοις πάσι για τα εξαιρετικά του γαρδουμπάκια, το Αυθαίρετο είναι μια μερακλίδικη ταβέρνα που ποντάρει κυρίως στους μεζέδες και βγαίνει κερδισμένη: σπιτικό τζατζίκι, σεφταλιά, μελιτζάνα καπνιστή με τυροκαυτερή, κεφτεδάκια της γιαγιάς, κολοκυθοκεφτέδες, μπιφτεκάκια με καυτερό ντιπ, φάβα και πανσετάκια παίζουν δυνατά στα καλύτερα του καταλόγου και σερβίρονται σε γενναίες μερίδες. Συνοδεία χύμα κρασιού ή ρακής, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-18€/ άτομο.

Korova

Κεραμεικού 93-95, Μεταξουργείο, τηλ: 21 3030 1210



Σημαίνει αγελάδα στα ρώσικα και είναι ένα πανέμορφο νέο-καφενείο που σερβίρει άψογα, όσο και ιδιαιτέρως πρωτότυπα μεζεδάκια, για συνοδεύσεις τις ρακές σου. Εδώ θα φας πελμένι, μια ρώσικη εκδοχή του πολίτικου μαντί, ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά και περιχυμένα με σάλτσα από γιαούρτι και μπαχαρικά, βελουδένιο χούμους, ψητό ταλαγάνι με μαρμελάδα σύκο, κοτόπουλο με τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού και βοδινό καβουρμά με baby πατατούλες. Λογαριασμός με ρακί ή τσίπουρο, στα 12-15€ το άτομο.

Μουριές

Κερατσινίου 15, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ: 210 5226805



Καφενείο που σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και απλώνει τραπεζάκια κάτω από τις μουριές για να σερβίρει νοστιμότατα μεζεδάκια ξηράς και θάλασσας, συνοδεία ούζου, τσίπουρου, κρασιού ή ό,τι τραβάει η όρεξή του. Ο κατάλογός του περιλαμβάνει πιατάκια όπως χοιρινή τηγανιά, κεφτεδάκια, χωριάτικο λουκάνικο, συκώτι με πατατούλες, φασόλια γίγαντες, πανσέτες, χταποδάκι ξιδάτο, γαύρο μαρινάτο, μπακαλιαράκια, μικρά ψαράκια ημέρας τηγανιτά και νοστιμότατο σαγανάκι. Ο λογαριασμός στα 12€/ άτομο, συνοδεία αλκοόλ.

Η Καντίνα της Καραγιώργη Σερβίας

Καραγιώργη Σερβίας 2, Αθήνα, τηλ: 21 0322 3625



Ή «τα μπιφτέκια στην ταράτσα της Καραγιώργη» ή «τα μυστικά μπιφτέκια» ή όπως αλλιώς θες να την πεις αυτήν την καντίνα στην ταράτσα ενός ξεχασμένου κτιρίου στο κέντρο της πόλης. Όνομα δεν έχει, έχει όμως λαχταριστά και ζουμερά μπιφτέκια τα οποία έρχονται στο πιάτο μαζί με θέα την Αθήνα (και αυτή στο πιάτο). Και νόστιμες φρεσκοκομμένες πατάτες. Και μερικές μπύρες. Πέντε τραπεζάκια διαθέτει όλα κι όλα, ενώ με 10€ ανά άτομο θα χορτάσεις και θα πιείς και τη μπύρα σου.

Ραφίκι

Πέλλης 22, Βοτανικός, τηλ: 21 0346 4717



Κρυμμένο σε ένα ερημωμένο δρομάκι του Βοτανικού, αυτό το μεζεδοπωλείο βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο και σερβίρει πειραγμένα μεζεδάκια όπως καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και πιπεριά Φλωρίνης, μαστέλο με τοματίνια κονφί και τσάτνεϊ πιπεριάς Φλωρίνης, χοιρινά μπριζολάκια με γλάσο τεριγιάκι και πουρέ γλυκοπατάτας με ξινόμηλο και κεμπάπ με πικάντικη σάλτσα και σάλτσα γιαουρτιού με τζίντζερ. Συνοδεύεις με εκλεκτές craft μπίρες (Jasmine, Chloe, Noctua) ή ουζάκι και πληρώνεις περί τα 12€/ άτομο.

Ραντεβού

Καλλισθένους 85, Πετράλωνα, τηλ: 21 0347 7961



Κόσμος και κοσμάκης δίνει εδώ ραντεβού για να απολαύσει νοστιμότατους μεζέδες σε πολύ καλές τιμές και να τσουγκρίσει κρασιά και μπίρες. Σε σκηνικό που θυμίζει κάτι από Αθήνα των 60s θα δοκιμάσεις εξαιρετικό φαλάφελ και ταμπουλέ, αλλά και τηγανιτό κουνουπίδι σε σάλτσα ταχινιού, λιβανέζικη τυροσαλάτα, στάκα με αυγά, μαυρομάτικα με χόρτα, τυροσαλάτα με πιπεριά Φλωρίνης, σουτζούκι ψητό, γαύρο μαρινάτο, γιουβετσάκι με θράψαλο, αρμένικη ομελέτα και ζουμερά λουκάνικα Εύβοιας. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός στα 12-15€/ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v