Πού θα φάμε (επαναστατικό) μπακαλιάρο σκορδαλιά;

Τραγανό κουρκούτι, ζουμερό φιλέτο και φυσικά όλα τα νόστιμα παρελκόμενα για ένα πλήρες τσιμπούσι. Αγαπημένες διευθύνσεις για να φας το ψαράκι της ημέρας.
Πού θα φάμε (επαναστατικό) μπακαλιάρο σκορδαλιά;

Κανονικά ο μπακαλιάρος σκορδαλιά θα έπρεπε να καταναλώνεται ανεξαρτήτως ημέρας, αφού αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά πιάτα της Ελλάδας.

Σήμερα όμως, ανήμερα 25η έχει την τιμητική του κι εμείς θέλουμε να τον απολαύσουμε σε όλη την… επαναστατική του νοστιμιά. Ιδού λοιπόν μερικές αγαπημένες διευθύνσεις που δεν θα σε απογοητεύσουν, αρκεί να προνοήσεις κάνοντας έγκαιρα κράτηση ή να έχεις την υπομονή να περιμένεις στην ουρά.

Ψαροκόκκαλο
Ελ. Βενιζέλου 19, Μελίσσια, τηλ: 21 0807 7535

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by psarokokkalo melissia (@psarokokkalo_)



Στα Μελίσσια θα βρεις έναν οικονομικό ναό ψαροφαγίας, ο οποίος  συγκεντρώνει πιστούς από όλη την Αθήνα για τα ολόφρεσκα ψαρικά του. Ο μπακαλιάρος εδώ είναι εξαιρετικός και βγαίνει ανεξαρτήτως εποχής, ενώ για έξτρα θα προτιμήσεις σαρδέλα φιλέτο ψητή, κριθαρότο πεσκανδρίτσα με τριμμένη παρμεζάνα (ή και όχι αν νηστεύεις), κακκαβιά, αχνιστούς πετροσωλήνες, ταρτάρ τόνου, χταπόδι φρέσκο ψητό στα κάρβουνα, και μύδια τηγανιτά, μάγουλα σαλαχιού λεμονάτα και ποικιλία θαλασσινών. Ο λογαριασμός κάπου στα 15-18€/ άτομο με κρασί.

Η Σαΐτα
Κυδαθηναίων 21, Πλάκα, τηλ: 2103226671

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kevin Spainhour (@hogan01)



Ιστορική ταβέρνα στο «νησί» της Αθήνας, ξακουστή για τον μπακαλιάρο της, η Σαΐτα αποτελεί μια γευστική χρονοκάψουλα σε μια άλλη εποχή, με τα ξύλινα σκαλοπάτια που οδηγούν στην σάλα να λειτουργούν ως… πύλη. Εδώ πέρα, εκτός από μπακαλιάρο με σκορδαλιά θα δοκιμάσεις καλαμαράκι τηγανιτό, γαρίδες σχάρας, σαρδέλα ψητή, τσιπούρα στα κάρβουνα, γαύρο τηγανιτό, αλλά και μελιτζάνες φούρνου, ταραμοσαλάτα, χταποδάκι ξιδάτο και κολοκυθοκεφτέδες. Οι τιμές νορμάλ, δεδομένης της τοποθεσίας – περί τα 18€/ άτομο, με χύμα κρασί.

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς
Λέκκα 22, Σύνταγμα, τηλ: 210 3227298



Κοινό νόστιμο μυστικό για όσους γυρνοβολούν στα πέριξ του Συντάγματος, αυτό το ταβερνάκι στην στοά της Λέκκα έχεις σταθερά τον μπακαλιάρο σκορδαλιά στο μενού του, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαεστρικά ψημένο θράψαλο, νοστιμότατο μαριδάκι, σαρδέλες, ανάμεικτη σαλάτα με κολοκύθια και σταμναγκάθι και μαυρομάτικα φασόλια με κάππαρη και φρέσκο κρεμμυδάκι. Ο λογαριασμός στο τέλος, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι, δεν ξεπερνά τα 15€ το άτομο.

Μικρασιάτικο μεζεδοπωλείο
Προύσης 12, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 21 0251 0007



Στον άνετο χώρο του στη Νέα Φιλαδέλφεια, το μεζεδοπωλείο που τιμά τις μικρασιατικές γεύσεις θα ετοιμάζει αφράτο μπακαλιάρο με απαλή σκορδαλιά, καθώς και ένα σωρό ακόμα θαλασσινά όπως γαύρος τηγανιτός, σαρδέλα σχάρας, γαρίδες ψητές, χταπόδι σχάρας, χούμους και τζεβισλί,  (ένα ορεκτικό με καρύδια, καυτερή σάλτσα, μελάσα ροδιού, κρεμμύδι και κύμινο). Ο λογαριασμός στα 12-15€/ άτομο, με χύμα κρασί.

Μπριζολάκια Μπιφτεκάκια
Ελ. Βενιζέλου 88, Μοσχάτο, τηλ: 21 1405 9489



Ο κόσμος το αγαπά για τα λαχταριστά του κρεατικά (βλ. τίτλο μαγαζιού), και τις πολύ καλές τιμές του. Το ταβερνάκι στο Μοσχάτο όμως έχει και εξαίρετο τηγάνι, από το οποίο θα περάσει ο νοστιμότατος μπακαλιάρος ανήμερα 25η για να συνδυαστεί με τη σκορδαλιά. Μαζί του φυσικά θα υπάρχουν και καλαμαράκια τηγανιτά, ταραμοσαλάτα, παντζαροσαλάτα, μύδια αχνιστά και γαρίδες σαγανάκι. Λογαριασμός στα 15€/άτομο, με χύμα κρασί.

Mama's γεύση
Λευκωσίας 29, Γλυφάδα, τηλ: 210 9647440



Όνομα και πράγμα, αυτό το μαμαδίσιο μαγειρείο στη Γλυφάδα τιμά την 25η Μαρτίου και ετοιμάζει νοστιμότατο μπακαλιάρο σκορδαλιά, αλλά και νηστίσιμα εδέσματα όπως ταραμοσαλάτα, παντζάρια, φάβα, χταπόδι ξυδάτο, καλαμαράκια, γαριδομακαρονάδα, γαρίδες σαγανάκι, κριθαρώτο γαρίδας και φάβα με χταπόδι. Ο λογαριασμός στα 15-18€/ άτομο, με κρασί χύμα.

Φόρος
Θορικό Λαυρίου, τηλ.: 22920 28018



Τι λες για μια εκδρομούλα μπακαλιαρίστικη και ψαροφαγική; Έξω από την πόλη του Λαυρίου με θέα τη θάλασσα, ο Φόρος είναι ένα οικογενειακό ταβερνάκι με καλή σχέση ποιότητας-τιμής, το οποίο απλώνει τραπεζάκια σε μια υπερυψωμένη αυλή ακριβώς απέναντι από την θάλασσα, και σερβίρει αλμυρές λιχουδιές όπως ο φημισμένος του μπακαλιάρος σκορδαλιά, το μαστόρικα τηγανισμένο καλαμάρι, οι γαριδούλες, ο μαρινάτος γαύρος, και το χταπόδι ψητό ή ξιδάτο. Εξαιρετικό και το φρέσκο ψάρι του αν δεν σε πειράζει να δώσεις κατιτίς παραπάνω. Διαφορετικά, περί τα 15€/ άτομο, με κρασάκι χύμα.

Vegan Souvlaki
Αϊδινίου 9, Αγ. Δημήτριος, τηλ: 2109764555

Ψήνεσαι για κάτι διαφορετικό; Δεν θεωρείς… ιεροσυλία την αντικατάσταση του κλασικού μπακαλιάρου από μια βήγκαν επιλογή; Τότε το αγαπημένο vegan εστιατόριο του Αγίου Δημητρίου υπόσχεται να μην το μετανιώσεις και ετοιμάζει τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά σε τρεις εκδοχές: με Tofu, με Banana Blossom και με Jackfruit. Όλα τα πιάτα συνοδεύονται με σκορδαλιά, σαλάτα παντζάρι και πατάτες τηγανιτές. Αξίζει επίσης να δοκιμάσεις το χειροποίητο τζατζίκι από βιολογικό γάλα σόγιας, τον γύρο από Jackfruit, την πίτα με καραβίδα και ταραμοσαλάτα και την τυροκαυτερή από βούτυρο καρύδας και άμυλο πατάτας. Ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο, με χύμα κρασί.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v