Αυτά είναι τα καλύτερα κεμπάπ της Αθήνας

Αυθεντικό πολίτικο ή νεοτερικό κοτόπουλο; Ό,τι κεμπάπ και αν τραβά η όρεξή σου, ξέρουμε πού θα το βρεις.
Αυτά είναι τα καλύτερα κεμπάπ της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι εύκολη υπόθεση το σωστό κεμπάπ, το μερακλήδικο. Κατ’ αρχάς, πρέπει να απαντήσεις το αιώνιο δίλημμα: Το θέλεις αυθεντικό πολίτικο, αρνίσιο δηλαδή, με τα μπαχάρια του και τα όλα του, ή την κάπως εξευγενισμένη (κατ’ άλλους ξενέρωτη) εκδοχή του που τρώμε εδώ στην –τρομάρα μας− Δύση; Αφού το λύσεις αυτό, θα πας γραμμή στις παρακάτω διευθύνσεις…

Για αυθεντικό/ ανατολίτικο κεμπάπ

Στο Anadolu (Μπούσγου 2, Γκύζη, τηλ.: 210 6431990) δίπλα στο Πεδίο του Άρεως, για μυρωδάτο, χειροποίητο, λαχταριστό κεμπάπ σε διαφορετικές παραλλαγές –δοκίμασε αυτό με τον πουρέ μελιτζάνας, θα μας θυμηθείς. Συνοδεύεται ιδανικά με σαλάτα κασίκ (πολύ ψιλοκομμένα λαχανικά, καρύδι, κουκουνάρι, δυόσμο, λεμόνι και dressing ροδιού), μαντί και πατλιτζάν (ψητή αλεσμένη μελιτζάνα με γιαούρτι, σκόρδο, λεμόνι και ελαιόλαδο). Με εξαιρετική Yeni Raki κατευθείαν από την Κωνσταντινούπολη, και θεϊκό κιουνεφέ ή μπακλαβά στο τέλος, ο λογαριασμός θα βγει στα 20-25€ το άτομο.



Στο Selim Bey (Π. Τσαλδάρη 8, Μαρούσι, τηλ: 21 1725 6790) ο κοσμαγάπητος Σελίμ του Master Chef φτιάχνει κεμπάπ-λουκούμια, που καταλαμβάνουν μια ολόκληρη σελίδα του καταλόγου του –έλα με μεγάλη παρέα, αφενός για να δοκιμάσετε περισσότερα από ένα, αφετέρου γιατί οι μερίδες είναι τεράστιες. Η δική μας ψήφος εμπιστοσύνης πηγαίνει στο Φιστικλί, αλλά όποιο και να δοκιμάσεις αποκλείεται να απογοητευτείς. Πεντανόστιμο είναι επίσης το λαχματζούν του, και το Kirmizi biber ezmesi (ψητές πιπεριές Φλωρίνης με μπαχαρικά και φέτα). Λογαριασμός με κρασί ή μπύρες, στα 20-25€ το άτομο.



Στο Λέι Λιμ Λέι (Βαλτινών 2, Γκύζη, τηλ: 211 7009383) που μας κακομαθαίνει χρόνια τώρα με αυθεντικούς ανατολίτικους μεζέδες, από τους οποίους ξεχωρίζουν φυσικά τα κεμπάπ (γιαουρτλού και Αλί Ναζίκ με πουρέ μελιτζάνας είναι τα αγαπημένα μας). Μην χάσεις, όμως, σε καμία περίπτωση και το Τσιλμπίρ, πικάντικο σουτζούκι με αυγά και γιαούρτι, και το δροσερό τους ταμπουλέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένα από τα πλέον οικονομικά πολίτικα μεζεδοπωλεία της Αθήνας –με ρακές ή ουζάκια, ο λογαριασμός σπανίως βγαίνει παραπάνω από 15€ το άτομο.



Στον Νέζο (Κωνσταντινουπόλεως 58, Γκάζι, τηλ.: 21 3027 6165) που μπορεί απέξω να μην σου γεμίζει το μάτι, φτιάχνει όμως ένα από τα καλύτερα κεμπάπ της πόλης –κι ας μην έχει μεγάλη ποικιλία για να διαλέξεις. Αυτό κι άλλο ένα κυρίως πιάτο, τα εξαιρετικά λεπτοκομμένα μπριζολάκια του, μαζί με λίγους και καλούς μεζέδες συναποτελούν το μικρό αλλά θαυματουργό μενού του. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε την πικάντικη –έως και καυτερή– Τζομπάν Σαλάτ, τον λεπτοκομμένο παστουρμά του και το σούπερ ταχινένιο χούμους. Με κρασί ή ουζάκι, ο λογαριασμός στο τέλος βγαίνει γύρω στα 15€ το άτομο.

Στον Τόμας (Σαρκουδίνου 43, Νέος Κόσμος, τηλ: 210 9015981) που φτιάχνει κεμπάπ με την αυθεντική αρμένικη συνταγή και κατακτά δικαίως την φήμη ενός από τα πιο ιδιαίτερα της Αθήνας. Το απολαμβάνεις είτε τυλιχτό σε πίτα, είτε σε μερίδα, γιαουρτλού ή παραδοσιακό, η οποία δεν θα σου κοστίσει παραπάνω από 7-8€. Βάλε και μπυρίτσα, πατάτες και σαλάτα, είσαι στα 10-12€ το άτομο για σούπερ χορταστικό γεύμα.

Για την νεοτερική/ δυτικού τύπου εκδοχή…

Στον Κυρ-Αρίστο (Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109822320) που έχει και μια τέλεια σκεπαστή αυλίτσα, και συγκεντρώνει την αγάπη του κόσμου για το ζουμερό κεμπάπ του, είτε στην γιαουρτλού βερσιόν είτε στην απλή και πεντανόστιμη. Στους λοιπούς φανταστικούς μεζέδες συγκαταλέγονται το σουτζούκι με αυγά και το σαγανάκι με παστουρμά και πολίτικο σουτζούκι. Μαζί με ουζάκι, ο λογαριασμός θα φτάσει γύρω στα 15-18€ το άτομο.



Στον Πλάτανο (Βουτσινά 66, Χολαργός, τηλ.: 21 0652 1600) που έχει κάψει καρδιές με το κεμπάπ κοτόπουλο που σερβίρει είτε τυλιχτό σε πίτα είτε σε μερίδα με σος γιουρτιού και ψητή ντομάτα. Έχει, φυσικά, και παραδοσιακή εκδοχή αν το κοτόπουλο σου παραφαίνεται νεοτερισμός, ενώ μια δοκιμή αξίζει επίσης το ταμπουλέ του, και το ζουμερό κοντοσούβλι –χοιρινό ή κοτόπουλο. Με μπύρες ή κρασί, ο λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v