10 καλοί λόγοι να πίνεις ελληνικό καφέ

Απαριθμούμε 10 πολύ καλούς λόγους, για τους οποίους συνεχίζουμε να πίνουμε ελληνικό καφέ κι εμείς κι οι φίλοι μας εδώ και χρόνια.
10 καλοί λόγοι να πίνεις ελληνικό καφέ
Αν υπάρχει μια συνήθεια που γίνεται λατρεία στη ζωή του Έλληνα, αυτή είναι δίχως άλλο το καφεδάκι του. Πλούσιοι, φτωχοί, δεξιοί, αριστεροί, Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί στον καφέ θα συμφωνήσουν, μιας κι αποτελεί ξεχωριστή συνήθεια μέσα στη μέρα τους. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περαιτέρω σε επιχειρήματα, και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, παραλλάσσοντας τον θυμόσοφο ελληνικό λαό πως σπίτι δίχως καφέ, προκοπή δε κάνει. Ανάμεσα στις επιλογές που υπάρχουν πάντα στην ψηλότερη θέση της καρδιάς μας θα φιγουράρει ο ελληνικός καφές.

Ακολουθούν 10 καλοί λόγοι, που συμβαίνει αυτό.

Γιατί θα τον βρεις σε κάθε σπίτι

Σου βάζουμε και στοίχημα αν θες, γιατί τα χρειαζόμαστε κάτι έξτρα λεφτά μέρες που είναι, πως δύσκολα θα βρεις σπίτι σε όλη την ελληνική επικράτεια, δίχως ελληνικό καφέ. Είτε πλούσιο, είτε πιο φτωχικό, κάθε σπίτι στο ντουλάπι της κουζίνας του, έχει κάπου κρυμμένο, ένα σακουλάκι με ελληνικό καφέ για να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Κάνε μια ερώτηση μονάχα τριγύρω και θα δεις ότι έχουμε δίκιο.

Γιατί είναι ο πιο οικονομικός

Δύσκολοι καιροί για ξανοίγματα, αυτοί που ζούμε, επομένως κάθε ευρώ μετράει. Πόσο μάλλον στον καφέ, που καταναλώνεις σχεδόν κάθε μέρα του μήνα. Ο ελληνικός καφές, λοιπόν είναι αδιαμφισβήτητα η πλέον οικονομική λύση για τους καταναλωτές. Τόσο για αγορά από σούπερ μάρκετ ή καφεκοπτείο (μες το σακουλάκι των 100 γραμμαρίων να ξεπερνά σπάνια το 1 ευρώ), όσο αντίστοιχα και για take-away ή καφετέρια που είναι αρκετά φθηνότερος από τις υπόλοιπες επιλογές.

Γιατί είσαι μερακλής και θες καϊμάκι!

Δεν είναι κακό να παραδεχόμαστε κάποιες «ιδιοτροπίες» που έχουμε πάρει από τους γονείς και τους παππούδες μας, εδώ και πολλά χρόνια. Και ναι, το καϊμάκι στον ελληνικό καφέ είναι ένα από αυτά, γιατί τον προτιμούμε μερακλίδικο, να βάζει κάτω κάθε χιονάνθρωπο ή φλώρικο αρκουδάκι που φτιάχνουν στον καπουτσίνο.

Γιατί με ένα μπρίκι κάνεις δουλειά

Δεν χρειάζεται να μπλέκεις με καφιετέρες, γάλατα, ρεύματα και λοιπές κουραστικές ιστορίες. Μόνο ένα μικρό τόσο δα, πατροπαράδοτο μπρίκι και σε λίγα λεπτά της ώρας, θα απολαμβάνεις σαν άρχοντας το καφεδάκι σου, χωρίς να αναρωτιέσαι επί μισαώρου, γιατί δεν παίρνει μπρος το ρημάδι, αφού κάνω ότι λέει το manual.

Γιατί τα καφενεία είναι μνημεία λαϊκού πολιτισμού

Σε κάθε γειτονιά από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη, μέχρι το πιο δύσβατο ορεινό χωριό, μάντεψε τι δεσπόζει σε κεντρικότατο σημείο; Σωστά, ένα καφενείο όπου διάφοροι γέροντες κυρίως μοιράζουν αφειδώς γνώση, μεταξύ κολτσίνας, ουζοποσίας και ελληνικού καφέ, βεβαίως, βεβαίως!

Γιατί όποιος πίνει ελληνικό καφέ, ζει περισσότερο

Κι όμως υπάρχουν έρευνες που τα λένε αυτά, δεν τα βγάζουμε έτσι από την γκλάβα μας. Κι αν δεν μας πιστεύεις, μπορείς να διαβάσεις ενδελεχώς την παρακάτω έρευνα, σύμφωνα με την οποία όσοι έπιναν ελληνικό καφέ εμφάνισαν μικρότερο ποσοστό πιθανοτήτων ώστε να εμφανίσουν σοβαρή ασθένεια (όπως ο διαβήτης) ενώ το γεγονός ότι η σύσταση του περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά, αποδεικνύεται ωφέλιμη για τον οργανισμό σε σχέση με άλλους καφέδες.

Ξυπνάει τον αθλητή μέσα σου

Ο ελληνικός καφές παρέχει μια πολύ συμπυκνωμένη δόση καφεΐνης που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους αθλητές.

Μια μελέτη σε 20 αθλητές διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν καφέ παρουσίαζαν σημαντικά οφέλη απόδοσης - συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αντίδρασης και των ενεργειακών επιπέδων - σε σύγκριση με όσους έπιναν decaf.

Γιατί είναι ο βασιλιά του ελληνικού πρωινού

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο ίσως γεύμα, που πρέπει να βάζεις στο τραπέζι σου, μιας κι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υπόλοιπη μέρα σου, γεμίζοντας σε με την απαιτούμενη ενέργεια. Δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή λοιπόν να βρεθεί στο πρωινό σου, μιας και μπορεί να συνδυαστεί γευστικά με τα πάντα σχεδόν.

Βοηθά τον νου

Η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας από ορισμένες νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος του Alzheimer.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 11 μελετών σε περισσότερους από 29.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν τον περισσότερο καφέ είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ασθένειας Alzheimer.

Είναι και διαιτητικός ο άτιμος

Το θερμιδικό περιεχόμενο του ελληνικού καφέ, είναι εξαιρετικά χαμηλό αφού ένα φλιτζάνι καφέ αποδίδει μόλις 1 θερμίδα. Αν μάλιστα πίνεις τον καφέ σου σκέτο και χωρίς γάλα, τότε μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στη δίαιτα που σκέφτεσαι να ξεκινήσεις.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v