Τα πιο λαχταριστά ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα

Πάστες, σιροπιαστά, τούρτες, μιλφέιγ και cheesecake από τους καλύτερους της πιάτσας, για τον γλυκατζή που κρύβεις στην ψυχούλα σου.
Τα πιο λαχταριστά ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα

Άνθρωποι είμαστε του λόγου μας κι έχουμε αδυναμίες. Στην κορυφή αυτών, βρίσκονται προφανώς τα γλυκά, μιας κι ο χτύπος της καρδούλας μας γίνεται όλο και πιο γρήγορος στην άκουσμα των λέξεων, προφιτερόλ, μιλφέιγ, τιραμισού, σοκολατίνα, γαλακτομπούρεκο και σταματάμε κάπου εδώ, γιατί σαλιώσαμε το πληκτρολόγιο. Ειδικά αυτή την περίοδο, που ελάχιστες απολαύσεις μας έχουν μείνει διαθέσιμες, μια γλυκολιχουδιά την ημέρα, την κακή μας διάθεση κάνει πέρα. Βγήκαμε λοιπόν μια τσάρκα στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και υπερήφανα σου τα παρουσιάζουμε, σε ένα άρθρο να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Cap Cap (Πανόρμου 26, Αιγάλεω)



Σε ένα στενό στο Αιγάλεω κοντά στο μετρό τρύπωσε ένα ποντικάκι με γαλάζιο φιόγκο κι ένα μαγικό ραβδί και μας ευλόγησε όλους με τις λαχταριστές γλυκό-δημιουργίες με τα πιο εφευρετικά ονόματα. Σε έναν χώρο βγαλμένο κυριολεκτικά και μεταφορικά από παραμύθι. Άλλοτε Harry Potter, άλλοτε Game of Thrones, άλλοτε Disney, FRIENDS ή Greek TV, όπως αυτή την εβδομάδα, οι υπεύθυνοι του Cap Cap βρίσκουν συνέχεια τρόπους ώστε να μην βαρεθούν ούτε τα μάτια του, ούτε οι γευστικοί σου κάλυκες.

Δεν γίνεται να μην λιμπιστείς τις τούρτες της βιτρίνας, ούτε τα all time classics, Mudpies, Cacao Kayak, patisserie & Liquid luck apple pie (Μηλόπιτα ταψιού με σου γεμιστό με κρέμα σπιτική καραμέλα). Ωστόσο αυτές τις μέρες τα λεφτά μας πάνε στο Προφιτερόλ Δύο Ξένοι (με δυο μεγάλα choux με γέμιση κρέμα patisserie, σάλτσα σοκοφρέτας με φουντούκια, κροκάν αμυγδάλου & μαρμελάδα φράουλα.)

Choureal (Διομείας 2-4 & Ερμού, Αθήνα)

Μια που πιάσαμε, τα προφιτερόλ, ας συνεχίσουμε με τους εξπέρ του είδους, τα παιδιά που τρέχουν το Choureal, και ήρθαν από την Θεσσαλονίκη, πηγαίνοντας την απόλαυση σε άλλο level. Γνωστό και ως ναός του προφιτερόλ και των choux, έχει να περηφανεύεται για τις πολλές και λαχταριστές γεύσεις σοκολάτας, μαζί με εκείνη την κολασμένη κρέμα από φρέσκια βανίλια Μαδαγασκάρης.

Μπορείς με λίγα κι απλά βήματα να δημιουργήσεις το προφιτερόλ των ονείρων και της αρεσκείας σου, ενώ το choux με κάστανο glace, χειροποίητη κρέμα κάστανου & ρούμι τερματίζει την απόλαυση. Μην ξεχάσεις να τσιμπήσεις κι ένα παρί μπρεστ με γέμιση βελούδινης κρέμας ή σοκολάτας.

Η Χαρά (Πατησίων 339Γ, Αθήνα)

Από το 1969, έξω από την Χαρά ακούγονται βογκητά κι αλαλαγμοί ικανοποίησης από τους πελάτες της, που την έχουν κάνει μέχρι και σήμερα, ένα από τα πλέον ονομαστά και θρυλικά ζαχαροπλαστεία της πόλης. Η “Χαρά” αποτελεί ορόσημο για την πόλη, μιας και για πάνω από 4 δεκαετίες αποτελεί top προορισμό για όλους όσους ξέρουν από καλά γλυκά.

Δύο είναι οι διάσημες σπεσιαλιτέ της “Χαράς”: το πολίτικο εκμέκ με παγωτό καϊμάκι και το παγωτό Chicago. Με ένα ελαφρώς παλιομοδίτικο στυλ, βγαλμένο από την δεκαετία του 1970, όταν μπεις στον χώρο εκτός από ταξίδι στον χρόνο, κάνεις κι ένα υπέροχο ταξίδι γεύσεων σε ένα τόπος που όντως η κατανάλωση γλυκών μετουσιώνεται σε ιεροτελεστία.

Βάρσος (Κασσαβέτη 5, Κηφισιά)



Από το 1892 ξεκινά η ιστορία του Βάρσου ως γαλακτοπωλείο που λειτουργούσε στη συμβολή των οδόν Πανεπιστημίου και Σανταρόζα, για να μεταφερθεί περίπου 30 χρόνια αργότερα στην Κηφισιά, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα, να γλυκαίνει τις ζωές μας, φέροντας μια παράδοση κι επιτυχία που ξεπερνά τα 100 χρόνια.

Με μαστορικό τρόπο, συνεχίζει να φουρνίζει τα πιο εθιστικά γεμιστά τσουρέκια (με σοκολάτα και καρύδια), ενώ αν φας από τους μπεζέδες τους, δύσκολα ξανατρώς από κάπου αλλού. Ο κήπος του είναι υπέροχος ειδικά για όταν πιάσουν οι ζέστες και λευτερωθούμε από τον κορωνοϊό, ενώ θα δεις μιλιούνια πελατών, να κουβαλάνε μαρέγκες αλλά και τις σπιτικές του κρέμες φεύγοντας από το ζαχαροπλαστείο.

Αριστοκρατικόν (Βουλής 7, Σύνταγμα)



Δεν γίνεται να έχεις περάσει από το Σύνταγμα και να μην έχεις χαλβαδιάσει τη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου που βρίσκεται στην οδό Βουλής 7. Από το 1928 μέχρι σήμερα το Αριστοκρατικόν παραμένει πιστό στην παράδοση της αυθεντικής σοκολάτας, της υψηλής γεύσης και των αγνών υλικών. 

Ένας παράδεισος για τη σοκολάτα που μπορείς να βρεις ό,τι τραβά η ψυχούλα κι η ορεξούλα σου, ανεξαρτήτως σχήματος και γεύσης. Αν είσαι μερακλής θα δοκιμάσεις τη σοκολάτα με πιπέρι και σίγουρα θα φορτωθείς με κανένα μισόκιλο σοκολατάκια με γέμιση κάστανο και δαμάσκηνο. Μέχρι να φτάσεις σπίτι, δεν θα έχουν μείνει ούτε για να κεράσεις τους γείτονες.

Sweet Alchemy (Ηροδότου 24, Κολωνάκι)

Όπου γλυκά, βάλε Στέλιος Παρλιάρος κι όπου Στέλιος Παρλιάρος, βάλε γλυκά. Όλοι το ξέρουν αυτό άλλωστε. Στο ζαχαροπλαστείο λοιπόν που βρίσκεται στο Κολωνάκι κι έχει έρθει για να δώσει στον όρο λιχουδιά άλλο νόημα, ανατρέποντας όσα γνωρίζαμε εδώ και χρόνια, ο Στέλιος Παρλιάρος παρουσιάζει τις δημιουργίες του.

Και ναι, είναι τόσο λαχταριστές όσο φαίνονται στην τηλεόραση κι ακόμη παραπάνω, όπως πιστοποιούν οι χιλιάδες πελάτες που έχουν συνδυάσει το γλυκό τους διάλλειμα με ένα πέρασμα από το Sweet Alchemy. To μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, μιας και το «παιδί» του πιο διάσημου σεφ ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα, έχει άπειρες επιλογές. Μια αδυναμία παραπάνω ωστόσο την έχουμε στο τσιζκέικ λεμονιού με ρικότα και στο zuppa inglese (αγγλική σούπα και περιέχει κρέμα, σαβαγιάρ και ζελέ φραμπουάζ.)

Μητροπολιτικόν (Βουλής 39, Σύνταγμα)

Η Βουλής είναι γλυκατζίδικος δρόμος όπως έχεις καταλάβει εδώ και πολλά χρόνια. Από το 1930 το Μητροπολιτικόν έχει γιατρέψει τις υπογλυκαιμίες χιλιάδων Αθηναίων, που θεωρούν επιβεβλημένη μια επίσκεψη στον ναό με τα σοκολατάκια που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Πέρα από υπέροχους μπαμπάδες με ρούμι, χειροποίητες τούρτες και κορμούς που ερωτεύεσαι με την πρώτη μάτια, τα περίφημα αμυγδαλωτά του, προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση στην ευρύτερη περιοχή, απολύτων δικαιολογημένα. Μια στάση θα σε πείσει, αλλά σίγουρα δεν θα είναι αρκετή, μιας και θα θέλεις να δοκιμάσεις τα πάντα.

Pastry Family (Ριζάρη 19, Παγκράτι)



Η γλυκιά απόλαυση του Pastry Family γεννήθηκε το 1969 στην οδό Ριζάρη στο Παγκράτι. Τα συγκλονιστικά γλυκά του μαγαζιού, οδήγησαν και στο άνοιγμα άλλων καταστημάτων σε Μαρούσι και Κηφισιά, όμως αν θες να είσαι σωστός μύστης, πρέπει να περάσεις από το φινετσάτο κατάστημα του Παγκρατίου, που φέρνει στο μυαλό μια Vintage Αθήνα.

Τα κολασμένα του βουτήματα κι οι χειροποίητες πάστες, ικανοποιούν και τον πλέον απαιτητικό ουρανίσκο, τη στιγμή που η τούρτα «σου» με φράουλες, έχει κάψει περισσότερες καρδιές από ότι ο Μπραντ Πιτ στα νιάτα του!

Κοσμικόν (διάφορα καταστήματα στην Αθήνα)

Αν θες να μάθεις τι πάει να πει γαλακτομπούρεκο, τότε επιβάλλεται να κάνεις μια στάση σε κάποιο από τα καταστήματα Κοσμικόν. Από το 1961 μέχρι και σήμερα άλλωστε, τα ζαχαροπλαστεία Κοσμικόν, το γαλακτομπούρεκο, και πολλές ακόμα γλυκές γεύσεις, αποτελούν έννοιες ταυτόσημες. Αν σε φέρει ο δρόμος προς τα εκεί και δεν φύγεις με τη σπεσιαλιτέ τους το καταΐφι με κρέμα γαλακτομπούρεκου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v