Φύγαμε για μεζεδάκια σε κήπους και αυλές

Δυόμισι μήνες χωρίς ταβερνάκια ήταν πολλοί. Πάρα πολλοί. Η εστίαση ανοίγει σήμερα πανηγυρικά, κι εμείς το γιορτάζουμε στις αγαπημένες μας αυλές.
Φύγαμε για μεζεδάκια σε κήπους και αυλές
της Ηρώς Κουνάδη

Σου έλειψαν; Εμάς, αν μας ρωτάς, μας έλειψαν πολύ. Τα αγαπημένα μας μεζεδοπωλεία, ταβερνάκια και εστιατόρια επιστρέφουν σήμερα δριμύτερα, απλώνουν τραπεζάκια με αποστάσεις ασφαλείας σε κήπους και αυλές, κι εμείς έχουμε ήδη φτιάξει ολόκληρες λίστες για να μην ξεχάσουμε πού θα πρωτοπάμε αυτή την εβδομάδα.

Άμα Λάχει 
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ: 21 03845978



Στη μεγάλη, κουκλίστικη αυλή του παλιού δημοτικού σχολείου των Εξαρχείων που το BuzzFeed είπε κάποτε πως είναι ένα από τα 31 μέρη του πλανήτη που πρέπει να φας πριν πεθάνεις πιάνουμε τραπεζάκι κάτω από πέργκολες και φυλλωσιές, και δοκιμάζουμε νοστιμιές εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση και ενισχυμένες με δημιουργικές πινελιές, σαν το μελωμένο σαγανάκι Καισαρείας με παστουρμά και κασέρι, ή τον καραμελωμένο χοιρινό σιδηρόδρομο με σάλτσα καπνιστής πάπρικας. Λογαριασμός με κρασί στα 17-20€ το άτομο.

Φάνη Μεζέ 
Ασπασίας 91, Χολαργός, τηλ.: 210 6511124



Στρωμένη με ψηφιδωτό βοτσαλάκι και σκεπασμένη από γιασεμιά και φουντωτές μπουκαμβίλιες, αυτή η πανέμορφη αυλίτσα μιας παλιάς μονοκατοικίας δυο βήματα από το μετρό του Χολαργού μας κακομαθαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια με μεζεδάκια να γλείφεις τα δάχτυλά σου, σαν τα κεφτεδάκια σαγανάκι με ούζο, ντομάτα και φέτα, τις μπουκίτσες κοτόπουλο με μέλι και σουσάμι, τους τηγανιτούς γίγαντες με την τραγανή τους κρούστα και τα σουτζουκάκια ρεβιθιού που δεν έχεις δοκιμάσει πουθενά αλλού. Μαζί με ωραίο κρασί, λογαριασμός στα 15€ το άτομο.

Κάππα 
Προδίκου 6, Κεραμεικός, τηλ.: 21 0347 1841



Με τον κατακόκκινο τοίχο της, τα ξύλινα παντζούρια, τα φουντωτά δεντράκια που παρέχουν απλόχερα τη σκιά τους τα ηλιόλουστα μεσημέρια, αυτή η μυστική αυλίτσα του Κεραμεικού έχει κάτι από τα παιδικά μας καλοκαίρια. Στο μενού βρίσκουμε πειραγμένες γεύσεις που πατάνε πάνω στην ελληνική παράδοση, όπως η ψιλοκομμένη χωριάτικη σαλάτα με μπουκίτσες από σαγανάκι φέτας και κρίταμο, ο καβουρμάς που σερβίρεται πάνω σε τηγανίτα από πατάτες, και τα σιουφηχτά με σύγκλινο Μάνης και ξινοτύρι Ίου. Με καλό κρασί ή ρακή, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ το άτομο.

Πυρολίκι 
Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3420293



Χτιστά πεζούλια, αναρριχητικά φυτά, τζιτζίκια (όχι ακόμα, αλλά σύντομα), ατμόσφαιρα καλοκαιριού γενικώς επικρατεί σε αυτή τη γλυκύτατη μεταξουργειώτικη αυλίτσα που φορτώνει τα τραπέζια της με γεύσεις από την Κρήτη. Σούπερ το απάκι κοτόπουλο, όπως και η σφακιανή πίτα, τα σιουφηχτά με μανιτάρια και κρέμα ούζου, και οι πατάτες με αυγά και στάκα. Εννοείται πως εδώ θα βρεις εξαιρετική κρητική ρακή (και κρασάκια και ούζα για τους άπιστους) με τον λογαριασμό στο τέλος να κυμαίνεται στα 15€ το άτομο.

Παλιό Ταχυδρομείο 
Σοφοκλή Βενιζέλου 9, Χαλάνδρι, τηλ.: 21 1183 8890



Μια από τις αγαπημένες μας αυλές στο Χαλάνδρι αγκαλιάζει την γλυκύτατη μονοκατοικία που κάποτε στέγαζε όντως το ταχυδρομείο, και πλέον μοσχοβολά από τις νοστιμιές που ξεφουρνίζει η κουζίνα της. Στα δικά μας «οπωσδήποτε» του μενού συγκαταλέγονται τα χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί με σως γιαουρτιού, το μοσχαράκι με πουρέ γλυκοπατάτας και οι κροκέτες με κολοκύθι, γραβιέρα και παστουρμά. Με κρασί ή τσίπουρο, ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο.

Κούβελος
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ.: 21 1405 2418



Στρωμένη με χαλικάκι σαν παλιό θερινό σινεμά, με τα τραπεζάκια της να απλώνονται στη σκιά ψηλών δέντρων, η αυλή του Κούβελου είναι ένα από τα μέρη που μας έλειψαν πιο πολύ τους τελευταίους μήνες. Εδώ θα πιάσουμε τραπεζάκι για να ξαναδοκιμάσουμε εκλεκτούς κρεατομεζέδες σαν το ριγανάτο κατσικάκι γάλακτος στη γάστρα ή το κοκκινιστό μοσχαράκι με χοντρό μακαρόνι, και σπιτικά συνοδευτικά όπως η καπνιστή μελιτζάνα που φουρνίζεται με κομματάκια ντομάτας. Λογαριασμός με κρασί, στα 17-20€ το άτομο.

Λεύκες
Πυθαγόρα 1 & Λεωφ. Γαλατσίου, Γαλάτσι, τηλ: 210 2924458



Ένα πανέμορφο αρχοντικό του Γαλατσίου αγκαλιάζει αυτός ο φανταστικός κήπος με τις (μάντεψε) λεύκες, που τα βράδια φωτίζεται ατμοσφαιρικά και προσφέρεται για ρομαντικές μαγιάτικες εξόδους. Εδώ δοκιμάζουμε δημιουργική κουζίνα στα καλύτερά της –σκέψου ζυμαρικά γεμιστά με πανσέτα, γραβιέρα Νάξου και τρίμμα πατάτας βουτηγμένα σε pesto, κριθαρώτο με μπουκίτσες από μοσχαράκι, σάλτσα ψητού και πεκορίνο Αμφιλοχίας ή ψαρονέφρι με φυστίκι Αιγίνης με σάλτσα παρμεζάνας και πουρέ γλυκοπατάτας. Λογαριασμός, γύρω στα 25-30€ το άτομο με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v