Τα καλύτερα μεζεδάκια, στις καλύτερες αυλές

Θέλουμε την αυλή μας, θέλουμε την καλοπέρασή μας, θέλουμε και το φαγητό να είναι μούρλια. Το ‘χουμε;
 

Τα καλύτερα μεζεδάκια, στις καλύτερες αυλές

Το ‘χουμε πει και το ‘χουμε ξαναπεί: Το καλοκαίρι θέλουμε έξω, θέλουμε να αναπνέουμε—και να εισπνέουμε υπέροχες μυρωδιές, από φρέσκα μεζεδάκια που έχουν μόλις βγει από τον φούρνο. Από τις μυρωδιές του ούζου (σκέτου ή με χυμό—δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε) και από τις λουλουδιασμένες αυλές που θα καθόμαστε μέχρι να πάει αργά και, διακριτικά πάντα, οι μαγαζάτορες να μας θυμίσουν ότι ήρθε η ώρα να πάμε σπίτι.

Επειδή έχει άλλη γοητεία η αυλή. Σου θυμίζει κάτι από τα παλιά, κάτι από χρόνια πιο ξέγνοιαστα. Κι εμείς διαλέξαμε μερικές από τις αγαπημένες μας, και σας στέλνουμε συστημένους!

Πυρολίκι
Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, Μεταξουργείο, τηλ: 21 0342 0293

Ξεκινάει από νωρίς, ως καφενείο, αλλά η ιστορία θα τραβήξει μέχρι αργά, επειδή με τέτοια κουζίνα, πώς να φύγεις; Σκιουφηχτά ζυμαρικά, πατατοσαλάτα, μεζεδάκια θαλασσινά με άρωμα Κρήτης… Και ο χώρος, απλός και λιτός, μιας και η σωστή η γεύση δεν χρειάζεται πολλά-πολλά, με τους πέτρινους τοίχους και τα αναρριχώμενα, εμπνέει για αραλίκι και κουβέντα μέχρι το πρωί. Ο λογαριασμός θα σας βγει περί τα 10-15€ κατ’ άτομο.

Άμα λάχει στης Νεφέλης
Καλλιδρομίου 69, τηλ: 21 03845978

Δεν είναι τυχαίο που το Buzzfeed το ανέδειξε ως ένα από τα 31 φαγάδικα παγκοσμίως που πρέπει να επισκεφτείς. Το Άμα Λάχει είναι μια ζωγραφιά, με τα απλωμένα τραπεζάκια του, το στυλ του που έχει μείνει αρκετά χρόνια πίσω – με την πιο καλή έννοια που θα μπορούσες να φανταστείς. Αλλά, έχουμε και το φαγητό. Η χοιρινή τηγανιά λιώνει στο στόμα, και για τους vegetarian έχουμε τηγανιά μανιταριών που είναι όνειρο. Και ίσως από τις καλύτερες σπιτικές τηγανιτές πατάτες που θα βρεις σ’ αυτή την πόλη. Με χύμα τσιπουράκι, υπολογίστε γύρω στα 15-17€ το άτομο.

Σούζυ Τρως
Δ. Μαλαγαρδή 56, Κορυδαλλός, τηλ. 21 0496 9325

Σούζυ τρως, φώναζε η Βλαχοπούλου. Εμείς της απαντάμε όσο πιο ξεδιάντροπα (και ειλικρινά) μπορούμε: Τι άλλο να κάνουμε; Είναι η τέλεια αυλίτσα, που από τη μία θυμίζει παλιά ελληνική ταινία, από την άλλη έχει μοντέρνες πινελιές: και κλασική, και ελληνική και τίμια, και λίγο πειραματική, λίγο ιδιαίτερη, λίγο “αυτό τώρα εγώ πρέπει να το δοκιμάσω”. Όπως οι γαρίδες κανταΐφι. Τα πανσετάκια είναι ζουμερά και μας ξετρέλαναν. Οι σαλάτες είναι δροσερές και οι μερίδες γενναίες. Και, ναι, ο Κορυδαλλός μπορεί να πέφτει λίγο μακριά στους κατοίκους του κέντρου, αλλά αξίζει τη βόλτα. Υπολογίζουμε περί τα 17-20€ το άτομο.

Σαμπίρ
Πλαταιών 18, Μεταξουργείο, τηλ. 21 0345 2276

Η αυλή του είναι τόσο Μεταξουργείο, που την ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. (Τι, υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει ερωτευτεί τις αυλές του Μεταξουργείου; Πού ‘ν’ τος;) Η μπύρα του και η ρακή του φτηνές, τα μεζεδάκια του πολλά και εξίσου φτηνά. Τα μικρά του φωτάκια το κάνουν ακόμα πιο χαριτωμένο. Α, και είπαμε ρακή; Όχι, εννοούσαμε ψημένη ρακή, επειδή μας έστειλε. Στα τσιμπολογήματα, αγαπήσαμε τον καβουρμά, όπως και την τυροκαυτερή, που είναι η πιο μαμαδίσια, σπιτικιά τυροκαυτερή που φάγαμε τον τελευταίο καιρό. Υπολογίστε περί τα 12-15€ το άτομο.

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v