Για φαγητό στις αυλές του Μεταξουργείου

Και μεζεκλίκια, και burger, και γκουρμεδιές, και πίτες σφακιανές και ρακή αμοργιανή. Απ’ όλα έχουν οι νόστιμες αυλές του Μεταξουργείου.

της Ηρώς Κουνάδη

Δεν προσπαθήσαμε ποτέ να το αρνηθούμε: Το Μεταξουργείο είναι η αγαπημένη μας γειτονιά της Αθήνας, και χέιτερζ γκόνα χέιτ. Οι ωραιότερες αυλές είναι εδώ, οι καλύτεροι μεζεδοκαφενέδες είναι εδώ, η πιο τρου αμοργιανή ρακή της πόλης είναι κι αυτή εδώ. Κι εμείς θα πάμε αλλού;

Πυρολίκι
Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, τηλ.: 210 3420293



Η Κρήτη μετακόμισε στο Μεταξουργείο, σε μια υπέροχη, ευρύχωρη αυλίτσα με πέτρινους τοίχους, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, αναρριχώμενα λουλούδια και soundtrack από παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα. Στα τραπεζάκια της προσγειώνονται σούπερ μεζεδάκια σαν το απάκι (κλασικό αλλά και κοτόπουλο), τις σφακιανές πίτες, τα σιουφιχτά με μανιτάρια και κρέμα ούζου, τα χειροποίητα ντολμαδάκια και τις πατάτες με αυγά και στάκα. Συνοδεύουμε με –τι άλλο;– κρητική ρακή, κρασάκι ή ούζο για τους άπιστους, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 12-15€ το άτομο.

Σαμπίρ
Πλαταιών 18, τηλ.: 210 345 2276



Μια από τις αγαπημένες μας αθηναϊκές αυλές, έχει άρωμα… νησιού, άφθονη σκιά από τα ψηλά δέντρα στο πίσω μέρος της και πλακόστρωτο δάπεδο που μας θυμίζει καλοκαίρια στο νησί. Εδώ πιάνουμε τραπεζάκι πρωτίστως για την εξαιρετική ψημένη ρακή, που φτιάχνεται εδώ με την παραδοσιακή συνταγή από την Αμοργό, και συνοδεύεται από λίγα και καλά μεζεδάκια σαν την τυροκαυτερή, το μπεκρή μεζέ, το απάκι στο πήλινο και το λουκάνικο με πράσο. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 10€ το άτομο, για αλκοόλ και χορταστικό τσιμπολόγημα. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 17.00, Κυριακές και το μεσημέρι (από τις 14.00).

Fill the Bracket
Θερμοπυλών 41, τηλ.: 210 5205324



Η «Παρένθεση» στα ελληνικά για τους φίλους στεγάζεται σε ένα κουκλίστικο νεοκλασικό (το παλιό Χάουζ, για όσους θυμούνται το Μεταξουργείο before it was cool) κι έχει μια εξίσου υπέροχη αυλή, με δεντράκια για την απαραίτητη δροσιά και παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Είναι πρωτίστως μπαρ, με καλά κοκτέιλ και ενδιαφέρουσες ετικέτες ποτών, έχει όμως και κουζίνα που ξεφουρνίζει πεντανόστιμα Black Angus burger και σάντουιτς όπως το pulled pork με σιγομαγειρεμένη χοιρινή ωμοπλάτη, σπιτική coleslaw και πίκλες, αλλά και φανταστικά pancakes και brownies. Για ένα μπέργκερ και ένα κοκτέιλ, θα υπολογίσετε γύρω στα 15€ το άτομο.

Μπέμπα
Ακαδήμου 17, τηλ.: 211 406 1847



Στο πανέμορφο, πλακόστρωτο αίθριο της Μπέμπας, αλλά και στα τραπεζάκια που απλώνει έξω, στον «θεατρικό» πεζόδρομο της Ακαδήμου, απολαμβάνουμε εξαιρετική, πειραγμένη ελληνική κουζίνα: Σκεφτείτε αρνίσιο κότσι με κυπριακά ραβιόλια, φανταστικό μοσχαράκι ραγού με χειροποίητες παπαρδέλες, συκώτι με ξινόμηλο και φάβα με χταποδάκι. Συνοδεύουμε με ωραία κρασιά, από ασκό ή εμφιαλωμένα, και πληρώνουμε γύρω στα 20€ το άτομο.

Τσουλήθρα
Σαλαμίνος 64, τηλ.: 211 4035686



Μωσαϊκό-σκακιέρα στο πάτωμα, ξύλινες καρέκλες παλιού παραδοσιακού καφενείου, χαλαρή και παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Αυτή είναι η Τσουλήθρα, για την ακρίβεια η αυλίτσα στο πίσω μέρος της, που αξίζει να ανακαλύψετε όσοι έχετε πιάσει μόνο ένα από τα τραπεζάκια που απλώνει μπροστά της, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος. Τι θα δοκιμάσετε εδώ; Νοστιμότατα κεμπαπάκια με δροσερή σος γιουρτιού, πανσετάκια, εξαιρετικό ψητό μανούρι και πολύ ωραίο λουκάνικο. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 10-12€ το άτομο, με το απαραίτητο κρασί ή μερικές μπυρίτσες.

Η Μεταξού
Πιερίας και Πυθοδώρου 10, τηλ: 210 5229290



Εκεί που το Μεταξουργείο ακουμπά στον Κολωνό, η Μεταξού στήνει σχεδόν κάθε βράδυ γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική στην κουκλίστικη αυλή της με τους πέτρινους τοίχους και τη βιντάζ καγκελόπορτα. Το γλέντι συνοδεύουν κλασικοί μεζέδες, από κεφτεδάκια και παστουρμαδοπιτάκια μέχρι κολοκυθοκεφτέδες, κότσι, γιαουρτλού και λουκάνικα, νησιώτικα κρασιά και πολύ καλή ρακή. Ο δε λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15-17€ κατ’ άτομο.

Favela
Αρτεμισίου 4, τηλ: 21 0341 2413



Περνάς τη βιομηχανική είσοδο της Φαβέλας, διασχίζεις έναν στενό διάδρομο και βρίσκεσαι σε έναν μικρό σκιερό κηπάκο στο πίσω μέρος της. Τα τραπεζάκια εδώ φορτώνονται με καφέδες από τις 10.00 το πρωί και λίγο αργότερα το γυρνάνε σε λαχταριστά μεζεδάκια: Χειροποίητα ντολμαδάκια, πεντανόστιμο ταμπουλέ, τραγανή μαραθόπιτα, λουκάνικο Καρύστου με πιπεροσαλάτα, σις κοτόπουλο με ταμπουλέ, μυρωδάτο απάκι με δεντρολίβανο, συκώτι με πετιμέζι και πάει λέγοντας (αναλυτικό μενού εδώ). Συνοδεύουμε με κρασί, από ασκό ή εμφιαλωμένο, ή ουζάκι, και πληρώνουμε λιγότερα από 15€ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v