Strret food στην Αθήνα: Τα καλύτερα όρθια του κέντρου

Το κέντρο της Αθήνας μοσχομυρίζει φαλάφελ, μεξικάνικο και ασιατικό street food κι εμείς δοκιμάζουμε τις καλύτερες διευθύνσεις για «κάτι στο όρθιο».
 

Strret food στην Αθήνα: Τα καλύτερα όρθια του κέντρου

Από τυρόπιτες και burger “to go” μέχρι ζουμερά φαλάφελ και ασιατικά ψωμάκια bao buns το Κέντρο προσφέρει πλείστες όσες επιλογές για κάτι στα γρήγορα, κάτι στα όρθια και κάτι στα νόστιμα.

Παρακάτω αραδειάζουμε αυτές που ξεχωρίσαμε.

Άριστον
Βουλής 10, Σύνταγμα, τηλ: 21 0322 7626

 



Η τυρόπιτα είναι μακράν το κορυφαίο ελληνικό street food (το σουβλάκι ανήκει σε ξεχωριστή κατηγορία) και η καλύτερη διεύθυνση για να την απολαύσετε στην εντέλεια είναι αυτή του Άριστον. Θρυλική τυρόπιτα κουρού, με συνταγή του παππού από τη Πόλη, και ουρές πεινασμένων Αθηναίων σε καθημερινή βάση για μια θέση στην τυροπιτοφαγία.

Καλίνκα-Μαλίνκα
Σόλωνος 81 & Μαυρομιχάλη, τηλ: 210-3316070

 



Στη Μόσχα αδερφές μου! Ή στην Σόλωνος για πιο κοντά, εκεί όπου η Πωλίνα και οι φίλες της φτιάχνουν καθημερινά τα πιο κολασμένα πιροσκί σε κάθε πιθανή βερσιόν: με μοσχαρίσιο κιμά και βραστό αυγό, με μανιτάρια, πράσινο κρεμμυδάκι και αυγό, με λουκάνικο και τυρί, με κοτόπουλο, με πατάτα σκέτη ή με μανιτάρια, αλλά και γλυκά με μήλο ή φρέσκα μούρα.

Feyrouz
Καρόρη 23 και Αιόλου, τηλ: 213 0318060

 



Σε ένα στενάκι της Αιόλου, αυτό το ανατολίτικο bistrot-στριτφουντάδικο βγάζει καθημερινά το σωστό, το νόστιμο, το παραδοσιακό το λαχματζούν. Σερβίρει επίσης ζεστή σούπα μαχλούτα με κόκκινη φακή, μαραθόριζα, κολοκύθα, καρότο, ζωμό από κοτόπουλο και κύμινο, πεϊνιρλί με κοτόπουλο κατσαρόλας, αλλά και κόκκορα κρασάτο και νοχουτλού, ένα μαγειρευτό με ρύζι μπασμάτι, ρεβίθια και ψιλοκομμένο κοτόπουλο.

Falafellas
Αιόλου 51, τηλ: 21 0323 9809

 



Λίγο πιο δίπλα, η ουρά του Falafellas δεν έχει τελειωμό και είναι λογικό: το φαλάφελ του είναι εξαιρετικό, όσο πικάντικό το θέλουμε και με ολόφρεσκα, αγνά υλικά. Αξίζει την αναμονή, ενώ σερβίρεται και σε παραλλαγή με μοσχαρίσιο μπιφτέκι αντί του φαλάφελ για όσους αρέσκονται στο να σπάνε παραδόσεις.

Big Mouth
Πραξιτέλους 20, τηλ: 21 0325 0449

 



Το καλύτερο σαντουϊτσάδικο του κέντρου βρίσκεται στην Πραξιτέλους και απαιτεί… μεγάλο στόμα. Το Big Mouth παίρνει ψωμάκι από τον ονομαστό φούρνο Πνύκα και αλλαντικά από τους Αραπιάν και Ζαρκαδιάν για να φτιάξει σάντουιτς – ποιήματα, όπως το Pastourmally με παστουρμά, τηγανιτό αυγό και λιωμένο κασέρι, το Italiano με κεφτεδάκια σε σάλτσα, λιωμένο τυρί, πίκλες, κρεμμύδι και ντιζονέζ ή το NY Style με ψωμάκι μπριος, ψαρονέφρι, χαλαπένιος, τσένταρ, ένταμ και σαλάτα coleslaw.

Taqueria Maya
Πετράκη 10, τηλ: 2112167081

 



Κρυμμένη στον μικρό πεζόδρομο της Πετράκη, αυτή η μικρή «τακερία» σερβίρει αυθεντικές μεξικάνικες γεύσεις και ωραιότατες μαργαρίτες (ποτά, για να προλάβουμε τους αστειάτορες) σε αντίστοιχου κλίματος περιβάλλον με έθνικ ατμόσφαιρα και ωραία μουσικούλα. Tacos, burrito, burrito bowls, σαλάτες και quesadillas σας λένε «καλησπέρα» με τη πικάντικη ομορφιά τους και «χτίζονται» με κάθε λογής υλικά.

Καυτή Πατάτα
Κολοκοτρώνη 37, τηλ: 21 1408 3576

 



Αυτήν την καυτή πατάτα δεν υπάρχει ξενύχτης της Κολοκοτρώνη (και μη) που να μη θέλει να την πάρει – και να την φάει. Ο λόγος; Είναι πεντανόστιμη, αχνιστή από τον φούρνο, με βουτυράκι και γεμίζεται με ό,τι λαχταράτε: με κασέρι, μαρούλι, κοτόπουλο, κρουτόν, καλαμπόκι και ceasar’s, με κασέρι, λάχανο, σάλτσα εζμέ, χωριάτικο λουκάνικο και παντζαροσαλάτα, με τσίλι κον κάρνε, αλλά και με υλικά της επιλογής σας.

Pink Flamingo
Σκούφου 2-4, τηλ: 2103316177

 



Στον «δρόμο του μεταξιού» κοντά στο Σύνταγμα, ο Βασίλης Καλλίδης προτείνει τη δική του εκδοχή στο (τσιμπημένο) ασιατικό street food: στο μικροσκοπικό του μαγαζί θα δοκιμάσετε τρία είδη dim sum με γέμιση κοτόπουλο και γαρίδα, χοιρινό και τζίντζερ ή χορτοφαγικό με γλυκοπατάτα, φακές, αρακά και γλυκό τσίλι. Κάθε μέρα, βγάζει και ένα ψωμάκι ατμού bao ban με διαφορετική γέμιση.

Talking Breads
Σπύρου Τρικούπη 11, τηλ: 21 1183 9731

 



«Burning down the house» γράφει το κόκκινο νέον αυτού του εξαρχειώτικου στρηφουντάδικου, με ευθεία αναφορά στους Talking Heads και ετοιμάζει καθημερινά δικά του ψωμάκια, μπριος και butterbread τα οποία αποτελούν βάση για λαχταριστά burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, σάντουιτς με κοτόπουλο τίκα μασάλα και λαχταριστά pizza rolls με πεπερόνι και αμαρτωλά choco psycho burger με μπιφτέκι σοκολάτας γάλακτος.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v