Για φαγητό στην Αθήνα μιας άλλης εποχής

Μαγειρεία με ιστορία δεκαετιών και εξοχικά κέντρα του ’30 μας υποδέχονται σε οικείο περιβάλλον για μαμαδίσια εδέσματα.
 

Για φαγητό στην Αθήνα μιας άλλης εποχής

Δίπορτο
Σωκράτους 9, Αθήνα, τηλ: 21 0321 1463

 



Στην γωνία των οδών Σωκράτους και Θεάτρου στο ημιυπόγειο ενός παλιού αθηναϊκού κτιρίου, αυτό το κουτούκι μας ταξιδεύει στα χρόνια των παππούδων μας και σερβίρει τα κλασικά ενός ταβερνείου: ωραία μαγειρευτά πιάτα, καλή ρετσίνα, λαδερά και ψάρια ψητά στο μαντέμι. Ό,τι και να επιλέξετε εδώ είναι καλό: σαρδέλα ψητή, φάβα, χωριάτικη, ρεβίθια με δενδρολίβανο, γιουβετσάκι με πατάτες γιαχνί, φασόλια γίγαντες και κοκκινιστό μοσχαράκι συναποτελούν το μενού. Αν έρθετε αργά το απόγευμα Σάββατο μπορεί να πετύχετε κάποιον πλανόδιο μουσικό που θα ξαναζωντανεύει λαϊκά και ρεμπέτικα. O λογαριασμός στα 12€/ άτομο με χύμα κρασί.

Οικονόμου
Τρώων 41 & Κυδαντιδών, 'Ανω Πετράλωνα, τηλ: 210 3467555

 


www.greece-is.com
Στον Οικονόμου λίγα έχουν αλλάξει από τα 30s όταν και πρωτοάνοιξε. Σταθερή αξία στην πιάτσα, μετρά την ιστορία του σε δεκαετίες και σερβίρει παραδοσιακή, απλή και νόστιμη ελληνική κουζίνα. Μπριάμ, γεμιστά, μπάμιες, μοσχάρι κοκκινιστό, μοσχάρι στιφάδο, κόκκορας κρασάτος, χορτόπιτες ημέρας, λαχανοντολμάδες, ντοματοσαλάτα και λοιπά μαμαδίσια πιάτα παρελαύουν στο μενού, με κάποιες προσθήκες σε πιάτα ημέρας. Ο λογαριασμός συνοδεία κρασιού ή μπύρας στα 15€/άτομο. Όσο είναι ακόμα καλός ο καιρός, βγάζει και τραπεζάκια έξω κάτω από τα δέντρα του πεζοδρομίου.

Το Τριφύλλι
Παναθηναϊκού 7, γήπεδο Αλεξάνδρας, Αθήνα, τηλ: 210 6446585

 



Μαγερειό που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές φιλάθλων και όχι μόνο. Γιατί και Παναθηναϊκός να μην είσαι, δε γίνεται να μην εκτιμήσεις το αυθεντικά ρετρό κλίμα που προσφέρει από τα 50s/60s και τα λίγα και καλά, διαλεχτά φαγητά που ξεφουρνίζει καθημερινά από τις 20.30. Ονομαστά κεφτεδάκια, μπακαλιάρος σκορδαλιά, σπιτικά ντολμαδάκια, χωριάτικη και εκπληκτικές τηγανητές πατάτες, συνοδεία πάντα βαρελίσιου κρασιού περιλαμβάνονται στο ημερήσιο «μενού» του Τριφυλλιού – ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 10€ κατ’ άτομο, με μπύρες ή χύμα κρασί.

Κυρά Μαρία
Κωστή Παλαμά 5, Σίδερα Χαλανδρίου, τηλ: 2106854069

 



Από την εποχή που τα «Σίδερα Χαλανδρίου» ως έκφραση είχαν… νόημα, η Κυρά Μαρία συνεχίζει μέχρι σήμερα να περικλείει στον οικείο εσωτερικό της χώρο με το ραμποτέ ξύλο και στα τραπεζάκια στην πλακόστρωτη αυλή της όλο το νόημα της παραδοσιακής ελληνικής ταβέρνας. Εδώ δοκιμάζουμε σπιτική μελιτζανοσαλάτα, κολοκυθάκια τηγανιτά, λουκάνικο χωριάτικο, χοιρινή καπνιστή μπριζόλα, ωραία κεφτεδάκια τηγανιτά, ζουμερό μπιφτέκι σε χορταστική μερίδα, μαλακή μοσχαρίσια μπριζόλα σωστά ψημένη, τραγανά παϊδάκια και λουκάνικα με πατάτες κομμένες στο χέρι αποτελούν τα must του καταλόγου της Κυρά Μαρίας. Ο λογαριασμός στα 15-20€ με κρασί και κερασμένο ραβανί ή καρυδόπιτα.

Τεχλικίδης
Αργοναυτών Κομνηνών 13, Δροσιά, τηλ: 21 0622 9002

 



Το καλοκαίρι έξω στα πεύκα και τον χειμώνα μέσα στον εξαιρετικά μεγάλο χώρο του, ο Τεχλικίδης στέκεται αγέρωχος στην «πεϊνιρλομάνα» Δροσιά από τότε που η περιοχή ήταν φίσκα στα βοσκοτόπια τη δεκαετία του ’30. Και ευτυχώς για τους θαμώνες του έχει κρατήσει ψηλά την ποιότητα και τη νοστιμάδα του πεϊνιρλί του. Η ζύμη του καλοψημένη και κριτσανιστή στις γωνιές, βγάζει μια ήπια γλυκάδα που το κάνει να ξεχωρίζει. Το τυρί πλούσιο και νοστιμότατο, ενώ τα έξτρα υλικά περιλαμβάνουν κιμά, σουτζούκι, παστουρμά, μπέικον και αυγό. Φρέσκες σαλάτες και καλό κρασί συνοδεύουν την κατανάλωση του εκλεκτού εδέσματος. Ο λογαριασμός στα 15-20€, με κρασί.

Βυρίνης
Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, τηλ: 2107012153

 



Μια νόστιμη ιστορία κοντά 9 δεκαετιών, στα σύνορα Παγκρατίου και Μετς, ξεδιπλώνεται στην οδό Αρχιμήδους μέσα από τα πιάτα αυτής της συμπαθέστατης ταβέρνας. Η αυλή της, γεμάτη βουκαμβίλιες, γιασεμί και λοιπά λουλούδια μας προδιαθέτει καταλλήλως για το τσιμπούσι που ακολουθεί άμα την άφιξει μας: τηγανιτές πατάτες, πράσινη σαλάτα, βλίτα, πιπεριές γεμιστές με τυρί, κεφτεδάκια τραγανά με φρέσκες πατάτες, ντολμάδες αυγολέμονο, χειροποίητη τυροκαυτερή, ρεβιθοκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού και το πιάτο –χιτ του μαγαζιού τσιγαριστό χοιρινό αποτελούν must επιλογές για την παραγγελία σας. Ο λογαριασμός κάτι λιγότερο από 15€/ άτομο με κρασί.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v