Πόσο στοιχίζει ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό;

Πόσο στοιχίζει η ενοικίαση ιστιοπλοϊκού σκάφους για ξέγνοιαστες, εναλλακτικές διακοπές ή σαββατοκύριακα με την παρέα σας; Τιμές, προσφορές, και όσα πρέπει να ξέρετε.
Πόσο στοιχίζει ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό;
Αράζετε σε έναν ερημικό κολπίσκο που δεν προσεγγίζεται από δρόμο και χορταίνετε πριβέ βουτιές. Βαριέστε εκεί; Ανοίγετε πανιά και βάζετε πλώρη για ένα αντικρινό νησάκι. Σκίζετε τα κύματα, λιάζεστε στο κατάστρωμά σας και βουτάτε στην κρυστάλλινη θάλασσα ακόμη και ένα δευτερόλεπτο αφού ξυπνήσετε. Το βράδυ μαγειρεύετε και πίνετε μπύρες με την παρέα ή αγναντεύετε το ηλιοβασίλεμα και τα αστέρια με το άλλο σας μισό. Δεν ακούγεται κι άσχημα, έτσι;

Ναι, οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι φοβερά ευέλικτες και ανανεωτικά διαφορετικές. Είναι όμως προσιτές για τον καθένα; Ένα ποσό άνω των 1.500€ για μια εβδομάδα για την ενοικίαση του σκάφους μπορεί να σας φαίνεται δυσθεώρητο και να βιαστείτε να το χαρακτηρίσετε σπορ για Κροίσους. Σκεφτείτε το όμως έτσι: Πόσα θα δίνατε σε ένα καλό ξενοδοχείο σε νησί για μία εβδομάδα διαμονής; Αν υπολογίσουμε, τώρα, ότι ένα μέσο σκάφος χωρά έξι άτομα και διαιρέσουμε το κόστος, βγαίνει περί τα 28€ τη μέρα.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά «παρελκόμενα» που φουσκώνουν το κόστος – όπως για παράδειγμα ο skipper που πρέπει να προσλάβετε για να οδηγεί, εφόσον δεν υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα στην παρέα σας με δίπλωμα ιστιοπλοϊκού (συνήθως το «μεροκάματό» τους ξεκινά από τα 130€), ενώ κάποιοι ιδιώτες δεν περιλαμβάνουν στο ενοικιαστήριο τα καύσιμα (περί τα 150€ για μία εβδομάδα), το Wi-Fi κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι τιμές έχουν πέσει αισθητά σε σχέση με την περασμένη δεκαετία και δεν αποκλείεται να πετύχετε κάποια καλή προσφορά, ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο, μιας και ο Αύγουστος θεωρείται high season. Συνυπολογίστε επίσης πως γλιτώνετε αρκετά χρήματα από το φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες, μιας και μπορείτε να βασιστείτε στις μαγειρικές σας δυνάμεις.

Τι πρέπει να ξέρετε
Αν αποφασίσετε να νοικιάσετε ιστιοπλοϊκό με την παρέα σας, πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας τα εξής:

-Οι περισσότεροι ιδιώτες νοικιάζουν ανά εβδομάδα – δεν αποκλείεται όμως να βρείτε επιλογές για απλό σαββατοκύριακο, που μπορεί να ξεκινά από τα 40€ κατ’ άτομο ανά μέρα.
-Πριν νοικιάσετε, ζητήστε να δείτε φωτογραφικό υλικό ή να δείτε το σκάφος από κοντά και να μάθετε όλες τις τεχνικές του προδιαγραφές. Ελέγξτε επίσης την ύπαρξη φωτοβολίδων, σωσιβίων και φαρμακείου, που θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σκάφος.
-Επιλέξτε την μαρίνα αναχώρησής σας και ελέγξτε αν ο ιδιώτης/η εταιρία ενοικίασης παρέχει τη δυνατότητα αναχώρησης από εκεί – οι «συνήθεις» βάσεις είναι η Αθήνα, η Λευκάδα, ο Σαρωνικός και τα μεγάλα ηπειρωτικά λιμάνια, ενώ οι συνήθεις «ρότες» κινούνται προς τα νησιά του Σαρωνικού, τις Κυκλάδες, το Ιόνιο, τις Σποράδες, τα Δωδεκάνησα και τη Νότια Πελοπόννησο.
-Θυμηθείτε να φοράτε παπούτσια με πρόσφυση για να μη γλιστράτε στο σκάφος, και να πάρετε τα απαραίτητα εφόδια σε τρόφιμα και νερό (επιλέξτε κυρίως τροφές που διατηρούνται εκτός ψυγείου) και φυσικά, έχετε μαζί σας αντηλιακό και ρούχα/αξεσουάρ προστασίας από τον ήλιο (καπέλο, γυαλιά κλπ).
-Για διανυκτέρευση σε μαρίνα ή λιμάνι νησιού, θα σας ζητηθεί ένα μικρό τέλος ελλιμενισμού (περί τα 20-30€), με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων. Ένα μικρό έξτρα κόστος είναι και το cleaning fee που χρεώνεται στο τέλος για τον καθαρισμό του σκάφους, περί τα 70€.
-Όπου δείτε τον όρο bare boat, σημαίνει σκάφος που νοικιάζεται χωρίς skipper, ενώ charter boat είναι το σκάφος όπου η παρουσία του skipper είναι υποχρεωτική. Μπορεί το κόστος του skipper να μην είναι αμελητέο (θα πρέπει εσείς να του παρέχετε και το φαγητό), θυμηθείτε όμως πως ξέρει τα κατατόπια και μπορεί να σας οδηγήσει σε μέρη που δεν θα εντοπίζατε ποτέ μόνοι σας.
-Το κόστος ενοικίασης ενός ιστιοφόρου, εκτός από τις ημέρες και την περίοδο ενοικίασης, εξαρτάται από το μέγεθος, τον τύπο και το έτος κατασκευής του σε σχέση πάντα με την πολυτέλεια και τον εξοπλισμό που διαθέτει.

Πόσο λοιπόν «πάει το μαλλί»;
Όπως αναφέραμε, οι εποχές έχουν κάνει τους ανθρώπους του χώρου πιο ευέλικτους, με αποτέλεσμα να μπορείτε να διαπραγματευτείτε πολύ καλές προσφορές. Θυμηθείτε όμως πως από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πετύχετε πολύ καλύτερες τιμές. Στην υψηλή περίοδο, αν έπρεπε να δώσουμε ένα μέσο όρο κόστους, αυτός θα προσέγγιζε τα 70€ τη μέρα κατ’ άτομο, περιλαμβανομένης της αμοιβής skipper. Όσο για εταιρίες, εφαρμογές και προσφορές, συγκεντρώνουμε παρακάτω χρήσιμες διευθύνσεις:

*Στο Incrediblue θα εισάγετε την περιοχή που θέλετε να ταξιδέψετε και θα σας εμφανιστούν όλα τα σκάφη ιδιωτών με τιμές ανάλογα με τις ημερομηνίες που θα επιλέξετε.  Εντοπίσαμε για παράδειγμα σκάφος 10 κουκετών που ξεκινά από Άλιμο για Σαρωνικό, για ένα σαββατοκύριακο στα τέλη Αυγούστου, που κοστίζει 59€ κατ’ άτομο τη βραδιά περιλαμβανομένης αμοιβής skipper. Για κάθε σκάφος, θα βρείτε επίσης και κριτικές χρηστών που το έχουν ήδη νοικιάσει.

*Στο Sailbooking.gr θα βρείτε ιστιοπλοϊκά με προορισμούς την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τον Σαρωνικό και Αργολικό κόλπο, το Βόρειο Αιγαίο και τις Σποράδες – εντοπίσαμε για παράδειγμα σκάφος 6 κουκετών για ενοικίαση μίας εβδομάδας τον Σεπτέμβριο στα 1.190€ (χωρίς skipper), ήτοι 28,5€ κατ’ άτομο ανά ημέρα. 

*Στο AegeanDreamSailing, τον φετινό τιμοκατάλογο του οποίου θα δείτε εδώ, εντοπίσαμε σκάφος 8 κουκετών για την high season μέχρι τέλη Αυγούστου, στα 2.100€, ήτοι μαζί με skipper, περί τα 52,5€ κατ’ άτομο ανά ημέρα.

*Στο TravelSail εντοπίσαμε εβδομαδιαίο ναύλο για το σκάφος Bavaria 36 στα 1400€ στα τέλη Αυγούστου, ήτοι μαζί με skipper περί τα 53€ κατ’ άτομο ανά ημέρα.

*Στο SunSailing «τρέχει» προσφορά για σαββατοκύριακο με ιστιοπλοϊκό στα 50-65€ κατ’ άτομο ανά ημέρα στον Σαρωνικό ή τις κοντινές στην Αθήνα Κυκλάδες, καθώς και ειδικές προσφορές για bachelor weekends ή παρέες και οικογένειες στα 400-500€ τη μέρα συνολικά, περιλαμβανομένης αμοιβής skipper. Υπάρχουν επίσης προσφορές για ημερήσιες με ιστιοπλοϊκό (Άλιμος-Αίγινα) από 35€ κατ’ άτομο. 

*Αν ξεκινάτε από Βόρεια Ελλάδα, στο Kavalayachting εντοπίσαμε τιμές από 46€ κατ’ άτομο ανά ημέρα (περιλαμβανομένου skipper), αν επιλέξετε να κάνετε ένα τριήμερο με την εξαμελή παρέα σας τον Σεπτέμβριο. 

*Στο Greece-Sailing, εντοπίσαμε το σκάφος Cyclades 43.4 για δεκαμελείς παρέες σε τιμές από 50€ κατ’ άτομο ανά ημέρα για τα τέλη Αυγούστου, περιλαμβανομένου skipper. 

*Στην ίδια περίπου τιμή (55€ κατ’ άτομο) εντοπίσαμε την προσφορά του Ionian Sails, για το πολυτελές σκάφος Fountain Pajot 39 για οκταμελείς παρέες οποιαδήποτε εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v