«Ζεστά» ποτά: 5 αγαπημένα χειμωνιάτικα cocktail

Πιάνουμε θέση δίπλα στο τζάκι, με καλή παρέα και απολαμβάνουμε πέντε ιδιαίτερα και αρωματικά cocktails που μυρίζουν χειμώνα.
«Ζεστά» ποτά: 5 αγαπημένα χειμωνιάτικα cocktail
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο χειμώνας επιτάσσει ζεστά ρούχα, παραδοσιακές χειμωνιάτικες συνταγές (μοσχαράκι κοκκινιστό κανείς;) και φυσικά «ζεστά» ποτά, οι μυρωδιές των οποίων φέρνουν στο νου χειμερινά τοπία και αναμνήσεις. Καλή ευκαιρία λοιπόν για αυτήν την εορταστική περίοδο που διανύουμε να καλέσετε την παρέα σπίτι, να ανάψετε τζάκι και αν έχετε και να ετοιμάσετε πέντε ιδιαίτερα και κλασσικά χειμωνιάτικα cocktail.

Old Fashioned
Λέγεται ότι είναι το πρώτο ποτό που «βαφτίστηκε» κοκτέιλ, ενώ η γέννησή του τοποθετείται στο 1880 στο Pendennis Club της Λουιζιάνα. Σερβίρεται πάντα στο ομώνυμο ποτήρι, ενώ τα βασικά συστατικά του είναι τα bitters, η ζάχαρη και το ουίσκι (ή burbon).

Υλικά:
1 κύβος άσπρης ζάχαρης ή 1 κοφτό κ.γλ.
3 - 4 σταγόνες Angostura bitters
60 ml Bourbon ή Whiskey
Ένα κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού

Εκτέλεση: Σε ένα ποτήρι old fashioned ρίχνουμε τη ζάχαρη και την βρέχουμε με την ανγκοστούρα. Αν είναι κύβος, τον πιέζουμε με το γουδοχέρι ή ένα κουταλάκι να λιώσει καλά. Αν είναι σκληρή και δεν λιώνει εύκολα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη σόδα (ανθρακικό), περίπου 1 κουταλιά της σούπας. Προσθέτουμε 4 - 5 παγάκια και το ουίσκι. Με ένα μαχαίρι κόβουμε, κατά μήκος του πορτοκαλιού, δύο λωρίδες από τη φλούδα του, πάχους 2 - 3 εκ. η καθεμία. Διπλώνουμε μία-μία τις λωρίδες στη μέση, πάνω από το ποτήρι, με το εξωτερικό μέρος του φλοιού τους προς τα έξω, έτσι ώστε να απελευθερωθούν μέσα στο ποτό τα αρώματά τους. Έπειτα βάζουμε τις φλούδες μέσα στο ποτήρι. Ανακατεύουμε λίγο με έναν αναδευτήρα (ή κουτάλι) για να ανακατευτεί το ουίσκι με την λιωμένη ζάχαρη και απολαμβάνουμε. Συνταγή από εδώ.

Β-52
Λέγεται ότι ανακαλύφθηκε από τον Peter Fich, μπάρμαν στο ξενοδοχείο Banff Springs Hotel στην Αλμπέρτα των ΗΠΑ, ενώ το όνομά του το απέκτησε από την ομώνυμη μπάντα η οποία ήταν από τις αγαπημένες του Fich. Οι παραλλαγές του είναι αρκετές – πίνεται και σε σφηνάκι – αλλά αυτή που μας αρέσει περισσότερο είναι η «κλασσική», την οποία και μοιραζόμαστε μαζί σας.

Υλικά:
20 ml Coffee Liqueur (Kahlua)
20 ml Irish Cream (Baileys Irish Cream)
10 ml Orange Liqueur (Grand Marnier)

Εκτέλεση: Βάζουμε στο ποτήρι σιγά σιγά το Kahlua. Με τη βοήθεια της πλάτης του barspoon (το πίσω μέρος του κουταλιού) προσθέτουμε σιγά σιγά το Baileys προσέχοντας να μην αναμιχθούν τα ποτά αλλά να δημιουργηθούν στρώματα από αυτά. Τέλος συνεχίζουμε με τη ίδια μέθοδο και με προσοχή για να μη χαλάσουμε τα στρώματα από τα ποτά και προσθέτουμε το Grand Marnier. Συνταγή από εδώ.

Hot Buttered Rum
Μυρωδάτο και άκρως χειμωνιάτικο cocktail, το οποίο συνδέεται με την περίοδο των εορτών και περιλαμβάνει ρούμι, βούτυρο, ζεστό νερό ή μηλίτη, γλυκαντικό και διάφορα μπαχαρικά (συνήθως κανέλα και μοσχοκάρυδο).

Υλικά:
45 ml Ρούμι
250 γρ βούτυρο
500 γρ μαύρη ζάχαρη
2 κ.γ βανίλια σκόνη
2 κ.γ κανέλα σε σκόνη
2 κ.γ μοσχοκάρυδο σε σκόνη 


Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο τη μαύρη ζάχαρη, τη βανίλια και τα μπαχαρικά σου και χτύπησέ τα όλα μαζί να ανακατευτούν καλά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να κρυώσει και παράλληλα σε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ανακατεύουμε 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας από το μείγμα βουτύρου και συμπλήρωσε με το ρούμι. Προσθέτουμε καυτό νερό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Boulevardier
Προϊόν έμπνευσης του ιδιοκτήτη του Harry’s New York Bar στο Παρίσι του 1927, του νεοϋορκέζου Harry McElhone, το συγκεκριμένο cocktail είναι αρκετά απλό στην ετοιμασία του και αρκετά «ζεστό» στην κατανάλωσή του.

Υλικά:
57 ml Βourbon
28 ml Campari
28 ml γλυκό βερμούτ

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα υλικά στο σέικερ και σερβίρουμε με μια φέτα λεμόνι. Τόσο απλά.

Hot Toddy
Ακόμα ένα αγαπημένο χειμωνιάτικο κοκτέιλ, το οποίο μάλιστα έχει και… θεραπευτικές ιδιότητες αφού ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος με «όπλα» του τον χυμό λεμονιού και το καταπραϋντικό μέλι.

Υλικά:
30 ml βραστό νερό
30 ml ουίσκι
2 γαρύφαλα
1 ξυλάκι κανέλας
1 μικρή φλούδα από λεμόνι
1 κ.γ. μέλι
1-2 κ.γ. χυμό λεμόνι
Λίγο μοσχοκάρυδο για πασπάλισμα

Εκτέλεση: Βράζουμε το νερό μαζί με τα μπαχαρικά και το χυμό. Ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι το ουίσκι και προσθέτουμε το βραστό νερό. Βάζουμε το μέλι και τη φλούδα από το λεμόνι.
Ανακατεύουμε καλά, πασπαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο και απολαμβάνουμε.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v