Χειμώνας: 12 «ζεστά» ποτά για τις κρύες νύχτες

Ανάψτε το τζάκι, χαλαρώστε στον καναπέ και απολαύστε δώδεκα εκλεκτές ετικέτες ποτών που συνοδεύουν ιδανικά τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Χειμώνας: 12 «ζεστά» ποτά για τις κρύες νύχτες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η περίοδος που διανύουμε ενδείκνυται για «ζεστές» νύχτες δίπλα στο τζάκι συντροφιά με ένα βιβλίο ή μια κλασσική ταινία στην τηλεόραση. Αυτό όμως που συμπληρώνει ιδανικά την cosy εικόνα, είναι σίγουρα ένα ποτήρι με κάποιο «ζεστό» ποτό να μας κρατά συντροφιά και να ζεσταίνει τον ουρανίσκο. Τι ποτό όμως θα είναι αυτό;

Ο συνεργάτης του In2life Θεόδωρος Λέλεκας προτείνει 12 εκλεκτές ετικέτες ποτών που θα σας κρατήσουν ζεστή συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Μπράντυ/Κονιάκ

Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο ποτό, με τη διαφορά ότι το κονιάκ αποτελεί ονομασία προέλευσης της ομώνυμης πόλης στη Γαλλία από όπου βγαίνει το εκλεκτό αυτό απόσταγμα. Η πρώτη επιλογή μας προέρχεται από τους… μετρ του είδους Ισπανούς και δεν είναι άλλη από το Torres 5 Imperial Brandy Solera Reserva (16€). Η δεύτερη είναι μια πιο premium ετικέτα από τον γαλλικό οίκο Hennessy με ονομασία Fine de Cognac (45€).

Απολαύστε τα σκέτα, χωρίς πάγο σε ποτήρι «τουλίπα» για να αναδειχθούν τα αρώματά τους. Αν θέλετε να τα «πειράξετε» λίγο, μπορείτε να προσθέσετε πάγο και κάποιο μίξερ (σόδα, τόνικ, ginger ale). Επίσης, τα μπράντυ/κονιάκ ταιριάζουν ιδανικά με μαύρο τσάι σε θερμοκρασία δωματίου, αναμειγμένο με πάγο. Συνοδεύονται με ξηρούς καρπούς και ένα καλό πούρο.

Ουίσκι

Επιλογές μας σε αυτήν την κατηγορία είναι τα σκωτσέζικα Single Malt, τα οποία είναι ατόφια σε αντίθεση με τα blended τα οποία αποτελούν ανάμειξη διαφόρων ειδών από διαφορετικά μέρη. Τα single malt βγαίνουν από ένα αποστακτήριο, σε μία παρτίδα και με μία συγκεκριμένη τεχνοτροπία, η οποία βασίζεται ως επί το πλείστο στο νερό που χρησιμοποιείται και στα δημητριακά τα οποία αποστάζονται. Προτείνουμε ένα Glenfiddich 12 YO από το Speyside της Σκωτίας (29€), το οποίο έχει έναν ήπιο και ευγενικό χαρακτήρα και είναι ευχάριστο στην κατανάλωση και ένα 18αρι Bowmore από την περιοχή Islay (81€).

Τα single malt δεν ενδείκνυνται για «πείραγμα» και απολαμβάνονται σκέτα με λίγο δροσερό μεταλλικό νερό (όχι βρύσης) σε αναλογία 1 προς 3. Το νερό βοηθά ένα καλό malt να αναδείξει τα αρώματά του. Απολαύστε τα με ξηρούς καρπούς ή ακόμα και με το φαγητό σας. Στη Σκωτία το Malt ουίσκι συνδυάζεται με καπνιστό σολομό ή με ώριμα καπνιστά τυριά.

Ακόμα ένας «συνήθης ύποπτος» για να μας κρατήσει συντροφιά τον χειμώνα, το μπέρμπον είναι το Αμερικάνικο ουίσκυ από το Kentucky που δεν πίνεται απαραίτητα σκέτο.

Επιλογές μας εδώ είναι το κλασσικό Jim Beam (20€) και το Wild Turkey 10 ετών Sherry Signature, το οποίο έχει παλαιώσει σε βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για Sherry, κάτι που το κάνει πιο γλυκό και πικάντικο (70€). Στην απλή του μορφή, το μπέρμπον μπορείτε να το απολαύσετε με πάγο, μια φέτα πορτοκάλι και ένα κερασάκι μαρασκίνο. Αν προσθέσετε δε και λίγη σόδα, τότε έχετε ένα από τα πιο γνωστά κλασικά κοκτέιλ, το Old Fashioned.

Βότκα

Αγαπημένο ποτό του χειμώνα, η βότκα πίνεται συνήθως σκέτη, παγωμένη σε σφηνάκι. Για αυτόν τον σκοπό, επιλέγουμε μια απλή ρωσική Kalashnikov (17€) και από premium ετικέτες μια Beluga (55€). Αν θέλετε μπορείτε να την «παίξετε» και σε κάποιο από τα δεκάδες cocktail. Για τον χειμώνα πάντως, προτείνουμε να τη συνδυάσετε με πουρέ μήλου και τριμμένη κανέλα ή κανέλα σε στικς για να αποτέλεσμα που θυμίζει αρκετά σπιτική μηλόπιτα.



Μαυροδάφνη/Port

Ένα καλό κρασί είναι ό,τι πρέπει για τον χειμώνα, όμως αυτήν την περίοδο εμείς θα προτιμήσουνε κάποια τα οποία είναι πιο… ενισχυμένα. Από την Ελλάδα, επιλέγουμε μια καλή Μαυροδάφνη Reserve 2003 από το οινοποιείο Παρπαρούση (24€).

Η δεύτερη, premium επιλογή μας είναι ένα αντίστοιχο σε δυναμικότητα ποτό από την Πορτογαλία, το Port. Επιλέγουμε το Niepoort Tawny Port 20YO (60€), ένα από τα κορυφαία Port της κατηγορίας του. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Port αποτελεί ένα πορτογαλέζικο επιδόρπιο κρασί το οποίο έχει παλαιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ομώνυμη περιοχή της Πορτογαλίας.

Την μαυροδάφνη προτείνουμε να τη συνδυάσετε με ένα γλυκό που να έχει βάση την bitter σοκολάτα, μετά το φαγητό, ενώ το Port ταιριάζει εξαιρετικά με καβουρδισμένα αμύγδαλα με αλάτι.

Τσίπουρο/ Grappa

Δίνουμε ακόμα μια ελληνική νότα στη λίστα μας, επιλέγοντας το παλαιωμένο τσίπουρο Καρδάση τριών ετών από τον Τύρναβο (33€). Εναλλακτικά, μπορούμε να δοκιμάσουμε και μια Grappa Ornellaia Eligo (56€), επίσης παλαιωμένη. Και τα δύο πίνονται κατά κύριο λόγο σκέτα και όχι παγωμένα καθώς έχουν αρώματα που χάνονται όταν παγώσουν. Απολαύστε τα μετά το φαγητό σε σφηνάκι ή σε ειδικά ποτήρια αποστάγματος (κολωνάτα τουλιποειδή με στενό στόμιο και φαρδύ μπολάκι για να μην εξατμίζεται το ποτό). Συνδυάζονται με ένα καλό πούρο και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v