Τσαγερί στην Αθήνα: 8 φλιτζάνια απόλαυση

Πιάνουμε τραπέζι σε οκτώ όμορφες αθηναϊκές τσαγερί και απολαμβάνουμε αρωματικό τσάι και συμπάθεια στο αχνιστό φλιτζάνι μας.
Τσαγερί στην Αθήνα: 8 φλιτζάνια απόλαυση
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν ζούμε στο Λονδίνο. Δεν παίρνουμε το τσάι μας κάθε απόγευμα στις 5.00 ακριβώς και λέμε πάντα πως «θα βγούμε για καφέ» και όχι «για τσάι». Τίποτα όμως δεν μας εμποδίζει να… γίνουμε Εγγλέζοι στην Αθήνα και να ανακαλύψουμε, ιδιαίτερα τώρα που ο καιρός το επιβάλλει, την απόλαυση μιας αχνιστής κούπας αρωματικού τσαγιού σε εννιά από τα καλύτερα μέρη της πόλης που δηλώνουν «τεϊοποτεία». 

Παιώνια 
Αμφικτύωνος 12 και Πουλοπούλου 8, Θησείο, τηλ.: 210 3410260
Από τις πιο ατμοσφαιρικές γωνιές στο «off» Θησείο, η Παιώνια έχει γίνει στέκι για τους «εναλλακτικούς» που δεν σταματούν το ψάξιμο σε γεύσεις, αρώματα, ανατολίτικα προϊόντα και βιολογικά καλούδια. Θα πιάσετε θέση γύρω από την μεγάλη ξύλινη μπάρα ή κάτω από τα μεγάλα χρωματιστά παράθυρα και θα δοκιμάσετε κάποιες από τις αμέτρητες ποικιλίες τσαγιού (με γεύσεις από την Ελλάδα ως την Τουρκία και την Άπω Ανατολή και από την Αφρική μέχρι τα εξειδικευμένα βότανα για ενδυνάμωση και χαλάρωση από όλο τον κόσμο). Συνοδεύστε τα με τα βιολογικά γλυκά ημέρας και, τέλος, προμηθευτείτε τσάι και αιθέρια έλαια από το ειδικό βοτανοπωλείο της Παιώνιας.

Στροφές
Χάμιλτον 7, πλατεία Βικτωρίας, τηλ.: 210 8833625

Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, το θρυλικό «τεϊοποτείον» της Βικτώριας έχει φιλοξενήσει γενιές και γενιές σχολιαρόπαιδων και φοιτητών, που προτιμούν την ρετρό αισθητική και την απόλαυση μιας κοπάνας για… τσάι, έτσι για μια αλλαγή από τα σύγχρονα café. Στα μαρμάρινα τραπεζάκια των Στροφών, που «αγναντεύουν» τις παλιακές αφίσες, τα παράθυρα με τα λευκά κεντητά κουρτινάκια και τα συλλεκτικά περιοδικά στους τοίχους, θα σας σερβίρουν δεκάδες γεύσεις τσαγιού σε λευκές τσαγιέρες και όμορφες κούπες με τιμές που ξεκινούν από τα 2,50€. 

Το Τσάι 
Λυκαβηττού & Αλεξάνδρου Σούτσου 19, τηλ.: 210 3388941

Ίσως η πιο εξειδικευμένη, 100% εστιασμένη στο τσάι γωνιά της Αθήνας είναι αυτή που το τιμά ακόμη και στο όνομά της. Το «Τσάι» βρίσκεται σε ένα ήσυχο στενό του Κολωνακίου και αποτελεί την τσαγερί του ομώνυμο βοτανοπωλείου με τις εκατοντάδες ποικιλίες τσαγιού. Στον όμορφο χώρο του με τα ευχάριστα χρώματα που ξεκουράζουν το μάτι, θα διαλέξετε από τον αναλυτικότατο κατάλογο τσαγιού, που εξηγεί την γεύση και την προέλευση του κάθε τσαγιού, καθώς και τον ιδανικό τρόπο να το απολαύσετε – μαζί με το τσάι σας μάλιστα, στο τραπέζι θα καταφτάσει και χρονόμετρο, που θα σας ειδοποιήσει πότε θα πρέπει να αφαιρέσετε το φακελάκι από την κούπα σας. Αργά το απόγευμα μπορείτε να δοκιμάσετε και signature cocktails με τσάι, ενώ κάθε Κυριακή (12.00-17.00) θα βρείτε στρωμένο έναν απολαυστικότατο μπουφέ για brunch απεριόριστης κατανάλωσης με 8,50€ το άτομο. Δείτε το μενού κάθε εβδομάδας στο facebook page του καταστήματος.  

Petite Fleur

Πλατεία Ελευθερωτών 2, Χαλάνδρι, 210 6814825 και Ομήρου 44, Κολωνάκι, 210-3613169 
Σε δύο πράγματα έχει αδυναμία το Petite Fleur: Στα ζεστά ροφήματα και την τζαζ. Και ενώ την μερίδα του λέοντος στα πρώτα κερδίζει η φημισμένη παχύρρευστη ζεστή σοκολάτα του, η λίστα με τις γεύσεις τσαγιού δεν υστερεί σε ποιότητα. Θα τις απολαύσετε στο ατμοσφαιρικό εσωτερικό των δύο χώρων του Petite Fleur, στο Χαλάνδρι και το Κολωνάκι, συνδυάζοντάς τις με τις live jazz νότες κάθε Τετάρτη ή τις μουσικές επιλογές από κινηματογραφικά soundtracks και κλασική μουσική καθημερινά. Μάθετε το πρόγραμμα των jazz flirt nights στο Petite Fleur εδώ.  

Chez M 
Υψηλάντου 176, Πειραιάς, τηλ: 210 4296990

Δεν είναι καθαρόαιμη τσαγερί. Για την ακρίβεια είναι κάτι ανάμεσα σε τσαγερί, pop cafe και art bar, βρίσκεται στον Πειραιά και μας κέρδισε με την όμορφη διακόσμησή του, τα pop-art έργα στους τοίχους και τις πρωτότυπες πινελιές σε κάθε γωνιά. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για τσάι και καφέ ως το βράδυ, για κοκτέιλ. Αλλά, ας μας συγχωρήσουν οι νυχτόβιοι, εμείς το προτιμάμε την ημέρα, από το πρωί ως νωρίς το απόγευμα, για να απολαύσουμε την μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις τσαγιού, που καταφθάνουν σε γλυκύτατες τσαγιέρες, συνοδευμένες από χαριτωμένα δοχεία με διακοσμητικές μελισσούλες για έξτρα γλύκα στο φλιτζάνι μας. Αγαπημένη μας γεύση είναι η «Φθινοπωρινή Σονάτα», ήτοι μαύρο τσάι με νότες από φουντούκι και βανίλια (3€).

Λωτός
Γλαύκου 14 & Δημητρίου Βασιλείου, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 6717461
Το γοητευτικό νεοκλασικό με την όμορφη αυλίτσα στο Νέο Ψυχικό φιλοξενεί τον «Λωτό» εδώ και αρκετά χρόνια, ένα στέκι που αγαπήθηκε από τους «ντόπιους» αρχικά ως καθαρόαιμη τσαγερί και τα τελευταία χρόνια και για τις ωραίες γεύσεις, όπως τις κρέπες και τα πιάτα ημέρας που σερβίρει. Ο χώρος είναι άκρως… χαλαρωτικός, με ξύλινα πατώματα, τζαμαρία για να κάνετε χάζι τον δρόμο, μεγάλους καθρέφτες και διακόσμηση με πολύ, αλλά όχι έντονο χρώμα, ενώ η πελατεία του κυμαίνεται στο 30 something εύρος που βρήκε στον Λωτό το αγαπημένο τους ρομαντικό στέκι. 

Bubbletale tea bar 
Αιόλου 17, τηλ: 2103211080

«Ξεφύτρωσε» στο κέντρο της Αθήνας (αλλά και στην Καλλιθέα και το Αιγάλεω, με δύο υποκαταστήματα) τον τελευταίο χρόνο για να συστήσει την νέα γευστική μόδα, το bubble tea (κρύο τσάι με «μπαλίτσες» που λιώνουν στο στόμα και αλλάζουν τη γεύση του). Τώρα όμως που ο χειμώνας έφτασε, το μικρό αλλά κουκλίστικο στέκι στον πεζόδρομο της Αιόλου είναι ό,τι πρέπει για μια απολαυστική στάση για ζεστό τσάι. Φυσικά δεν θα έχει… bubbles, όπως το κρύο, αλλά θα βρείτε ποικιλίες όπως κόκκινο decaf, με μπαχαρικά, μήλο-κανέλλα και φρούτα του δάσους. Αυτό που σίγουρα θα σας φτιάξει την διάθεση όμως είναι ο συνδυασμός των γεύσεων με την παραμυθένια ατμόσφαιρα, τα πολύχρωμα φωτιστικά-αερόστατα και το σκηνικό κουκλόσπιτου που έχει στηθεί. Θα βρείτε ακόμη και ωραιότατα γλυκά ημέρας, αλλά και αλμυρές γεύσεις για τη λιγούρα. 

Sweet Melek 
Αχιλλέως 31, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2111835966

Δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «ατμοσφαιρική» τσαγερί, όπως στις παραπάνω περιπτώσεις. Το Sweet Melek, ό,τι στερείται σε διακόσμηση και στιλ, το κερδίζει σε αυθεντικότητα και έθνικ ύφος: Πρόκειται για ένα συνοικιακό στέκι με μια λιτή σκεπαστή βεραντούλα, «αφοσιωμένο» στο τουρκικό τσάι και τις πολίτικες γεύσεις, από σιροπιαστά γλυκά και καζάν ντιμπί μέχρι… τουλούμπες και αλμυρά πιάτα για τους πιο πεινασμένους. Με αυτά θα συνοδεύσετε το τσάι σας, όπως άλλωστε το συνηθίζουν σε κάθε περίσταση και στην Πόλη, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε και το αυθεντικό ανατολίτικο σαλέπι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v