Vamma del Sol: Πούρα made in… Pella

Εδώ και ένα περίπου χρόνο η Κρύα Βρύση Πέλλας έχει άρωμα… Κούβας, παράγοντας αποκλειστικά χειροποίητα long filler premium πούρα. Ποιοι ευθύνονται για αυτό το πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα και ποια διαδικασία ακολούθησαν για να το ολοκληρώσουν;
Vamma del Sol: Πούρα made in… Pella
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ελληνικά Πούρα. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί σύντομο ανέκδοτο, όμως είναι πέρα για πέρα γεγονός και, αν το καλοσκεφτούμε, καθόλου αναπάντεχο. Σε μια χώρα με περιοχές που βγάζουν εξαιρετικά καπνά, η παραγωγή ελληνικών χειροποίητων πούρων μάλλον… καθυστέρησε. Συγκεκριμένα, μόλις το 2004 κυκλοφόρησαν τα πρώτα ελληνικά χειροποίητα πούρα με την ονομασία Domenico από το ομώνυμο χωριό στην πεδιάδα της Λάρισας, όμως τον περασμένο Δεκέμβρη η αγροτική μονάδα παραγωγής κατέβασε ρολά εξαιτίας της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά και της ειδικής εγγύησης που έπρεπε να κατατεθεί υπέρ του δημοσίου.

Παράλληλα, από τον Μάιο του 2012, ένα άλλο χωριό η Κρύα Βρύση Πέλλας μπήκε δυναμικά στην αγορά και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δημιουργεί πούρα στην κατηγορία Premium Long Filler σε δύο εξαιρετικές ποικιλίες, Corona και Petit Corona. Πίσω από το ελπιδοφόρο αυτό εγχείρημα βρίσκεται η οικοτεχνία Κωσταντινίδη των αδερφών Άρη και Κώστα. Με μακροχρόνια εμπειρία στην καλλιέργεια φύλλων καπνού, τα δύο αδέλφια ονόμασαν τα πούρα τους Vamma Del Sol, δηλαδή «Απόσταγμα του Ήλιου».

Ένα «ταξίδι» γεμάτο χαρμάνια

Η απόφαση για την είσοδο στον αρωματικό χορό του πούρου για τα δύο αδέλφια πάρθηκε αφού σταμάτησαν την καπνοπαραγωγή. «Ο παππούς μου παρήγαγε ανατολικού τύπου καπναά, ο πατέρας μου Μπέρλεϊ και εμείς σαν γενιά θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό με βάση το τι έχει ανάγκη η αγορά, μιας και κατείχαμε ήδη την τεχνογνωσία παραγωγής φύλλων. Αναζητήσαμε τις ανάγκες των μοντέρνων καταναλωτών και είδαμε ότι ψάχνουν ασφαλή προϊόντα με νέα χαρακτηριστικά», λέει ο κ. Άρης Κωσταντινίδης και προσθέτει: «Βασιστήκαμε πάνω σε αυτό και δεδομένου του ότι το 2000 είχε γίνει μια τεράστια καμπάνια από την Αμερική και το Χόλυγουντ όπου όλοι κάπνιζαν πούρα, αλλά και δεδομένου ότι η Κούβα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση αποφασίσαμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε και εμείς πούρα».

«Το ταξίδι μας λοιπόν στην παραγωγή του πούρου ξεκινάει το 2006 με ένα project που μοιάζει αρκετά με… διπλωματική εργασία και τρέχει σε τέσσερα επίπεδα. Αρχικά έπρεπε να ελέγξουμε την πρωτογενή παραγωγή. Με ποια φύλλα καπνού παράγονται τα πούρα; Μέσα από έρευνα διαπιστώσαμε ότι αυτές οι ποικιλίες φύλλων λέγονται μεγαλόφυλλα ανατολικού τύπου. Παράλληλα τρέξαμε και μια έρευνα μεταποίησης. Πώς γίνεται δηλαδή ένα πούρο; Η κατασκευή του κρύβει πολλά μυστικά και πολλά ψέματα», εξηγεί ο κ. Κωσταντινίδης.
Ακολούθησε η διερεύνηση του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα, το οποίο – δυστυχώς για τα δύο αδέρφια – έπρεπε να δημιουργηθεί από το μηδέν, ενώ το τελευταίο στάδιο ήταν η «παραδοσιακή» έρευνα αγοράς.

Τα δύο αδέρφια άλλαξαν τις καλλιεργητικές μεθόδους στα χωράφια τους, έφεραν καινούργιες ποικιλίες καπνού και το αποτέλεσμα τους εξέπληξε ευχάριστα. «Στείλαμε τα καπνά στις ΗΠΑ για να τα εξετάσουν και εκπλαγήκαμε με το γεγονός ότι χωρίς καμία προσθήκη χημικών, το πούρο έδινε πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε γεύση και άρωμα», εξηγεί ο κ. Κωσταντινίδης, «παράλληλα πήγα στην Κούβα και ‘ξεσήκωσα’ κάποια χαρακτηριστικά, μύρισα, είδα πράγματα. Πήγα στο εργοστάσιο που βγάζει τα Partagas, είδα τις ποικιλίες και κατάλαβα ποιες έπρεπε να χρησιμοποιήσω».

Από την Πέλλα στην Κούβα

Στο ταξίδι του στην Κούβα, ο κ. Κωσταντινίδης έμαθε πώς γίνεται η μεταποίηση ενός πούρο. «Υπάρχουν τρία στάδια. Μετά την παραγωγή των φύλλων καπνού είναι η διαδικασία ωρίμανσης, η οποία διαρκεί δύο με τρία χρόνια ανάλογα με τι χαρακτηριστικά θες να δώσεις στο πούρο, όσο έντονο θες να είναι κτλ. Εκεί είναι και το μυστικό της κάθε εταιρείας και παραγωγού. Μετά ξεκινά η παραγωγική διαδικασία, δηλαδή το φύλλο να αποστελεχωθεί, να ξαναδιαλεχθεί και να χωριστεί ανάλογα με το αν πάει για γέμισμα (filler), αν πάει για πρώτο περιτύλιγμα (pinter) ή για τελικό περιτύλιγμα (wrapper)», εξηγεί.

Μετά, τα πούρα μπαίνουν σε ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας και μένουν για έξι περίπου μήνες εκεί, όπου μάλιστα γυρίζονται περιστασιακά. «Είναι μια διαδικασία ωρίμανσης, σαν το κρασί, έτσι ώστε να πάρουν μετά το ‘δαχτυλίδι’ και να μπουν στο κουτί έτοιμα για αγορά», προσθέτει ο ίδιος.

Θεσμικό πλαίσιο… από την αρχή

Το «κατ’εξαίρεση» προϋπάρχον θεσμικό πλαίσιο δυσκόλεψε αρκετά τα δύο αδέρφια. «Θεσμικό πλαίσιο δεν υπήρχε και η μοναδική εταιρεία που παρήγαγε τότε πούρα, ο συνεταιρισμός της Ελασσόνας, είχε πάρει άδεια κατ’ εξαίρεση. Το θεωρήσαμε άδικο, παλέψαμε και καταφέραμε να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για όλους τους επίδοξους παραγωγούς. Θέλαμε να επανατοποθετήσουμε την καπνοπαραγωγή στην ελληνική ύπαιθρο σε συνθήκες αγοράς. Αν μείνουμε μόνοι μας σε αυτό, θα κάνουμε κάποια sticks και θα τελειώσει εκεί. Δεν πρέπει να τελειώσει η καπνοπαραγωγή στην Ελλάδα», τονίζει. Κάπως έτσι, οι αδερφοί Κωσταντινίδη κατάφεραν να τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος 39/43 31/3/2011 με το άρθρο 100, δίνοντας την δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μικρές μονάδες παραγωγής προϊόντων καπνού.

Στην τελική ευθεία

Αφού ολοκλήρωσαν και την έρευνα αγοράς, τα δύο αδέρφια θεώρησαν ότι έπρεπε να καλύψουν την κατηγορία των χειροποίητων long filler, μιας και αφ’ ενός είναι η κορυφαία κατηγορία πούρου και αφ’ ετέρου στην Ευρώπη δεν υπήρχε χειροποίητο long filler, μόνο μηχανοποίητα. «Είναι ένα προϊόν που η αξία του αυξάνει συνέχεια, σαν το κρασί που παλαιώνει. Οι βιομηχανίες δεν μπορούσαν να μπουν σε αυτή την κατηγορία λόγω του εργατικού κόστους, αλλά και του κόστους της πρώτης ύλης. Εμείς όντες παραγωγοί καπνού, είχαμε το κόστος της πρώτης ύλης σε εργατοώρες, δεν την αγοράζαμε, την παράγαμε. Είμαστε μια καθαρή οικοτεχνική παραγωγή», αναφέρει ο κ. Κωσταντινίδης.

Χαρακτηριστικά των πούρων της οικοτεχνίας Κωσταντινίδη, εκτός από το ότι φτιάχνονται στο χέρι με μεγάλα γεμίσματα (long filler), ήταν τα ολοκληρωμένης διαχείρισης φύλλα και η βιολογική μεταποίηση. «Βγάλαμε ένα long filler premium πούρο με δύο έξτρα χαρακτηριστικά. Αν ο καταναλωτής καταλάβει πόσο καθαρό είναι αυτό που του δίνουμε, τότε δεν θα έχουμε ανταγωνισμό», λέει χαρακτηριστικά.

Η… Corona των αδερφών Κωσταντινίδη αποτελείται από τέσσερα είδη καπνού και έχει μεστή γεύση και δυνατή επίγευση. Κόστιζει 6€ το τεμάχιο και κυκλοφορεί σε κουτιά των πέντε τεμαχίων.

H Petit Corona τώρα, αποτελείται από τρία είδη καπνού και έχει μεστή γεύση και ελαφριά επίγευση. Κοστίζει 5€ το τεμάχιο και κυκλοφορεί σε συσκευασίες των πέντε τεμαχίων.

«Φιλοδοξούμε να βγάλουμε και ένα ωραίο ρομπουστάκι και ενδεχομένως μια μικρή ή κοντή Corona. Αναλόγως με τη ζήτηση υπάρχει σε κάθε περίοδο. Θα δούμε τι τύπους ζητάει η αγορά και αναλόγως θα πράξουμε. Φέτος η αγορά του πούρου έχει τεράστιους κλυδωνισμούς, είμαστε σε μια διαδικασία ξεκαθαρίσματος. Είμαστε από πέρσι τον Μάιο στην αγορά με μια εξαετία πολλής δουλειάς, χωρίς επιδότηση, χωρίς δανειοδότηση και μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία απόσβεση. Αντίθετα, ακόμα βάζουμε χρήματα», καταλήγει ο κ. Κωσταντινίδης για το παρόν και το μέλλον του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος.

Τα πούρα Vamma del Sol θα βρείτε σε κεντρικά καπνοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για την Αθήνα συγκεκριμένα:

* Στο Σύνταγμα στο κατάστημα Μιάμη.
* Στο Κολωνάκι στο κατάστημα Πολύζος.
* Στην Ιπποκράτους 13 στο κατάστημα Tobacco House ΡΕΝΤΖΗΣ.
* Στην Νέα Ερυθραία στο κατάστημα Puro Accessori.
* Στο Ίλιον στην Λεωφόρο Δημοκρατίας 65, σε καπνοπωλείο παραπλεύρως του Carrefour.
* Μέσω του καταστήματος Καρύδης στην Αγία Βάρβαρα, σε αρκετά καταστήματα λιανικής στην Αθήνα. 

Μπορείτε επίσης, να τα παραγγείλετε ύστερα από επικοινωνία με την οικοτεχνία. 

VAMMA DEL SOL
Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 34, Κρύα Βρύση Πέλλας
Τηλ. 2382061223, 6973795153, 6973337475
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v