Light cocktails: Happy hour… χωρίς θερμίδες

Ποιός είπε ότι δεν μπορείτε να καταναλώνετε τα αγαπημένα σας cocktail διατηρώντας παράλληλα την καλοκαιρινή σας σιλουέτα; Πέντε light παραλλαγές για να έχετε την συνείδησή σας καθαρή και αυτό το καλοκαίρι.
Light cocktails: Happy hour… χωρίς θερμίδες
Ανέκαθεν λατρεύαμε τα cocktails. Τα έχουμε μάλιστα τιμήσει ουκ ολίγες φορές συντροφιά με αγαπημένα πρόσωπα κατά την διάρκεια καλοκαιρινών συναντήσεων ή πάρτι. Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα από αυτά – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – είναι άκρως «θερμιδοφόρα», με αποτέλεσμα να μας παρασύρουν σε διατροφικές αμαρτίες την στιγμή που πασχίζουμε να διατηρήσουμε την σιλουέτα μας εν όψει καλοκαιριού και παραλίας.

Η συνεχόμενη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με τους υδατάνθρακες οι οποίοι συνήθως το συνοδεύουν (χυμοί, αναψυκτικά κτλ.), όχι μόνο αυξάνει τον ρυθμό αποθήκευσης λίπους, αλλά αποτελεί και σημαντικό εμπόδιο στην διαδικασία διάλυσής του από τον οργανισμό. Μην ανησυχείτε όμως, εναλλακτικές υπάρχουν. Ακολουθώντας τις παρακάτω συνταγές, θα απολαύσετε μερικά από τα αγαπημένα σας cocktails χωρίς τύψεις – αρκεί να τα καταναλώσετε με μέτρο.

Light Mojito (140 θερμίδες)

Σε γενικές γραμμές, το αγαπημένο ποτό του καλοκαιριού αποτελεί ούτως η άλλως την καλύτερη επιλογή όσον αφορά τις συνολικές θερμίδες, αλλά υπάρχει τρόπος να το φτιάξετε ακόμα πιο ελαφρύ. Πώς; Χρησιμοποιώντας σιρόπι από Splenda (ή οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία βρείτε στο σούπερ μάρκετ) αντί για κανονικό σιρόπι ή μαύρη ζάχαρη. Φτιάξτε το διαλύοντας δύο φακελάκια Splenda σε 30 ml νερού και ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.


Υλικά
: 60ml λευκό ρούμι
30 ml σιρόπι από Splenda
30 ml χυμό lime
7 φύλλα μέντας
Λίγη σόδα

Λιώστε τα φύλλα μέντας μαζί με μία φέτα lime στο shaker, προσθέστε πάγο και τα υπόλοιπα συστατικά και χτυπήστε καλά. Αδειάστε σε ένα ψηλό ποτήρι και συμπληρώστε με σόδα.

Light Margarita (100 θερμίδες)

Το πλέον «θερμιδοφόρο» cocktail (περίπου 500 θερμίδες) μπορεί να γίνει αρκετά πιο ελαφρύ με ορισμένες αλλαγές στα συστατικά του. Μπορείτε επίσης να το φτιάξετε χωρίς αλκοόλ και να έχετε ένα cocktail με μόλις 10 θερμίδες!

Υλικά: 180ml Sprite Zero
1 σφηνάκι λευκή τεκίλα (περίπου 45 ml) 
Λίγη λεμονάδα με γλυκαντικά
2 κουταλιές της σούπας χυμό lime

Ανακατεύετε όλα τα υλικά στο shaker και αδειάζετε σε ένα ποτήρι μαργαρίτας με τριμμένο πάγο.

Grapefruit Basil Martini (160 θερμίδες)

Μπορεί οι περισσότερες light συνταγές για cocktails να αφαιρούν υλικά για να μειώσουν τις συνολικές θερμίδες, η συγκεκριμένη όμως ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα. Με την προσθήκη βασιλικού και grapefruit το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, έχετε ένα ελαφρύ cocktail με… άποψη.

Υλικά: 2 φύλλα βασιλικού
30 ml χυμός grapefruit
30 ml σιρόπι από Splenda
50 ml τζιν
Λίγο αφρώδες οίνο

Λιώστε σε ένα shaker τον βασιλικό και λίγο από το σιρόπι. Προσθέστε το υπόλοιπο σιρόπι μαζί με το τζιν και ανακατέψτε καλά μαζί με τριμμένο πάγο για είκοσι δευτερόλεπτα περίπου. Στραγγίστε τα υλικά σε ένα ποτήρι για martini και προσθέστε λίγο αφρώδη οίνο. Γαρνίρετε με μια κομμένη φέτα grapefruit.

Pina Colada Cooler (165 θερμίδες)

Ας το πάρουμε απόφαση. If we like Pina Colada… εκείνη δεν δείχνει να γουστάρει το μαγιό μας – 640 θερμίδες δεν είναι δα και λίγες. Ή μήπως όχι; Δοκιμάστε την παρακάτω light παραλλαγή για να απολαύσετε το εξωτικό αυτό cocktail χωρίς τύψεις.

Υλικά: 45ml ρούμι με άρωμα καρύδας
90ml χυμός ανανά
120ml ανθρακούχο νερό
1 κουταλιά της σούπας κρέμα καρύδας

Ανακατέψτε τα υλικά σε ένα shaker και αδειάστε σε ένα ποτήρι με τριμμένο πάγο. Γαρνίρετε με μια φέτα φρέσκου ανανά.

Blueberry Lemon Breeze (205 θερμίδες)

Χρησιμοποιώντας σιρόπι αγάβης στο συγκεκριμένο cocktail (θα το βρείτε στις περισσότερες κάβες) αντί για κανονικό σιρόπι, όχι μόνο αυξάνετε την πολυπλοκότητα της γεύσης του, αλλά κρατάτε και το ζάχαρο στο αίμα σας σε κανονικά επίπεδα χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη. Εν ολίγοις, δεν «ενθαρρύνετε» την αποθήκευση λίπους.

Υλικά: 10 μύρτιλλα (θα τα βρείτε κατεψυγμένα στα σούπερ μάρκετ)
20 ml σιρόπι αγάβης
45 ml τζιν
20 ml χυμό φρέσκου λεμονιού
30 ml σαμπάνια

Λιώστε στο shaker τα μύρτιλλα με το σιρόπι. Προσθέστε το τζιν και τον χυμό λεμονιού και χτυπήστε τα δυνατά για περίπου είκοσι δευτερόλεπτα. Στραγγίστε το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι για martini και προσθέστε στο τέλος την σαμπάνια. Γαρνίρετε με μερικά μύρτιλλα περασμένα σε ξυλάκι για cocktails.

Αν τώρα έχετε βγει με παρέα σε κάποιο μπαράκι και δεν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία να εξηγήσετε στον barista πώς και τι, ιδού μερικές light επιλογές που μπορείτε να κάνετε:

* Vodka Cranberry ή Cape Codder (περίπου 65 θερμίδες)
* Σαμπάνια (85 θερμίδες)
* Mojito με μαύρη ζάχαρη (200 θερμίδες)
* Martini καρπούζι (120 θερμίδες)
* Gin Tonic (100 θερμίδες)
* Sour-Apple Martini (160 θερμίδες)

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v