Τι θα δούμε το καλοκαίρι στην Επίδαυρο;

Κωμωδία ή τραγωδία; Αριστοφάνη ή Σοφοκλή; Αν δυσκολεύεστε να διαλέξετε… επιδαύριο Σαββατοκύριακο, σας έχουμε καλυμμένους.
Τι θα δούμε το καλοκαίρι στην Επίδαυρο;
της Ηρώς Κουνάδη

Κάποιοι από εμάς, έχουμε τα σχέδια της Επιδαύρου κάθε χρόνο κάπως σαν τα σχέδια των διακοπών: Πότε θα πάμε, τι θα δούμε, ποια παράσταση φαίνεται πιο υποσχόμενη από τις άλλες, ποια θα γίνει πιο γρήγορα sold out, να βιαστούμε να κλείσουμε εισιτήρια. Το πρόγραμμα ξεκοκαλίζεται άμα τη ανακοινώσει του, το ξαναβλέπουμε όμως κανα-δυο φορές μες στον χειμώνα –κυρίως όποτε ανακοινώνονται ημερομηνίες για άλλα ενδιαφέροντα μεγαλο-γεγονότα του καλοκαιριού, τύπου συναυλίες, φεστιβάλ, Καλαμάτες και πάει λέγοντας.

Αν εσείς δεν είστε τέτοιου είδους κολληματίες, και αναρωτηθήκατε πρώτη φορά τώρα «τι να δω το καλοκαίρι στην Επίδαυρο;» ορίστε το απόσταγμα της σοφίας μας…

Αν θέλετε κωμωδία…

Κωμωδία στην Επίδαυρο θα πει Αριστοφάνης, και ο Αριστοφάνης (οφείλουμε να προειδοποιήσουμε) συχνά κατακρεουργείται με εμβόλιμα αστειάκια περί κρίσης, ΔΝΤ και Μάνταμ Μέρκελ, ή ό,τι άλλο μας απασχολεί κατά καιρούς. Αθώος για το έγκλημα αυτό έχει κριθεί μέχρι στιγμής ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, που φέτος σκηνοθετεί τις Θεσμοφοριάζουσες, στη μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα, στις 27-28 Ιουλίου. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Νάντια Κοντογεώργη, Μαρία Κατσανδρή, Άντρη Θεοδότου, Ελένη Ουζουνίδου.

Αν δεν θέλετε ντε και καλά τον Αριστοφάνη σας ορίτζιναλ, στις 10-11 Αυγούστου ο Κώστας Φιλίππογλου θα σκηνοθετήσει τους Λάκη Λαζόπουλο, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρη Πιατά και Αντώνη Καφετζόπουλο στους Βατράχους. Στις 29-30 Ιουνίου, ο Κώστας Τσιάνος σκηνοθετεί τους Πέτρο Φιλιππίδη, Παύλο Χαϊκάλη, Κώστα Κόκλα, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και Τάκη Παπαματθαίου στους Αχαρνείς. Και ο αριστοφανικός κύκλος κλείνει με τον Πλούτο του Νικήτα Μιλιβόγεβιτς, από το Εθνικό Θέατρο, στις 13-14 Ιουλίου. Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Γάλλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μάνος Βακούσης.

Αν προτιμάτε τραγωδία…

Η δική μας (διχασμένη, αυτή τη χρονιά) ψήφος εμπιστοσύνης πηγαίνει αφενός στην παράσταση που ανεβαίνει στις 6-7 Ιουλίου, τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις (που εντυπωσίασε πέρυσι με το Επτά Επί Θήβας) και αφετέρου σε εκείνη που θα κλείσει για φέτος την αυλαία, τον Οιδίποδα Επί Κολωνώ του Σοφοκλή, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ των Συρακουσών και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου. Η παράσταση θα ανέβει στα ιταλικά, με ιταλούς ηθοποιούς, και υπέρτιτλους στα ελληνικά και τα αγγλικά, στις 17-18 Αυγούστου.

Δύο ακόμα επιλογές είναι η Ηλέκτρα του Σοφοκλή στις 20-21 Ιουλίου, μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου που σκηνοθετεί ο Θάνος Παπακωνσταντίνου με πρωταγωνιστές τους Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χρήστο Λούλη, και από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις 3-4 Αυγούστου ο Ορέστης του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, με τους Ιωάννα Κολλιοπούλου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Δημοσθένη Παπαδόπουλο, Χρήστο Στέργιογλου, Χρίστο Στυλιανού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v