Αυτό το Σάββατο η φάση είναι Επίδαυρος

Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, βουτιές στο Καλαμάκι και τέλειο σπιτικό φαγητό έχει η μονοήμερή μας στην Επίδαυρο αυτό το Σάββατο.
Αυτό το Σάββατο η φάση είναι Επίδαυρος
της Ηρώς Κουνάδη

Δυο ωρίτσες μακριά από την Αθήνα, η Επίδαυρος έχει την τέλεια συνταγή για μια σούπερ μονοήμερη: Και καταπληκτικό φαγητό σε μια πανέμορφη αυλίτσα, και βουτιές σε δροσερά νερά, και πολλά υποσχόμενη παράσταση το βράδυ στο συγκλονιστικό Αρχαίο Θέατρό της. Τι λέτε, φύγαμε;

Στάση 1η: Βουτιά… στα δροσερά



Κατά την ταπεινή μας άποψη, η ωραιότερη παραλία της περιοχής γύρω από το Αρχαίο Θέατρο, είναι το Καλαμάκι, στην Παλαιά Επίδαυρο. Παρκάρετε το αυτοκίνητο στην παραλία που λέγεται Βαγιωνιά, προμηθεύεστε παγωμένα καφεδάκια από την καντίνα εκεί, και ακολουθείτε το πλακόστρωτο μονοπάτι για πέντε λεπτά με τα πόδια, ως το Καλαμάκι με τα δροσερά του νερά, τα πεύκα του που φτάνουν σχεδόν στο κύμα και την… συμφωνία των τζιτζικιών για soundtrack του πρωινού –ή του μεσημεριού, αναλόγως πόσο πρωινοί τύποι είστε και τι ώρα θα φτάσετε, εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε.

Στάση 2η: Σπιτικό φαγητό σε μια σκιερή αυλίτσα



Από τις αγαπημένες μας διευθύνσεις για φαγητό στην Παλαιά Επίδαυρο, το Καλογερικόν στο Γιαλάσι έχει μια πανέμορφη, σκιερή αυλίτσα πνιγμένη στα δέντρα, τα τραπεζάκια της οποίας φορτώνονται μεσημέρι-βράδυ με σπιτικές νοστιμιές να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Στα χιτ του μενού συγκαταλέγονται ο μουσακάς και το κοκκινιστό μοσχαράκι, ωραιότατα είναι και όλα τα παρελκόμενα (έξτρα λαρτζ χωριάτικη με ζουμερές ντομάτες, και πεντανόστιμα ντολμαδάκια στα «οπωσδήποτε») και πολύ καλό το βιολογικό κρασί. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο.

Στάση 3η: Καφεδάκι με πανοραμική θέα



Στο δρόμο από την Παλαιά Επίδαυρο προς το Αρχαίο Θέατρο, αξίζει να κάνετε μια μικρή παράκαμψη για ένα γρήγορο καφεδάκι στο Stork, ελάχιστα έξω από το χωριό στο δρόμο προς τη Νέα Επίδαυρο, για να… χαζέψετε (στην κυριολεξία) με την φαντασμαγορική θέα από το μπαλκόνι του σε όλη τη γύρω περιοχή –το βαθυγάλαζο του Σαρωνικού, το απόλυτο πράσινο των βουνών τριγύρω, και την τέλεια αντίθεση που κάνουν τα κεραμίδια των σπιτιών γύρω από το λιμανάκι της Παλαιάς Επιδαύρου.

Στάση 4η: Στο Αρχαίο Θέατρο για τις Βάκχες

Ο Έκτορας Λυγίζος, που σκηνοθέτησε πριν από λίγα χρόνια την πολυσυζητημένη ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», σκηνοθετεί τώρα έναν all star θίασο (Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου) στις Βάκχες του Ευριπίδη.



Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Ο θεός Διόνυσος φτάνει στην πόλη με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει εαυτόν και το άστυ απέναντι στην έλευση μιας θρησκείας που εξισώνει τους πάντες –νυν και πρώην βασιλιάδες, θεούς και δούλους, μάντεις και αγγελιοφόρους, γυναίκες και άνδρες– σε έναν κόσμο συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη, αλλά και αγνά του ένστικτα. Πρόκειται για τη μοναδική σωζόμενη τραγωδία όπου ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος, αλλά και ως παντεπόπτης σκηνοθέτης- συγγραφέας.

Η παράσταση εξερευνά τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα και την πολυφωνικότητα του χορού: οκτώ αφηγητές, εντάσσοντας τα χορικά στη βασική πλοκή, παρακολουθούν τη διαδικασία της σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μικτού συνόλου, την αντίσταση των μελών του, αλλά και τη λαχτάρα τους να ανέβουν φαντασιακά στο ιερό βουνό ως μαινάδες και να μετατραπούν σε βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του «άλλου», της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθούν δύο άτομα αντιμέτωπα υπό το βλέμμα ενός θεατή-μάρτυρα.

Η παράσταση ξεκινά στις 21.00, και τα εισιτήρια κυμαίνονται από 10€ έως 45€, αναλόγως τη θέση που θα επιλέξετε να καθίσετε (φοιτητικά από 5€ έως 13€, ΑΜΕΑ και ανέργων 5€).

Θέλετε να δείτε την παράσταση αλλά βαριέστε να οδηγείτε/ σας τελείωσε η βενζίνη/ δεν έχετε αυτοκίνητο; Κανένα πρόβλημα. Περνάτε μια βόλτα από τα εκδοτήρια των εισιτηρίων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, κλείνετε μια θέση στο λεωφορείο (15€ το άτομο) και επιβιβάζεστε στις 17.00 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα ή στις 17.10 στην Ομόνοια, έξω από το Hondos Center.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v