Ο Χαΐνης Δ. Αποστολάκης... κι Όμως Κινείται στο ΙΜΚ

Η ομάδα ελλήνων χορευτών και ακροβατών "Κι όμΩς κινείται" και ο Χαΐνης Δ. Αποστολάκης παρουσιάζουν δύο υπέροχες παραστάσεις στο ΙΜΚ.
Ο Χαΐνης Δ. Αποστολάκης... κι Όμως Κινείται στο ΙΜΚ

Η ομάδα ελλήνων χορευτών και ακροβατών "Κι όμΩς κινείται" και ο Χαΐνης Δ. Αποστολάκης παρουσιάζουν την κλασική πλέον παράσταση με τίτλο "Το σωματίδιο του θεού", μαζί με την καινούρια τους συνεργασία, την παράσταση "Η εκδίκηση του πυριτίου", στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου.

Η εκδίκηση του Πυριτίου
Κείμενο: Χαΐνης Δ. Αποστολάκης
Σκηνοθεσία- Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή
Μουσική σύνθεση και ερμηνεία: Δ. Αποστολάκης & Μιχάλης Σιγανίδης

Ποια είναι η κληρονομιά των πλασμάτων του άνθρακα; Και από ποια μεγάλη κατάρα είναι στιγματισμένα; Τρεις εκδοχές της ίδιας ιστορίας. Με ίδια αρχικά δεδομένα, με ίδια την αρχική σκηνική εικόνα, ακολουθώντας διαφορετικό σεναριακό δρόμο, οπότε και διαφορετική κινησιολογική εξέλιξη, καταλήγουμε σε τρία εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους συμβάντα.

Εξελιγμένα όντα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένης στο πυρίτιο, παρατηρούν έντονη πυρηνική δραστηριότητα στο πλανητικό μας σύστημα, προσεδαφίζονται και παίρνουν μαζί τους τον τελευταίο επιζώντα μιας πυρηνικής καταστροφής. Η ζωή με βάση τον άνθρακα έχει εξαφανιστεί προ πολλού από το σύμπαν και άρα το εύρημα είναι εξωφρενικά πολύτιμο και μοναδικό, όσο το ίδιο το φαινόμενο της ύπαρξης. Η αμφιβολία σε σχέση με την τύχη του πλάσματος διχάζει τους εξωανθρώπινους πρωταγωνιστές, πλάσματα του πυριτίου- δημιουργημένα σε ένα μακρινό παρελθόν από «ανθρώπους» άλλων κόσμων. Τι είναι αυτό που οι γήινοι ονομάζουν έρωτα, θάνατο, μοίρα; Είναι η αυτοχειρία ύβρις ή ηρωική πράξη αυτοδιάθεσης; Σταματά η ιστορία με τη δημιουργία αντιτύπων; Είναι καταστροφικός ο δυισμός της ανθρώπινης γήινης ζωής; Είναι το απόλυτο Ένα, ο Θεός των προφητικών αποκαλυπτικών κειμένων, τα οξείδια του πυριτίου; Το αρχαίο εκστατικό παρελθόν και το μελλοντικό υπολογιστικό μέλλον σμίγουν τα σπαθιά τους στην αρένα μιας και μόνο ερώτησης –απόφασης που ίσως κρίνει το μέλλον του υπερ-συστήματος!
-Αποστολάκης Δημήτρης

Ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο: Χαΐνης Δ. Αποστολάκης
Σκηνοθεσία –Χορογραφία: Σουγιουλτζή Χριστίνα
Μουσική σύνθεση και ερμηνεία: Σιγανίδης Μιχάλης, Αποστολάκης Δημήτρης
Φωτισμός: Αθανασοπούλου Μαρία
Σκηνικός χώρος: κι όμΩς κινείται
Κατασκευές: Bentancor Camilo
Μάσκες, επιμέλεια κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων: Φωκά Μάρθα
Κοστούμια: Μάνεση Αγγελική – Μουζάκη Φανή
Ηχοληψία: Σάκης Γκίκας

Ερμηνεύουν οι: Καραχανίδης Αναστάσης, Λινάρδου Αντιγόνη,
Σιγανίδης Μιχάλης, Σουγιουλτζή Χριστίνα, Χαΐνης Δ. Αποστολάκης.
Πότε: Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου- Δευτέρα 5 Μαρτίου - Δευτέρα 12 Μαρτίου
στις 21:00, στο Θέατρο του ΙΜΚ

Το Σωματίδιο του Θεού
Σκηνοθεσία & Χορογραφία Κι όμως κινείται,
με αφορμή την ιδέα των Χαΐνη Δ. Αποστολάκη & Χριστίνα Σουγιουλτζή
Μουσική σύνθεση & ερμηνεία: Δ. Αποστολάκης, Κλέων Αντωνίου,
Τάκης Κανέλλος, Θοδωρής Ρέλλος

Η παράσταση είναι ταυτόχρονα μία διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας από τον Δ. Αποστολάκη, ο οποίος έχει υπάρξει στο CERN,ως ερευνητής υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς.

Στόχος της ομάδας είναι η διήγηση αυτού του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως μας το διηγείται η επιστήμη της φυσικής, με αυτούς τους παράξενους όρους, όπως η μεγάλη έκρηξη, το καθιερωμένο πρότυπο, οι χορδές, η υπερσυμμετρία, τα μποζόνια και τα φερμιόνια, η αντιύλη, η ενοποίηση των δυνάμεων, η σκοτεινή ενέργεια και ύλη ,οι μαύρες τρύπες....

Σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό χώρο και με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου, η ομάδα προσπαθεί να καταλάβει και να κάνει κατανοητά όλα αυτά τα τεράστια και ελάχιστα, τρομερά συμβάντα, που αφήνουν εμάς τους ανθρώπους, στη μέση μιας αδιανόητης κλίμακας, να προσπαθούμε, βάζοντας σωματίδια να συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός, να τακτοποιήσουμε λιγάκι το σύμπαν.

Οι επτά ερμηνευτές (χορευτές και ακροβάτες) αναπτύσσουν μια διαλεκτική σχέση με αυτή την παρέλαση εννοιών και συλλογισμών, που κυμαίνεται ανάμεσα στην οπτικοποίηση, την ολοένα αυξανόμενη αίσθηση της μικρής ανθρώπινης εμβέλειας, μέσα σε αυτό το εξωφρενικό και πολυσχιδές σύμπαν και την ακούραστη γενναιότητα του ανθρώπινου είδους, στην ασταμάτητη έρευνά του με ό, τι μέσο διαθέτει προκειμένου να καταλάβει ποιοι είμαστε, πως φτιάχτηκε όλο αυτό και τι τελικά θα απογίνουμε.

Ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία & Χορογραφία: κι όμΩς κινείται με αφορμή την
Ιδέα των Χαΐνη Δ.Αποστολάκη & Σουγιουλτζή Χριστίνα
Σκηνογραφία του Bentancor Camilo
Μουσική (σύνθεση και ερμηνεία): Χαΐνης Δ. Αποστολάκης
Κλέων Αντωνίου, Τάκης Κανέλλος, Θοδωρής Ρέλλος (mode plagal)
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
Βίντεο: Μαρία Αθανασοπούλου
Κοστούμια: Αγγελική Μάνεση και Φανή Μουζάκη
Ερμηνεία και συνδημιουργία: Αποστολάκης Δημήτρης, Bentancor Camilo, Καραχανίδης Τάσος, Λινάρδου Αντιγόνη. Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Σουγιουλτζή Χριστίνα.

Πότε: Τρίτη 27 Φεβρουαρίου - Τρίτη 6 Μαρτίου - Τρίτη 13 Μαρτίου
στις 21:00 στο Θέατρο του ΙΜΚ

Info:

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Η παράσταση «Η Εκδίκηση του Πυριτίου» παρουσιάζεται στις 26 Φεβρουαρίου, 5 Μαρτίου και 12 Μαρτίου (ημέρα Δευτέρα) στις 21:00. Η παράσταση «Το Σωματίδιο του Θεού» παρουσιάζεται στις 27 Φεβρουαρίου, 6 Μαρτίου και 13 Μαρτίου (ημέρα Τρίτη) στις 21:00.
Τιμή εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 12 ευρώ, Μειωμένη τιμή 8 ευρώ
Γενική είσοδος προπώλησης: 10 ευρώ (ισχύει για όλη τη διάρκεια των παραστάσεων)
Προπώληση εισιτηρίων:
Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση, τηλ. 210 3418579 και στο www.mcf.gr
Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr.
Εισιτήρια προπωλούνται επίσης και στα παρακάτω σημεία:
Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου),
Ώρες λειτουργίας: Δευ. & Τετ. 09:00 - 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 - 20:00, Σαβ. 10:00 - 14:00
Καταστήματα Forthnet
Seretis travel Πανεπιστημίου 61

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v